Šta je novo?

Телевизија (DVB-T, HD и друге технологије)

evo da ozivim malo i ovu temu :D
Kao što verovatno neki od vas znaju, digitalizacija TV etra u Srbiji je trebalo da bude okončana do kraja marta 2012. godine.
Od toga nažalost nema ništa, a to su pre par nedelja potvrdile i nadležne institucije.
Taj rok je sada zvanično produžen do kraja 2012, ali sa velikom pouzdanošću mogu da tvrdim da će i taj rok biti značajno produžen.
Inače digitalizacija i uvodjenje DVB-T sistema u Srbiji je počela sada već davne 2006 godine, puštanjem predajnika na Avali. Predajnik emituje na 27.kanalu UHF područja. u početku je sa njega emitovan RTS1, RTS2, RTS 3K i promo DVB-T.
Gašenjem 3K, njihovo mesto zauzima AVALA.
Krajem novembra 2008 godine počinje sa radom RTS Digital, specijalizovani program kulture i umetnosti, a Avala se skida sa ovog paketa.
Ovi programi se emituju u SD, DVB-T - Mpeg2

U medjuvremenu je drzava i nadlezne institucije donela odluku da se kod nas usvoji DVB-T2
Digitalno zemaljsko emitovanje druge generacije.
DVB-T druge generacije koristi Mpeg4
Prednost ovoga je sto omogućava veći broj programa po kanalu nego stariji Mpeg2.
U skladu sa tim preostali prostor na ovom predajniku koji se koristio u promo svrhe, RTS je iskoristio za HD program u Mpeg4.
Za vreme olimpijade u Pekingu 2008, Univerzijade 2009 u Beogradu i drugih dogadjaja na to kanalu se 24časovno emitovao HD program.
Sve češće se na tom kanalu emituju HD sadržaji, sa naših i inostranih prostora.
Naravno ovo je sve eksperimentalna faza, tako da program nema neki svoj poseban koncept, već sporadično emituje sadržaje.

DVB-T emitovanje samo po sebi ne mora da donese kvalitativno ništa posebno, jer osim samog emitovanja, bitne su i prethodne karike u lancu emitovanja programa.
Svojevremeno je u beogradu postojao još jedan DVB-T predajnik lociran u Zemunu
sa koga je emitovala TV5 (Niška TV) i Stankom Televizija.
Sami znamo kakve su ovo televizije gledano sa tehničkog aspekta.

Još jedna stvar je poprilično usporila digitalizaciju u Srbiji, a to je po običaju sama država.
NJena odluka o odvajanju Emisione tehnike od sistema RTS, iako sasvim opravdana i mudra, je toliko traljavo i sporo realizovana da do danas nije faktički sprovedena do kraja.

Inače zamisao je da ETV (Emisiona tehnika i veze) bude servis za pružanje usluge emitovanja svim televizijama koje emituju u etru. Tako bi se značajno smanjili troškovi infrastrukture koju danas uporedo pravi više TV kuća.

Da li se zna kada ce stici televizori sa DVBT2 dekoderima posto koliko znam ih nema kod nas na trzistu?I koliko ce kostati u odnosu na ove sa DVBT1?

vucko":3tuewdm2 je napisao(la):
Da li se zna kada ce stici televizori sa DVBT2 dekoderima posto koliko znam ih nema kod nas na trzistu?I koliko ce kostati u odnosu na ove sa DVBT1?

Kako nema :)

Evo, na primer, ovaj recimo ima: LG televizor LED 42LV5500

Ustvari većina LG LED LCD iz 2011 trebalo bi da ima MPEG4 tjuner :D

Нисам знао да већ постоји дигитално емитовање код нас. Како се може ухватити тих пар канала који се емитују?

mmgoran":3648ysz6 je napisao(la):
vucko":3648ysz6 je napisao(la):

MPEG-4 nije isto sto i DVB-T2, niti ijedan LG ima ugradjen ovaj tjuner.

Niko u Evropi jos uvek ne koristi dvojku ( iako je naprednija i daje vise mogucnosti)

Jedan od razloga je i trenutna cena tjunera sa D-A konvertorom koja je oko 200 eura.

Za jedinicu to je 25-40 eura.

Wile E. Coyote":351p8jgw je napisao(la):
Нисам знао да већ постоји дигитално емитовање код нас. Како се може ухватити тих пар канала који се емитују?

Evo ja običnom loga antenom sa Banovog brda (okrenutoj ka fruškoj gori) lovim ova 4 kanala. RTS1, RTS2, RTS Digital i HD kanal.

Gledao sam neke sportske događaje na HD kanalu i prijatno se iznenadio. Recimo Srbija-Italija nedavno, to je bio raj za oči, bukvalno kao da sedite na tribinama. Milsim da je 1280x720 rez, ili možda čak i viša... mislim da je bila 1080i i Dolby Digital sound, ne sećam se baš... Uglavnom, utisak posle kablovske je kao da vam je neko skinuo zamagljene naočare.

Mislim da RTS tu pušta još i Ligu šampiona, možda i Basketball Euroleague...

Nevenkovic":2j4gvsna je napisao(la):
mmgoran":2j4gvsna je napisao(la):
vucko":2j4gvsna je napisao(la):

MPEG-4 nije isto sto i DVB-T2, niti ijedan LG ima ugradjen ovaj tjuner.

Niko u Evropi jos uvek ne koristi dvojku ( iako je naprednija i daje vise mogucnosti)

Jedan od razloga je i trenutna cena tjunera sa D-A konvertorom koja je oko 200 eura.

Za jedinicu to je 25-40 eura.

Izgleda si u pravu, kada ja gledam web sajt domaćeg uvoznika i prodavaca :rant:

https://partner.pinsoft.com/b2b/public/review.iface?itemId=9692003

http://www.lcd.rs/index.php?=detalji?325

http://www.hellas.rs/index.php?action=opis&q=10986

Na LG web sajtu se stvarno ne pominje DVB-T2. Doveden sam u zabludu.

http://m.lg.com/au/tv-audio-video/televisions/LG-lcd-tv-55LE5310.jsp

Wile E. Coyote":ulnh0ivv je napisao(la):

Od 2008. godine RTS Digital, od 2009. RTS HD. :)

Могао би барем сателитски програм бити емитован у пуном 16:9 формату. Не оне буџевине кад се игра ТСЛ типа 16:9 in 4:3, грозно изгледа. Обећали су још давно прелазак али још увек се ништа не дешава.

Новији (LCD) телевозори који имају DVB-T/C тунер могу да пуштају HD видео у x264 (.mkv) формату са USB-а, али не подржавају DTS звук, јер се за њега плаћа лиценца. Ово спречава да се гледа већина филмова, али су телевизијске емисије обично у AC3 i AAC формату звука па могу.

Prilikom prenosa digitalnog TV signala moraju se odvojiti dva pojma:
1) DVB "kontejner" za prenos signala, gdje postoje dva tipa:
- (DVB) T, koji je propisan kao novi standard u većini država (a trenutno ga koristi i RTS u eksperimentalnom digitalnom programu),
- DVB T2, koji se koristi eksperimentalno u nekim državama, ali će se koristiti kao zvanični standard u Srbiji kad se bude prešlo na digitalnu TV.
2) "kontejner" putem kojeg se prenose sami programi, gdje opet imamo dva tipa:
- mpg2 (trenutno ga koriste Hrvati, i RTS za prenos tri kanala),
- mpg4 (koliko znam, koriste ga Mađari, i RTS HD)

Kao što vidimo, sve kombinacije su moguće:
-DVBT+mpg2 (svi hrvatski kanali, RTS1, RTS2 i RTS Digital na kanalima Avala/Iriški Venac)
-DVBT+mpg4 (Mađari, po mom znanju, RTS HD)
-DVBT2+mpg2
-DVBT2+mpg4 (ovo će se koristiti u Srbiji kad se u potpunosti pređe na digitalnu TV)

Trenutno, u Srbiji u komercijalnoj prodaji ne postoji naprava koja bi mogla da primi signale tipa DVBT2. Inače, takvi uređaji, DVBT2 risiveri, koštaju stotinjak+ funti, tamo gdje je funta platežno sredstvo.
Kod nas se ponuda svodi na:
a) DVBT risivere (Strong, Alma i slični brendovi), koji podržavaju mpg2 (bolji uređaji mpg4). Priključuju se na klasičan TV. Omogućena je i funkcija snimanja TV zapisa i puštanje multimedijalnih sadržaja preko USB. Cijena je 30 - 50 evra.
b) DVBT televizore, sa ugrađenim risiverom (DVBT+mpg2+mpg4). Cijena: stotine evra.

Ja imam Stong DVBT risiver, a kupio sam ga kad su Hrvati u Ist. Slavoniji prešli na digitalu. Nisam najzadovoljniji prijemom (ne znam da li je do antene, risivera, ili samog signala) koji se često izgubi. Inače jačina signala HRT (10km od Novog Sada u pravcu Slavonije) varira u opsegu 53%-65% (50 je neka minimalna granica za uspješan prijem), ali drugi bitan parametar tzv. kvalitet signala kreće se u rasponu od 0% (nema ništa), preko 30% (slika u kvadratićima, ton isprekidan; u digitalnoj TV je postoji snijeg na koji smo navikli u klasičnoj), do nekih 70% (ton i slika jednako dobri kao i u Dalju, gdje se nalazi odašiljač). RTS je na standardnih 60% snage signala i 90% kvaliteta (treba reći da je antena okrenuta suprotno od 15km udaljenog Iriškog Venca). Naravno, ovaj risiver nema mogućnost hvatanja kanala RTS HD.

Moj neki savjet je da pričekate sa kupovinom novih televizora, dok se ne raščisti šta će i kako biti.

DVB-x su standardi prenosa, MPEG su kodeci.

Kontejner bi za MPEG2 kodek bio .mpg, a za MPEG4 .mp4, ali je ovo potpuno irelevantno za televizijski prenos i odnosi se samo na skladištenje na određeni način kodiranih video podataka na računare.

Što se tiče nabavke set-top boksova (risivera kako ti kažeš), RTS je uzeo i to u obzir i mislim da će oni sprovoditi nabavku istih. Pisalo je u nekom njihovom pravilniku o digitalizaciji. Međutim, nije precizirano da li će da daju set-top boksove onima koji se odluče da se pretplate ili će da ih prodaju nevezano za pretplatu. Što je na neki način dobro, jer ko će drugi da edukuje narod o digitalizaciji nego najveća televizija.

RTS nije zadužena za digitalizaciju!
Odlukom Vlade Srbije i usvajanjem iste u Parlamentu, od RTS-a je (neprirodno) izdvojen deo koji se bavi prenosom signala i emitovanjem istog.
Na tu novu firmu ETV (Emisiona Tehnika i Veze) preneseno je vlasništvo svih predajnika i repetitora na području Srbije.
RTS je u sve te predajnike dosta uložio nakon rata 1999. godine, ali pretpostavljate dugovi za iste nisu preneseni na novog titulara nad objektima.
Posao digitalizacije obavlja preduzece ETV i Ministarstvo Telekomunikacija, a RTS je dobio "zadatak" da to medijski proprati.

Inace digitalizacija je u Srbiji započela još u martu 2006. godine kada je pušten predajnik na Avali na 27. kanalu UHF, koji je tada emitovao RTS1, RTS2, RTS-3K i DVB-Promo.

U ovom trenutku se intezivira montaža predajnika po srbiji, za žta su pare obezbedjene uglavnom iz donacije EU vredne oko 12mil. EUR.

Da paradoks bide veći iz izjava koje zvaničnici ministarstva daju u medijima, ne naslućuje se da je u planu bilo kakva subvencija za nabavku opreme, što je bila praksa u većini evropskih zemalja.

Ако цена DVB-T2 сет-топова не падне драстично пре почетка гашења аналогне телевизије настаће хаос, па макар их давали бесплатно онима који плаћају РТС.

A RTS za to vreme ima 4000-5000 zaposlenih,da bi nam emitovali reprize serija i prenosili nastupe nasih kajakasa u kuala lumpuru.

vucko":ght7ith1 je napisao(la):
A RTS za to vreme ima 4000-5000 zaposlenih,da bi nam emitovali reprize serija i prenosili nastupe nasih kajakasa u kuala lumpuru.
Ово друго и треба да преносе. Сврха државне телевизије је независан информативни програм и програми који нису профитабилни, па нису интереснатни приватним телевизијама, као што су образовни, дечји, научни и културни. Чак и неатрактиван спортски, да се спорт на телевизији не би свео на фудбал, кошарку и тенис. На РТС-у треба забранити стране филмове и серије и било какве риалитије.

Кад је РТС сателитски програм прешао са Hotbird-а на Астру, говорили су да ће брзо 16:9 спровести у дело и наравно да се ништа не дешава. Не знам, ваљда је то тако, каква држава, такав и "јавни сервис", није ни чудо онда.

laki72":nmnohbsb je napisao(la):
Odlukom Vlade Srbije i usvajanjem iste u Parlamentu, od RTS-a je (neprirodno) izdvojen deo koji se bavi prenosom signala i emitovanjem istog.

Ja sam vrlo prijatno iznenađen ovom informacijom i ne smatram da je neprirodno, naprotiv, smatram da je odlična stvar! To što su uradili se u potpunosti uklapa sa mojim mišljenjem šta treba da bude u državnom vlasništvu, a šta u privatnom, a to je da je apsolutno sva infrastruktura u državnom vlasništvu, a da su privatnici samo korisnici koji plaćaju korišćenje te infrastrukture.

Потпуно је наравна ствар да се емисиона техника издвоји као посебно предузеће, јер дигитализација није ствар РТС, већ свих телевизија у Србији (а нпр. само Нови Сад има шест локалних телевизија које се врте земаљском мрежом).

Мислим да је узимање најсвјежијег стандарда за дигиталну телевизију као нашег будућег стандарда добар потез. Знајући да стално нешто одлажемо и пролонгирамо (не заборавимо да је крајњи рок у Европи тамо нека 2015., ми смо наравно, свој првобитни рок већ помјерили са 2012. на 2013.), мислим да ће, док се у Србији уведе дигитална телевизија, DVBT2 рисивери вјероватно дебело пасти у цијени. Спортски речено, почели смо трку мало раније, не би ли овако килави и трапави, некако стигли на вријеме.

RockerSVK":1je5fr4m je napisao(la):
Кад је РТС сателитски програм прешао са Hotbird-а на Астру, говорили су да ће брзо 16:9 спровести у дело и наравно да се ништа не дешава. Не знам, ваљда је то тако, каква држава, такав и "јавни сервис", није ни чудо онда.

^^ treba da znas da bar pola zaposlenih (excluding cistacice i cuvari) ne bi znalo da ti objasni osnovne pojmove tipa: DVB, DVB-T, DVB-S, 16:9, Dolby Digital, etc...

Dilentantizam je kod nas paradigma obavljanja posla. U gotovo svim sferama, cast svetlim izuzecima.

Ja sam na praksi u RTS-u ovih dana i imam potpuno drugačiji utisak o stručnosti osoblja

^^ onda proveri ovo sto sam ja rekao. Ne znam gde si ti upao, ja govorim o kompaniji kao celini.

I ne treba tu mnogo provere, dovoljno je odgledati RTS 1 i 2, po 24h bilo koji dan da izaberes. Dodas uz to review vizuelnog identiteta, kvalitet sajta i teleteksta (ne daj boze satelit da pomenem). Ne moras dalje da ides. Sve je jasno.

Vrh