Šta je novo?

Телевизија (DVB-T, HD и друге технологије)

Ovo je eksperimentalni program, mada ga reklamiraju na sva zvona (imas na ovom threadu par postova ranije)...

Cuo sam da imaju nekih problema sa radiodifuznom agencijom zato sto su krenuli pre nego sto je usvojena strategija za prelazak na digitalni program - sto je meni najveci moguci debiluk - mi nismo usvojili strategiju kako da predjete na digitalno, tako da vi sad ne smete da predjete, jer mi jos nismo odredili proceduru kojom cete vi to da uradite... :bash:

Ista pricha i sa HD, spremni su, ali... recimo Evroliga basket - mislim da je Partizan-Panionios utakmica je snimana u HD, ali je nisu mogli emitovati, jer nemaju dozvolu od RATELA za taj kanal.. :(
 
Počinje digitalizacija radijskog i televizijskog programa koja će trajati šest godina
Veći broj TV kanala i novi uslužni servisi
Autor: D. V. | Foto:Beta | 13.01.2009. - 06:53


Digitalizacija radijskog i televizijskog programa, koja upravo počinje, doneće građanima Srbije veći broj kanala, nove servise kao što su elektronska kupovina ili video na zahtev, kao i specifične usluge namenjene invalidima i drugim građanima sa posebnim potrebama. Prijemnik analognih signala koštaće za najugroženije građane između 20 i 50 evra po televizoru, procenjuju u resornom ministarstvu.

U ovaj proces ulazimo kao potpisnica sporazuma Ge06 kojim se Srbija obavezala da će do 17. juna 2015. preći na digitalno emitovanje radijskog i TV signala, poput ostalih evropskih zemalja. Ukoliko to ne bi bilo učinjeno, tada bi digitalni signali iz okolnih država prekrili naše analogne pa bi bilo nemoguće pratiti TV program.


- Investicija je vredna oko 50 miliona evra, a rok za digitalizaciju u celom svetu odredila je Međunarodna telekomunikaciona unija. Članice EU, međutim, dogovorile su se da taj rok skrate na 2012. godinu - izjavila je na pres konferenciji Jasna Matić, ministar za telekomunikacije, ukazavši da uveliko kasnimo u odnosu na zemlje u regionu.
Prvi korak u digitalizaciji jesu okrugli stolovi koji će biti organizovani na elektrotehničkim fakultetima, a povodom strategije za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje radijskog i TV programa. Strategija bi trebalo da bude usvojena u prvom kvartalu ove godine, ali ona povlači i novu zakonsku regulativu. Otuda se u ministarstvu radi na nacrtu zakona o elektronskim komunikacijama koji bi trebalo da liberalizuje elektronsko-komunikacioni sektor. Javna rasprava o zakonu očekuje se na jesen, a usvajanje zakona krajem ove godine.
Osim toga, sagledana je i potreba da se pronađu nova tehnološka rešenja za proizvodnju programskih sadržaja, kao i da se reše pitanja finansiranja emisione i prijemne tehnike. Kako kaže ministarka Matić, radio i TV stanice koje imaju noviju opremu neće imati nikakvih troškova, dok će građani sami nabavljati nove radio i TV prijemnike. Inače, emisiona tehnika će, u skladu sa odlukom Vlade, biti izdvojena iz sistema Radio-difuzne ustanove Radio-televizija Srbije i biće organizovana kao posebno privredno društvo, čime se emisija programa odvaja od produkcije.

Izvor: Blic
http://www.blic.rs/drustvo.php?id=73932

Dakle, ili ćemo imati sopstvenu digitalnu televiziju ili će je ugušiti komšiluk. Dobra stvar je što će ovo poubijati sve lokalne divlje televizije, kao i one nikakvog kvaliteta koje kablovskim operaterima služe da popune brojno stanje.
 
Вектор кабловска емитује HD канале, 490дин +пдв, на цену дигиталног пакета, а она је 690дин+пдв, на цену редовног месечног одржавања, а оно је 598дин са пдвом...а при том се све осим редовног месечног одржавања дуплира када су у питању два телевизора са HD каналима...

Када се прерачуна, 1990дин, за један телевизор са дигиталним PAL-ом+HD канали, а остали са аналогним PAL-ом...

За сада је скупо, али је лепо што је неко уопште почео да легално дистрибуира HD у Србији...прошириће се и појефтиниће временом понуда, битно је да имају инфраструктуру (дигиталну станицу, set top box- еве са HDMI-ом)...
 
Вектор кабловска телевизија је обзнанила да почиње емитовање дигиталних канала за тих 690д + ПДВ, али при томе су из основног пакета уклонили неколико канала који су до сада били емитовани. Нпр. MEZZO и TCM. Наравно, при томе цена основног пакета није смањена.
Плати исто да би добио мање.

Ако мене питате, ово је безобразлук.
:notok:
 
Za utehu ljudima koji koriste Radijus Vektor kablovsku mrezu, drzavni PTT-KDS ne emituje kanale ni u standardnom digitalnom formatu, ni u takozvanoj visokoj definiciji, niti ima dopunske pakete programa. Da zlo bude vece, tamo zaposleni nisu uopste culi ni da postoji digitalna televizija jer su kao i u ostalim drzavnim firmama zaposleni pretezno preko rodbinskih i kumovskih veza da nebi ostali pored ovaca i tako napravili neku stetu. Jeftiniji su od drugih pa i od Vektora, ali cinjenica da je u Beogradu metro besplatan nije mi nikakva uteha kada znam da isti u ovom gradu ne postoji.
 
Nova fenomenalna vest!!!

Програм у високој резолуцији на РТС-у

Радио-телевизија Србије прва у земљи почиње са емитовањем ТВ програма у високој (HD) резолуцији. У новом формату прво ће бити преношена фудбалска утакмица између репрезентација Србије и Француске.

Испуњавајући законску обавезу да развија и примењује нове дигиталне технологије у производњи и емитовању програма, Радио-телевизија Србије почиње са експериментом емитовања програма у високој дефиницији слике (high definition) у истом пакету са програмима у стандардној дефиницији. Овај пакет програма емитујемо са предајника Авала на 27. УХФ каналу.

Пакет садржи три РТС програма (Први, Други и RTS digital) у стандардној резолуцији и један програм у високој резолуцији. За почетак у високој резолуцији ћемо емитовати тест сигнале ради умеравања и подешавања система, али и повремено одређене програме који су произведени у високој дефиницији.

Први програм који ће бити емитован у високој дефиницији у Србији биће пренос фудбалске утакмице између репрезентација Србије и Француске.

Шта је висока дефиниција?

ТВ слика која садржи далеко већи број детаља него слика стандардне резолуције, па самим тим изгледа далеко боље на екрану, поготову на данашњим великим екранима. Тек дигитализацијом процеса производње и емитовања ТВ програма створени су предуслови да се ТВ слика произведе и емитује са далеко бољим квалитетом него до сада.

Како може да се гледа?

Треба примити сигнал (27. УХФ канал са предајника Авала) помоћу спољне антене и имати модеран ТВ пријемник са ДВБ-Т тјунером који прима МПЕГ 4 сигнал, или екстерни уређај са истим карактеристикама.

Радио-телевизија Србије од 6. априла 2005. године са Авале, и од 29. новембра, исте године, са Фрушке Горе, емитује пакет ТВ програма у дигиталном формату који, сем редовна два програма РТС, садржи и Канал културе - RTS digital, први посебан дигитални канал у нашем региону.
Izvor: http://www.rts.rs/page/stories/ci/s...21/Програм+у+високој+резолуцији+на+РТС-у.html
 
Meni samo nije jasno koji će im k*** HD kad sve što se snima izgleda kao da je snimano iz studija u selu pokraj morave, koja je poplavila i isekla struju. A ona bu**** na vrhu stoji na poljskom klozetu i sere.
Sori, ja nemam lepu reč o tom konglomeratu ameba, i ovo je nepotrebno bacanje para, jer koliko je Tijanič para utukao tamo, mogao je metro da se izgradu. Uz to mu je odgovor, kad je došao na čelo direktora, na pitanje šta će da radi sa Radio Beogradom, odgovorio: "Koji radio Beograd?"

I da, radio sam tamo i znam.
 
Ako imas digitalni tjuner, podesi kanal tokom utakmice, pa mi javi kako sta izgleda.... Ja nesto predosecam da ce izgledati sjajno.
 
Плаћај, плаћај претплату, то је рачун ситан,
па ће програм бидне млого динамитан!
 
A preko kablovskih operatera, predpostavljam, ne moze da se gleda program u HD varjanti, ili ipak moze?!
 
jovanovm":2cgnu2s5 je napisao(la):
Ako imas digitalni tjuner, podesi kanal tokom utakmice, pa mi javi kako sta izgleda.... Ja nesto predosecam da ce izgledati sjajno.
Ma super utakmica i tome slično (npr. Evrovizija). Ali govorim o vestima, emisijama, serijama, filmovima. Svako može da iskešira i uradi dobar prenos fudbalske utakmice - ali to nije dobar "javni servis". Samo moje malo skromno mišljenje.
 
Dobro, ja pricam da tehnologija emitovanja napreduje, i to dzinovskim koracima.... A sto se programa tice, i dalje su bolji od ostalih nacionalnih mreza. Ne kazem da je to super, ali nije ni lose...
 
Aca reče tokom tekme da ceo prenos odrađuje francuska televizija tako da nikakve pohvale ne bih slao RTS-u.
 
Pričao je čovek na jutarnjem programu, rade prenos zajedno, tako što su umrežili dva reportažna kola i dva sistema. Ovi su slikali HD reportažna kola koja su kupljena za RTS ispred Marakane malo pre utakmice. Takođe, RTS je ipak emitovao taj signal, i planiraju da ne gase HD kanal, već da na njemu puštaju probni program od tekme pa na dalje, uz uključenje u specijalne događaje. Po meni, to je možda i značajnije nego puko snimanje događaja u HD (već su to radili za Evroviziju, Univerzijadu, itd...). Emitovanje je do sada bilo problem, ali i to se izgleda rešilo.
 
Reporter „Blica“ na najvećem evropskom sajmu elektronike
3D televizori stižu u naše domove
Autor: biljana tasić | 09.09.2009. - 05:00

Sajam IFA je, koji je pored CeBIT-a, najveći sajam potrošačke elektronike na svetu, ove godine je obeležila 3D televizija.

tv-x.jpg


Opšti utisak nakon zatvaranja sajma je da se ta industrijska grana i te kako dobro nosi s kriznim vremenima - nijedan veliki izlagač nije propustio da prikaže niz noviteta. Sa svim u ponudi, od ogromnih flet ekrana najnovije generacije do najmanjih TV mobilnih telefona, od prenosnih plejera do kompletnih sistema za kućni bioskop, IFA je ostala vrhunac u ponudi potrošačke elektronike svake godine. Prototipove televizora u raznim dimenzijama, s raznim tehnologijama prikaza 3D slike prikazalo je pet ključnih proizvođača: Samsung, Sony, Panasonic, Philips i LG. Sliku u tri dimenzije već gledaju stanovnici Japana, a kod nas se dolazak 3D televizora očekuje 2010. godine.

3D slika
Ovogodišnji sajam je bio posvećen trodimenzionalizaciji reprodukcije videa i zvuka (nametnuto od strane japanskih proizvođača), LED Backlight televizorima (koje forsiraju južnokorejski tehno-giganti), bežičnom prenosu HD slike u kućama, internetizaciji televizora, stanjivanju dimenzija televizora i „zelenjenju“ televizora, odnosno proizvodnji modela koji troše znatno manju količinu električne energije od prethodnika.
Ono što smo uspeli da zaključimo kada su nam se utisci sa sajma slegli jeste da će predstojeće mesece - kada je reč o tržištu televizora i srodne opreme - obeležiti pojava prvih komercijalnih 3D uređaja, posebno televizora s mogućnošću prikazivanja trodimenzionalne slike.
Uz to, prikazani su i Blu-ray playeri koji će biti „kompatibilni“ s reprodukcijom trodimenzionalne slike, ali i ponešto uređaja za audiofile koji su u mogućnosti da reprodukuju 3D zvuk...

Backlight osvetljenje
Posebnu pažnju, na tradicionalnim konferencijama dan pre otvaranja sajma, privukao nam je Samsung koji je predstavio seriju televizora započetu modelom B8000 u kojoj su spojene sve tehnologije koje su na prošlom berlinskom sajmu proglašene kao trendovske: ultratanak dizajn, povezivost s internetom, prepolovljena potrošnja struje i - svakako - LED Backlight osvetljenje ekrana koje donosi „belju“ belu boju i „crnju“ crnu na LCD televizore.

Novi formati
Takođe izdvajamo Philips koji je predstavio i prvi LCD u razmeri stranica 21:9. Ovaj ultrawide televizor prilagođen je formatu u kojem se snima i reprodukuje većina holivudskih blockbastera, a posebno je zanimljivo da je Philips na svom izložbenom prostoru predstavio i prototip 3D televizora s 21:9 formatom stranica.

Japanci već gledaju 3D
Panasonic je na sajmu upriličio i najatraktivniju demonstraciju 3D televizora - u Full HD rezoluciji tako smo na dijagonali od 54 inča imali priliku da vidimo 3D snimak otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu i trailer nadolazećeg bioskopskog hita Avatar, što je delovalo impresivno uprkos činjenici da smo u ekran morali da gledamo sa posebnim naočarima koje su namenjene takvom prikazu. Isto su, ali uz malo drugačije kadrove i uz nešto manje dijagonale prikazivali i Sony, LG, Samsung i Philips, a Sony je objavio i da će prve modele 3D televizora imati u komercijalnoj ponudi već iduće godine.
Samsung, za razliku od gromoglasne Sonyjeve najave, u Japanu već prodaje svoje 3D televizore za praćenje eksperimentalnog signala, a Panasonic je u Berlinu najavio da će mu se pridružiti. Ova kompanija je takođe malo predvidivo pokazala i najveću plazmu na svetu, ove godine s dijagonalom od 150 inča i prototip LCD-a s frekvencijom osvežavanja od 600 Hza, ali LG je pokazao i prvi konkretan model televizora namenjen tržištu koji radi na 400 Hza.

Ifa u brojkama
Po broju posetilaca (220.000 njih je posetilo IFA), broju izlagača (1.240) i izložbenoj površini IFA sajam je nešto manji od CES-a.
Koliko je ovaj sajam velik (jedan od najvećih ove godine) pokazuje i to što se održava u tridesetak velikih hala. Optoma, Sony, JVC, Onkyo, LG, Epson, Logitech, Loewe, Samsung, Sennheiser, Teac, Toshiba, Harman Kardon samo su neki od proizvođača koji su predstavili novitete na ovogodišnjem sajmu.

Kako stvarno izgleda 3D prikaz
Kada bismo vam rekli da je 3D prikaz najrealnije iskustvo gledanja televizije ili filma koje čovek može da doživi i da sve vreme dok gledate isti osećate kao da ste sa glumcima ili da se čak pomalo uplašite onog trenutka kada protagonisti potrče ka vama, ne bi bilo dovoljno da objasnimo kvalitet i doživljaj 3D prikaza.
Naime, novinari koji su bili na sajmu IFA imali su priliku da pogledaju trejler za sportske igre u Pekingu 2010. godine na kom su predstavljene brojne sportske discipline koje ćemo videti sledeće godine. Na nas je najjači utisak tokom prikazivanja 3D filma ostavila fudbalska utakmica jer je malo falilo da i mi zakoračimo u teren i počnemo da šutiramo loptu.

Tehnika prilagođena ljudima
Kompanija Samsung Electronics pokrenula je veliku kampanju kako bi podigla svest o emocionalnom doživljaju i „ljudskom dodiru“ svojih digitalnih proizvoda, izjavio je na sajmu IFA Yoon Bookeun, predsednik sektora Visual Display u kompaniji Samsung.
Predsednik Yoon je dodao da kompanija Samsung svoju posvećenost podiže na viši nivo u cilju kreiranja proizvoda koji omogućavaju razmenu ličnog iskustva i izražavanja ličnog stila pod sloganom „Digitalni humanizam“. Reč je o jedinstvenom programu koji pridaje veći emocionalni značaj digitalnim medijima. Digitalna tehnologija je veoma efikasna i pogodna, ali nedovoljno prenosi ljudsku toplinu i emocije. Da bi potrošači voleli digitalne proizvode, oni moraju da budu napravljeni tako da inspirišu ljudsko srce, rekao je predsednik Yoon.

Izvor: Blic
http://www.blic.rs/blic_it.php?id=109924

Kasnimo. Gadno. Bar su konačno poslali osobu koja ume da napiše čitljiv IT tekst umesto čuvenih њњњ tekstova
 
RTS HD, slika terena od juce (original sa kablovskog foruma):

image09092320rtshd.jpg


(desni klik, view image za celu, malo je losa kompresija pa ima tackica, ali ne bi trebalo da ih bude na signalu)

Ocigledno je 720p, sto je ipak lose, nadao sam se punim 1080p, ali uporedite to sa slikom na vasem televizoru. :)
 
Одлучујућа утакмица против главног конкурента у групи, пренос ради телевизија главног конкурента, пушта кадрове који њој одговарају итд...карте се деле махом преко банака, и разних других фирми и тако бира публика...тако то изгледа кад велика земља пошаље тим у банана земљу, има свој пренос и одабрано гледалиште...згрозио сам се...

Иначе, што се преноса тиче, обзиром да док коментатор то није поменуо нисам знао да га Французи раде, приметио сам да има гомила камера које служе за зум(б)ирање (што би Шојић рекао) разних сцена...Једино што РТС није прилагодио тај ХД сигнал нама у Србистану који у већини користимо аналогни ПАЛ, па смо имали некако тамну слику, можда и са мало контраста...

Волео бих да погледам ову утакмицу у пуном ХД сигналу...то би било одлично...велики панел, гомила звучника, ммммм!!! :D
 
Da li neko moze da mi kaze,obzirom na sve gore navedeno,koji lcd tv da kupim.Prvenstveno mislim da li treba da ima DVB-T.ili DVB-T/C.
I sta znaci za DBV-T sto se prima "zemaljski" preko antene...pa ko jos prima preko antene,kad smo valjda vecina peko kablovskih operatera?Jel to znaci da moram da se "vratim" na antenu da bi primao DVB-T signal???
Uh ...crko mi tv,pa neznam sta cu da kupim...agonija
 
Koliko sam pratio priče po netu, niko ne može tačno da ti kaže šta da kupiš jer RRA još uvek nije doneo nikakvu detaljnu specifikaciju za ovu oblast kod nas te se ništa zvanično ne zna o DVB-u. Neka me neko ispravi ako sam pogrešno razumeo i preneo vest.
 
prema usvojenoj strategiji digitalizacije (http://tinyurl.com/yjgavpu), standard koji će se kod nas forsirati je dvb-t2, dakle nadogradnja na dvb-t koja je još koliko mi se čini u fazi ispitivanja tako da se tek očekuje masovnija podrška od strane proizvođača opreme. tako da ako sad kupuješ tv, verovatno će ti trebati neka dvb-t2 kutija za dekodiranje tog signala kada se na njega pređe, šta god da kupiš. e sad prvo ko zna kad ćemo dočekati (ta 2012. deluje malo optimistično), a drugo ova strategija se odnosi samo na to t iz dvb-t, dakle terrestrial emitovanje odnosno ono što možeš da uhvatiš antenom. za prijem signala preko digitalnih kablovskih operatera bitno ti je samo da tv ima integrisanu dvb-c podršku.
 
DVB-C podrska na televizoru je potpuno nepotrebna jer sve digitalne kompanije imaju svoje set-top boxove (SBB, Radijus Vektor, IKOM), tako da ti DVB-C tjuner zvrji prazan. DVB-T standard je usvojen, inace i to skoro... Koliko se secam u pitanju je DVB-T2, MPEG4 standard...
Inace, ta dva su kompatibilna, a trenutni DVB-T program se emituje normalno (i terestrijalno). Ukoliko imas SBB, RV ili IKOM, ja se ne bih brinuo oko toga (uvek mozes da uzmes eksterni DVB-T tjuner za 20-30evra), nego bih narucio njihov digitalni paket, koji je verovatno iste cene. Prednost Radijus Vektora je sto ima i HD programe... ukljucujuci i eksperimentalni RTS HD.
 
Vrh