Šta je novo?

Славија - Краља Милана - Теразије

Mali komentar delova ovog članka.....da bi mogao novinar, koji je pisao, da pročita .:)

ODLUKA PALA PRE RASPRAVE
Nekoliko dana pre javnog predstavljanja nagrađenih radova, gradski čelnici odlučili da na Terazijskoj terasi ništa ne grade
Uprkos tome što će javna prezentacija, diskusija i usvajanje radova koja nude rešenja za budući izgled Terazijske terase, biti održano tek 10. maja, gradski čelnici su već odlučili šta će se graditi na tom mestu - ništa!


Naime, iako bi tek za nekoliko dana trebalo da budu istaknuti kvaliteti radova i date smernice za njihovu dalju razradu, gradska vlast kao investitor već sada javno zastupa stav da bi to, ipak, trebalo da ostane "parkovska površina".
- S obzirom da je reč o javnom gradskom građevinskom zemljištu, generalni stav i gradskog arhitekte, ali i ostalih stručnjaka koji su pogledali radove, jeste da bi to trebalo da ostane zelena površina.


Citat iz texta Generalnog Urbanističkog Plana :
3.6. Javno građevinsko zemljište
Kao skup planiranog javnog gra|evinskog zememljišta,ove površine date su na karti koja prikazuje granice i podele područja Generalnog plana -Planirano javno i ostalo gra|evinsko zemqi{te (2021).

Javnim površinama u području Generalnog plana pripadaju planirane lokacije, kompleksi i prostori:
-za objekte i aktivnosti od opšteg interesa
-za parkove i javno zelenilo
-za saobraćaj i saobraćajne površine
-za vodne površine i retenzije
-kao i sve postojće površine za prethodne namene koje su evidentirane i uknjižene u skladu sa propisima, a čije su dimenzije i suviše male za prikaz u podlogama i razmerama Generalnog plana.
Naša vizija je da taj deo grada ostane obnovljena i reprezentativna zelena površina u centru grada - objasnila je zamenica gradonačelnika Radmila Hrustanović prošlonedeljne tvrdenje gradskog arhitekte Đorđa Bobića da bi terasa trebalo da ostane park.

Iako su dva prvonagrađena rada predstavljala kombinaciju parka i trga, gradski čelnici su se naprasno setili da bi najbolje bilo da sve ostane kako jeste, pa se nameće pitanje zašto su onda za uređenje ovog centralnog gradskog jezgra, od Terazija do ulice Kraljice Natalije, raspisivali konkurs čak četiri puta!

Prema Hrustanovićkim rečima, gradska vlast će ispoštovati proceduru, sačekati izlaganje konkursnih dela u Muzeju primenjenih umetnosti i javnu raspravu nakon čega će zvanično odlučiti šta dalje.
- Oba rada su zaista vrhunska i sadrže pojedine koncepte koji bi mogli da budu iskorišćeni kao propratni sadržaji parkovske površine - rekla je Hrustanovićka.


Arhitekte pobedničkih radova nisu hteli da komentarišu ovakve "odluke" gradskih čelnika jer smatraju da konačna reč ne može da bude doneta pre javne rasprave i da ne bi trebalo spekulisati o ovakvim stvarima.

Cenjeni autori treba da objasne zašto je u njihovim radovima predviđena gradnja/ukopavanje u parku.
Prekršili su uslove iz konkursa o 'parternom uređivanju' - cilj i temu zadatka.
Da li su oni pogledali GUP-izmene i dopune 2005god?...ako nisu, evo da vide :
gupttrv8.jpg

Od terazija do Karađorđeve je 'zelena površina' u 4. polja, od čega su 2. postojeći parkovi.

-Mislim da bi najbolje bilo da sačekamo diskusiju, kako bismo u javnost izašli sa tačnim informacijama. U interesu grada je da se sve to još jednom dobro razmotri pre nego što se donese konačna odluka - kazao je Branislav Redžić iz Projektantske kuće "ARCVS" koja je na konkursu ponudila jedno od dva prvonagrađena rešenja.
Arhitekta studija "Riekt" Dejan Milanović, kaže da će nakon javne diskusije stvari biti jasnije, kao i da je iz novina saznao da jedan od pobedničkih radova zadovoljava "neke od zahteva".


Grad može da 'još jednom razmotri' situaciju.......i da im oduzme nagrade, jer su prekršili sva pravila struke, da bi izvršili lične promocije i preko neinformisanih medija uticali na odluku Grada.
http://www.pressonline.co.yu/vest.jsp?id=10118
Oni koji smatraju da treba da se gradi nešto drugo umesto parka, buduće veze sa Savom,treba
prvo da traže 'Izmenu i dopunu GUP-a', pa da se uradi Detaljni urbanistički plan sa uslovima za tu lokaciju, pa tek onda da se raspiše konkurs za Idejno rešenje.
To je procedura u pravnoj državi, a ne zbunjivati Javnost sa nelegalnim predlozima i izjavama.
 
Vračar":usl0va5c je napisao(la):
^^
Drage, koje su tvoje kvalifikacije kad učiš novinare novinarstvu a arhitekte arhitekturi?
Kao što se lako vidi, ja sam se pozvao na trenutno još važeći Generalni Urbanistički Plan
" Izmene i dopune 2005god." koji je dostupan javnosti na više sajtova, da bi oni koje
stvarno interesuje izgradnja u Beogradu, mogli da svoje želje usklade sa ovim planskim aktom.

gupttrv8.jpg

Od terazija do Karađorđeve je 'zelena površina' u 4. polja, od čega su 2. postojeći parkovi.

Ako misliš da sam pogrešno protumačio nešto iz GUP-a, molim te navedi sa argumentima.
Ako te interesuje, mogu da pronađem i čl.zakona o izgradnji u kojem se izgradnja u parku
tretira kao krivično delo sa zaprećenom kaznom do 3god.

Arhitekte-autori su predlagali izgradnju u parku, čak obimnu - prokopavanje podzemnog prolaza, a
njihova dužnost je da svoje Idejne projekte usklade se trenutno važećim GUP-om.
Zato je u konkursu i pisalo 'parterno uređenje' iliti priznmno, a radovi su odstupili od tog uslova.
Ovakvi Idejni projekti, ne bi nikad dobili građevinsku dozvolu od Gradskog sekretarijata za urbanizam, jer
nisu usklađeni sa zakonom, dok se ne promeni GUP i donese novi DUP.

Nadam se da je sad jasnije na osnovu čega sam predložio novinaru da pročita maj komenter članka.
 
S'obzirom kakva je vecina novinara u Srbiji ocigledno je da njih treba uciti kako da se bave svojim poslom. Problem je u tome sto se oni bave necime sto nije njihov posao i lazno informisu ljude.
 
Ništa drugo osim parka od Terazija do Karađorđeve a kasnije i do Save. To će biti najlepši park u Beogradu posle Kalemegdana. To nije običan park kao Tašmajdan, Manjez, Pionirski itd. On otvara izuzetne vidike IZ SAMOG CENTRA grada. To je još nešto što je kvalitet Beograda. I drugi gradovi imaju parkove sa kojih se pruzaju lepi pogledi. Ali ti parkovi nisu u centru. Ponavljam, Beograd posebno treba da čuva i ako gradi da gradi vrlo pazljivo na mestima koja su za njega posebno karakteristična i na neki način jedinstvena. To su ušće, Veliko ratno ostrvo, Kalemegdan (posebno tvrđevski deo) i Terazijska terasa. Moram da kazem da sam malo nepoverljiv prema odlukama skupštine grada. Mislim da one nisu uvek najbolje. Poslednji primer je najava glavnog menadzera g. Bojana Stanojevića da će Beograd graditi kockarnice kao u Monte Karlu na Velikom r.o. Takođe gospodin Aleksić (mislim da se tako zove) zamenik gradonačelnika (bivši?)je davao neke neumesne predloge o izgradnji na VRO. Osim toga on je pre 2do 3 godine izjavio da je njegova najveća zelja da vidi zičaru (uspinjaču) kako sa Kalemegdana ide na Novi Beograd. Na šta bi ličile kalemegdanske zidine sa kabinama, stubovima i kablovima zičare nije rekao.
 
Učesnici ovog foruma su raznih profesija. Imam utisak da su mnogi studenti, takođe raznih fakulteta. Ali svima im je nešto zajedničko. Čim su se javili u ovaj forum znači da ih itekako interesuje izgradnja Beograda i da pazljivo prate sve što je sa tim u vezi. Oni koji nisu arhitekti oni su amateri. Ali dobar amater moze itekako da dosta zna i da predlozi dobre stvari kao i da uoči loše. Profesionalac ne mora biti uvek u pravu. Ima ih koji svoju profesiju otaljavaju pa i ne vole je mnogo ili su dosta ravnodušni kako će šta ispasti. Naravno, ovo mislim samo na neke, većina se trudi da svoj posao uradi što bolje i kvalitetnije. S tim u vezi primedba da neko ko nije arhitekta ne moze da arhitekte uči arhitekturi na klimavim je nogama. Često smo svedoci i pogrešnih poteza urbanista. Zašto se na zelenoj površini bulevara AVNOJ-a sadi drveće kad će tu proći metro i ono će uskoro morati biti posečeno?
 
dedinje":npplm3ni je napisao(la):
Kazeš dzigi "srušio bi biblioteku" Dobro nisi rekao da bi je zapalio pa da izgori sa knjigama kao ona 1941. .
U covece, al si ti neki ekstremist. Pa nisam nenormalan da kazem da bi je zapalio. Al biblioteci i parohijskom domu tamo nije mesto. Sve to treba da bude ravno.

To sa rusenjem samo napomijnem, znam da se ta biblioteka nikad nece srusiti, ali kada bi Beograd bio neki bogati grad, kapiram da bih bio za opciju da se ta biblioteka ukloni, i izgradi nova, recimo na prostoru Pejtona, gde sad hoce filharmoniju da zidaju. :) al to nije sada da ja zelim, da mora, nego onako, kao usput napominjem... kao nabijam postove, ovo ono :)
 
dedinje":13pr2ql1 je napisao(la):
Ali dobar amater moze itekako da dosta zna i da predlozi dobre stvari kao i da uoči loše.
Čini mi se da sam se prepoznao kao " dobar amater ", pa ako grešim namojte da čitate dalje. :)

Bavim se nekretninama oko 12god., tj. kupovinom-adaptacijom/dogradnjom-prodajom.
Za to vreme sam 'naučio' kako funkcionišu sve gradske strukture po ovom pitanju.
Osim toga sam radio i neko vreme sa mojim prijateljem, bivšim šefom urbanističkog odsaka Zemun, na
izradi Iedjnih projekata za legalizacije i gradnju, pa poznajem stvari i sa 'druge strane'.

Pošto me urbanizam u gradu interesuje već duže vreme, pratio sam šta se gradi i planira, sa
znanjem malo većim od amatera.
Za kvalitet radova, Idejnih projekata za TT, mogu samo da kažem da li mi se sviđaju ili ne.
Ali, da su oni svesno ' promašili temu' i dali rešenja koja niko od njih nije ni tražio - to tvrdim.
Iskoristili su priliku za ličnu promociju, a znali su da Grad i investitor B2, to neće prihvatiti.
Grad jer to nije bio cilj i tema konkursa, a investitor jer mu ne odgovara da se gradi ispred njegovog objekta.
Takođe su autori svesno zanemarili GUP, za koji su sigurno znali, i dali neprihvatljiva rešenja.

Da se ne ponavljam, ali ima tu još zapažanja i kritike od " dobrog amatera ". :D
 
Dragane za mene si profi ;)
Ponekad imam utisak da se neki pravi profesionalci ne interesuju za svoju struku i ono sta rade toliko kao ti kao "dobar amater".
 
Dzigi, ono tvoje "srušio bi biblioteku" je sasvim dovoljno ekstremno, utoliko više što ti to ponavljaš u drugom postu. Ja se sećam kada se skupljao novac za tu biblioteku koja je koštala grdne pare. Pratio sam i njenu gradnju. A sad neko ko je rođen nekih 25 godina kasnije hladnokrvno kaze da bi je srušio!?. Moji ekstremni stavovi su takvi da ih ne treba ozbiljno shvatiti. Znam da je ne bi zapalio sa knjigama. Ja jednostavno u polemikama volim da KARIKIRAM neke stavove pa sam eto tebe izjednačio sa nemačkim bombarderima 1941. Ali, to je jednostavno svesno preterivanje. Međutim, kad ti kazeš da bi srušio, ti se ne šališ ti to ozbiljno misliš. Jednog dana bićemo bogati kao Kuvajt ali ni tada tu zgradu nećemo rušiti.
 
Dragane, prvi put nailazim na situaciju da neko ko je nazvan "dobar amater" dozivljava kao uvredu. Pošto je Vračar govorio o arhitektima a ti nisi arhitekta mislio sam da je sasvim u redu da te nazovem "dobar amater" kad su u pitanju arhitektonski problemi i pitanja. Da se nisi bavio nekretninama 12 godina i radio sa svojim prijateljem šefom urbanističkog otseka Zemun onda ne bi bio ni dobar amater već samo amater. Uostalom ja sam samo odgovarao Vračaru na njegove tvrdnje prema kojima samo arhitekta moze da ocenjuje rad arhitekte.
 
dedinje":1h9iyuwo je napisao(la):
Dragane, prvi put nailazim na situaciju da neko ko je nazvan "dobar amater" dozivljava kao uvredu. .
Aaaha, znači ipak si mislio na mene :D.....ali, odakle ti ideja da Dobar Amater doživljavam kao ' uvredu '.?

Baš mi je to udobna pozicija, bolja nego Loš Profi, koji ima diplomu-potvrdu da je završio neko učenje,a
u praksi ne pokazuje nikakve rezultate ili zloupotrebljava svoju potvrdu da je položio sve ispite.
Pogotovu ako ne zna ništa drugo osim svoje struke, srodna znanja ili ona koja se prepliću sa njegovim,
kao što je u izgradnji jednog grada gde moraju da učestvuju mnoge profesije.

Arhitekta može da bude i dobar u svom poslu, ali ako 'promaši' temu, svesno ili nesvesno.....onda
je njegovo znanje u tom slučaju neupotrebljivo.
Znam da teško žive, malo je posla, ima ih dosta na 'Biro'-u ( jedna arh. je tražila da samo volontira kod mog prijatelja u Arh.Studiju, jer je godinama bez posla i kontakta sa strukom ) ......... i kad dobiju ovakav konkurs
pokušaju da vrše ličnu promociju, tako da daju svoje vizije koje nisu predmet konkursa.

Ako ovi Idejni projekti budu i odbačeni, autori su ipak profitirali - dobili su nagrade, objavljeni su im radovi i
imaju reference za druge poslove.
Jedan Dobar Amater ih razume potpuno, ali ih neopravdava.
 
dedinje":3w2n1dn9 je napisao(la):
Uostalom ja sam samo odgovarao Vračaru na njegove tvrdnje prema kojima samo arhitekta moze da ocenjuje rad arhitekte.
A odakle Vama gospodine dedinje ideja da sam ja izneo tvrdnje prema kojima samo arhitekta moze da ocenjuje rad arhitekte?

Ako mislite na ovaj moj post:
Dragane, koje su tvoje kvalifikacije kad učiš novinare novinarstvu a arhitekte arhitekturi?
onda ste ga sasvim pogrešno protumačili. Ja se naprotiv, sa Vama sasvim slažem u vezi dobrih amatera i loših profesionalaca.

Naime, pažnju mi je privukla Draganova samouverenost (i arogancija) izneta u postu #226, tako da sam pomislio da se radi najmanje o profesoru Univerziteta. Posle njegovog odgovora, shvatio sam da je to samo njegov stil pisanja (postovanja) i ništa više od toga, što je sasvim prihvatljivo i u diskusijama ovakvog tipa.
 
Gospodine Vračar, vi ste postavili pitanje kvalifikacija (koje su tvoje kvalifikacije da učiš..). Ni kvalifikacije nisu bitne. Ima ljudi koji imaju samo srednju školu ali ako ih neka tema izuzetno interesuje, ako godinama čitaju sve na šta naiđu o toj temi, ako imaju motiv i dobro pamćenje, ako su entuzijasti te oblasti onda oni o toj oblasti (temi) mogu znati više nego neko ko je završio fakultet. Znam primer čoveka koji je završio samo gimnaziju a već decenijama je ubedljivo najbolji u svojoj profesiji u celoj Srbiji. Za tu profesiju inače postoji odgovarajući fakultet. Ovo ne vazi za sve profesije na pr. dobar lekar moze biti samo onaj ko je završio medicinu. Čovek koga sam pomenuo je sigurno poznat svim učesnicima foruma.
 
Vračar":1443210y je napisao(la):
Naime, pažnju mi je privukla Draganova samouverenost (i arogancija) izneta u postu #226, tako da sam pomislio da se radi najmanje o profesoru Univerziteta.
Hvala na koplimentu :).....ali većina profesora dobro poznaje samo ono gradivo koje predaje.

Više mi se dopada ovo ' dobar amater' sa iskustvom u temama koje ga interesuju.
A kad se neke tvrdnje dobro i slikovito argumentuju, mogu da izgledaju i preterano samouverene.
Samouverenost nije mana? ....ako potiče iz valjane argumentacije.
O Sekretarijatu i Zavodu za urbanizam, prvi daje građ.dozvole a drugi radi DUP-ove, mogu da pišem pola noći - što iz mog iskustva, što iz iskustva drugih i medija svih vrsta, jer to redovno pratim.
O raznim pokrenutim, velikim i zvučnim planovima i projektima možemo zajedno da čitamo po štampi i TV-u.
E, tu 'dobar amater' odmah prepozna 'lažnjak', od drugih koji 'nasednu' na priče i sličice po novinama.

A, arhitekte imam i u rodbini : tetka,teča, njihova ćerka i njen muž. ......malolije. :D
 
dedinje":3gjg8xkz je napisao(la):
Dzigi, ono tvoje "srušio bi biblioteku" je sasvim dovoljno ekstremno, utoliko više što ti to ponavljaš u drugom postu. Ja se sećam kada se skupljao novac za tu biblioteku koja je koštala grdne pare. Pratio sam i njenu gradnju. A sad neko ko je rođen nekih 25 godina kasnije hladnokrvno kaze da bi je srušio!?. Moji ekstremni stavovi su takvi da ih ne treba ozbiljno shvatiti. Znam da je ne bi zapalio sa knjigama. Ja jednostavno u polemikama volim da KARIKIRAM neke stavove pa sam eto tebe izjednačio sa nemačkim bombarderima 1941. Ali, to je jednostavno svesno preterivanje. Međutim, kad ti kazeš da bi srušio, ti se ne šališ ti to ozbiljno misliš. Jednog dana bićemo bogati kao Kuvajt ali ni tada tu zgradu nećemo rušiti.
A pa posto ste stariji cu da vam persiram...

Ja mislim da bi bilo dostojnije onog napacenog hrama da ima brisan prostor ispred jer je to po kanonu a i izgleda lepse, a kao sto ste i rekli, zidala se kada nije bilo namere da se zida i hram.. Ali nije toliko strasno, moze i da stoji tu, nema veze, ionako ima 1000 ruznijih stvari koje bi trebalo ispraviti (npr nelegalnu nadogradnju)...

A to sto ste skupljali pare za biblioteku... Pa i ja rodjen 1987 sam negde cuo da ste 10 godina i vise odvajali pare od plata za obnovu CG od zemljotresa...

Pa gde je sad ta CG? :cool:
 
Gradic Pejton? Pa zar tamo uopste moze da stane nesto kao narodna biblioteka?
Sad sam bas bio tamo, rezao neke slika kod "Zike Slike" ...bilo bi stvarno steta unistiti te drvene kucerke.

Ali moram reci, slazem se sa Dziggijem. Beogradu treba nova biblioteka, na malo boljem mestu nego ova sada, kojoj iskreno treba temeljna rekonstrukcija.

Nasa ceska braca su skoro odrzali medjunardni konkurs za njihovu...evo rezultata:

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=447467
 
Što se čeha tiče, koliko dobrih projekata, a oni moraše de odaberu nešto što liči na Teletabise. Grrr... užas.

@dziggy
Ja se izvinjavam, ali mislim da je tvoj komentar o CG bespotreban. Pare za obnovu od zemljotresa od humanitarnih katastrofa na bilo koji način (meni na pamet pada Skopje) trebalo bi da idu ljudima, a ne državama. Ako stvarno verujemo da su Srbi i Crnogorci braća, onda ne bismo trebalo da se pitamo gde je naš novac - bar kad su u pitanju takve situacije.
Kao drugo, nemoj da se ljutiš, ali mislim da argument da brisani prostor treba da stoji "jer je to po kanonu" je idiotizam - taj Hram je privatno vlasništvo crkve, a biblioteka je vlasništvo građana - u poslovima građana, kanon i crkveni koncepti nikako ne i smeli da se razmatraju. Inače, u opasnosti smo da postanemo Teheran ako budemo to i dalje radili. Srbija je sekularna republika, mislim da se to često zaboravlja u poslednje vreme. Usput, mislim da od svih zgrada, Sveti Sava bi ponajmanje podržavao rušenje jedne biblioteke. :)

Mislim da je biblioteka baš lepa, samo je treba obnoviti (ako već nije obnovljena, nisam bio u Srbiji preko godinu dana). Spolja ne liči na nešto zbog toga što je propala, ali mi se sviđa ideja koju promoviše njen izgled na tom mestu, CrazySerb, kako ti kažeš - obnoviti ovu biblioteku, pa kad bude bilo potrebe, sagraditi novu i veću pride, Novi Beograd uopšte nije loše mesto za tako nešto, da bismo nastavili tu interesantnu dihotomiju starog-novog koju BG ima.
 
dragan":11taj0kq je napisao(la):
A kad se neke tvrdnje dobro i slikovito argumentuju, mogu da izgledaju i preterano samouverene.
Samouverenost nije mana? ....ako potiče iz valjane argumentacije.
Svakako da nije ako je potkovana valjanim argumentima, tu se barem sasvim slažemo.
 
taj Hram je privatno vlasništvo crkve
Pravno, da. Prakticno, ne.
Hram je zavestanje celog srpskog naroda, i celom narodu pripada. Po duzini gradnje, velicini objekta, duhovnom znacaju i monumentalnosti, tesko da ima takmaca kako u svojoj (religijskoj) tako i u drugim kategorijama znacajnih objekata na tlu Srbije.
Da samo budem jasan, licno sam ateista i potpuno podrzavam stav da je Srbija sekularna republika, kakva treba i da ostane. Medjutim, negirati svekoliku vrednost Hrama Sv.Save bilo bi isto sto i negirati duhovnost Srbije. Hram nije ono malo (ili mnogo) gramzivih popova sto naplacuju krstenje i pomen po 100 evra, nego osecanja, ponos i nada srpskog naroda koji je ulozio sebe u Hram.
 
Reče gospodin Jovan da su Srbi i Crnogorci braća. A pznata je narodna poslovica "Ako smo braća nisu nam kese sestre". Inače, uvek treba da pitamo gde je naš novac ako nećemo da ispadnemo budale. Naravno, u nesreći svakom treba pomoći prema svojim mogućnostima. Kad su u pitanju Srbija i Crna Gora pomoć je uvek bila jednostrana. Dzigi reče "napaćen hram". Pa daleko je više napaćena biblioteka koja je bila potpuno uništena 1941. Hram se gradio veoma sporo ali srećom nikad nije bio rušen.
 
Vrh