Vračar
Intermediate
Poštovani gospodine dedinje,dedinje":11xkqc8k je napisao(la):Pobogu gospodine Vračar, kako si mogao da porediš Prag i Beograd. Pa Prag je jedinstven u svetu, veličanstven stari grad, nikad rušen ili bombardovan, sa izvanrednim palatama, crkvama, trgovima, mostovima preko Vltave itd. Većina zgrada je još iz srednjeg veka. Kakve su to fasade, kakvi spomenici, pa ćuveni Karlov most. Kazeš "danas je Prag ispred Beograda što nije bio slučaj pre 20 godina". To si ti pobrkao standard građana sa arhitekturom grada. Beograđani JESU ziveli mnogo bolje od Prazana pre 20 do 40 godina ali po arhitekturi Prag je uvek bio ne ispred Beograda već ispred Beča, Budimpešte, Bukurešta, a mnogi misle i Pariza. To je grad kao iz jednog komada, priča ne vredi, treba ga samo videti. Sticaj istoriskih okolnosti je takav, Češka nije bila pod Turcima, lepota svetskih metropola nije po onome što se sad gradi već po građevinama iz 19, 18, 17 veka. Šta je građeno u Beogrtadu u 17 ili 18 veku? ...
pored toga što niste razumeli moje stanovište (priznajem, verovatno ga nisam dovoljno dobro obrazložio) svojim postom ste upravo pokazali da je vaše znanje o ovom prekrasnom gradu veoma skromno.
Prag je itekako bio bombardovan, a centar grada je krajem II svetskog rata teško oštećen. No, to nije poenta mog prethodnog posta jer nisam uporedjivao standard građana sa arhitekturom grada (kako vi tumačite) nego brzinu kojom se razvija(o) jedan grad, tek zašao u postkomunistički period (što je slučaj sa oba grada).
Naravno da se arhitekture Beograda i Praga ne mogu nikada porediti, niti se trebaju porediti - svaki grad ima svoj sopstveni šarm. Ono na šta želim da ukažem jeste da su Beograd i Prag po EKONOMSKOJ razvijenosti '80-tih bili na jednakim pozicijama, a usuđujem se ovo da kažem jer sam bio u Pragu 1987. godine i veoma dobro ga se sećam. U to vreme praški metro je tek počeo da radi punom parom. Planovi za izgradnju su doneti u isto vreme kada i planovi za izgradnju beogradskog metroa, s tom razlikom što su tamo i realizovani.
Prag sam ponovo posetio 2003. godine, 6-7 meseci uoči prijema u EU i to je danas (po razvijenosti) sasvim drugi grad od onog kojeg sam prošli put posetio. Uveliko se gradi drugi (spoljni) prsten autoputeva a u planu je i drugi međunarodni aerodrom (sve ovo aktivno pratim na jednom drugom forumu).
Pretpostavljam da ćete Vi sada reći kako je Beograd preživeo '90-te, sankcije, ratove, diktaturu i svakako ću se tu složiti sa Vama ali ću Vas podsetiti i da je to sada već davna prošlost (prošlo je 7 godina od tada!). Danas nema nikakvog izgovora za neispunjavanje unapred zadatih rokova i okvira, osim nesposobnosti čelnika.
A Prag, i pored njega Budimpešta su svakako gradovi koji po svom stepenu razvitka treba da budu uzor Beogradu, bez imalo lažne skromnosti kojoj smo toliko vični.
Srdačan pozdrav!