Šta je novo?

Славија - Краља Милана - Теразије

Pobednički radovi na konkursu bez zanimljivih rešenja
Terazijska terasa, ipak ostaje zelena
Na Internet forumima građani se pitaju iz kog razloga je konkurs uopšte raspisan, kada je tek sada, verovatno konačno, prihvaćen koncept "reprezentativne zelene površine u centru grada"
Nije tek sada, već je od uvek u GUP-u planiran park.

Idejna arhitektonsko-urbanistička rešenja za definisanje javnog prostora Terazijska terasa, ponuđena, čak i nagrađena na konkursu, po mišljenju gradskih čelnika, nisu donela ništa dovoljno zanimljivo i primenjivo za uređenje poteza od Terazija do Ulice kraljice Natalije.
Projekti su javno u blogu pohvaljeni od Đ.Bobića, ali nisu prema uslovima konkursa.

Gradski arhitekta Đorđe Bobić smatra da bi terasa trebalo da se uredi kao reprezentativna zelena površina u centru grada i protivi se bilo kakvom kopanju, pa i onom koje predlažu dva prvoplasirana rada. Prema ideji prvog urbaniste grada, Terazijska terasa bi trebalo da bude reprezentativna zelena površina.

Konkurs, kao jedan od uslova navodi nekomercijalni sadržaj rešenja, mada su svi ponuđeni predlozi podrazumevali komercijalnu izgradnju.
Sve u svemu, kao da su uslovi pa i rezultati konkursa nešto što se obavljalo potpuno mimo gradskih čelnika, koji su ipak dodelili dve prve ravnopravne nagrade, za predloge od kojih "nijedan nije odgovorio temi".
Žiri je dodelio nagrade, a ne gradski čelnici.

Neminovno se nameće pitanje iz kog razloga je konkurs uopšte raspisan, dok se sada prihvata koncept "reprezentativne zelene površine u centru grada", a još manje zašto su najbolji predlozi nagrađeni.
Ovaj novinar nema pojima i nadam se da će ovo pročitati.
Nije ni pročitao šta piše u konkursu, a ne zna zašto je ni raspisan ( sve mu piše na predhodne 3.str.)
Direkcija za gradevinsko zemljište grada Beograda
Mali kolektiv - ETB doo
i Društvo arhitekata Beograda,Društvo urbanista Beograda

Objavljuju rezultate javnog i pozivnog anonimnog

Konkursa za idejno arhitektonsko urbanisticko rešenje prostora Terazijske terase
(od Terazija do ul. Kraljice Natalije), sa
anketnim urbanistickim rešenjem poteza od Terazijske terase prema Savskom amfiteatru
(od ul. Kraljice Natalije ka Karadorđevoj ulici)
U očekivanju javne prezentacije i diskusije o predloženim radovima koja će se održati za desetak dana, ni investitor, ni arhitekte ne žele da govore o tome da li će makar deo rešenja sa konkursa biti usvojen, a građani sve češće komentarišu ovu odluku gradskih vlasti.
Investitor je grad i grad.arh. govori o tome već danima.
A, ovo pitanje " da li će makar deo rešenja sa konkursa biti usvojen.." samo govori o stručnosti novinara.
Koji, bre , deo rešenja?...Idejni projekat se usvaja takav kakav je ili se daje autoru na izmenu/dopunu.

guimaraes":13fgqbo0 je napisao(la):
Dziggy, sad si celebrity :)
Eto vidis, a ja se samo zezam :) ovo za crnogorce sam bacio radi zezanja, ustvari da vidim doklen ce ljudi da se pomame, a to me zanima kao i proizvodnja cackalica u omanu.

Ako nema mesta za biblioteku iza Hrama (to sam naveo samo zato sto tu treba da se gradi filharmonija, pa onda sam u glavi nekako stvorio sliku da ce to biti velika zgrada, te stoga da bi mozda mogla i biblioteka), onda ima negde drugde, na nekoj drugoj gotivnoj lokaciji
:D

@dedinje
Gospodin se ne zove Jovan, deo je netiquette-a da se ljudima obraca sa handle-om, a ne pogadjanjem imena.
Moja poenta nije bila gde su isle cije pare, nego samo to da ne treba dovoditi takvu retoriku u ovaj forum - a posebno da ne treba koristiti primer sredstava za zemljotres kao nedajboze izrabljivanja srpskih poreskih obveznika.
E sad, posto sam to rekao samo zelim da razjasnim:
Ja nisam rekao da su Srbi i Crnogorci braca, vec "ako mislimo da jesu", tj. ukazivao sam na kontradikciju izrazene zelje za jedinstvom srpskog naroda sa jedne strane, i komentara da je pomoc jednostrana - znaci opet UKOLIKO imamo taj stav, onda tu strane ne bi trebalo da postoje, po definiciji. Ponavljam, ja ne tvrdim da je to moje licno misljenje, samo ukazujem na kontradikciju.

@andrejp
Slazem se da je Hram zavestanje srpskog naroda, i kao takav predstavlja potvrdu ne samo ponovnog postojanja drzave Srbije posle 400-nekih godina imperijalizma, nego i izrazaj kontinuiteta sa kulturnim nasledjem Srbije Nemanjica. Ja se izvinjavam sto nisam bio jasniji - Hram je privatno vlasnistvo u ocima drzave - crkva je takodje jedan vid organizacije gradjana, kao sto je to i drzava, pa stoga hram takodje pripada vernicima. Samo sam hteo da kazem da ne bih voleo da se pravoslavlje mesa u bilo sta drugo osim u verska pitanja.

Posto sam ja Crnogorac, oseticu se slobodnim da u glas Crnogorskog naroda kazem : Crnogorci najbolje znaju sami ko su i sta su, samo je kratak zivot za raspravljanje o tim sranjima, pa ce tako da budu ono odakle dolazi najvise para. al za ovo treba otici na forum neke druge stranice, recimo b92 :D ish ish :)

^^^^...Ajd, da probam da se ubacim na ovo lakše pitanje od Terazijske terase.

Onog dana kad i Srbiji 'krene' u Crnoj Gori će tvrditi, ne smo da samo braća, već jednojajačni blizanci.
Sveti Sava će biti najveći crnogorski svetac, a slava Sv.Sava - državna slava.
Citiraće Njegoša da bi dokazali da su u pravu i dokazivati preko Cara Dušana da smo genetski isti.
Do tog dana bićemo u statusu 'srodnih balkanskih naroda'.

O arhitektonskim vrednostima Hrama neću da govorim, jer to za mene nije ni bitno, već
'da je Hram zaveštanje srpskog naroda, i kao takav predstavlja potvrdu ne samo
ponovnog postojanja drzave Srbije posle 400-nekih godina imperijalizma, nego i
izrazaj kontinuiteta sa kulturnim nasledjem Srbije Nemanjica'.

D.Radović polucrnogorac....i polusrbin. :D

@dragan
Slazem se sa prvim komentarom potpuno, mislim da cemo mnogima postati "bratski narodi" kada nam bude krenulo bolje (a vec se napreduje u tom pravcu)
Nego, sta si mislio sa tim sto si me citirao? :)

@ 'jovanovm'
edit :
O arhitektonskim vrednostima Hrama neću da govorim ( jer to za mene nije ni bitno ) i
slažem se 'da je Hram zaveštanje srpskog naroda, i kao takav predstavlja potvrdu ne samo
ponovnog postojanja drzave Srbije posle 400-nekih godina imperijalizma, nego i
izrazaj kontinuiteta sa kulturnim nasledjem Srbije Nemanjica'.

Поново о ТТ
Terzijska terasa, između neba i zemlje
Gradski čelnici nisu zagovrnici izgradnje na grebenu, što su učesnici najnovijeg konkursa za uređenje ovog prostora, uglavnom predvideli

Kako Beograd ima samo jednu autentičnu Terazijsku terasu i dva ravnopravna prvonagrađena arhitektonska rešenja za uređenje ovog dragocenog prostora, najverovatnije će u izboru projekta presuditi čelnici Skupštine grada, uz konsultaciju sa žirijem nedavno završenog konkursa. Reč o izazovnom javnom prostoru, na kome urbanisti lome koplja čitava dva veka. Predstavnici gradske vlade insistiraju da padina od Terazija do Ulice kraljice Natalije ostane gradski park, bez novih građevinskih intervencija, uprkos tome što su učesnici osmog po redu konkursa listom projektovali manju ili veću izgradnje. Tek posle javne rasprave zakazane za 10. maj, na kojoj će žiri obrazložiti svoju odluku, biće poznat i zvaničan stav investitora.

Uređenje ovog prostora, podsetimo, finansiraju Skupštinu grada, odnosno Direkcija za građevinsko zemljište i firma „Mali kolektiv-ETB doo” graditelj luksuznog zdanja na obodu Terazijske terase. Da bi došli do najkvalitetnijih arhitektonskih rešenja raspisali su konkurs uz pomoć Društva arhitektata i Društva urbanista, ali po svemu sudeći će morati da se umešaju i preseku dilemu.

Budući da važeći detaljni plan sledi ideju profesora Dobrovića koji je tridesetih godina prošlog veka predvideo izgradnju dve zgrade na rubovima Terzijske terase (u Balkanskoj 2 i Prizrenskoj 1), parka između njih i nekoliko stotina podzemnih kvadrata, kao veza sa podzemnim prolazima, postavlja se pitanje zbog čega je novi konkurs uopšte raspisivan. Podsetimo, na ovim osnovama počiva i pobednički rad sa konkursa iz 1991.godine, prema kome „Mali kolektiv” zida zgradu u Balkanskoj.

Đorđe Bobić, gradski arhitekta, ukazuje da je ta je taj rad predviđao malo izgrađenog prostora u okviru kaskada na Teazijskoj terasi. Ispostavilo se međutim, kaže on, da je taj projekat na neki način prevaziđen između ostalog i zbog nivelacije terena.

– Pokrenuo sam incijativu da Terzijska terasa ponovo bude predmet konkusra, kako bi preispitali postojeća rešenja. Učesnici nisu imali nikakva ograničenja. Većina radova je mahom predvidela izgradnju i velike kvadrature, menjajući lik ovog prostora, pri tom ne vodeći mnogo računa da to jeste gradski park. Toliko kvadrata je neprihvatljivo. Jedina gradnja koju tolerišemo jeste podzemni prodor sa Terazija negde do stepeništa. Ostalo mora biti park pa ću insistirati da u dalju proceduru prođe onaj kokursni rad koji to omogućuje, ali bez dalje gradnje – objašnjava Bobić.

O ulozi preduzeća „Mali kolektiv”, koje će delimično finasirati uređenje Terzijske terase i koje takođe ima svog predstavnika u žiriju, gradski arhitekta kaže:

– Sami su ponudili da sa Direkcijom finansiraju uređenje parka, ali bez ikakvih obaveza kasnije. To je i dalji gradski prostor i nema šanse da bilo koji investitor bilo šta gradi.

Budući da Terazijska terasa, koja pretenduje da postane druga prepoznatljiva slika grada, posle Kalemegdana, važanu ulogu ima i žiri. U ocenjivanju i odabiru najboljeg idejnog rešenja na poslednjem konkursu učestvovali su: arhitekta Bojan Kovačević, kao predsednik žirija i predstavnik Društva arhitekata, Aleksandar Nedeljković, takođe predstavnik Društva arhitekata, Jelena Radivojević, predstavnik Direkcije za građevinsko zemljište, Svetlana Ivančević, predstavnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Marijana Strugar, predstavnik Sekretarijata za urbanizam, Dragan Praštalo predstavnik „Malog kolektiv” i Vlada Milić, predstavnik Društva urbanista, koji je u međuvremenu preminuo.

Mišljenja su, kako nezvanično saznajemo, toliko bila podeljena da ni posle drugog kruga nisu mogli da izvagaju i odaberu pobednika. Nesrećnim spletom okolnosti ostali su bez sedmog člana, pa tako nije ni bilo nadglasavanja. Naknadne izmene i uvođenje novih članova, posle imenovanja žirija nije dozvoljeno.

Osim toga što je možda nelogično da u žiriju sede predstavnici investitora sa pravom glasa, ili predstavnici gradskih sekretarijata ili preduzeća, uočen je i izostanak velikih imena srpske arhitekture, jer je ipak reč o veoma važnom gradskom prostoru.

Na pitanje zbog čega recimo, ovaj tim nije ojačan uglednim arhitektama koji su se dokazali kroz svoj rad i koji na osnovu velikog iskustva mogu da prepoznaju najbolja rešenja, jer u ovom slučaju je zaista bila reč o nijansama, Jelena Ivanović-Vojovodić, predsednica Društva arhitekata (udruženja koje imenuje članove žirija) odgovara da je došlo do smene generacija.

– Generacija vrsnih profesora Arhitektonskog fakulteta je otišla u penziju. Sa druge strane posmatrano, ne mogu uvek ista imena da budu u žiriju. Investitori sprovode projekat pa zato sede u žiriju. Predstavnica Sekretarijata za urbanizam štiti interese Grada, a osim toga ona je učestvovala u sačinjavanju plana detaljne regulacije za Terazijsku terasu, tako da dobro poznaje problematiku ovog prostora. Predstavnici žirija možda nisu poznati široj javnosti, ali su se dokazali kroz oblasti kojima se bave – smatra predsednica Društva arhitekata.
Šta su pobednici, posle iscrpljujućeg drugog kruga, konačno ponudili na ovom prostoru?
Marijana Avakumović
[objavljeno: 07.05.2007.]
извор Политика
линк http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=27363&lang=2

E ljudi, pa oce li B2 imate na kraju onu kulu kao na prvotnom projektu, sto shatro treba da udje u vizir zajedno sa hotelom Moskva ili ne? Ja bih vise voleo da nema...

Jel ide sutra neko na javnu diskusiju za TT ?

"Terazijska terasa"

Mislim da bi taj deo najbolje bilo da se uredi kao ogroman trg-fontana.Sa najvecim vodopadom koji nijedan veliki grad nema u samom centru,a pored njega jos puno manijh vodopada,onako zov divljine ali na urbani nacin(Beogradska fontana di Trevi :) ).Mislim da je ovako nesto upravo prilika da Beograd dobije ! originalan ! simbol grada koji bi bio prepoznatljiv svuda u svetu i ogroman mamac za sve turiste.I onda bez obzira kako se bude dalje grad razvijao,a verovatno ce to biti neki moderni pravac kao i kod svih ostalih gradova u svetu, pa samim tim arhitektura ga nece ciniti puno drugacijim. Tada za Beograd "nece biti zime".Ja duboko verujem da bi ovako nesto bilo pun pogodak.
Pozdrav

Srki, to uopste nije losa ideja. Ima li neko osnovne dimenzije TT, ja bih mogao da napravim na brzinu neki dizajn/projekat te fontane... Cisto kao ideja...

@srki
To sam upravo i ja imao u vidu. Puno vode i reprezentativni izgled a ne livada u sred grada.
@jovanovm
Velicina TT je otprilike 100x50 metara. (100 duzina i 50 sirina)
Evo pogledaj i sam na ovom linku
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=...2,20.46445&spn=0.00672,0.013475&t=h&z=17&om=1
U donjem levom uglu ti je i terasa a i legenda koliko iznosi 100 m pa uporedi. Vodi samo racuna o B2 sa strane koja se na mapi ne vidi! Za precizne podatke (sto ti verovatno ne treba u milimetar) trebalo bi pogledati dokumentaciju ili sacekati da dragan negde to vec iskopa :D

Kad vec predlozi Milance
merio sam na google earthu sa onim metrom i sirina je otprilike 60m a visina (duzina) 115m

Ко је био, шта се то дешавало?
Данас све неки "велеобрти", а полудео сам кад схватио да нећу моћи да стигнем на расправу.
Може ли овде нешто сирово а после у вестима лепо упакујте новости?

tter1rr9.jpg

Može jedan slap, vodopad i potok. ;)

Između ove dve ograde, od budućih objekata, nema baš mnogo mesta za još neku gradnju.

To je ono sto si ti ranije spominjao i sto sam ja ponovio u par navrata, tj da su oni projekti predimenzionisani i da nisu realno prikazani u prostoru. Za mene resenje sa tunelom i bocnim zelenim povrsinama je najbolji kompromis izmedju zelenog parka i nekog arhitektonskog resenja (znam da to onda nije park ali kao sto rekoh kompromisno resenje) . Pitanje je naravno prostor tj njegova velicina koja se vidi na slikama. Taj projekat bi trebao dobro da se prilagodi realnoj situaciji na terenu da bi zadovoljio ljubitelje parka i one koji su za gradnju.

Koliko košta kopanje i izgradnja tog tunela, podzemnog prolaza?
Da li postoji potreba da narod prolazi kroz tunel?....kad može i po svetlu.
Uskoro bi ga 'naselili' kao na Z.Vencu, preprodavci svega i svačeg.

Nije poenta daj da gradimo radi gradnje i da ne bude park, već sve
mora da ima i neki smisao, da opravda uložen novac i da koristi nečemu.

Taj projekat sa tunelom sam naveo kao primer jel mi je on nekako najprihvatljiviji i kao sto rekoh negde kompromisno resenje. Sto se tice upotrebne vrednosti to je relativna stvar, to naravno zavisi i od toga da li ce to graditi grad i onda taj dobijeni delimicno podzemni prostor pretvoriti u drustvenu celinu ili ce ga graditi privatni investitor sto bi znacilo da ce biti iskljucivo komercijalni sadrzaji.

dragan":2ufmi5o0 je napisao(la):
Koliko košta kopanje i izgradnja tog tunela, podzemnog prolaza?
Da li postoji potreba da narod prolazi kroz tunel?....kad može i po svetlu.
Uskoro bi ga 'naselili' kao na Z.Vencu, preprodavci svega i svačeg.
Ne bi ga naselili, pošto se o ZV radi o jednoj nenormalnoj situaciji, kada se TT izgradi bi verovatno bili normalna zemlja. Nisu u svakom tunelu preprodavci.
Nije poenta daj da gradimo radi gradnje i da ne bude park, već sve
mora da ima i neki smisao, da opravda uložen novac i da koristi nečemu.
Ja mislim da će TT itekako imati svoj smisao.

А кад човек погледа ову слику помислио би да је реч о оази "мира и спокоја"
10234659464384c37ce77.jpg

Хоћемо ли чути нешто од "пикантерија" са данашње расправе?

Vrh