Šta je novo?

Славија - Краља Милана - Теразије

Ljudi hajde da ne idemo predaleko sa raspravama i da postajemo pomalo licni. Nije ovaj grad niciji vec je od svih nas. Zemun je deo Beograda svidjalo se to nekome ili ne kao sto i centar Beograda pripada isto toliko svim Zemuncima koliko i svima nama koji smo sa ove strane Save. Ne znam zasto ti Vracar smatras da je ukoliko je neko od nas za park da bi odmah trebalo da se dovedu ovce i da se to okarakterise pasnjakom i livadom. Jel onda i Central Park u New York-u ili Englischer Garten u Minhenu poljana i pasnjak za ovce i oni zive u selu ako imaju lepu prirodu u sred svog grada? Kao sto sam vec pomenuo ima sasvim dovoljno mesta da se gradi sta ti dusa pozeli u Beogradu ali ne moraju da se sklanjaju postojece zelene povrsine i da se na beton slaze beton. Ne znam da li je to nekome prijatno. Ako je tebi onda ok to je tvoje misljenje sa kojim se ja ni malo ne slazem. Ukusi su razliciti...
 
Pa dobro ti se ugledaj na Japan i Dubai a ja cu na ova dva. :)
Mislim da se sloziti necemo oko ove stvari.
 
dziggy rece "jer od turizma ne moze leba da se najede" prva totalno neverovatna izjava, prosto ne mogu da se nacudim odakle ti pade tako nesto na pamet. Prilicno si kontradiktoran pogotovo sto si postavio slike stepenica iz Rima koji je jedna od najatraktivnijih turistickoh destinacija u evropi. Ne kazem da je Beograd na tom nivou ali treba da tezi ka razvoju turizma sto svakako cini u zadnjih 5-6god. Hoces da kazes da ti isti ti turisti ne bi sedeli u nasem parku na TT ako bi bio dobro uredjen i sa ostalim sadrzajima u B2 i u zgradi prekoputa. Pa bas zato kao sto ti kazes "oni" nemaju toliko zelenila kao mi u gradu treba to i da istaknemo a ne da zapostavljamo. A tek komentar o parku kod hrama ne mogu da razumem ali boze moj verovatno je trebalo da se sagradi na poljani neki trzni centar :D Slazem se sa tobom u tome da ljuljaske i osali sadrzaji za decu nisu neophodni u pojedinim "ozbiljnijim" parkovima ali u svakom slucaju bitno je da su uredjeni pa makar i sa decijim sadrzajima
 
Dziggy,
ja sam inace rekao da bi bilo super da se Terazijska terasa uredi kao Spanski Trg u Rimu! Na zalost, u trenutku kada sam to pisao, zaboravio sam kuda bi te stepenice niz terasu vodile!! U Rimu se silazi u glavnu shopping zonu grada (tu su sve one marke, da ih ne nabrajam), a trg koriste uglavnom turisti koji posle shoppinga tu sednu da se odmore! Stepenicama sa Terazijske terase bi se silazilo u verovatno jedan od najruznijih delova centra Beograda - neugledne zgrade jadnih fasada, ulica zagusena GSP-om kao i okretnica, filoloska skola (zgrada je improvizovano resenje, tj. baraka), pa onaj nadri "Pompidu", pa auto servisi i perionice, kao i cevabdzinice kod ekonomskog fakulteta, pa onda uzas od Ekonomskog fakulteta (originalna zgrada je u principu lepa, ali ona crvena kapa, ko je tu nadogradnju dozvolio, treba ga naterati da po ceo dan gleda tu zgradu), fast park i naravno, slag na torti - autobuska stanica!!!

Mislim da je TRENUTNO najbolje resenje ostaviti park tu gde jeste i urediti ga da lepo izgleda, pa onda kada se resi sudbina Savskog amfiteatra i gore navedenih objekata - cenim, u sledecig 20 godina - onda lepo moze da se ceo taj potes, od Moskve, pa do vode, sredi kako treba! U ovom trenutku, u stanju u kakvom deo ispod Terase jeste, nema smisli otvarati pogled na ruglo!
 
Milance":1aq32zlj je napisao(la):
Kao sto sam vec pomenuo ima sasvim dovoljno mesta da se gradi sta ti dusa pozeli u Beogradu ali ne moraju da se sklanjaju postojece zelene povrsine i da se na beton slaze beton. Ne znam da li je to nekome prijatno. Ako je tebi onda ok to je tvoje misljenje sa kojim se ja ni malo ne slazem. Ukusi su razliciti...
Ponavljam opet, ono što trenutno postoji na TT ne može se smatrati zelenom površinom. Parkova u centru grada ima sasvim dovoljno, evo ja na koju god stranu da krenem iz svog stana naićiću na jedan park - na severu Tašmajdan, na zapadu - Pionirski, na jugu - Manjež i na istoku - park na Slaviji (Mitićeva rupa). Ovo je veoma dobro i ja se ponosim ovom činjenicom, da se razumemo. Ali je ovo i sasvim dovoljno i nije potreban još jedan park, na par koraka od ostalih što je rekao dziggy.

Ono što po mom mišljenju treba je velik i lepo sređen trg, koga danas nema u Bgdu (Trg republike je samo bleda senka trga), a pobednička rešenja nude upravo to.
Meni bi mnogo veće uživanje bilo sedeti u ovom restoranu na vrhu TT sa pogledom na grad, nego sedeti u parku na TT (jer to mogu i na Tašu).
Naravno, ovo je moje LIČNO mišljenje i ti se ne moraš slagati sa njime.

Restoran je na vrhu, tik uz B2, da ne bude nesporazuma:
terazijska%20terasa%2002.jpg


ter1cj9.jpg
 
Nenad":3k6hz3g5 je napisao(la):
Mislim da je TRENUTNO najbolje resenje ostaviti park tu gde jeste i urediti ga da lepo izgleda, pa onda kada se resi sudbina Savskog amfiteatra i gore navedenih objekata - cenim, u sledecig 20 godina - onda lepo moze da se ceo taj potes, od Moskve, pa do vode, sredi kako treba! U ovom trenutku, u stanju u kakvom deo ispod Terase jeste, nema smisli otvarati pogled na ruglo!
Slažem se Nenade, park je prihvatljiv ali samo kao privremeno rešenje. Uređenje TT i celog poteza do Save, ostavimo onda nekim novim i naprednijim generacijama, možda će oni imati neke sasvim treće vizije od nas danas.
 
Mislim da nije fer da brisete moj komentar jer sam ja taj koji pokusava da smiri situaciju (citaj gore moj post) i hteo sam samo da odgovorim Vracaru da nikoga ovde ne zelim da napadam i nisam napadao vec sam iznosio svoje misljenje. Izvinjavam se sto se vracam na ovu temu ali ne vidim da sam ja u necemu napravio gresku. Toliko od mene a sada mozemo da se vratimo mirnoj diskusiji.
 
Uh vidim da su se u ovoj diskusiji uključile i emocije što apsolutno mogu da razumem. Isto mogu da razumem i dragana ali i Vračara. Ovde je jednostavno sukob generacija / mišljenja... ali iskoristite ovo za kvalitetnu razmenu argumenata.

Privremeno bi ovo trebalo zaista srediti kao park, ali na neki jednostavan i kulturan način, da liči na nešto. Terazijska Terasa sada zaista liči na poljanu sa oronulim i prljavim stepeništima.. ono nimalo ne liči na park.
Krivica je i na samom gradu što nisu jasno definisali funkciju konkursa, a i kada su raspisivali konkurs zašto nisu odmah raspisali za ceo potez od TT do železničke stanice i BAS.a Po meni to ne može da se odvaja i treba biti jedna velika zajednička urbana sredina koja će da se dopunjava (parkovima, trgovima - svejedno mi je!). Upravo zato da ne bi došli do konfuzije kao sada kada imamo jedno rešenje i jednu "viziju" (odnosno ništa) za ostatak platoa ka BAS.u, tek ako se celo područje planski uobliči na konkursu ćemo znati na čemu smo i tek onda zaista može da se diskutuje o tome da li će nam trebati ili park ili trg. Jel onaj trg isto može da bude "predstupnica" genijalnog parka koji bi se spuštao na dole. Taj trg bi služio za vizuru budućeg city centra na NBGD.u, a park ispod ne bi smetao ali bi bio jako prijatno rešenje za gradjane koji se spuštaju dole ka BAS.u, još ako bi sve to urbano bilo uobličeno bi se eliminisalo ono ruglo koje danas stoji.
Ono što mene brine je zašto su uopšte raspisivali ovaj "polukonkurs" ? Za vežbanje? Za bacanje para? Bolje ni da ga nisu raspisivali nego kao što je neko rekao unajme par eksperata za parkove da srede ono kako treba dok ne dodju bolja vremena kada ćemo moći da realizujemo ceo potez jednim udarcem. TT je u direktnoj vezi sa Savskim Amfiteatrom i takav treba da bude reprezentativan.

E sada kratko da se vratim na diskusiju o parkovima, slažem se sa Vračarom da u Beogradu ima jako dosta parkova, ali mi od šume ne vidimo drvo. Mislim da ima toliko zelenih površina koje su takvo ruglo zbog neodržavanja pa ih ni ne primećujemo, tek kada se srede parkovi postaju primećeni, posećeni i time dosta življi. Oni parkovi kod palate CIP.a i u Nemanjinoj, Manjež, Mali Tašmajdan, Studentski park.. su svi sredjeni i izgledaju prelepo i čini mi se da su sada dosta življi i bolje posećeni nego pre. Kalemegdan se isto sve bolje sredjuje, jedino Tašmajdan treba još da se sredi... ali i kada to srede mislim da ćemo imati prilično dosta lepo uredjenih parkova. Ne treba po svaku cenu čuvati zelene površine, ipak smo u gradu i BGD.u zaista fale dobro uredjeni trgovi, TT ima idealan položaj za kombinaciju trg - park. Problem je zato što trgovi ne dozvoljavaju previše zelenila jel zbog prometa, to zelenilo bi se na trgu dosta brzo ublatnjavilo u neku čudnu smešu, što danas divno vidimo na trgu republike. Ili hoćeš trg ili nećeš trg, skoro svi veliki i poznati trgovi jedva i da imaju drveće kod sebe, ali zato su u istim gradovima gde su ti trgovi parkovi skoro pa perfektni, i mi bi se trebalo ugledati na to da napravimo odredjeni balans trgovi-parkovi...
 
Steva":3prl0iy4 je napisao(la):
Ono što mene brine je zašto su uopšte raspisivali ovaj "polukonkurs" ? Za vežbanje? Za bacanje para? Bolje ni da ga nisu raspisivali nego kao što je neko rekao unajme par eksperata za parkove da srede ono kako treba dok ne dodju bolja vremena kada ćemo moći da realizujemo ceo potez jednim udarcem. TT je u direktnoj vezi sa Savskim Amfiteatrom i takav treba da bude reprezentativan.
dragan":3prl0iy4 je napisao(la):
Tu se izgleda zezno investitor B2.
Predložio je Gradu da zajedno urede park, jer mu je to bilo u interesu radi skorog završetka njegove zgrade.
Da bi Grad učestvovao morao je po zakonu da raspiše konkurs, pa tender za izvođenje radova.
U konkursu nisu bili najprecizniji, pa su napisali ' Parterno uređenje' umesto 'Park'.

Autori su znali o čemu se radi, ali su iskoristili priliku da daju javno 'svoje vizije'...osim jednog koji je ponudio tri varijante, gde u jednoj je bilo čisto parkovsko rešenje.

I sad zamisli kad je investitor B2 video šta se predlaže ispred njegove investicije/zgrade, još bi
trebalo i da da pare za izgradnju nekog staklenca koji zaklanja njegov skupi objekat. :D
 
Onaj ko smatra da parkovima nije mesto u gradu treba da poseti London, gde, pored nekoliko ogromnih parkova u najstrožem centru grada (St James' Park, Green Park, Hyde Park, Kensington Gardens, Regent's Park), u gotovo svakom stambenom bloku postoji i "skver" prepun zelenila. Sve ove zelene površine su besprekorno sređene i predivno se uklapaju u okolnu urbanu sredinu i stanovnici Londona ih često i rado posećuju.
 
Sammael":2kdl0fhn je napisao(la):
Onaj ko smatra da parkovima nije mesto u gradu treba da poseti London, gde, pored nekoliko ogromnih parkova u najstrožem centru grada (St James' Park, Green Park, Hyde Park, Kensington Gardens, Regent's Park), u gotovo svakom stambenom bloku postoji i "skver" prepun zelenila. Sve ove zelene površine su besprekorno sređene i predivno se uklapaju u okolnu urbanu sredinu i stanovnici Londona ih često i rado posećuju.
Imaš i u BGD.u gomilu takvih mini parkića, a kako su uredjeni - nikako. Ovde niko ne kaže da parkovima nije mesto u gradu, nego da u centru već ima dosta velikih parkova pa nema potrebe po svaku cenu otvoriti i još jedan.
 
Igor":1mz8halk je napisao(la):
dziggy rece "jer od turizma ne moze leba da se najede" prva totalno neverovatna izjava, prosto ne mogu da se nacudim odakle ti pade tako nesto na pamet. Prilicno si kontradiktoran pogotovo sto si postavio slike stepenica iz Rima koji je jedna od najatraktivnijih turistickoh destinacija u evropi. Ne kazem da je Beograd na tom nivou ali treba da tezi ka razvoju turizma sto svakako cini u zadnjih 5-6god. Hoces da kazes da ti isti ti turisti ne bi sedeli u nasem parku na TT ako bi bio dobro uredjen i sa ostalim sadrzajima u B2 i u zgradi prekoputa. Pa bas zato kao sto ti kazes "oni" nemaju toliko zelenila kao mi u gradu treba to i da istaknemo a ne da zapostavljamo. A tek komentar o parku kod hrama ne mogu da razumem ali boze moj verovatno je trebalo da se sagradi na poljani neki trzni centar :D Slazem se sa tobom u tome da ljuljaske i osali sadrzaji za decu nisu neophodni u pojedinim "ozbiljnijim" parkovima ali u svakom slucaju bitno je da su uredjeni pa makar i sa decijim sadrzajima
Pa dobro , bicu fin pa cu misliti da nisi primetio odnosno dobro procitao ono sto sam na pisao.

Beograd ne moze leba da se najede od turizma znaci da drugi gradovi u Evropi se najedaju leba od turizma, a u Beogradu to nije tako. I da nemamo takav potencijal kao neki drugi veliki gradovi koji su velike turisticke destinacije, te stoga mozemo da se okrenemo jedino BGu kao nekom velikom centru...

Dakle, Beograd ne moze od turizma leba da se najede, kao sto sam i napisao, a nisi dobro razumeo.

Za park kod hrama je postojalo hiljadu boljih varijanti da se sredi, a nisam ni ja morao da podrzavam neki trzni centar na tom prostoru (to mi nikada ne bi palo na pamet), a ono su gradski oci sagradili ispred hrama onu zgradu patrijarsijskog doma! Taman jos malo da se zakloni hram pored one biblioteke, koju bih izmestio odande i srusio, jer TU treba da bude brisan prostor. Sve tacno kako ne treba. Fali drvece, fali ozbiljnost o kojoj sam govorio. SAmo neko nek svrati do Zagreba i proseta parkom Zrinjevac, odmah blok nakon Trga Jelacica, pa nek vidi o kakvom ozbiljnom parku govorim.
;)
 
Kazeš dzigi "srušio bi biblioteku" Dobro nisi rekao da bi je zapalio pa da izgori sa knjigama kao ona 1941. To je vrlo lepa zgrada u "moravskom" stilu i izgrađena je 1971. Ona je tako napravljena da se moze proširivati i moze da primi neograničen broj knjiga. Kada je napravljena nije se znalo da će se Hram obnoviti. Realno, za sada Beograd nema neke šanse da od turizma zaradi mnogo. On je uglavnom tranzitni grad i turisti se malo zadrzavaju. Međutim, u perspektivi će situacija biti mnogo bolja i Beograd će od turizma imati ne za hleb nego za kolače. Amerikanci su ga proglasili za TREĆI grad u svetu po lepoti polozaja (posle Rio de zaneira i Istambula). Sad treba biti mudar pa tu šansu iskoristiti. Pre svega sačuvati ušće, Ratno ostrvo i Kalemegdan kao najveće vrednosti Beograda. Uspešno uređenje TT će izuzetno ulepšati Beograd. Ponosimo se Knez Mihajlovom koja jeste lepa ali takvih i većih i lepših ulica sa starim zgradama ima na stotine širom gradova Evrope. Park kod Hrama je uspeo ali je velika greška patrijaršiski dom. Treba razmisliti o ideji da se uradi mala denivelacija bulevara oslobođenja i da se park kod Hrama spoji sa onim prekoputa kod metereološke stanice.
 
Dziggy razumeli smo se samo mi nije jasno zasto bi se opredelio za tako radikalno resenje rusenja biblioteke koja je u pricnipu jako nizak objekat u odnosu na okolne objekte a naravno i na hram. Cini mi se da je zgradi biblioteke potrebna hitna rekonstrukcija ili ce u suprotnom tvoja zelja biti ostvarena tj zgrada ce se srusiti sama od sebe :D
 
^^ Реконструкција библиотеке је у плану, чини ми се да ће паре доћи из НИП-а али нисам 100% сигуран
 
Steva":366nc06a je napisao(la):
Sammael":366nc06a je napisao(la):
Onaj ko smatra da parkovima nije mesto u gradu treba da poseti London, gde, pored nekoliko ogromnih parkova u najstrožem centru grada (St James' Park, Green Park, Hyde Park, Kensington Gardens, Regent's Park), u gotovo svakom stambenom bloku postoji i "skver" prepun zelenila. Sve ove zelene površine su besprekorno sređene i predivno se uklapaju u okolnu urbanu sredinu i stanovnici Londona ih često i rado posećuju.
Imaš i u BGD.u gomilu takvih mini parkića, a kako su uredjeni - nikako. Ovde niko ne kaže da parkovima nije mesto u gradu, nego da u centru već ima dosta velikih parkova pa nema potrebe po svaku cenu otvoriti i još jedan.
...............................................................................
Ovde je jednostavno sukob generacija / mišljenja... ali iskoristite ovo za kvalitetnu razmenu argumenata.
Da li je ova konstatacija " nema potrebe po svaku cenu otvoriti i još jedan " samo težak lapsus ili promena stava, jer u predhodnom današnjem postu stoji " Privremeno bi ovo trebalo zaista srediti kao park, ali na neki jednostavan i kulturan način, da liči na nešto."

Ovde se uopšte ne radi o 'otvaranju po svaku cenu još jednog parka', jer on postoji već decenijama, već o predlogu da se gradi u parku .... što je po zakonu kažnjivo do 3god.zatvora.( gradnja u parku)
Tek kad se izmeni GUP i DUP za prostor između Terazija i Z.Venca, tj. kada tu ne bude park, moći će
da se planira neka druga gradnja - što su znali autori na prošlom konkursu, a i mediji.

U svim, neosporavanim planovima Beograda, predviđa se izgradnja na obali Savskog amfiteatra, a
ovaj park kao prirodna i najkraća veza Centra-Terazija i budućeg Centra na Savi.
Zato ovaj prostor nije neki ' običan parkić' već deo i početak te buduće komunikacije centra sa rekom.

Do tada će se nalaziti izmađu dve ulice i dve stam.-posl. zgrade i
treba ga maksimalno urediti kao elitni park u centru.
...............................................................................................
"Ovde je jednostavno sukob generacija / mišljenja ..."
Mislio sam da je razmena mišljenja sa argumentima, a ne neki sukob generacija.

Ja se upravo zalažem da se taj prostor između Terazija i Z.Venca sačuva za nove generacije, koje
će imati mogućnosti i sredstva da izgrade Savski amfiteatar i njegovu vezu sa Centrom.
Razumem i nestrpljenje onih koji hoće 'sad i sve' da urede po svojim potrebama, ali
treba nešto ostaviti i deponovati u budućnost kada će moći da se realizuje na pravi i pun način.
..............................................................................................................................
PS.

Grad odlučio: Neće biti kopanja ispod Terazijske terase

Nijedan od dva rada koja su pobedila na konkursu za budući izgled Terazijske terase neće biti ostvareni. Gradski arhitekta Đorđe Bobić protivi se gradnji jer smatra da bi Terazijska terasa u tom slučaju izgubila vizuelni identitet.
- Mislim da bi kopanjem Terazijska terasa izgubila vizuru ka Savi i postala
samo još jedan market u centru grada - kaže Đorđe Bobić.

On se zalaže da se na tom mestu napravi reprezentativna zelena površina.
- Jedan od dva pobednička rada pametno je napravio tri scenarija uređenja.
U prvom se radi samo o rekonstrukciji parka i njega bi trebalo ozbiljno razmotriti - kaže Bobić.
24sata : http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=9819
 
ODLUKA PALA PRE RASPRAVE
Nekoliko dana pre javnog predstavljanja nagrađenih radova, gradski čelnici odlučili da na Terazijskoj terasi ništa ne grade

imagejy9.jpg


Uprkos tome što će javna prezentacija, diskusija i usvajanje radova koja nude rešenja za budući izgled Terazijske terase, biti održano tek 10. maja, gradski čelnici su već odlučili šta će se graditi na tom mestu - ništa!

Naime, iako bi tek za nekoliko dana trebalo da budu istaknuti kvaliteti radova i date smernice za njihovu dalju razradu, gradska vlast kao investitor već sada javno zastupa stav da bi to, ipak, trebalo da ostane "parkovska površina".

- S obzirom da je reč o javnom gradskom građevinskom zemljištu, generalni stav i gradskog arhitekte, ali i ostalih stručnjaka koji su pogledali radove, jeste da bi to trebalo da ostane zelena površina.

Naša vizija je da taj deo grada ostane obnovljena i reprezentativna zelena površina u centru grada - objasnila je zamenica gradonačelnika Radmila Hrustanović prošlonedeljne tvrdenje gradskog arhitekte Đorđa Bobića da bi terasa trebalo da ostane park.

Iako su dva prvonagrađena rada predstavljala kombinaciju parka i trga, gradski čelnici su se naprasno setili da bi najbolje bilo da sve ostane kako jeste, pa se nameće pitanje zašto su onda za uređenje ovog centralnog gradskog jezgra, od Terazija do ulice Kraljice Natalije, raspisivali konkurs čak četiri puta!

Prema Hrustanovićkim rečima, gradska vlast će ispoštovati proceduru, sačekati izlaganje konkursnih dela u Muzeju primenjenih umetnosti i javnu raspravu nakon čega će zvanično odlučiti šta dalje.

- Oba rada su zaista vrhunska i sadrže pojedine koncepte koji bi mogli da budu iskorišćeni kao propratni sadržaji parkovske površine - rekla je Hrustanovićka.

Arhitekte pobedničkih radova nisu hteli da komentarišu ovakve "odluke" gradskih čelnika jer smatraju da konačna reč ne može da bude doneta pre javne rasprave i da ne bi trebalo spekulisati o ovakvim stvarima.

- Mislim da bi najbolje bilo da sačekamo diskusiju, kako bismo u javnost izašli sa tačnim informacijama. U interesu grada je da se sve to još jednom dobro razmotri pre nego što se donese konačna odluka - kazao je Branislav Redžić iz Projektantske kuće "ARCVS" koja je na konkursu ponudila jedno od dva prvonagrađena rešenja.

Arhitekta studija "Riekt" Dejan Milanović, kaže da će nakon javne diskusije stvari biti jasnije, kao i da je iz novina saznao da jedan od pobedničkih radova zadovoljava "neke od zahteva".
------------------------------------------------
Lepo zamišljeno, ali...

Projektantska kuća "ARCVS" nudi rešenje po kom bi ispod centralne površine ove kombinacije trebalo da bude iskopana pešačka zona u koju bi se ulazilo iz postojećih podzemnih prolaza, dok bi na površini s leve i desne strane bili postavljeni park i stepenište. Projekat predviđa i postavljanje kabine u središnjem delu kompleksa za prevoz invalida, dece i starih lica.

Druga ideja je rešenje Arhitektonskog studija "Riekt", prema kojoj pored javnog prostora sadrži i "propratni sadržaji". Stakleni paviljoni predviđeni su za postavljanje kafea, restorana, galerija i raznih salona. Oni bi trebalo da stoje s leve i desne strane stepeništa "razbijenog" malim amfiteatrima, koji će omogućavati ulaz u paviljone, a predviđeno je i postavljanje dve kule vidikovca, sa panoramskim staklenim liftovima.
http://www.pressonline.co.yu/vest.jsp?id=10118
 
dziggy":31x67bml je napisao(la):
SAmo neko nek svrati do Zagreba i proseta parkom Zrinjevac, odmah blok nakon Trga Jelacica, pa nek vidi o kakvom ozbiljnom parku govorim.
;)
Juce sam se vratio iz Zagreba i mislim da je Zrinjevac jedan od lepsih parkova koje sam video u zivotu, a video sam ih dosta.
 
Terazije su centar grada - poslovni i komercijalni, a ne centar hortikulture i botanike. Slazem se da u centru imamo dovoljno zelenila. Uostalom parka ce biti, ali od Kraljice Natalije do Autobuske stanice (sasvim solidna povrsina)! Prednost ovog rada je sto dobijamo dve terase na Terazijskoj terasi, koje su savrseno uklopljene u ambijent. Zamislite samo pogled sa tog izdignutog dela! Generalno sam protivnik trznih centara, ali mislim da bi ovaj predstavljao epohalni iskorak u izgledu trznih centara :) U centru ih imamo previse, ali mislim da bi trebalo poraditi na njihovom uklanjanju, s obzirom da su predstavnici nakaradne arhitekture 90-ih (Cumicevo sokace, Staklenac, TC u Sremskoj, TC prekoputa Etnografskog muzeja...). Dakle bolje jedan kvalitetan, nego 5 skandaloznih! Da zakljucim, ovom gradu treba nesto monumentalno, originalno a ne prosecno i vec vidjeno.
 
Mislim da se zaboravlja podatak da ce B2 imati takav sadrzaj u okviru svog prizemnog nivoa koji ce upravo tom delu dati komercijalni i drustveni karakter, siguran sam da nece napraviti da B2 bude odsecen od parka, tako da u tom slucaju park ima smisla, i mislim da ce to biti to zeljeno kompromisno resenje. Uostalom zbog tog argumenta sam ja i promenio misljenje i podrzao predlog da se tu napravi jedan reprezentativni park umesto danasnjeg smetlista
 
Pa drugo resenje predvidja izgradnju trga, a ne trznog centra, a jedan pravi trg je bas ono sto Beogradu treba.
 
one slike koje smo videli kao predlozena resenja su prenabudzene tako da ne odslikavaju pravi odnos tog predlozenog trga i ostalih zgrada, a o ljudima i da ne govorim koji su u totalnoj disproporciji sa ostalim objektima na slici. Pogledaj samo slike kako sada izgleda skuceno taj prostor i zar mislis da bi mogao da se realizuje bas na taj nacin. Tacnije bio bi daleko manji od toga kako ga vecina zamislja i na kraju bi opet kukali kako je mali trg, a sa druge strane pristalice takvog resenja postavljaju slike velikih evropskih trgova koji su dosta veci od predlozenog resenja. Naravno velicina ne znaci i lepota ali ako se jos pri sadasnjem prostornom ogranicenju dodaju i bocni stakleni objekti koji su predvidjeni iovako mali prostor ce postati jos manji.
 
Vrh