Šta je novo?

Славија - Краља Милана - Теразије

na tv avali u emisiji sanjarenje gost je arh. ilija gligorijevic. lepa emisija, mnogo predloga za gradske oce. ali kako kaze on nisu imalii sluha za te predloge. osnovao je stranku "Pokret za uspon Beograda" i planiraju da se kandiduju na sledecim lokalnim izborima.
ok ima neke romanticne ideje tj. neostvarljive. ali mislim da ima mnogo dobrih predloga
 
I.Gligorijević je interesantan lik, ima raznih ideja, a nema dlaku na jeziku za krtituku lošeg urbanizma u Bgd.
Da nemaš adresu tog udruženja?
 
sad sam se malo razocarao. covek je sinoc izjavo da je pokrenuo stranku i da ce ta stranka izaci na sledece izbore
ali kako cifre kazu ta stranka postoji vec desetak godina

Pokret za uspon Beograda
Registarski list: 84
Datum upisa: 14.7.1992.
Sedište: Beograd, Jug Bogdanova 8
Lice ovlašćeno da zastupa i predstavlja: Arh. Ilija Gligorijević
 
Jel može neko nešto da napiše o čemu je taj lik pričao? ono primeri neki? :)
 
pa sad to bas i nije prosto. zato sto ta emisija i nije bas laka za pracenje. iz prostog razloga, voditelj sonja savic je veoma naporna. ima stalnu potrebu da prekida goste. pa su se oni stalno prebacivali sa teme na temu.
ali, pricao je

o savskom amfiteatru (izmestanju bas stanice koja mora da postane velika i funkcionalna a u isto vreme i veoma moderna i reprezentativna)

o dunavskom projektu koji on sad pravi. o bg tvrdjavi kao velikom potencijalu.

o srusenim zgradama i o mogucnostima njihove ponovne izgradnje. vracanju fontane na terazije. jer kako kaze "srusili su fontanu da bi napravili autodrom za motore"

kao sto sam gore napisao ima neke sanjarske predloge. ali i mnogo predloga koji mogu da se ostvare. ono sto je zanimljivo za svaki veci projekat ima i finansisku konstrukciju.

npr. za belu crkvu je napravio projekat turistickog centra ili tako nesto. imao je finansisku podrsku neke belgiske fondacije, koja je postavila jedan uslov. da se idejni projekat ispostuje do kraja. naravno kako to ovde biva opstina bela crkva je odbila taj predlog.
 
http://www.pressonline.co.yu/vest.jsp?id=5314

02.03.2007, BEOGRAD
Izvor: PRESS
ČIJA BRUKA POD TEPIHOM?

Do jeseni bi trebalo da bude izrađen novi detaljni urbanistički plan sadašnjeg Trga Dimitrija Tucovića

Gradski sekretarijat za kulturu objavio je prošlog leta javni konkurs za arhitektonsko rešenje šireg područja Slavije, na osnovu kog bi do jeseni trebalo da bude izrađen novi detaljni urbanistički plan sadašnjeg Trga Dimitrija Tucovića. Ovo je, međutim, nastavak priče o poništenom konkursu za izgradnju spomenika na Slaviji, koji je bio raspisan 2004. povodom obeležavanja 200 godina od Prvog srpskog ustanka.

Prvu nagradu vrednu 600.000 dinara, sredinom jula te godine, podelio je autorski tim mladih beogradskih arhitekata: Dejan Milanović, Grozdana Šišović, Svetlana Batarilo i Milorad Mladenović. Međutim, nedugo posle objavljivanja rezultata konkursa, arhitekta dr Miloš Bobić (brat sadašnjeg gradskog arhitekte Đorđa Bobića) osuo je "paljbu" na adresu autora. On je rekao da je osnova nagrađenog arhitektonskog dela "pozajmljena" od čuvenog japanskog arhitekte Tojoa Itoa i njegove "Kule vetrova", koja je početkom 1986. godine postavljena u japanskom gradu Jokohami.

- Na Slaviji se priprema postavljanje pirata grandioznih razmera - rekao je tada Bobić.Ovakvo njegovo viđenje podržao je deo stručne javnosti, a predstavnici gotovo svih levičarskih političkih partija započeli su oštru medijsku kampanju protiv uklanjanja spomenika Dimitriju Tucoviću. Gradski čelnici su bez konkretnog objašnjenja, kao da su jedva dočekali istup branilaca Tucovićevog lika i dela, odustali od čitavog pompezno najavljenog projekta.

Docent Milorad Mladenović, član nagrađenog pa osporenog autorskog tima, kaže za Press da njihovo rešenje, izuzev valjkastog oblika, nema ništa zajedničko sa Itoovom "Kulom vetrova".

- U okviru našeg rešenja postoji unutrašnji arhitektonski prostor, u kojem je trebalo da bude smešten muzej novije istorije Srbije, dok je Itoovo zdanje samo instalacioni element. Uz to, Spomenik modernoj Srbiji liftom je trebalo da bude povezan sa stanicom metroa, iz koje bi namernici čitali "Himnu slobodi" Bože Grujovića, ispisanu u unutrašnjosti zdanja. Dokaz originalnosti našeg rada je odluka stručnjaka da idejno rešenje Spomenika modernoj Srbiji izlože na prošlogodišnjem Venecijanskom bijenalu arhitekture - veli Mladenović.

Govoreći o osporavanom delu, Đorđe Bobić, glavni arhitekta grada, naglašava da je replika Itoove "Kule vetrova" potpuno neprikladna prostoru Trga Dimitrija Tucovića.

- Ova arhitektonsko-urbanistički promašena tema pojela bi dragocene vizure Slavije. Takvo zdanje bi svu pažnju skrenulo na sebe i ubilo široke vidike Trga. Sem toga, ono remeti planove buduće dogradnje Slavije, a ideja o Spomeniku modernoj Srbiji, preuzeta umetniku koji je delo stvorio iz drugih pobuda i namena nema nimalo logike. Ujedno, Ito je svojom kulom obasjao zamračeni prostor jednog od trgova u Jokohami, a u našem slučaju ulična rasveta remeti osnovnu misao četvoro greškom nagrađenih arhitekata. Inače, ovo je moje lično viđenje, nevezano sa funkcijom koju obavljam - ispričao nam je Bobić.
M. MIĆOVIĆ

Pohvala žirija
Žiri koji je dodelio nagrade 2004. godine činili su Branko Belić, tadašnji predsednik opštine Savski venac, akademik Radomir Reljić, Kosta Bogdanović, prof. Vasilije Milunović, Radina Vučelić-Mladenović, prof. Vladimir Macura, prof. Sreten Vujović, Dragana Ilić-Kažić, docent Borislav Petrović i prof. Miroslava Timotijević. Svoju odluku obrazložili su rečima:- Ovaj rad predstavlja najkompletniji autorski stav, kako u shvatanju same teme, tako i u odnosu prema kontekstu.

image.jpg
 
Jeli ce da rade fasade i preuredenje na slaviju, terazije i kralja milana?? Jeli popravljaju tramvajske sine??
 
Наишао сам на ову слику (добро није поглед са Теразија већ испред СКЦ-а) која илуструје на шта мислим кад кажем да Славија "заклања" поглед на Храм.

Добро, не заклања баш, али овако Храм сигурно не доминира већ је у другом плану у односу на хотел.

2414542346051f7f90ac2.jpg


Занимљиво, када овако гледам Храм не делује ми сулудо ни идеја да се Славија лукс надзида до висине Славије, изгледало би као некакав улаз ка храму.
Сигуран сам само да је тренутно стање најлошије решење.

Слику сам "позајмио" са Форума Крстарице
 
petar":2ppwoubn je napisao(la):
Jeli ce da rade fasade i preuredenje na slaviju, terazije i kralja milana?? Jeli popravljaju tramvajske sine??
Petre, pogledaj po vestima, projektima itd... potraži malo..... SVI odgovori su tu, nemoj da očekuješ da ti serviramo odgovore na sva pitanja bez i sam da se potrudiš da nadješ odgovore - a puno njih su ovde...

Kralja milana su sredjeni još pre 3-4 godine ;)
 
Svaka zgrada ce dominirati u odnosu na hram ako prilikom slikanja stavimo tu zgradu u krupan prvi plan a hram je daleko pozadi. To je prvi razred osnovne skole fotografisanja. Mislim da se Vlada svojim pogresnim zapazanjem zalaze kao i neki drugi ucesnici foruma za "skracivanje" hotela Slavija. To bi bila greska iz vise razloga izmedju ostalog sto bi to bilo skrnavljenje orginalnog dela projektanta hotela koji mozda vise i nije ziv posto je hotel podignut pre 45 godina. Nazalost, ne znam ime projektanta. Postoje dve zgrade koje kvare dominaciju hrama ali medju njima nije hotel Slavija. Kao sto sam vec pisao to su zgrada u Katanicevoj i ogromna,ruzna zgrada poste i telekomunikacija u Katicevoj ulici. Ponovo potsecam na dozidjivanje 3 do 4 sprata na palatu Albaniju i vracanje skulpture na Igumanovljevu palatu. Uz te male investicije Terazije bi postale za dve klase lepse i Beograd bi dobio mnogo u estetskom pogledu. Poznato mi je da su se svi delovi skulpture cuvali u Bogosloviji u Prizrenu odakle je inace rodom Sima Igumanov trgovac i veliki dobrotvor Beograda. Nadam se da su ti delovi sacuvani i pitam se zasto crkva ne izda neko saopstenje povodom toga. Takodje sam pristalica i vracanja fontane na Terazije.
 
Прво желим да истакнем да се слажем са тобом (Вама) по питању Албаније, Игуманове палате, фонтане, Катанићеве и Катићеве (мало ли је ;) )

Ипак на следеће морам да реагујем
dedinje":q3u8lxwk je napisao(la):
Svaka zgrada ce dominirati u odnosu na hram ako prilikom slikanja stavimo tu zgradu u krupan prvi plan a hram je daleko pozadi. To je prvi razred osnovne skole fotografisanja. Mislim da se Vlada svojim pogresnim zapazanjem zalaze kao i neki drugi ucesnici foruma za "skracivanje" hotela Slavija. To bi bila greska iz vise razloga izmedju ostalog sto bi to bilo skrnavljenje orginalnog dela projektanta hotela koji mozda vise i nije ziv posto je hotel podignut pre 45 godina.
Из овога произилази да сам ја свој став (можда и погрешан) о Хотелу Славија изградио на основу слике коју сам поставио у претходној дискусији што је ван памети, такође не мислим да је ту Хотел стављен у први план већ је то по мени реалано стање.
Та фотографија је послужила једноставно да прецизније искажем свој дугогодишњи став уколико сам којим случајем остао недоречен.

Иначе баш та фотографија је у нечему променила мој став пошто ме потстакла да размислим и о доградњи Славија лукса до нивоа Славије уместо да решење очигледног проблема тражим искључиво у њеном "скраћивању".

Такође, то што је Хотел Славија изграђен пре толико година, у доба када је даља изградња Храма била све само не извесна, може само послужити као аргумент да тада није ни размишљано како ће тај хотел утицати на поглед на Храм. Пре ми се чини да су другови предвиђали да он послужи као "близанац" Албанији како би се заокружила целина Славија -Теразије (ово је све мој утисак, можда и грешим)

А о поштовању пројектанта заиста не желим да расправљам. Ако је тако зашто не ценити пројектанте зграда у Катићевој и Катанићевој? Једини неспоразум који ми овде имамо је што бих ја њима придодао и Славију а ти (Ви) не би.
 
Nikad niko nije pisao ili govorio o hotelu "Slavija"kao o nekom pandanu (blizancu kako ti kazes) palate Albanija. U Beogradu je tada (mozda vise nego sada) bio akutan problem nedostatka hotelskog prostora i to je jedini razlog sto je hotel podignut. Tada smo to smatrali za pocetak uredjenja Slavije i u najruznijem snu niko nebi pomislio da cemo sa ovakvom Slavijom docekati i III milenijum. O Slaviji sam toliko mislio i pisao da mi je to jednostavno dosadilo. Na kraju, neka ju ostave ovakvu kakva je sad. Kakva nam je drzava takav nam je i glavni prestonicki trg. Jos samo da g. Vuk Bojovic uredi Veliko ratno ostrvo po svom nahodjenju (sve sa kopijom Tadj Mahala) i imacemo prestonicu dostojnu nas samih.
 
Sto se tice skulptorske kompozicije sa Igumanove palate nasao sam clanak iz 1999. godine iz casopisa "Vreme" gde stoji :

" Kada bi bilo novca, na vrhu zgrade ponovo bi se našla i skulptura. "Beobanka" je, naime, još 1992. godine prihvatila da finansira ponovno izlivanje skulpture da bi na zgradu postavila svoju reklamu. Samo na osnovu oštećenih gipsanih kalupa prizrenskoj Bogosloviji i delova originalne skuplture pronađenih u Patrijaršijskom dvoru, akademik Svetomir Arsić Basara uspeo je pre dve godine da rekonstruiše izgled. On je u razgovoru za "Vreme" objasnio da je tom poslu posvetio celo leto jer, mada je skulptura izlivena tako da je mogla jednostavno da se demontira i sačuva, revnosni izvršioci su je isekli švajs-aparatima i praktično uništili. Za izlivanje je, ipak, sve spremno, samo se čekaju pare od "Beobanke", a ona ih nešto baš i nema..."

http://www.vreme.com/arhiva_html/429/3.html

Znaci novi gipsani kalup postoji ali...

Sto se tice hotela "Slavija", mislim da ne smeta vizuri prema hramu, cak je svojom vertikalom i naglasava..
Trebalo bi rekonstruisati fasadu tog hotela i ukloniti one glupe reklame sa nje.
Meni mnogo vise smeta ona zgrada hotela "Slavija lux".. odvratna plava stakla, grozne smedje polirane ploce na fasadi i povrh svega ona crvena celicna piramida na vrhu... 90-ete u najgorem izdanju....
 
Malo o Terazijskoj terasi - www.24sata.co.yu/vesti.php?id=8608

Ispod Terazija bi mogla da „nikne” pešačka ulica
Na mestu današnje Terazijske terase trbalo bi da se iskopa pešačka ulica široka 12,5 metara u koju bi se ulazilo iz podzemnih prolaza koji već postoje

Kroz kapiju koju bi činili hoteli „Moskva” i „Balkan”, preko Terazijske terase, sve do ulice Gavrila Principa, odakle se otvara prostor za silazak na Savu, mogla bi da se prostire pešačka ulica ukopana u zemlju, nova trgovačka „žila kucavica”. To je osnovna ideja arhitekte Branislava Redžića i njegovog tima biroa ARCVS.

IDEJA - Ovaj projekat je jedan od dva prvonagrađena rada na nedavno završenom konkursu Društva arhitekata Beograda. Oni su razmišljali o „oživljavanju" Terazijske terase i spuštanju ljudi na reku.

Rezultat rada brojnog tima arhitekata ASCVS je ideja da se na mestu današnje Terazijske terase iskopa pešačka ulica široka 12,5 metara, najveće dubine sedam metara. Prema zamisli projektanata, u nju bi se ulazilo iz podzemnih prolaza koji već postoje na Terazijama.

U prvoj fazi ulica bi bila duga sto metara, od „Moskve" i „Balkana" do ulice Kraljice Natalije. U drugoj i trećoj fazi prokopao bi se nastavak - od ulice Kraljice Natalije do Lomine, u dužini od oko 80 metara, i od Lomine do Gavrila Principa u dužini od oko 75 metara. Na mestima gde pešačka podzemna ulica seče ulice Kraljice Natalije i Lominu, napravile bi se saobraćajne pasarele.

Na površini Terazijske terase, s leve i desne strane, arhitekte ovog biroa predvidele su park i stepenište. Nad glavama prolaznika, ukopanom ulicom kretale bi se kabine za prevoz dece, starih i invalida, uzbrdo ka Česmi i nizbrdo ka reci.

- Probijanje pešačke ulice ispod nivoa Terazijske terase, s trgovačkim i drugim sadržajima na 15.000 kvadrata, motivisao bi Beograđane da se kreću ovim prostorom, investitore da u taj projekat ulažu, a i Grad bi imao koristi. Knez Mihailova ulica i Terazije su prenatrpani sadržajima i jedva „dišu". Potrebno je otvoriti nov prostor i obavezno, po svaku cenu spustiti grad na reku - zaključuje Redžić.

U poslednja dva veka ovo je sedmi ili osmi konkurs za uređenje Terazijske terase. Investitor „Mali kolektiv" i Direkcija za gradsko građevinsko zemljište, u saradnji s Društvom arhitekata Beograda, prošlog decembra organizovali su konkurs sa idejom da se taj prostor programski osmisli kako bi Beograđani počeli da ga koriste.
terazije.jpg


terazijedh9.jpg
 
USKORO NOVO RUHO ALBANIJE

Fasada palate "Albanija" uskoro bi trebalo da bude obnovljena, a u okviru Nacionalnog investicionog plana predviđena je i njena rekonstrukcija. Objekat sa četiri podzemna, i 11 spratova iznad nivoa zemlje, ima oko 8.000 kvadratnih metara poslovno korisnog prostora.
Извор Глас јавности
линк http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/BG07040103.shtml
 
Je l ima neko onaj projekat za terazijsku terasu od pre rata, valjda je ok Krasnova??
 
Da je ovako izgrađeno u ono vreme, kako je planirano, sad se ne bi 'gnjavili' sa konkursima. :)

 
To nije pseudo projekat nego deo urbanistickog plana Beograda Albana Chambona iz 1914. Plan je usvojen al realizacija...
 
weseli":3knr1q8l je napisao(la):
To nije pseudo projekat nego deo urbanistickog plana Beograda Albana Chambona iz 1914. Plan je usvojen al realizacija...
Nisi shvatio... hotel Moskva je vec postojao kada je taj projekat izradjen... cisto sumnjam da bi njega rusili, a na projektu nema ni traga njemu. Dakle projekat je vrlo, vrlo nerealan i bez rata koji dosao iste godine.
 
SVAKA CAST za slike....


.....mada mi nije jasno sta ovo predstavlja?



....i da li se nalazi na ovoj poziciji?
 
Vrh