poenk":1ke73pe4 je napisao(la):
Ukusi se razlikuju i to je sasvim OK, ali me, vezano za draganov poslednji post (davanje parcela na tender) zanima mišljenje forumdžija po jednom pitanju: šta mislite o činjenici da grad kontroliše izgradnju novih objekata samo do građevinske dozvole tj. da o samom izgledu i nameni odlučuje investitor? I ovde na Beobuildu i po novinama redovno čitam da je investitor umesto hotela odlučio da zida poslovnu zgradu, pardon stambenu zgradu, koja će biti visoka pet spratova, odnosno sedam, odnosno ipak četiri i tako dalje, svaki treći dan druga priča...
Ja mislim da bi tu trebala da se vrši selekcija zavisno od važnosti lokacije. Mislim da je grad podeljen u zone gde se vidi i način odgovornosti pa to tako i funkcioniše. Npr. ako treba nešto da se gradi na slaviji to neće biti isto nečemu što treba da se gradi na velikoj raskrsnici u Medakoviću, ovo sada preterujem npr..
Recimo za te centralne lokacije treba grad da da uslove koji bi trebali biti ispunjeni kao npr. spratnost, materijali za lokacije, da li će biti bloka zgrada ili pojedinačno...
Ovo što je dedinje rekao u vezi čuvanja starih zgrada je uredu, ali treba videti koje stare zgrade imaju zaista neku vrednost ili ne? Recimo ono na slaviji, ne bi žalio da se ruši Mc Donaldsova zgradica, pošto bi jako ružno štrčala u nekoj budućoj Slaviji.. Slavija vapi za planskom gradnjom a ne šarenilom koje danas postoji, ne bi trebalo da se držimo ko pijani plota čuvanja starih zgrada pošto je uvek bilo da se su se stare niže zgrade rušile da bi se gradile veće zgrade pogodonije Slaviji.
Tako da mislim da bi slavija trebala biti moderan trg uz poptuno promenjenu okolinu, hotel Slavija bi ostao, ja mislim da on i svojom pojavom pojačava "veličinu" grada Sv. Save. Meni je uvek bilo interesantno videti kako se hram izdiže iznad Hotela Slavije kada se pogleda sa Terazija, time se isto dobija iluzija veličine.
Kako Slavija treba biti moderan Trg, tako se i zalažem da na Terazijama budu obnovljene one zgrade koje su bile do Hotela Moskve, to bi bila zaista odlična paralela, sa jedne strane ulice jednog našeg kralja se vidi stara a sa druge strane nova era u Srbiji i njenom graditeljstvu