Šta je novo?

Славија - Краља Милана - Теразије

Влада":2zlfnylj je napisao(la):
USKORO NOVO RUHO ALBANIJE

Fasada palate "Albanija" uskoro bi trebalo da bude obnovljena, a u okviru Nacionalnog investicionog plana predviđena je i njena rekonstrukcija. Objekat sa četiri podzemna, i 11 spratova iznad nivoa zemlje, ima oko 8.000 kvadratnih metara poslovno korisnog prostora.
Извор Глас јавности
линк http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/BG07040103.shtml
.......Kad pocinje rekonstrukcija?

Radujem se novom ruhu palate Albanije. Nadam se da ce biti kao i dosadasnje samo novo. Zao mi je sto niko ne predvidja dozidjivanje ona 3 do 4 sprata u centralnom delu zgrade. To je mala investicija a dobija se izvanredan poslovni prostor u najstrozem centru grada. Zgrada bi postala dominantna (sto i treba da bude u tom delu grada) asame Terazije bi postale za jednu celu klasu lepse i atraktivnije.

^^ Дедиње можда не би било лоше поставити питање о надградњи градској власти.
Пошто не знам ко је права особа за то питање (да ли је то и у овом случају Бобић) предлажем да то учиниш макар преко http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=2575 . Мени углавном одговоре на питања.

Послао бих и ја али пошто боље познајеш тематику сигурно ћеш боље срочити питањце ;)

^^^^ ....Prvo treba da se pita Vlasnik palate 'Albanije' !.......ko je sada vlasnik ?

Trgovački fond tuži državu za oduzetu pokretnu i nepokretnu imovinu
Dve palate - 80 milina evra
Samo zgrade "Albanija" i one u Ulici kralja Milana, sa po 8.000 kvadratnih metara prostora, vrede toliko, kaže Dragana Milovanović, predsednik UO Trgovačkog fonda.....itd.
Glas 28. april 2002.: http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2002/04/28/srpski/DO02042701.shtml

A, kad se konačno odredi vlasnik, posle Zakona o restituciji, onda će On da odlučuje o mogućoj nadogradnji svog objekta i prema građ.dozvoli koju dobije.
"Albanija se nalazi na placu površine 700 kvadratnih metara, sa sedam spratova iznad zemlje, četiri ispod, plus četvorospratna kula na vrhu zgrade u stilu kasnog modernizma.
Procenjuje se da ima oko 8.000 kvadratnih metara korisne površine, kako poslovnog tako i magacinskog prostora."

Slažem se da bi bilo lepo kada bi se nadogradilo par staklenih spratova sa svetionikom na vrhu.:)

Dvor u kome su ubijeni kralj Aleksandar Obrenovic i kraljica Draga 1903 g. Srusen je brzo nakon ubistva 1904. Tu je kasnije podignuta nova zgrada, deo dvora, koja je srusena 1945 ili 1946.
15134757462202dd2a6e6.jpg

Zgrada o kojoj je vec bilo reci na ovom forumu. Ne treba reci gde se nalazila, mislim da svaki Beogradjanin to prepoznaje. Podignuta je negde izmedju ratova a srusena odmah posle II svetskog rata. Razlozi rusenja za mene su misteriozni. Racionalno objasnjenje je da je zgrada bila tesko ostecena bombardovanjem i da se zato odustalo od obnove. Pre nekih 20 godina neko je predlagao da se obnovi i da celi kompleks (stari i novi dvor odnosno sada zgrada skupstine grada i pretsednistvo) bude beogradski Versaj. Medjutim, taj predlog nije prihvacen. Kako sam vec pisao u ovom forumu argument je da bi ta zgrada zaklanjala pogled na skupstinu kroz krosnje pionirskog parka. Nalazila se na potpuno istom mestu na kome je bila zgrada u kojoj su ubijeni Kralj Aleksandar i Draga.
15140012462205bc4f31b.jpg

Влада":21nz7qef je napisao(la):
Privatizacija hotela "Interkontinental"
Ministar trgovine, turizma i usluga Bojan Dimitrijevic izrazio je juce nezadovljstvo rezultatima privatizacije hotela, jer su mnogi dosli u vlasnistvo ljudi koji nisu dovoljno strucni i iskusni da se bave hotelijerstvom, sto se lose odrazilo na njihovo poslovanje.
On je kazao da predstoji privatizacija jos nekoliko velikih hotela, medju kojima su "Geneksovi" - "Interkontinental" i hotel na Kopaoniku, kao i beogradska "Slavija", koju treba iskoristiti da dodju poznati svetksi lanci, koji se sada pojavljuju uglavnom kroz izgradnju novih objekata.
Tanjug
izvor Politika, petak 20. april 2007, str. 14

Gradska uprava odbacila oba prvoplasirana rada
na konkursu za Terazije
- Terazijska terasa ostaje park

Nijedan od dva prvoplasirana pobednička rada za budući izgled Terazijske terase, koji predviđaju hiljade kvadrata pod zemljom, neće biti realizovan. Gradski arhitekta Đorđe Bobić protivi se bilo kakvom kopanju ispod Terazijske terase i zalaže se za to da se ona uredi kao reprezentativna zelena površina u centru grada.

Uz svo uvažavanje konkursnih rešenja za koja mislim da su sjajna i na evropskom nivou, ipak mislim da bi kopanjem Terazijska terasa izgubila identitet i vizuru ka Savi i postala samo još jedan market u centru grada - kaže Đorđe Bobić za „Blic“.......itd.
Blic : http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=2517

Nažalost.
Oba rešenja su po meni sjajna i velika je šteta što nijedno neće biti realizovano.

Pa jel ima neko neku sliku ili nesto da i mi vidimo te projekte?

guimaraes":3j93flq9 je napisao(la):
Nažalost.
Oba rešenja su po meni sjajna i velika je šteta što nijedno neće biti realizovano.
Đ.Bobić u vezi konkursa , odgovor na blogu :

"Rekao sam već da je tranzicija opaka faza u hodu ka nečem boljem ali izgleda da je neminovna. Mislim da je u tom procesu, to se ipak ne događa preko noći, najvažnije da građani razumeju da je neophodno naučiti pravila na kojima se zasniva sistem i ako se slede i ako se na njima insistira pomak na bolje će se pojaviti. U ovom periodu je to veoma teško i potpuno prihvatam različite, veoma kritičke poglede na arhitekturu i urbanizam.

Prvo, pritisak investitora na arhitekte je jak, ali i investitori su u tranziciji, neki su postali investitori juče i misle da su samim tim spremni da budu arbitri u arhitekturi i da čine uslugu gradu što uopšte investiraju. Naravno, potpuno pogrešan pristup, interes je obostran ali uz poštovanje pravila javnog interesa.

Drugo, imam prilike, nažalost, da vidim projekte naših kolega koji bez rezerve prihvataju naloge investitora i onda nastaju čudne zgrade (a nisu ni svi baš pri talentu) i tu je javna reč o tome moguća prepreka.

Primer je konkurs za uređenje parka na Terazijskoj terasi.
Tema je bila park a u većini radova prispelih na konkurs je ovaj prostor značajno izgrađen.
Izvlačim zaključak da su arhitekti u ovom vremenu (tranziciji) opterećeni idejom da je izgradnja poželjna jer se time animiraju investitori.
Nisu prosto razumeli da je ovo javni prostor gde je grad investitor i da količina kvadratnih metara nije prednost, naprotiv.
Verovatno ću imati problem da objasnim kolegama da je ovde potreban park, nadam se takođe da ću imati podršku javnosti. ovo je samo ilistracija stanja svesti kolega koje produkuje i odgovarajuće ponašanje. Mislim da je to tema za korisnu diskusiju.

Slavija je opet ponavljam problem upravo tranzicije.
Propala preduzeća (Beobanka, npr.) držanje lokacije dok se nisu razmrsili nekada zasnovani vlasnički odnosi.
Sada je to u redu i radi se plan na osnovu veoma uspešnog konkursa od pre godinu dana.
Verujem da će to biti gotovo do kraja godine, zatim javni tender za investitora, javni arh. konkursa za zgrade i sledeće godine početak gradnje.
Uz zahvalnost za podršku, sa poštovanjem Đorđe Bobić

Blog : http://blog.b92.net/node/5269#comment-180710

Ovde se slazem sa gospodinom Bobicem s'time sto se nadam da to nece ostati samo jedna padina onako malo uredjena i to je to. Ja ne bih nikako isao ispod 85-90 % zelene povrsine na tom delu a na tih 10-15 % nek se izgradi nesto stvarno pametno. Ne mora svaki delic u centru grada da se pretvori u komercijalni blok a parka i zelenila nigde. Mozda da se digne neki MALA zgrada kao izlozbeni prostor (ako bi se uopste nesto gradilo) ili tako nesto slicno i to je to. Ostalo park!

Moj komentar na blogu Đ.Bobića : http://blog.b92.net/node/5269#comment-180997
K O N K U R S
za idejno arhitektonsko urbanističko rešenje prostora Terazijske terase (od Terazija do ul. Kraljice Natalije), sa
anketnim urbanističkim rešenjem poteza od Terazijske terase prema Savskom amfiteatru
(od ul. Kraljice Natalije ka Karađorđevoj ulici).
Predmet i cilj konkursa: Predmet konkursa je prostor Terazijske terase, u granicama datim u grafičkom prilogu.

Cilj konkursa je definisanje javnog prostora Terazijske Terase.

Zadatak konkursa je izrada idejnog arhitektonsko urbanističkog rešenja prostora Terazijske terase, sa elementima parternog uređenja prostora (obuhvata zonu Terazije- ul. Kraljice Natalije) i
anketnog urbanističkog rešenja koje će definisati karakter kontakta prospekta Terazijske terase i Savskog amfiteatra – (obuhvata zonu od ul. Kraljice Natalije ka Karađorđevoj ulici).
Očigledno je da su sva rešenja sadržala " komercijalnu izgradnju u sadašnjem parku ", što je
bilo protiv uslova iz konkursa, a dodeljene su čak dve prve ravnopravne nagrade.?!
Ako je 'promašena' tema, tj. prekršeni uslovi konkursa, nije trebalo davati prve tri nagrade !
Možda samo dati neki dinar kroz 'otkupljene radove' i odmah objaviti zašto je tako urađeno - bez nagrada.

Zašto su dodeljene dve prve ravnopravne nagrade, ako nisu odgovorile temi ?.....to je pravo pitanje!
Zašto se čekalo toliko vremena da se saopšti da radovi nisu odgovarajući ?!...i ovo je pravo pitanje.

Na pom prostoru jednostavno NEMA MESTA za trg, park i kulturne sadržaje.......osim za park.

U ovim idejnim rešenjima na maketama, namerno ili slučajno-što ne verujem, nisu date tačne proporcije ljudi i površina, tj. ljudi su mnogo manji da bi površina izgledala veća.

Na ovom planu se vidi da je do Balkanske već maksimalno izgrađen prostor, a sa druge strane su većinom stare fasade zadnjeg dela zgrada. Te zgrade treba adaptirati, otvoriti prozore i balkone prema parku, uraditi odgovarajuće fasade i eventualno u prizemljima komercijalne prostore - radnje i kancelarije.

terter11yy1.jpg

terter22vq9.jpg

Ako hoćemo 'Terazisku terasu' kao jedan otvoreni koridor do Savskog amiteatra, što bi bilo normalno, onda tu nema mesta gradnji na terenu parka.
Ima dovoljno mesta u Gradu, nap. Hipodrom, gde je moguće graditi stam.-kom. komplekse.

Šta bi imali građani od izgradnje na 'Terazijskoj terasi'?....ništa-samo bi izgubili vidik, ali bi investitor imao mnogo.

Nisam arhitekta niti gradjevinac, vec samo jedan gradjanin ovog grada koji dolazi na ovaj site da bi se informisao o gradnji svog grada. Stvarni ne znam sta je bila tema ovog konkursa, samo sam u medijima video 2 resenja i oba su mi se JAKO svidela.
Ok, tema je bila park, ali ako na tom mestu moze da se uradi nesto lepse, znacajnije onda zasto insistirati na parku? Beograd ionako hronicno pati od nedostatka trgova, zar je onda bitno da se sacuva jedan, inace nikad nesto popularan park?

Piše 'gore' šta je tema konkursa : " parterno uređenja prostora " - ne spratno, već parterno,prizemno - park.

terter3wg3.jpg

Između ove ograde i B2 je park i tako treba da ostane, bez bilo kakve gradnje da bi se dobio koridor do Savskog amfiteatra.........galerije,bioskopi i ostalo moze da bude i 100-njak met. dalje ...

I da ponovim : " Ako hoćemo 'Terazisku terasu' kao jedan otvoreni koridor do Savskog amiteatra, što bi bilo normalno, onda tu nema mesta gradnji na terenu parka.
Ima dovoljno mesta u Gradu, nap. Hipodrom, gde je moguće graditi stam.-kom. komplekse.

Šta bi imali građani od izgradnje na 'Terazijskoj terasi'?....ništa-samo bi izgubili vidik, ali bi investitor imao mnogo."

Taj park nikada nije bio popularan zato što je oduvek bio neviđena kršina. Ukoliko bi se rušenjem kućeraka (i onog odvratnog tržnog centra) ka Karađorđevoj spojio sa parkom kod ekonomskog, mislim da bi bio daleko zanimljiviji. Naravno, pretpostavka je da se sredi Karađorđeva, iseli autobuska i otvori prolaz ka reci čije bi obale bile sređene. To je sve ne tako bliska budućnost, ali je budućnost koju vredi sačekati.
Beograd je jedan od retkih glavnih gradova čiji centar nije hermetički zatvoren zgradama već ima otvoren izlaz. A ja bih više volela kada bi taj izlaz bio park (sa dosta drveća ako je moguće, ali lepo raspoređenog), nešto što zovemo "priroda", nego popločan trg - stvar ukusa. Naravno da Beogradu nedostaju trgovi, ali neka se prave na nekom drugom mestu. Eno Slavije, tu su i same Terazije u nekoj daljoj budućnosti, videćemo kako će ispasti čitava gungula oko Trga. Uostalom, ne moraju trgovi da se prave samo u centru.

Radi se o tome da se ostavi jedna zelena površina od Terazija do Save, a kako ćemo da je zovemo-park,Ter.terasa ili već nekako drugačije, nije ni bitno.

Treba zamisliti taj pogled i sa Terazija, a i odozdo sa Save do centra grada.
Bio bi to novi zaštitni znak Beograda i takav zeleni pojas bi beograđani mogli da koriste za 'silazak' na reku.
..............................................................................

Stigao je i odgovor Grad.arh. Đ.Bobića na blogu, vrlo interesantan :

Terazijska terasa

"Poštovani, ako ste čitali šta sam juče pisao u jednom odgovoru na komentar naći čete moj stav veoma sličan vašem i mogu vas uveriti da ću se zalagati da se tu ništa ne gradi osim uređenja parka. Zašto dve nagrade za "promašenu" temu, kako vi kažete? Učesnici na konkursu imaju pravo da predlažu rešenja po svojoj savesti i oni su to uradili......itd."
ceo text : http://blog.b92.net/node/5269#comment-180997

dragan":ra187bxc je napisao(la):
Radi se o tome da se ostavi jedna zelena površina od Terazija do Save, a kako ćemo da je zovemo-park,Ter.terasa ili već nekako drugačije, nije ni bitno.

Treba zamisliti taj pogled i sa Terazija, a i odozdo sa Save do centra grada.
Bio bi to novi zaštitni znak Beograda i takav zeleni pojas bi beograđani mogli da koriste za 'silazak' na reku.
Ova ideja je ekstra. Zamislite kako bi to izgledalo. Podržavam ovu ideju.

Ok, ukusi su razliciti, meni su ova 2 resenja daleko bolja od parkica, ali ajde,gradski oci se pitaju :)
A zastitni znak Beograda nikad nece postati neki park, vec to moze samo neka gradjevina, ulica ili trg i to znas i sam.

Kao što Central park nije jedan od zaštitnih znakova Njujorka :p .
Ovo ne bi trebalo da bude običan park. To je park koji bi povezivao reku/obalu i sam, ali bukvalno sam, centar grada. Zato treba da bude najlepši park Beograda. Naravno, na ovo ćemo se načekati. Kad je moja keva došla u Beograd početkom 70-ih, autobuska stanica se gradila kao privremeno rešenje :rolleyes: . Doduše, i Gazela se gradila kao obilaznica :lol: . A na delovima današnjeg Konjarnika, pasle su ovce :).

@ guimaraes-^^^^...Gde piše da će ' neki parkić' postati zaštitni znak Bgd.?....Nigde!...Pročitaj još jednom :
ˇ Treba zamisliti taj pogled i sa Terazija, a i odozdo sa Save do centra grada.

Ovde se radi o jednom zelenom koridoru od Terazija do Save...i to bi bio zaštitni znak Beograda, koji ne bi imao nijedan grad - jedan bulevar za pešake, možda i sa odgovarajućom uspinjačom - mini-tramvajem.

ps.
@ jelenabg...Centralni park je naravno jedan od zaštitnih znakova Njujorka, evo i ovde ga spominjemo :)
Kao što je u SanFrancisku ona čuvena ulica sa cik-cak kolovozom....kroz park.

Šta nose u uspomeni i slikaju stranci koji dolaze prvi put u Bgd.?
Kalimegdan i pogled sa njega na reke i Vel.rat.ostrvo,hram Sv.Save, Skadarliju,restorane na rekama,...itd.
Ko slika i oduševljava se novoizgrađenim zgradama na N.Bgd.....da nenabrajam....Niko.
TO i lepše i veće od toga imaju i kod kuće, ali nemaju nap. Savsko jezero na Adi.

U tom smislu jedan zeleni bulevar od Terazija do Save bi sigurno bio jedan od prepoznatljivih obeležja Beograda.....kao u Frisku.:)
Sad, možda je nekima lakše da zamisle na toj lokaciji izbetonirane površine 'okovane' staklom.

Ali, ja se nadam da će biti dovoljno pameti da se ovaj prostor od Terazija do Zelenog venca sačuva kao početak budućeg koridora do Savskog amfiteatra i silaska Centra na obale Save.

Ta ulica su SF je Lombard St.
Inace, Central Park nije zastitni znak NY, nego su to Kip Slobode, Times Square, Manhattan skyline, cak nije ni najpopularniji u NY, nego je popularanost stekao kroz filmove, kao sto je londonski Hyde par cuven po svojim govornicima, a ne po samom parku.
Kad cujes London, na sta pomislis: na Piccadilly Circus, Trafalgar square, Big Bena, Oxford i Bond street ili na Green park, St. James park i ostale londonske parkove?
Nama treba nesto sto ce nas grad uciniti prepoznatljivim, a da li ce to biti najvisa zgrada u Evropi, od koje se odustalo jer Usce treba da bude najvisa zgrada na NBGD ili neki lep trg, od koga ce da su odustane zbog 2 ara trave, meni je svejedno.

Заиста би било лепо да од теразија до саве имамо леп зелени пешачки "булевар" који би се спојио са парком испред економског факултета. Само, колико ја видим, то је мало неизводљиво с обзиром да би требало срушити два блока да би се то извело извело.
Овако је теразијска тераса само изолован паркић у сред града, који, нажалост, тешко да може да заузме неко посебно место... Бар се мени тако чини...

Vrh