guimaraes":3j93flq9 je napisao(la):
Nažalost.
Oba rešenja su po meni sjajna i velika je šteta što nijedno neće biti realizovano.
Đ.Bobić u vezi konkursa , odgovor na blogu :
"Rekao sam već da je tranzicija opaka faza u hodu ka nečem boljem ali izgleda da je neminovna. Mislim da je u tom procesu, to se ipak ne događa preko noći, najvažnije da građani razumeju da je neophodno naučiti pravila na kojima se zasniva sistem i ako se slede i ako se na njima insistira pomak na bolje će se pojaviti. U ovom periodu je to veoma teško i potpuno prihvatam različite, veoma kritičke poglede na arhitekturu i urbanizam.
Prvo, pritisak investitora na arhitekte je jak, ali i investitori su u tranziciji, neki su postali investitori juče i misle da su samim tim spremni da budu arbitri u arhitekturi i da čine uslugu gradu što uopšte investiraju. Naravno, potpuno pogrešan pristup, interes je obostran ali uz poštovanje pravila javnog interesa.
Drugo, imam prilike, nažalost, da vidim projekte naših kolega koji bez rezerve prihvataju naloge investitora i onda nastaju čudne zgrade (a nisu ni svi baš pri talentu) i tu je javna reč o tome moguća prepreka.
Primer je konkurs za uređenje parka na Terazijskoj terasi.
Tema je bila park a u većini radova prispelih na konkurs je ovaj prostor značajno izgrađen.
Izvlačim zaključak da su arhitekti u ovom vremenu (tranziciji) opterećeni idejom da je izgradnja poželjna jer se time animiraju investitori.
Nisu prosto razumeli da je ovo javni prostor gde je grad investitor i da količina kvadratnih metara nije prednost, naprotiv.
Verovatno ću imati problem da objasnim kolegama da je ovde potreban park, nadam se takođe da ću imati podršku javnosti. ovo je samo ilistracija stanja svesti kolega koje produkuje i odgovarajuće ponašanje. Mislim da je to tema za korisnu diskusiju.
Slavija je opet ponavljam problem upravo tranzicije.
Propala preduzeća (Beobanka, npr.) držanje lokacije dok se nisu razmrsili nekada zasnovani vlasnički odnosi.
Sada je to u redu i radi se plan na osnovu veoma uspešnog konkursa od pre godinu dana.
Verujem da će to biti gotovo do kraja godine, zatim javni tender za investitora, javni arh. konkursa za zgrade i sledeće godine početak gradnje.
Uz zahvalnost za podršku, sa poštovanjem Đorđe Bobić
Blog :
http://blog.b92.net/node/5269#comment-180710