Šta je novo?

Славија - Краља Милана - Теразије

Једнак је број трака за аутомобиле тад и сад, овде је проблем што нема места за станицу, него би се силазило из трамваја на коловоз. То има дан-данас у Дрездену (кажу да је то најбољи трамвај у Немачкој), али су Саксонци овде давно копали руду и водили ратове за нас, па су отишли.
Мислиш на Дрезденске Татре. Имао сам прилике да се возим тим Татрама у Дрездену 1986.године.
Обновили су све те Татре ради побољшања превоза https://www.tramreport.de/2017/08/11/dresden-tatras-bringen-fahrplanverbesserung/

Једна из 2017.године, и на слици се лепо види ово што наводиш "излажење из трамваја директно на коловоз". Тога има и дан данас.
529ewd-studenten-shuttle-tatra.jpg
 

Deo iz teksta o Mister-ioznom bloku od Manjeza do Slavije, posto kazu da ne ucestvuju vise u projektu, ko zna sta mozemo da ocekujemo kada budu poceli da ga prave.

Slavija.jpg
 

Deo iz teksta o Mister-ioznom bloku od Manjeza do Slavije, posto kazu da ne ucestvuju vise u projektu, ko zna sta mozemo da ocekujemo kada budu poceli da ga prave.

Slavija.jpg

Joj, bre, Mister, ovo boli kao kad si nam gurao Srnjića i Gobelju u tim :mad:
 
izlazak direktno na kolovoz sam viđao i po Beču, s tim što bi me kod nas malo plašilo da u tom okruženju izađem iz prevoza https://www.google.com/maps/@48.215...4!1snrv6x6aNCyeD5JkE8a_LAw!2e0!7i16384!8i8192
(избрисати моју претходну, недовршену објаву)

Јесте излазак право на коловоз, али, он је издигнут у том делу до висине тротоара - у дужини стајалишта, у односу на улицу пре и после њега. И узлазна и силазна косина издигнутог дела су калдрмисане, тако да успоравају саобраћај.
На улици је уз тротоар и бициклистичка стаза, која престаје (!) пред раскрсницом. Занимљиво је да у продужетку улице има више упадљивих знакова за забрањено заустављање и паркирање, и, истовремено, цео ред кола паркираних на улици, уз тротоар. Можда је то дозвољено, рецимо, само викендом.
В. на сликама:

https://www.google.com/maps/@48.215...4!1snrv6x6aNCyeD5JkE8a_LAw!2e0!7i16384!8i8192

https://www.google.com/maps/@48.215...4!1snrv6x6aNCyeD5JkE8a_LAw!2e0!7i16384!8i8192

Слажем се да би и тако код нас било опасно.

.....................................

(у вези с објавама на претходним страницама)
Што се тиче ве-цеа, има свега свуда. Слажем се с онима који тврде да је у Србији много боље стање него до пре пет-шест година. У Лондону сам у просечним, али веома посећеним кафићима (где има и сендвича и једноставније хране, најчешће са самопослуживањем), видео веома скромне и не баш модерне и чисте ве-цее, чак са само једном кабином која је практично и у духу времена означена као унисекс. Исто у Барселони, лево од улаза у пијацу Бокерија, у кафићу из познатог ланца кафетерија чији излог гледа на Ла Рамблу (где његова употреба није ничим ограничена, па је огромна и стање ужасно), исто и у једном малом локалу с великом баштом дуж Барцелонете. Слично у Хаселштату, светски познатом (као место за сликање за Инстаграм) малом туристичком месту на језеру у Аустрији, где је кафа у кафићу поред главне и једине улице била по цени папрена, по квалитету и услузи једва просечна, а ве-це обичан, с пластичним цревом за воду пребаченим преко чесме. Да не говорим о чудесима у купатилима у хотелима с три звездице по Италији и другде - не по хигијени, већ по импровизацији.

Србија је у просеку одскочила у томе, вероватно зато што су практично сви ве-цеи нови, направљени или реновирани последњих неколико година. Најгоре што сам видео су прости клозети за посетиоце забачених манастира (Каленић, нпр), изван њиховог круга, без воде и клозетских шоља.
 
Poslednja izmena:
Sinoćnji info od poznanice, koja je donedavno živela u Svetozara Markovića 43: Iselili su ih sve, iako njihova zgrada čak i nije bila u ruševnom stanju (barem ne kao broj 41). Ceo blok uskoro ide pod mač, dakle, tu je priča skoro završena. Ostaje da se vidi kada će se "Sber banka" iseliti sa ugla Kralja Milutina i Kralja Milana.

Bonus: koristim ovu fotku iz drona, dostupnu na "Guglu" od 2020, da pretpostavim šta se sve ruši.

Screenshot_1.jpg
 
Aludiram na to da najvise zgrada u bloku koja ce ostati nikad nije trebala biti podignuta tu. Kic je, previsoka, sumnjiva, ne uklapa se.
Ostale zgrade, koje ce biti srusene, su bukvalno stari Beograd koji nestaje zbog novokomponovanog kapitala koji ce tu prodati svaki kvadratnoi metar, napraviti ko zna sta.
Imao sam tu neke ideje sto se ovog bloka tice, gde bi bila kao neka oaza starog Beograda, ali sada mozda nije ni bitno.
 
Da je ta visoka zgrada ružna i da se ne uklapa je apsolutno tačno - ona je ružna kao kič.
Ali, ako u ostale stare zgrade "oaza starog Beograda", možda bi trebalo porazmisliti da li stari Beograd baš toliko valja.
 
Biće interesantno ispratiti radove kada budu u fazi gde će sve oko ove jedne jedine zgrade biti raskopano i ogoljeno nekoliko metara u dubinu zemlje.

Znajući naše investitore, majstore i nadležne i nadzorne organe, ne vidim apsolutno ništa što bi moglo da pođe po zlu...

973183_2648563-zgrada5-ff_ff.jpg
 
Ne znam zašto bi rušili zgrade u Svetozara Markovića, a i ovu u Kralja Milutina odmah do Banke. To ipak nisu udžerice.

Mora li baš svaka stara zgrada koja nije od izuzetne umetničke i istorijske vrednosti da se sravni sa zemljom?
 
Končare, ja sam bio razumeo da govoriš o ovoj zgradi:
Kralja Milutina.jpg

A slažem se, ta u Svetozara Markovića jeste prelepa. Zaboravio sam na njeno postojanje bogte. Valjda što retko prolazim kroz Manjež a uvek je zaklonjena drvećem.
 
Ovde, realno, najviše štrči zgrada NBS, besmisleni vrh kanjona Sutjeske, zbog koje su stvarno srušene zgrade koje nije trebalo da budu srušene. Ali, ona se, dabome, neće rušiti. Ovo ostalo... tu je 80 godina otkako mu je istekao rok.
 
Vrh