Šta je novo?

Славија - Краља Милана - Теразије

Koja stara zgrada na Slaviji ima toliku vrednost da sputava razvoj trga? Prosto mi je neverovatno da se posle 50 godina vode iste polemike bez ikakvog rezultata. Tzv. duh stare Slavije je nesto sto je mozda odgovaralo pocetku 20. veka ali nikako ne i 21. Tada je Slavija bila kraj urbanog Beograda i pocetak predgradja a danas je to jedan od glavnih saobracajnih cvorova grada. Da se Beograd vodio logikom "cuvaj sve sto je staro bez obzira koliko je (bez)vredno", danas bi i dalje imali kucice i kafanice u Nemanjinoj, na Terazijama, na trgu Nikole Pasica, itd... cemu uopste urbanizacija i razvoj grada onda...?

Pa da je Slavija ostala"netaknuta"..u smislu da su sve te stare male zgrade opstale,ma koliko neugledne nekima bile,chak i ako jeste sad to saobracajni chvor...i ja bih bio za to da se samo obnove,da se ochuva tradicija,odrzi autentichnoist....ali danas imamo situaciju da ima mozda par zgrada ko ona gde je Mek i koje ni po chemu nisu neshto na chenmu treba insistirati..posebno poshto su maltene jedne uz drugu one i uz njih ogroman hotel Slavija....meni ne izgleda kao da se to moze uklopiti...kad vec nije sachuvana"originalna"Slavija,onda sve ove shto su preostale stare zgrade koje su u blagom raspadu,treba srushiti.

Milance":39rgddp4 je napisao(la):
Ja bih voleo da znam kako ljudi zamisljaju da se Slavija tako uredi da i ostane vecina starih zgrada a i da dobijemo moderan gradski trg sa novim zgradama. To je u kontradikciji sa temom koju imamo u topiku "Ko gradi Beograd, arhitekte ili investitori". Ne mogu sebi da zamislim da se izgradi jedna moderna visespratnica pored jedne niske jednospratne zgrade kao sto je npr. bila ta apoteka. Nek mi neko da neki primer gde je to uradjeno sa uspehom!! Jedna ili plafon dve zgrade koje stvarno imaju neku vrednost treba sacuvati ali ne sada da pola Slavije bude u niskoetaznim zgradama iz proslog veka a pola u modernoj arhitekturi. To tek ne bi licilo ni na sta. Samo da napomenem da nisam zagovornik rusenja starih (cuvanja vrednih!!) zgrada sto je opet subjektivno misljenje koje svako ovde iznosi.
Pa u principu, to ti je Bobiceva ideja! Njegova "VIZIJA" je da se Slavija malo nasminka, da se umesto parkinga sagradi "nesto", da se McDonalds lepo okreci i osvetli, a ona suma (zbunje?!) ispred NBS malo podsisa, i eto ti najmodernijeg svetskog Trga sa malo sminke!

Kao sto vec napisah, interesantne fasade se svugde u svetu cuvaju (naravno, ako su interesantne i vredne), a recimo, ona jedna na cosku sa Bulevarom Oslobodjenja bi lepo mogla da se uklopi u neki veci objekat, cak bi i kontrast bio super, a i jedan deo starih vremena bi ostavio bar mali pecat!

Sto se mene tice, Slavija treba da bude najmoderniji trg grada!

^^Eh Bobic... Svasta on prica. Ako sada naprave gresku sa Slavijom i to urade onda ce kasnije samo jos teze biti tako nesto ispraviti. Vazno je da pricaju o trecem Beogradu a to sto miticeva rupa stoji onakva kakva jeste vec ne znam ni ja koliko godina i imamo jezivi parking na Slaviji i dzunglu ispred one moderne zgradurine to nikom nista. Gluposti nikad kraja.

Niko ne predlaze da Slavija ostane netaknuta ili da na njoj ostane većina starih zgrada. Neki predlazu da se Slavija izgradi kao potpuno nov trg ali da se sačuva delić starog trga koji bi se uklopio u novi i koji ne bi ništa smetao pogotovu što bi se iza njega gradile nove supermoderne zgrade. S druge strane, neki predlazu da se na Slaviji apsolutno sve izgradi isključivo novo (pa čak predlazu i rušenje hotela Slavija) kao što će recimo biti sve novo na bloku 26 N. Beograda. Ne mislim da je dobro projektovanje i građenje ako za 10 do 20 godina neko ko nije bio dugo u Beogradu (takvih uvek ima) dođe na tadašnju Slaviju i počne zbunjeno da se okreće zapitkujući mlađe prolaznike: "Pa ja ovde ne mogu da se snađem. Molim vas recitemi gde je bio bioskop Slavija? Gde je bio restoran Mek? Gde je sada ona bista što je bila ne sredini skvera?" Danas sam izbrojao od ugla B. oslobođenja do Kralja Milutina ima ravno 6 lepih kuća koje treba sačuvati. Jedna od njih je potpuno nova i supermoderna a jedna je Mek. Ni jedna se ni pod kojim uslovima ne moze svrstati u rang takozvanih "udzerica".Sve su raznovrsne i svaka je lepa na svoj način. Inače, kad je u pitanju Slavija bilo je vrlo radikalnih predloga na ovom poslednjem konkursu a i na ranijim. Tako je jedan predlagao da se sruše skoro sve zgrade između ulica Kralja Milana i Njegoševe. Srećom, ovakvi radikalni predlozi se po pravilu odbaciju jer su veoma skupi a i potpuno menjaju izgled tog dela grada što je inače urbanizam u svetu davno napustio. Za supermoderna rešenja, bujnu maštu i krajnji radikalizam ima još uvek dosta prostora na Novom Beogradu a mozete zamisliti koliko će tek biti kada Beograd pređe na levu obalu Dunava. Nekad se to zvao Dunavgrad, vidim sada neki kazu treći Beograd a ja sam jednom nazvao taj Beograd za XXII vek Novi Novi Beograd.

Bloq72":2nwooko0 je napisao(la):
...ali danas imamo situaciju da ima mozda par zgrada ko ona gde je Mek i
koje ni po chemu nisu neshto na chenmu treba insistirati..
U tome je poenta, kad se izgradi Nova Slavija, ovih par kuća treba
'ugraditi' u nove objekte ili srušiti, pa graditi sasvim nove objekte.

Ako je neka baš toliko značajna ( mada sumnjam), neka se preseli na primerenije mesto.
slavija2lw2.jpg

slavija.jpg

da razjasnimo neke stvari... ovo sto je na ovoj slicici iznad je rad po kom se radi novi regulacioni plan za trg Slavija.....
Dakle, sve ovo sto je nacrtano zutom (i plavom) bojom su novi objekti.... Znaci neko ko bude hteo da gradi u buducnosti na ovim parcelama morace da gradi ovako kako je nacrtano na slici....
Medjutim to ne znaci da ce ti objekti po usvajanju plana nici kao pecurke... Grad donosi samo zakonski okvir, kao upustvo investitorima sta mogu, a sta ne mogu da grade na ovom prostoru.... Grad ima pravo da investira ISKLJUCIVO u javne objekte (na Slaviji ce morati da pljunu lovu za saobracaj i LRT stanicu, garaza ce mozda na koncesiju po planu za garaze koji je nedavno usvojen)... U toj situaciji najizvesnije je da ce prvo nici objekat na mestu danasnjeg parkinga (a nekadasnjeg bioskopa), jer je tu situacija, kao sto sam vec ranije napisao, najcistija.... Za sve ostale lokacije potencijalnim investitorima slede pregovori o otkupu istih.....
To ne ide bas glatko na tako atraktivnim lokacijama, evo npr. Bulevar Kralja Aleksandra - dok se u blokovima oko Bulevara vrsi pravi genocid nad prizemnim kucama i grade se mahom sestospratnice, kucice duz Bulevara opstaju.... Mada, dobra stvar je sto takve lokacije mozda docekaju ozbiljnije investitore koji ce biti kadri da izgrade nesto zaista kvalitetno....

Eto, znaci ne radi se o krecenju, potkresivanju i sl.... Neko o IZGRADNJI Trga...
Uostalom pogledajte na http://www.beobuild.net/news.php/92.html?go=projects

Slavija je pretrpela mnogo, mada ruku na srce nikada nije bila reprezentativan gradski trg.... Valjda su je i pre rata nazivali "provincijski ringispil", a ne tako davno tu se nalazila bara na koju su Beogradjani isli na pecanje...

Sto se tice ovih starih "kucica", ne mogu ostati kao takve jer su suvise male i izgubile su "kontekst" u tom prostoru.. narocito nakon izgradnje par velikih objekata..
Te kombinacije, nova zgrada koja ce delom obuhvatiti fasadu starog objekta nikada ne funkcionisu.. pogledajte onaj TC u Nisu.. meni se to ne dopada..

Ono sto bi se moglo uciniti jeste nadogradjivanje spratova.. ili ako to nije moguce ( tj. zidovi postojece zgrade ne mogu nositi nove spratove), onda srusiti tu jednospratnicu i na njenom mestu podici 5-6 spratnicu sa stilskim odlikama zgrade koja se na njenom mestu nalazila...
Tako bi se zadovoljila oba pitanja.. ujednacavanje spratnosti zgrada, racionalizacija prostore i ocuvanje " duha starijih vremena".
U principu stare zgrade dobro "podnose" nadogradjivanja.. npr. ona zgrada u Knezu na kojoj pise Rudnap ( bivsi hotel Rusija) je bila jednospratnica iz 1870 kojoj je pred 1 sv rat nadzidan jedan sprat, a onda negde 1960.. su nadzidana jos 2 da bi se ujednacila sa okolnim zgradama..
Ili hotel "Kasina".. toj zgradi su nadzidana cak 4 sprata...

to bi izgledalo nesto poput ovoga ( na brzinu uradjena skica)

slavija-1.jpg

Takodje ona nesrecna 2-spratnica u stilu modernizma izmedju "Mek-a" i one limene trafike od zgrade je nekada bila petospratnica koja nije imala srece 1941 godine...
Tu bi se lako moglo vratiti stanje od pre bombardovanja, umesto sto su je po planu predvideli za rusenje...

slav.jpg

Sto se tice limene zgrade ( valjda je neki TC ili sl.), meni se cini da je zgrada zesci divljak, koliko se secam izgradjena je negde 2000 god...
Naime, kako je moguce da na bocnim zidovima zgrade ( da li se to zove kalkan ili sl. ) budu prozori..
Kako misle da podignu vise zgrade pored nje koje bi trebale da nalezu na nju i formiraju ulicni niz, posto vidim da zgrada nije planirana za rusenje...

ne gajim neke preterane nade u vezi Slavije.. jer ova vlast nije niti motivisana niti kompetentna da sprovede jedan opsezan plan.. u principu ako stvar nece uraditi do kraja.. bolje neka nista i ne diraju..

Rascian":3uwx5a9v je napisao(la):
Ono sto bi se moglo uciniti jeste nadogradjivanje spratova.. ili ako to nije moguce ( tj. zidovi postojece zgrade ne mogu nositi nove spratove), onda srusiti tu jednospratnicu i na njenom mestu podici 5-6 spratnicu sa stilskim odlikama zgrade koja se na njenom mestu nalazila...
Tako bi se zadovoljila oba pitanja.. ujednacavanje spratnosti zgrada, racionalizacija prostore i ocuvanje " duha starijih vremena".
U principu stare zgrade dobro "podnose" nadogradjivanja.. npr. ona zgrada u Knezu na kojoj pise Rudnap ( bivsi hotel Rusija) je bila jednospratnica iz 1870 kojoj je pred 1 sv rat nadzidan jedan sprat, a onda negde 1960.. su nadzidana jos 2 da bi se ujednacila sa okolnim zgradama..
Ili hotel "Kasina".. toj zgradi su nadzidana cak 4 sprata...

to bi izgledalo nesto poput ovoga ( na brzinu uradjena skica)

http://i105.photobucket.com/albums/m235/Vlastimir/slavija-1.jpg
O ovome sam i ja razmisljao, neke od nalepsih palata u Knez Mihajlovoj su nastale, u stvari, tako sto su prvobitni vlasnici u etapama, do 2 sv. rata nadogradjivali jednospratne zgrade. To bi i bilo resenje koje bi moglo da se primeni ne samo na Slaviju, vec i na mnoge druge krajeve grada, npr zgrada bioskopa Balkan koju ovde svi zovu udzerica, poslednje zgrade na parnoj strani ulice Kralja Milana... Takva praksa je postojala i treba imati u vidu da su vlasnici vrlo verovatno i sami nameravali da dozidaju svoje jednospratnice kako se vremenom njihova okolina razvijala...a onda se desio rat...

rascian":2muzl8nq je napisao(la):
Sto se tice ovih starih "kucica", ne mogu ostati kao takve jer su suvise male i izgubile su "kontekst" u tom prostoru.. narocito nakon izgradnje par velikih objekata..
Te kombinacije, nova zgrada koja ce delom obuhvatiti fasadu starog objekta nikada ne funkcionisu.. pogledajte onaj TC u Nisu.. meni se to ne dopada..
Nisam bas mislio na Nis. Taj projekat u Nisu je ok ispao, ali nije za uslove jednog velegrada. Da se to malo pazljivije uradilo, sa drugacijim materijalima, izgledalo bi i vise nego dobro!

Evo sada cu se drznuti da Beograd uporedim sa NYC - ovako sam nesto imao na umu (naravno, uskladjeno uslovima Slavije)!

Zgrada u podnozju je iz 1928 a ova odozgo je zavrsena u oktobru prosle godine!

Rascian":263b4n4j je napisao(la):
Sto se tice limene zgrade ( valjda je neki TC ili sl.), meni se cini da je zgrada zesci divljak, koliko se secam izgradjena je negde 2000 god...
Naime, kako je moguce da na bocnim zidovima zgrade ( da li se to zove kalkan ili sl. ) budu prozori..
Kako misle da podignu vise zgrade pored nje koje bi trebale da nalezu na nju i formiraju ulicni niz, posto vidim da zgrada nije planirana za rusenje...
Хм, изгледа да је ТЦ Футура цењено остварење
Svako treba da radi svoj posao!
Gospodin Mile Đukić je karijeru neimara počeo pre više od 20 godina otvorivši 1983. godine u Beogradu radnju koja se bavila izvođačkim radovima u građevinarstvu. Ta radnja 1992. godine prerasta u preduzeće koje nastavlja da radi u istoj delatnosti uz proširenje obima posla. Od 1994. se sam ili u saradnji sa drugima bavi i investiranjem. Od 1994. kompanija „Grading Invest” se pojavljuje na tržišitu kao samostalni investitor gradeći u Spasićevom pasažu u strogom centru Beograda poslovno-tržni centar poznat kao Milenijum. Ovaj objekat, kao i naredni poslovno-tržni centar Futura na Slaviji, započet početkom 2000. godine, osvojili su prestižne nagrade kao arhitektonska ostvarenja. Od sredine 2002. godine ova kompanija i njen vlasnik angažovani su za izgradnju tržno-poslovno-hotelskog centra Ivanijum u Balkanskoj ulici u Beogradu.
...
извор Е-магазин
цео текст http://www.emagazin.co.yu/stampa.asp?id=611

Shto se tiche ovog poredjenja sa NYC,na toj slici se vidi da je i sama originalna zgrada ipak bila pozamashna....za Slaviju bi takva bila pun pogodak mozda i prevshe,a kad imash kucerak u prizemlju ja ne vidim kako se tu moze nadograditi staklenac iznad ili oko ili iza a da se to ukomponuje i na neshto lichi....negde je staro i novo moguce ukomponovati da se nadopunjuju a u sluchaju Slavije to bi ispalo samo smeshno.
Te stare kuce meni nisu nikakav problem..njih ce srushiti najverovatnije,koliko sam prochitao ovde,rushenje Meka je valjda i predvidjeno tim planom regulacije Slavije?
Po meni glavni problem su te nazovi "moderne" novije zgrade koje su nikle divlje tu,ne u smislu dozvola nego neke vizije,shta se njima htelo postici?...hotel Slavija(po mom subjektivnom mishljenju prevelika i previsoka zgrada za tu lokaciju ali shta je tu je,postoji i niko nije lud da ga rushi,naravno),pa ona rugoba staklenac sa piramidom i na kraju tipichan primer neukusa u gradnji sa staklom-zgrada narodne banke koja izgleda ko neki stakleni frizider,bojler ili vesh mashina.
I sad to treba ukomponovati-i staro i novo, i novo shto ce se izgraditi da na neshto lichi...nemoguca misija.Chak i bez starih prizemnih kuceraka...teeeshko.

Bloq72":3k0f1ku7 je napisao(la):
Shto se tiche ovog poredjenja sa NYC,na toj slici se vidi da je i sama originalna zgrada ipak bila pozamashna....za Slaviju bi takva bila pun pogodak mozda i prevshe,a kad imash kucerak u prizemlju ja ne vidim kako se tu moze nadograditi staklenac iznad ili oko ili iza a da se to ukomponuje i na neshto lichi....
U tom sllucaju se ne nadogradjuje, vec se samo sacuva fasada, a zgrada "iza" fasade se srusi! To sam vidjao vrlo cesto u Londonu, sirom Nemacke, pa verovatno bi moglo i kod nas da se iskombinuje.

Nenad":2vnivjhu je napisao(la):
U tom sllucaju se ne nadogradjuje, vec se samo sacuva fasada, a zgrada "iza" fasade se srusi! To sam vidjao vrlo cesto u Londonu, sirom Nemacke, pa verovatno bi moglo i kod nas da se iskombinuje.
Nadogradnja na jednospratnice? Ma daj... mora da se salis.

Sorry, lose protumaceno :D

Mada, bilo kakve intervencije sa cuvanjem kuceraka ne deluju ozbiljno. Da je kojim slucajem cela Slavija okruzena jednospratnicamai dvospratnicama, mozda bi bi imalo smisla konzervirati okruzenje. Posto to nije slucaj, ne postoji razlog za cuvanje prizemnih objekata.

Nenad":3ttfavvz je napisao(la):
Pa OK,ali to je opet fasada jednospratnice....mozda je moguce da ostane ta fasada na neki nachin,ali chak i to reshenje podrazumeva rushenje tih zgrada..faktichki.I to onda treba ukomponovati u novu celinu koja opet mora da se nekako ukomonuje sa vec pomenutimm vecim objektima na Slaviji.I ako se ne nadzidava,onda ispada da sva ostaje na prizemlju?Ili mislish da nova zgrada "iza" fasade ide u visinu?
Ima li mozda neki slichan primer za ovakvu vrstu objekata kao na Slaviji,koji su "sachuvani"na taj nachin?
Pitam,poshto ne znam,ne razumem se....ako bi smo videli neku sliku....mozda greshim.

OK, evo primera! Znam da su ovaj projekat u Düsseldorfu i Slavija dva sveta, ali! sto da ne! Ovde je sacuvana (do duse) kompletna fasada stare zgrade, a iznutra je izgradjen Class A office space! Sve je povezano sa ovim soliterom u jednu, po meni, vrlo skladnu celinu!

Kada bi se tako sacuvale bar jedna ili dve fasade na Slaviji, samo kao obelezje nekog starog vremena, mislim da bi bilo lepo!

I ponavljam, nema nadogradnje, vec se cela zgrada srusi, a fasada ostavi! Iza fasade je naravno PRAZAN plac na kome moze da se gradi sta ko hoce!

Mozda Steva ili Dragan mogu da objasne kako bi to islo - ja se u to razumem samo povrsno!

^^^
Video sam i ja to na ekskurziji, mislim da je Nica u pitanju.... Sruse sve iznutra, a ostave spoljne zidove, tj fasadu, i onda sagrade nov objekat koji se samo uklopi u "postojecu fasadu".... za neka vredna dela treba razmisljati u ovom pravcu.... Npr. zgrad u kojoj se nalazi Mc Donald's je ipak prvi Mek ne samo u Jugi, vec i celoj istocnoj Evropi....

I meni bodu oci ti bocni prozori na Futuri.... ma kada bolje razmislim cela Futura mi bode oci...

Sto se tice hotela Slavija, ako je verovati svemu sto pisu novine, neko je zaista hteo da ga kupi, srusi do temelja i sagradi novi, nize spratnosti, ali veceg kvaliteta.... Mada to se, budimo realni, ipak nece dogoditi... mada nadam se da mu sledi sminkanje posle privatizacije.

Narodnoa Banka ce po svemu sudeci dimenzijama, nazalost, dominirati Trgom... Nadam se da ce novi objekti u okruzenju makar svojom estetikom smanjiti njenu dominaciju, cini se da je to i malo bio cilj pobednickog rada posto su uglavili poprilican broj objekata koji "zaklanjaju" banku....

moram i da skrenem paznju da je ovo sto je Rascian postavio "xy"-ti primer osakacenja predratnih zgrada, i to u samom centru... Cudno je to kako je u doba "sbvekolikog progresa ka sretnijem drustvu" toliki broj objekata prosto unakazen...

Nisam za rusenje hotela Slavija, jer je on svojedobno bio jako cenjena i postovana zgrada u svetu. Dobro je mesto, samo treba da se ocisti zgrada i to je to.

I ja mislim da se hotel Slavija vec odomacio na Trgu. Takvih zgrada na zapadu ima puno i one se ne ruse vec uredjuju. Samo kada bi se skinule one antene i reklame, i malo oprala fasada (sto nisu neka velika ulaganja) hotel bi izgledao sasvim srugacije! Da ne pricamo da se fasada cela u potpunosti renovira! To bi tek bila ludnica!

Nema potrebe da se rusi hotel. Ako im bas toliko smeta izgled samog hotela onda uvek moze da se sredi fasada, pa cak i "postavi" neka nova da odgovara nekom buducem izgledu Slavije ali rusenje cele zgrade bi bila ludost!

Nenad":397cu7xf je napisao(la):
OK, evo primera! Znam da su ovaj projekat u Düsseldorfu i Slavija dva sveta, ali! sto da ne! Ovde je sacuvana (do duse) kompletna fasada stare zgrade, a iznutra je izgradjen Class A office space! Sve je povezano sa ovim soliterom u jednu, po meni, vrlo skladnu celinu!
Razumeo sami iz prvog primera..ali on je isti kao i drugi i to je bila moja poenta-ni u NYC ni ovo u Dizeldorfu po meni nije moguce uporediti sa Slavijom jer za razliku od ova 2 primera "original"zgrade(bolje reci kuce) Slavije su suvishe male.Zgrade koje su uzete kao"osnova"u oba primera su bile i u "originalu"recimo reda velichine onih iz nemanjine kod nas....i tu je kombinacija sa staklom uspela jer su i same zgrade odgovarale takvoj nameni. Slazem se da je to u ova 2 primera super ispalo,ali moje mishljenje je da za tako sitne gradjevine kao te na Slaviji to jednostavno ne bi postiglo isti efekat.....stvar lichnog afimiteta...meni je potpuno rusheje stariih kuca ipak bolje reshenje.:)

Bloq72":1q7x1xqo je napisao(la):
Nenad":1q7x1xqo je napisao(la):
Razumeo sami iz prvog primera..ali on je isti kao i drugi i to je bila moja poenta-ni u NYC ni ovo u Dizeldorfu po meni nije moguce uporediti sa Slavijom jer za razliku od ova 2 primera "original"zgrade(bolje reci kuce) Slavije su suvishe male.Zgrade koje su uzete kao"osnova"u oba primera su bile i u "originalu"recimo reda velichine onih iz nemanjine kod nas....i tu je kombinacija sa staklom uspela jer su i same zgrade odgovarale takvoj nameni. Slazem se da je to u ova 2 primera super ispalo,ali moje mishljenje je da za tako sitne gradjevine kao te na Slaviji to jednostavno ne bi postiglo isti efekat.....stvar lichnog afimiteta...meni je potpuno rusheje stariih kuca ipak bolje reshenje.:)
Sada sam na poslu, ali ajde nacrtacu ovih dana rucno kako sam ja to zamislio (
:D ) pa cu skenirati i postaviti ovde! ;)

Vrh