Šta je novo?

Славија - Краља Милана - Теразије

Mislim da Slaviji treba mnooogo, mnogo vise od jednostavnog "uljudjivanja"!
To bi trebalo da postane reprezentativan gradski trg, pandan Etoille u Parizu!

S obzirom da se trenutno zatecenom arhitekturom na trgu podiciti ne mozemo onda treba da je svim silama nadomestimo! Dakle, nikakve zgradice, barakice i slicno, vec staklene palate i navidjeni experimenti svetske arhitekture! To je verovatno jedan jedini preostali prostor starog Beograda koji moze da dozvoli takvu arhitektonsku "igru" s obzirom na to da je vec zapoceto sa hotelima Slavija i Lux i Narodnom bankom!

vrachar":3tt1gsyq je napisao(la):
Sliku Pariza sam namerno stavio posto je to grad koji je svoju danasnju formu (bar sto se centra tice) dobio u 19. veku, i to na temeljima nekih predjasnjih uskih vijugavih ulicica i zgusnutih boemskih 2-3spratnica.

Poenta je u tome da defititivno treba cuvati stare zgrade kao deo istorije, no neke od njih ni u kom slucaju ne trebaju da budu prepreka razvoju. Jednospratnice i dvosprastnice pripadaju Skadarliji posto je ona sacuvana kao jedna celina. Sa druge strane Slavija je jedan od glavnih gradskih trgova i takvim kucama tamo nema mesta.

Slavija u ovakvom izdanju izgleda jadno.
http://europelostandfound.net/files/elf/images/Trg.Slavija.preview.jpg
A evo kako je Slavija nekada izgledala...1910. godine :)

http://i86.photobucket.com/albums/k93/zexland/Slike starog Beograda/HotelSlavija1910.jpg

I ulaz na predratnu Terazijsku terasu....1932. godine...

http://i86.photobucket.com/albums/k93/zexland/Slike starog Beograda/Terazijeulazupark1932.gif

http://i86.photobucket.com/albums/k...grada/TerzijepoglednaplatoizmedjuMoskveiB.gif

slavijasq9.jpg

Ko ovaj deo uklopi u budući izgled Slavije...svaka mu čast, ali malo sumnjam u to.

To je zato sto se insistira na "ocuvanju" svake stracare u gradu. Negde mora da se podvuce crta i da se napravi mesta za vremena koja dolaze a ne da vecito zivimo u proslosti

Pomisli kada za 60 godina ondašnje generacije ovo što mi danas gradimo proglase za "straćare" i počnu masovno da ih ruše. Argument će im verovatno biti da treba da se napravi mesta za vreme koje dolazi i da ne treba večito da zivimo u prošlosti.

U Düsseldorfu ima jedan dobar primer kako je fasade jedne stare zgrade ostavljena, a iza nje napravljena moderna (moracu to da pronadjem pa da okacim ovde)! Ne vidim zasto tako nesto ne bi bilo i na Slaviji izvodljivo! Mozda ne bi mogla svaka kucica da se sacuva, ali jedan deo sigurno..

U Americi staru arhitekturu nemaju, zato u Las Vegasu grade Pariz, Veneciju itd. Mozda ove zgrade na Slaviji nisu reprezentativne, ali uklapanjem u neku savremenu arhitekturu sigurno mogu da izgledaju svetski!

Suprotan primer je recimo Ulica Kralja Milana - sve one jednospratne stracare tamo jednostavno moraju da se ruse! Sa time na umu, taj deo Kralja Milana ce izgledati prilicno moderno, zajedno sa Slavijom kao celinom. Ako se u tom kontekstu zadrzi par starih fasada u okviru modernih kompleksa, to ce biti pravo osvezenje za jedan od, ja se nadam, beogradskih najimpresivnijih trgova buducnosti!

Ovo se naravno u temelju kosi sa vidjenjem gradskih celnika, koji bi Slaviju jednostavno "malo doveli u red" i to je to!

Nenad":1r7q4km7 je napisao(la):
U Düsseldorfu ima jedan dobar primer kako je fasade jedne stare zgrade ostavljena, a iza nje napravljena moderna (moracu to da pronadjem pa da okacim ovde)! Ne vidim zasto tako nesto ne bi bilo i na Slaviji izvodljivo! Mozda ne bi mogla svaka kucica da se sacuva, ali jedan deo sigurno..

U Americi staru arhitekturu nemaju, zato u Las Vegasu grade Pariz, Veneciju itd. Mozda ove zgrade na Slaviji nisu reprezentativne, ali uklapanjem u neku savremenu arhitekturu sigurno mogu da izgledaju svetski!

Suprotan primer je recimo Ulica Kralja Milana - sve one jednospratne stracare tamo jednostavno moraju da se ruse! Sa time na umu, taj deo Kralja Milana ce izgledati prilicno moderno, zajedno sa Slavijom kao celinom. Ako se u tom kontekstu zadrzi par starih fasada u okviru modernih kompleksa, to ce biti pravo osvezenje za jedan od, ja se nadam, beogradskih najimpresivnijih trgova buducnosti!

Ovo se naravno u temelju kosi sa vidjenjem gradskih celnika, koji bi Slaviju jednostavno "malo doveli u red" i to je to!
Tacno je da je moguce lepo uklopiti staro i novo, ali ne i udzerice sa novim.

Mislim da je u medjuvremenu vrlo glupo postalo kada neko kaze nesto tipa "Amerika nema istoriju" i "oni grade sve novo zato sto nemaju staro". Proslo je dobrih 100 godina i vise od kad su ljudi u Evropi poceli tako da pricaju, a u tih 100 godina bogami i zbilo se i sazidalo svasta. U americkim gradovima ima sjajnih nebodera koji su stariji nego velike deo "starih" zgrada u centru Beograda, a u svakom slucaju mnogi su stariji stariji od zgrade SANU, skupstine, poste, ruskog cara... odnosno gotovo svih reprezentativnih zgrada u Beogradu.

Postoji zaista odredjen broj zgrada u Beogradu koje su debelo profitirale u komunizmu zbog manjka gradjevinke inicijative- zgrade iza staklenca, zgrade na slaviji, zatim ne mali broj na Dorculu ispod Vasine. I sada ih cuvamo i zaboravljamo da su one osim po godinama jedna velika nula.

Zgrade "koje su debelo profitirale u komunizmu" još jedan od bisera kakve srećem na ovom forumu. Profitirale su "zbog manjka građevinske inicijative". Zaista, zbog tog manjka izgrađeni su Novi Beograd, Karaburma, Petlovo brdo, Vidikovac, Konjarnik, Šumice, Braće Jerković, Bezanijska kosa, Gazela, Banovo brdo itd.

dedinje":2mhkih22 je napisao(la):
Zgrade "koje su debelo profitirale u komunizmu" još jedan od bisera kakve srećem na ovom forumu. Profitirale su "zbog manjka građevinske inicijative". Zaista, zbog tog manjka izgrađeni su Novi Beograd, Karaburma, Petlovo brdo, Vidikovac, Konjarnik, Šumice, Braće Jerković, Bezanijska kosa, Gazela, Banovo brdo itd.
Odlicno je sto se Beograd dosta gradio u posleratnom periodu, ali arhitektonski pravac primenjen na gore navedenim naseljima i nije za neku veliku pohvalu (licno misljenje).

Zašto mudruješ o kojekakvim arhitektonskim pravcima? Stanovi u naseljima koje sam pomenuo su komforni, imaju grejanje, terase, zgrade su okruzene zelenilom. Svako naselje ima trzni centar, osnovnu školu a neka su i imala bioskop. U vreme kad su građena televizije je bilo mnopgo manje. I šte sad tu nije u redu? Valjda misliš da je drzava trebala da gradi vile sa bazenom po principu - jedna porodica -jedna vila. Svi su ti stanovi dodeljivani besplatno porodicama koje su bile bez stana. Raspodela je vršena preko radnih organizacija. Tačno je da je bilo i stanova lošeg kvaliteta, prokišnjavanja i sl. Nedavno sam na TV gledao emisiju o tome kako se u Seulu iznenada srušila velika robna kuća, puna kupaca u sred radnog vremena i poginulo je oko 500 ljudi. Uzrok nije terorizam već loša gradnja.

Citat: "Stanovi u naseljima koje sam pomenuo su komforni, imaju grejanje, terase, zgrade su okruzene zelenilom."

Ovo je po meni standard, a ne glavni "selling point" stanova u doticnim zgradama!

Inace, kada sam spomenuo arhitektonski pravac, mislio sam iskljucivo u estetskom smislu!

Na Konjarniku sam proveo detinjstvo i slazem se da su parkovi odlicni i da ima puno zelenila, ali da su zgrade lepe, to bas i ne mogu da kazem.

dedinje":35ngqlag je napisao(la):
Mozda bi svi prvo trebalo da razmislimo sta je neko drugi hteo da kaze i da pokusamo da nadjemo tudjim recim smisao pre nego sto osujemo paljbu.

Bilo j emnogo planova i mnogi su realizovani, ali ona prava inicijativa koju moze skoro samo privatni kapital da ima je izostajala- gradilo se gde se planom odredilo, a ne tamo gde je najprofitabilnije. Zato na extra lokacijama u gradu stoje stracare i udzerice- Bulevar, Srpskih vladara, Slavija, Gospodar Jevremova...

Mislim da onaj ko je hteo, nije mu bilo tesko da razume sta sam hteo da kazem.

P.S.:
Veliki broj zgrada je vrlo nekvalitetno odradjen i to po projektju (= socijala), ali to je i u svetu normalno. :p

Kad se radi o većim stambenim blokovima koji su građeni u gradovima celog sveta posle WWII - tu ne treba očekivati neku veliku lepotu. Lepe zgrade,one koje se čuvaju kroz istoriju, koje su najviši domet nekog arhitekte po pravilu nisu stambene zgrade. To su obično zgrade opere, pozorišta, muzeji, skupštine, crkve, zelezničke stanice, fakulteti pa i stadioni i sportske dvorane. Stambeno naselje treba da je izgrađeno solidno, sa ukusom, da nije mnogo luksuzno i skupo i to je dovoljno. Soliteri na Konjarniku daleko su od lepog ali su uspešno "privedeni nameni" a to je komforno i udobno stanovanje. Nešto drugo je problem a to su, kako vidim iz novina, liftovi. Zaista je strašno stanovati na 10 ili 15 spratu kada lift ne radi. Inače, slazem se da je privatni kapital daleko efikasniji od drzave kad je u pitanju izgradnja gradova.

Evo nekih starih slika Slavije. Slucajno sam na ovo nabasao na internetu. Nisam ni znao sta je bilo na mestu danasnjeg otvorenog parkinga!

A evo i McDonalds-a i one zgrade pored koje su krajem '80 godina proslog veka izgledale jako sumorno!

Nenad":1oqr01mh je napisao(la):
Nisam ni znao sta je bilo na mestu danasnjeg otvorenog parkinga!
U prizemlju ove kuće je bila apoteka - na levom prozoru piše ,Apoteka', a desnom 'Pharmacija'.
Kupovao sam, nekad, u toj apoteci...al' šta ne mogu da se setim...iz opravdanih razloga. :)

Iza nje, prema hotelu, bio je bioskop 'Slavija' u neuglednoj, prizemnoj kući.

9005slvjkr8rs2.jpg

@dragan
A jel znas mozda zbog cega je ta zgrada srusena (ova sa apotekom)? Meni se cini lepa, pogotovo da se malo jos okrecila i osvetlila, ceo Trg bi izgledao mnogo bolje u ovoj tranzicionoj fazi (dok se ne raspisu tenderi i nadju investitori za nesto bolje)! Onaj otvoreni parking i dzungla pored njega je ruglo...

Ta lokacija, kao i 'Mitićeva rupa' prekoputa, uvek je bila u svim 'velikim' planovima za
rekonstrukciju Slavije, pa i tih godina.

Svašta je tu planirano da se gradi, a poslednji planovi su bili, činimi se, od
Majke Dafine....za neki bizniz centar. Šta je sad planirano ili će se ići na tender
ne znam tačno ...a, možda ne znaju ni oni koji bi trebali da znaju. :)

dragan":1jmrz6b8 je napisao(la):
Ta lokacija, kao i 'Mitićeva rupa' prekoputa, uvek je bila u svim 'velikim' planovima za
rekonstrukciju Slavije, pa i tih godina.

Svašta je tu planirano da se gradi, a poslednji planovi su bili, činimi se, od
Majke Dafine....za neki bizniz centar. Šta je sad planirano ili će se ići na tender
ne znam tačno ...a, možda ne znaju ni oni koji bi trebali da znaju. :)
Pa to me upravo i cudi! Dafina je "kupila" (ne znam kako se to u ono vreme zvalo :) ) plac gde je danas park - tj. Miticevu rupu. Tu je poceo da se gradi biznis centar, ali zbog dobro poznate situacije se sa svime stalo dok 2002-3 (cini mi se) nije na tom mestu izgradjen park kao tranziciono resenje.

Za tu lokaciju je svojevremeno, isto mislim 2002-3, objavljen tender pa su Izraelci hteli da grade business complex od nekoliko kaskadnih zgrada, pa Grad nije bio zadovoljan ponudjenim resenjem (citaj: parama) i onda je sve ponovo stalo!

Za ovu lokaciju gde je apoteka su bili neki renderinzi, ali na kraju krajeva mi nije jasno zasto su je srusili...

No dobro.. :)

Nenad":1559tbqz je napisao(la):
Za ovu lokaciju gde je apoteka su bili neki renderinzi, ali na kraju krajeva mi nije jasno zasto su je srusili...

No dobro.. :)
Zašto = verovatno je neko hteo da gradi nešto na centralnoj lokaciji, pa se izjalovilo... Hiljadu takvih slučajeva, nažalost, postoji...

Moja pokojna komšinica je bila šef pomenute apoteke, pričala je da je zgrada bila pod zaštitom države, mada ne mogu da garantujem :rolleyes:

Nenad":13sip06f je napisao(la):
Za tu lokaciju je svojevremeno, isto mislim 2002-3, objavljen tender pa su Izraelci hteli da grade business complex od nekoliko kaskadnih zgrada, pa Grad nije bio zadovoljan ponudjenim resenjem (citaj: parama) i onda je sve ponovo stalo!
Званично објашњење је било да је Град тражио гаранције да ће та фирма и градити у "Митићевој рупи" и да неће само препродати земљиште. После се на целу причу надовезало и питање денационализације и повратка плацева старим власницима и тако даље и томе слично :|

Mislim da je svojevremeno lokaciju na kojoj je bio bioskop Slavija (a danas nesretni parking) pikirala Beobanka, ali nemojte me drzati za rec..... Po nekim modelim koji su se mogli naci na netu hteli su da grade ogromnu pravougaonu staklenu zgradu (varijacija zgrade NBS prekoputa :lol: ).... Po svemu sudeci ova parcela ce se po konacnom usvajanju DUPa (aleluja!) biti prva stavljena na raspolaganje potencijalnom investitoru.... TU je zapravo "imovinsko-pravna situacija" najcistija. U prevodu s birokratskog "nema eventualnih naslednika koji bi tuzili grad/drzavu susdu za ljudska prava u Strazburu"...
Majka Dafina se ugnjezdila na Miticevom placu i tamo je po projektu profesora Lojanice trebalo da bude izgradjen veliki "komercijalni centar". Meni je sve to na slikama licilo na zgradu Pravnog fakulteta samo sa mermenrnom fasadom i detaljima od "plavog reflektujuceg stakla"... Cudi me da za Dafiment nisu simbolicno projektovali piramidu.... Po svemu sudecu u situaciji iz prvog pasusa ova lokacija bi poslednja dosla na red, jer su ovde imovinski odnosi zesce nesredjeni, a potencijalni naslednici vrlo aktivni....

Interesantno je da sad neki zale što nije sačuvana zgrada apoteke a kad sam ja predlagao da se na Slaviji sačuvaju zgrade od Bul. Oslobođenja do Kralja Milutina (tu je i kuća u kojoj je Mek) svi su rekli da su to udzerice koje obavezno treba rušiti. To sa čuvanjem tih nekoliko zgrada nije moja ideja već je to iz plana za uređenje Slavije negde iz 1978 godine. Tada je rečeno, što sam već citirao u postovima, da treba sačuvati "reminiscenciju na staru Slaviju". Ne bi bilo dobro ako bi neko ko nije bio 20 godina u Beogradu došao nakon izgradnje nove Slavije i jednostavno ne bi mogao ništa da prepozna. Ta fraza kako je neki grad tako izgrađen "da se ne moze prepoznati" nije pohvala već najveći mogući prekor arhitektima i urbanistima. Koliko god gradili neki grad treba ostaviti nešto po čemu se on moze prepoznati, nešto što je ostalo od prethodnih generacija.

I ja sam video te slike pre par godina. Na sta je samo licio Beograd u to vreme :(

Ne bih ja trosio vreme vise na beskrajne rasprave. Neka se ruse uzderice i parkinzi, pa da Slavija konacno postane uzorni gradski trg umesto sadasnjeg rugla.

dedinje":2whynvot je napisao(la):
Interesantno je da sad neki zale što nije sačuvana zgrada apoteke a kad sam ja predlagao da se na Slaviji sačuvaju zgrade od Bul. Oslobođenja do Kralja Milutina (tu je i kuća u kojoj je Mek) svi su rekli da su to udzerice koje obavezno treba rušiti. To sa čuvanjem tih nekoliko zgrada nije moja ideja već je to iz plana za uređenje Slavije negde iz 1978 godine. Tada je rečeno, što sam već citirao u postovima, da treba sačuvati "reminiscenciju na staru Slaviju". Ne bi bilo dobro ako bi neko ko nije bio 20 godina u Beogradu došao nakon izgradnje nove Slavije i jednostavno ne bi mogao ništa da prepozna. Ta fraza kako je neki grad tako izgrađen "da se ne moze prepoznati" nije pohvala već najveći mogući prekor arhitektima i urbanistima. Koliko god gradili neki grad treba ostaviti nešto po čemu se on moze prepoznati, nešto što je ostalo od prethodnih generacija.
Ja sam napisao da mi je zao sto su srusili tu zgradu i na njeno mesto postavili grozan parking. U transicionoj fazi (a takve kod nas mogu da potraju i decenijama) bi bilo mnogo lepse da je zgrada apoteke ostala, fasada se sredila i malo osvetlila.

Inace, dugorocno, Slaviji treba sustinska promena - iz palanackog raskrsca u svetski trg! Ja bi ostavio neke fasade, ali u sklopu vecih objekata, u kombinaciji sa staklom i novim materijalima...

Ja bih voleo da znam kako ljudi zamisljaju da se Slavija tako uredi da i ostane vecina starih zgrada a i da dobijemo moderan gradski trg sa novim zgradama. To je u kontradikciji sa temom koju imamo u topiku "Ko gradi Beograd, arhitekte ili investitori". Ne mogu sebi da zamislim da se izgradi jedna moderna visespratnica pored jedne niske jednospratne zgrade kao sto je npr. bila ta apoteka. Nek mi neko da neki primer gde je to uradjeno sa uspehom!! Jedna ili plafon dve zgrade koje stvarno imaju neku vrednost treba sacuvati ali ne sada da pola Slavije bude u niskoetaznim zgradama iz proslog veka a pola u modernoj arhitekturi. To tek ne bi licilo ni na sta. Samo da napomenem da nisam zagovornik rusenja starih (cuvanja vrednih!!) zgrada sto je opet subjektivno misljenje koje svako ovde iznosi.

Vrh