Šta je novo?

Скверови и платои Београда / Skverovi i platoi Beograda

s-l1600 (3).jpg
 
Nemam osecaj da je uklanjanjem tih "izbocina" prostor preterano unapredjen, a teoretski bi trebalo tako da bude.
 
Zato što je taj kutak grada i dalje veliko saobraćajno čvorište. I ostaće tako, jer ne može drugačije (moglo je možda nekada ali sad je kasno). Tako da naravno da pešak neće koristiti svu širinu trotoara-platoa ili sadržaje na njemu ako mu se to ne poklapa sa predviđenom putanjom i pozicijama pešačkih prelaza i podzemnih prolaza.

Ali definitivno mislim da je iz godine u godinu sve humaniji. Parking mesta na strani Doma omladine su eliminisana, isto kao i ona ispred Mokranjca. Dodate su žardinjere i fontana. Sređene su neke fasade a ona jedna poslovna zgrada je i renovirana i osvežena. Sad još ostaje da se doda poneko drvo tu gde je najveći deo platoa, da se srede podzemni prolazi i da se sredi makar fasada one dve poslovne zgrade iznad samog ulaza u tunel. I lokali u njima. Da ne bude onako zapušteno i sivo.

Naravno, i dalje ostaje problematika Čumićevog sokačeta ali to je tema i univerzum za sebe... Za koji je veliko pitanje da li će ikada i moći da postane primamljivo i posećeno mesto. Ali dobro, to otom potom.
 
Moze da postane primamljivo i poseceno mesto, samo treba da se sredi. Eno ga Prag pun takvih pasaza koji su u normalnom stanju i puni su radnji.
 
U Cumicevom Sokacetu ce izgraditi trzni centar zatvorenog tipa. Ovo je samo jedna logicka pretpostavka, jer investicioni kapitalizam ne mari za ambijentalne celine, vec samo za gomilu gabarita.
 
Ћумичево сокаче надгратити стакленим кровом и претворити у мини ботаничку башту са прераслим, разноликим зеленилом уз евентуално резање пореза за све који би ту да отворе фирму. Експлодирао би број кафића и креативних комерцијалних објеката и простор би се џентрификовао рекордном брзином, поставши београдска атракција
 
У Чумићу и околним пасажима су спорни делови где постоји приступ колима и неуједначеност поплочања. Цео тај блок оивичен Македонском, Коларчевом, Теразијама, Тргом Николе Пашића и Дечанском, са све Нушићевом, Чавкетовим пролазом, Безистаном треба уредити као једну целину и све пешачке комуникације унутар њега треба уредити као једну пешачку целину пријатну за кретање пешака, заједно са подземним пролазима у склопу истих. Мени лично данас су спорни прилази из Дечанске, пасажи ка Македонској, Чавкетов пролаз и Безистан.
 
Održavaj i ti ovu spomen ploču (tablu) kao što spomenuti održavaju svoje kreacije, i nema da te boli glava. ;)
 
Nisu zaslužili oni koji se ponašaju kao životinje. Preostalih 90-95% ljudi nema veze s time i naravno da su zaslužili. Jer su upravo oni tu Milenu i tog Dragana kao publika i gledali i uzdigli. Skrećem pažnju i podsećam na očigledno jer u zadnje vreme sve češće nalećem na stavove i izjave koji se svode na to da svi Srbi treba kolektivno da se kažnjavaju zbog nečega ili da se kolektivno stide nečega zbog (ne)dela nekog manjinskog dela. Ja vala nemam ni za šta da se stidim niti kakvu kaznu da služim niti šta kome da otplaćujem. Stoga, nako se već priča o nečemu, neka se priča konkretno o onome ko je za nešto odgovoran. Npr kao što pojedinci očekuju od mene i drugih da ne gledamo na sve migrante isto, tako i ja očekujem da se svi Srbi ne poistovećuju sa navijačkim pavijanima divljacima ili sa onima što slikaju murale ratnim zločincima. Ima nas normalnih koji se ne svrstavamo ni u jedan ekstrem i ni u kakva divljaštva.
 
Hipotetički, da se negde pojavi mural posvećen Gotovini, koji je oslobošen krivice za ratne zločine, da li bi ti to bilo OK? Pitam, pošto se previše, govorim uopšteno, potenciraju priče o muralima ratnim zločincima, a ovi drugi se nekako zanemaruju (mislim na one koji ne bi trebalo da postoje i koji nemaju veze sa ratom).

Uzgred, šta su to zaboravili da postave prilikom izgradnje skvera, pošto se iza oskrnavljene spomen ploče vidi gomila peska i rupa?​
 
Gde da se pojavi, u Hrvatskoj? Ne razumem šta pitaš... Ko bi ga pravio u Srbiji i zašto... Naravno da su murali ratnim zločincima nedopustivi, jezivo je koliko društvo malo čini da ih trajno ukloni i kazni one koji na taj način šire mržnju...

Gotovina je u prvom stepenu bio osuđen ako se dobro sećam jednoglasno a u drugom stepenu oslobođen većinski (trojica sudija je glasalo za oslobađajuću a dvoje za osuđujuću)

5:3 je smatralo da je kriv za udruženi zločinački poduhvat i zločine protiv čovečnosti, ako možemo tako zbirno da gledamo, ali jedino je važna pravnosnažna, tj. drugostepena presuda po kojoj je nevin...

Tu je propuštena prilika za barem neku nivelaciju pravde na nekom kolektivnom nivou u smislu osećaja kod ljudi, ne kolektivne odgovornosti naroda naravno...
 
Цео центар града пропада. Идеја о оживљавању Чумића је научна фантастика.
 
Реално људи све мање воле да се завлаче по разним пасажима и пролазима.
 
Sedeci put kada prolazite pored Doma omladine obratite paznju na dezintegrisane betonske stepenike nedavno rekonstruisanog platoa. Izgleda da ih je so izjela, nazalost nisam ih slikao. Evo zanimljivog objasnjenja:
 
Oвај простор би био добар за један озелењен тргић

Мислим да је ту нека државна институција типа Црвени крст.
 
Jeste Crveni krst, pripada im ceo taj deo bloka ka Siminoj, ali Crveni krst nije državna ustanova. A u tom delu gde je zelenilo je valjda privatna srednja medicinska koja je iznajmila prostor. Tako da, nema baš uslova, a ni nekog razloga da postane trg.
 
I dalje ne mogu da se dogovore oko sređivanja platoa, nije mi jasno kako im nadležnost nije problem za izdavanje za baštu kafića ili ovo cveće a jeste za pešački deo?
 
Vrh