Mislim da Vucic moze okrenuti u svoju korist bilo koji rezultat glasanja na referendumu. Da nije tako, ova kampanja bi sa rezimske strane bila mnogo agresivnija.
Naravno, s njim uvek postoji taj rizik. Kad se radi o pokvarenštini i podmetačini, nema mu ravnog.
Ali šta god da on planira sa bilo kojom opcijom (pobeda DA ili pobeda NE), treba izaći i dati svoj glas.
Jer, što je narod aktivniji i reaktivniji na njegove poteze, to je i njemu teže da sprovodi svoje planove. Plus, iako on ima svoju mašineriju ovde, pa i podršku zapada, nije isto ako na referendum izađe 500.000 i 2.500.000. Mislim znam da u očima zakona na kraju ispada isto, ali hoću da kažem da ostaje saznanje, pa i upis, kolika je bila izlasnost i koliko ljudi je zapravo tu izrazilo svoj stav.
Uopšteno, treba izlaziti i glasati na svim izborima.
Prvo, da se nikad ne bi dozvolio monopol jedne grupe nad vlašću. Pa ako treba, glasa se i za opozicionu stranku koja se ne voli, samo ako je sigurno da će biti rival i ometač vladajućoj.
Drugo, da se političmari i stranke redovno menjaju, ko pelene, i iz istog razloga
I treće, da se razvije (ili bar održi u životu) navika u narodu ili jednog dela naroda da reaguje na poteze vladara i uvek kaže jasno i glasno kad mu nešto smeta.
Da više ljudi praktikuje tih par prostih pravila, ne bi bilo bolje samo u Srbiji, nego u celom svetu.
A o štrajkovima i bojkotima, koji su nažalost zaboravljena i zapostavljena, a izuzetno moćna a precizna oružja, ne samo protiv vlasti nego i protiv kompanija i korporacija, da i ne pričam. No dobro, to je već druga tema.