Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Meni se čini da se ovom rekonstrukcijom dobija najbolje moguće rešenje. Trg republike nije klasičan primer glavnog trga u evropskim gradovima jer nije uokviren zgradama sa svih strana.

Ovako ćemo dobiti veliku praznu površinu u centralnom delu (što svaki trg i treba da ima). Što se tiče drveća ka Kolarčevoj - nemam neko mišljenje trenutno. Pre sam mišljenja da možemo i bez njega, ali možda nije loše da uz gomilu klupa to bude mesto za nalaženje i pauzu.

Samo se plašim da će ta praznina da privlači razne reklamne kampanje. Oko Nove godine, tu treba da stoje tezgice, tokom godine, par puta tezgice sa nekim rukotvorinama i slatkišima.

I poenta je da nema žardinjera po sred trga koje prave prepreku kretanjima pešaka.
 
Ovo se, realno, i pravi da bude dnevni prostor za reklamne kampanje i nocu za praznicno osvetljenja, jer tako nalaze trenutni srpski kapitalizam.
 
Plašim se da će u praksi taj novodobijeni prazan prostor uzet od zelenila da bude samo prilika za proširenje kafanskih bašti i stalni seoski vašar motažnih objekata za reklamne kampanje. Ali u pravu ste da Beogradu treba veliki trg. Postoji li detaljniji plan gde se vide predložene granice pružanja okolnih kafanskih bašti i možda još neki detalji? Trenutno su na nekim delovima trga ostavljeni samo veoma uski prolazi između čitavog mora stolova. Tj delovi "trga" već postoje samo što se ne vide :)

Ipak, teško je steći realniji utisak budućih pešačkih putanja i korišćenja prostora samo na osnovu ovoga.
 
Radnika nema jos od 5 danas smo napredovali umesto od 12 do 7 sad je od 11 do 5...Ispraznilisu jednu zardinjeru,uklonili sve one male betoske klupe i zardinjere i posle tri dana sklonili 30 ploca sto se ja kladim u milion evra uradio za 30 min...S T R A S N O...Treba i napomenuti da je Vesic bio danas...
 
U redu je, Stefane, za očekivati je bilo da će se radovi odvijati ovim tempom, ne mora se to svakodnevno ponavljati..
 
...ne mora se to svakodnevno ponavljati....
e baš i treba beležiti svakog dana :kk:

Stefane
bilo bi lepo svakodnevno voditi kontrolnu evidenciju o stvarnom broju radnika puta broj uloženih radnih sati
materijal je i onako na kraju vidljiv pa ce se preračuna i sabere

E ondak da vidimo kolika je to cena koja se naplacuje iz naše kasice
ko zna :roll:
moz da ispadne i da rade više nego što naplacuju .... :lol:

:sesir:
 
Ja cu svaki dan da gledam,ni sad ne rade znaci nista do sutra u 11/12...
 
Borite se s vetrenjačama, čuvajte zdravlje i duševni mir..
 
Гледам сад овај план, и тек сад сам схватио да су ова тамнија искошена поља темељи Стамбол капије. Шта тачно планирају с тим? Занимљиве су локације за измештање стајалишта ЈГП као и нови прелази.

Шта мислите, треба ли жртвовати оно зеленила испред Стакленца, код окретнице 27ице и Дома војске, а да се извуче дијагонала у продужетку Коларчеве ка раскрсници Француске и Браће Југовића, а да се добије плато дуж позоришта у Француској?
 
Ovo dobro počinje, gledam upravo live prenos i ne vidim ni jednog jedinog radnika. Mašine stoje, skoro ništa nije uradjeno do sada, a mogli su barem da razvale asfalt na većem delu gradilišta.
Osim toga čini mi se da je trotoar u Vasinoj previše uzak a grad je prepun, mogli su barem 2m da ostave za pešake do sledeće faze ni ovako ne rade ništa.
 
Jel su naveli koje drvece ce biti posadjeno, jel ono kao duz Kralja Milana
 
Ne vraca se tramvaj na trg, vec ce prolaziti kroz njega. Dakle nece okretati kao nekada oko spomenika, vec ce ulaziti u Vasinu i ici verovatno dole skroz do postojece okretnice Beko.
 
Пажљиво сам ишчитао тему на последњих десетак страна, али ми је и поред тога промакао одговор на питања:
- Руши ли се стакленац у ових 420 дана? (Јасно ми је да ће се Опера градити на том месту, али некада касније.)
- Руши ли се у ових 420 дана или икада онај низ јадних кућа иза стакленца у Улици браће Југовића где је биоскоп Балкан?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=561855#p561855:2iqbfjnf je napisao(la):
Дошљак » Pet Avg 24, 2018 8:39 pm[/url]":2iqbfjnf]Гледам сад овај план, и тек сад сам схватио да су ова тамнија искошена поља темељи Стамбол капије. Шта тачно планирају с тим?
Nešto slično ovome samo u ravni.
https://www.google.de/maps/@44.8182041, ... 000!8i5000
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=561879#p561879:20zt1zrq je napisao(la):
beaver » Pet Avg 24, 2018 10:01 pm[/url]":20zt1zrq]Пажљиво сам ишчитао тему на последњих десетак страна, али ми је и поред тога промакао одговор на питања:
- Руши ли се стакленац у ових 420 дана? (Јасно ми је да ће се Опера градити на том месту, али некада касније.)
- Руши ли се у ових 420 дана или икада онај низ јадних кућа иза стакленца у Улици браће Југовића где је биоскоп Балкан?
Staklenac neće biti srušen u okviru ovih radova i roka od 420 dana.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=561877#p561877:20zt1zrq je napisao(la):
Nebojsa » Pet Avg 24, 2018 9:53 pm[/url]":20zt1zrq]Jel su naveli koje drvece ce biti posadjeno, jel ono kao duz Kralja Milana
Naveli smo u objavi koje će drveće biti zasađeno :dil: http://beobuild.rs/trg-kao-gradili%C5%A ... p2805.html
 
A faj tramvaj preko trga je kao alternativa metrou? Besmisleno bacanje para. Ista budalastina kao svojevremeni projekat tramvajem u 21 vek...
 
Nije alternativa, nego bi to bila dopuna metro mreže, kao u mnogim evropskim gradovima.
 
Zašto je budalaština? Ima i Budimpešta razvijenu tramvajsku mrežu pa i metro. Mnogi ovde očigledno ne kontaju da jedan ne isključuje drugi. Metro uglavnom vozi ljude sa periferije, sa aerodroma itd. u centar a tramvaj staje na svakom ćošku u centru grada gde metro ne može da stane, niti ima smisla.
Ovom logikom možemo reći da ne trebaju busevi ako imamo tramvaj.
 
Moze i kao dopuna. Tramvajska linija Karaburma - Mirijevo - Konjarnik - Brace Jerkovic ili Zarkovo -Miljakovac- Banjica- i tome slicno.
A sto se tice Budimpeste. Imaju verziju metroa od 1896 i pravi metro od 1970. :)
E kad napravimo bar dve linije metroa u BG moze da se pravi iznad i tramvaj koji ce da staje na svakom cosku za one koji nece da pesace par stotina metara.
A preko Terazija fali jos samo dilizansa i karavan kamila :)
 
Vrh