Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Колико видим прелаз ће бити исто са асфалтом што је поражавајуће.
 
Da još jednom ponovim, možda ovog puta neko i pročita i razume šta je pisac hteo da kaže. Da su u startu planirali da Trg republike ostane za jkolski saobraćaj, a ne pešačka zona, stavili bi druge kocke i drukčije bi izveli ceo postupak pripreme podloge i postavljanja.​
 
Već 70, a možda i više godina na putnim/pružnim prelazima u okolini mog sela postoji kaldrma i za sve ove decenije od toliko prelaska traktora, automobila, kamiona itd... još stoji, uz par oštećenja s obzirom da to niko već generacijski ne pipa.
Kada može tu moglo je i na Trgu, al ne daj bože da se uradi podloga kako treba.

20240210_212834-jpg.188898
I faktički kocke ostaju na Trgu, a uklonjene su samo ispred Narodnog pozorišta.
 
Da još jednom ponovim, možda ovog puta neko i pročita i razume šta je pisac hteo da kaže. Da su u startu planirali da Trg republike ostane za jkolski saobraćaj, a ne pešačka zona, stavili bi druge kocke i drukčije bi izveli ceo postupak pripreme podloge i postavljanja.​

Od početka je planirano da ide saobraćaj Kolarčeva-Francuska. U pravu si za tramvaje, ali to važi samo za ovo gde su sad asfaltiralli, za ostatak gde je (ironije li) i dalje kocka nikad nije postojao plan za ukidanje saobraćaja. Zamisli da su pokušali da zatvore Francusku.
Tako da, jasno mi je šta hoćeš da kažeš, samo to nije baš tačno. U ostalom, nisu ni stavljene kocke za pešake, već masivne za vozila, a upravo po projektu je i podloga trebalo da bude beton i kocke u betonu. Izvođač je u hodu izmenio i uradio to što je uradio zbog uštede (krađe?). Kad su već gledali da su ugrade, čak bi i dobro nabijena podloga sa geotekstilom bila bolja od ove gluposti. Na kraju umesto da isprave glupost, napravili su još veću i stavili asfalt.
 
Meni samo nije jasno, koji je razlog zbog čega su kocke najviše propadale ispred pozorišta, i na ostalim delovima je bilo sporadičnih propadanja, ali nigde u tolikoj meri kao na ovom delu koji sad asfaltiraju.

Laičko mišljenje ali čini mi se da je samo koincidencija zbog različite podloge, negde je bilo loše, a negde gore.
 
Koliko vidim, utonule kocke su zamenjene asfaltom samo ispred Narodnog pozorišta.
Za par dana je Sretenje.
Da nije u planu nekakva svečanost u Narodnom pozorištu? Bilo bi nezgodno da visoke zvanice budu snimane kako izlaze iz limuzina i hodaju po skoro postavljenom ali utonulim kockama.
 
Zasto nisu sredili podlogu?!

Ovo je kao kad bi ploce u Knez Mihailovoj krenuli da menjaju asfaltom.
не сумњам да нас и то чека

за пар година исто асфалт за Скадарлију таман да може лакше дивљи паркинг да се не пешачи далеко до кафана
 
Završeni su radovi, završni sloj asfalta je postavljen i iscrtane su linije i pešački. Naravno, onaj savršeni spoj, što smo komentarisali pre nekoliko postova je ostao onako "savršen".

Da li je neko od nas očekivao da će biti drugačije..

Prosto mi je neverovatno da prvi ja koji nemam skoro nikakvo iskustvo, a definitivno nemam formalno znanje, oko građevinarstva, pa ovo mogu da uočim kao problem (kao i rekao bih svi mi na forumu), ali zato trust mozgova i inženjera kojima je ovo posao ne mogu.

Stvarno su talentovani maksimalno da pronađu fuš ekipu, pa to ti je. Ovo sve što se dešava je zaista osveta loših đaka..
 
Ja pozdravljam zamenu kocki asfaltom. Nadam se da ce i preostali deo biti sto pre zamenjen.

Nacin na koje su kocke ugradjivane ne bi prosle ispit vremena ni da je bila pesacka zaona. Po projektu je na asfalt nanesen pescani tampon, a preko njega kocke koje su zalivene silikonom. Silikon koji je upotrebljavan nije za spoljnu upotebu. Vremeno je propadao, atmosferske vode su se podvlacile pod kocke i ispirale pesak. Kocke su tonule.

Da je postalvjena obicna koca na nacin kako se postaljva od kad je veka i sveta, ne bi bilo problema.
 
Да је била пешачка, биле би ваљда као и на остатку трга и у Васиној/Студентском тргу..
 
ja bi samo da pitam, gde su slivnici? sad kad menjaju za asfalt, pade mi to na pemt, a nisam ih primetio
Slivnici su postojali po obodu ulice, i to u vidu onih proreza, baš zbog toga je ostao onaj nesavršeni spoj prilikom asfaltiranja Vasine sa Trgom. Nisu mogli da skinu taj jedan red kocki, koje oivičavaju slivnik, pa smo dobili za kocku užu ulicu.
 
Vrh