Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Gde da rušiš Reunione, lepa zgrada, jeste da bi bilo bolje da je nema i da je Trg veći, ali nema od toga ništa.
Како је од њене изградње 1931. године, до данашњих дана, Палата Реунион важила за грађевину нејасног визуелног и ауторског идентитета, пратиле су јер бројне резолутно негативне оцене њене урбанистичке улоге и она је до данас маргинализована...тако да се не налази у систему заштите културних споменика Београда, јер није проглашена као посебно културно добро на општини Стари град од изузетног или великог значаја, нити је сврстана у споменике културе, а ни међу дела која уживају статус претходне заштите, него се њен значај као култирног добра своди на сегмент Кнез Михаилове улице као шире просторне културно — историјске целине од изузетног значаја.

Ovo bih izveo

trg.png

Проблем је што би смо данас добили још безличније објекте који би још више одударали од старијих објеката.

Prvo sto sam napisao je da treba hrabrost da se izvede. Pa znanje.

Ne ocekujem od ovih sada, niti oni imaju u planu.

Onih "samo još 2 sprata" je izgleda ukorenjeno u našoj svesti oduvek. Naravno tada kada je izgrađena (1903. godine za Upravu fondova) nit je imala neku namenu od izuzetnog značaja za čitavu državu niti je trg bio, jelte, glavni, najvažniji. Pa i nije čudo što su nicale poprilično velike zgrade. Da se pitam, kao što se ne pitam, ja bih ta dva sprata pod mač tj pod crtu sa ruskim carem preko puta. S obzirom da zgrada Reuniona stvarno u današnjem kontekstu izgleda rogobatno i zbog blizine baca senku na zgradu Narodnog muzeja kao jedne građevine koja bi svima koji posete Beograd, trebalo da ostane u sećanju kada iz njega i odu.
Pogledajte prilog 137263Pogledajte prilog 137264
Ovo je bio moj predlog, malo manje radikalan

Ovo je već drugačije vađenje, ili se meni čini? Zar to do sada nije bilo bukvalno tiho, da niko ne čuje, odnosno ručni rad? Otkud sad čekić i bageri 🤔

Ако су паметни, повадиће коцку свуда осим на прелазима, и вратиће асфалт.

Koliko vidim na fotografijama, izgleda da za razliku od prošlih prevrtanja, ovaj put posao rade radnici Beograd puta, a na fotografijama na nova.rs vide se i neke duže kocke na paleti, liče na ivičnjake, ali ne vidim čemu ivičnjaci, tako da je moguće da će slagati drugačiji tip kaldrme:

1000003287.jpg

Сад ће да ставе овако вертикално, па да видимо хоћете ли се тада посмевати ви, сви, ниподаштавачи лика и дела Гоксија и димицилне му странке.

Мени је ово чудно, ставили су ивичњаке на коловозу и оивичили једну траку.

Meni samo nije jasno, koji je razlog zbog čega su kocke najviše propadale ispred pozorišta, i na ostalim delovima je bilo sporadičnih propadanja, ali nigde u tolikoj meri kao na ovom delu koji sad asfaltiraju.

Vrh