Ja se izvinjavam, ovako da je u Beču, vlast bi pala
Šalu na stranu, ja nisam nesto obratio pažnju na kaldrmu u Beču. Ako je negde ima, to je onda u prvom Becirku, koji je ionako najvećim procentom pešačka zona, jednosmerne ulice ili zone usporenog saobraćaja. Ima ih i u nekim drugim opštinama, ali nisam nešto puno naišao niti pomislio kako smeta. Kod mene u blizini ima jedna kvazi kaldrma, ali je to: jednosmerna ulica, kolovoz je okružen ogradom, ivičnjakom i stubovima, širine taman za jedna kola, ima uzvišeni deo, u dužini od 10m krivuda kao zmija, i najbitnije zbog čega sve to - ispred osnovne škole je.
Evo npr. vest o "otkrivenoj" kaldrmi pri izgradnji metro stanice za liniju U2, u 7. Becirku, gde su kocke od granita i klasične Bečke.
Spominje se i put koji vodi do Kalenberga, sad sam se setio. Tu je potpuna kaldrma - iz kog razloga, ne znam, verovatno istorijski (nisam ni čitao ceo ovaj članak), ali s obzirom da su sve serpentine, logično da bi usporilo saobraćaj (u realnosti opet dolaze klinci i trkaju se i driftuju).
Bei der U2-Baustelle wurden unter dem Asphalt Pflastersteine entdeckt. Eine Sensation? Oder kann das weg?
kurier.at
Ne dirajte mi Beč, i mi ovde imamo katastrofa infrastrukturu jer se stalno nešto gradi i samo se privremeno (ali odlično) asfaltira pa ima šarenila.