Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Ja bi ovime zatvorio ovu raspravu, volja naroda na izborima će odlučiti da li želi kaldrmu i kocku ili ne.
Vox populi, vox Dei.
Престаните са тим будалаштинама о референдумима и изборима. Ваша улoга као “изабраних” је да пружите грађанима најбоље за њихов новац. Да дате стручним људима да раде свој посао, да обуздавате корупцију и муљажу.
Бар нема оног свакодневног циркуса, како је претходна поставка замишљала “анимирани” градски центар категорије Свилајнца.
 
Poslednja izmena:
Kad je na ovom forumu kaldrmisanje i popločavanje svake ulice izašlo iz mode? Šta sam to propustio? Šta se desilo?
john-travolta-meme.gif


Na forumu se češće (i ekstremnije) menjaju trendovi nego ženska moda u pubertetu. XD
 
Искуство употребе након више година :D
Ја јесам за калдрму, али по бочним споредним улицама Савског венца, Дорћола и Врачара, нпр. између Васине и Цара Душана, онда иза храма, између Крунске и Булевара, између Кнеза Милоша и Савске...
Али не и где имамо интензиван јавни саобраћај, осим можда у трамвајски баштицама и по паркинг местима.
 
Malo sam iznenađen idejom da se asfalt stavi umesto kocke. Kocki ništa ne fali kad se dobro postavi, traje kao i asfalt, a ako je veća i lepo poređana, nema ni truckanja. Ideja da je asfalt bolji od kocke samo zato što smo spali toliko nisko da ne možemo običnu ulicu da pokockamo kako treba je suluda. Ako niste primetili i ploče na samom trgu su krenule da neravnomerno tonu i pomeraju, je l' treba ceo trg da asfaltiramo?!

To mi je kao ono kad ljude mrzi da održavaju baštu ispred kuće, pa izliju betončinu, nema veze što je ružno, bitno da ne mora da se održava....
Već samo pričali da je trg loše popločan (kao i većina ulica oko Kneza) jer nije ispoštovan projekat. Kocke su stavljene na pesak ispod koga je asfalt. Kad voda prođe između kocki, ona nema gde da ode i onda se pravi bazen u kom pesak više nije sabijen i može da se pomera, premešta i izlazi napolje. Zato su stalno nabijali onaj silikon između kocki, kao da bi sprečili vodu da prođe. Bilo bi lakše i jeftinije da su sve uradili po projektu.

Postoje dva moguća rešenja, jedno je po projektu da se ploče polažu u beton. Ovo je zahtevno u smislu karakteristika betona, ne može bilo koji, ali je stabilno, ploče stoje kako ih staviš i voda nema gde da prođe. Drugo rešenje je dobro sabijena podloga sa geotekstilom. Ovo je jednostavnije, ali ploče se mogu vremenom pomeriti, međutim neće se rasklimati.

Ono što nije rešenje je da kamen zamenimo asfaltom.
 
Већ деценијама уназад се логика вођења града своди на срозавање стандарда у покушају да се изађе у сусрет неспособности јавног сектора који не престаје да тоне па и стандарди са њим

Асфалтираћемо трг јер градска управа не уме да посложи коцке
Окречићемо цео град у сиво да се мање види прљавштина
Избегаваћемо да садимо жбуње да се не хвата ђубре које лети

(све аргументи које сам чуо управо на овом форуму)

Уместо да иде обрнуто и да јавни сектор упорно напредује и самим тим јавно уређење буде све племенитије и префињеније ми имамо дословно супротну ситуацију.

Данас сам се прошетао честито целим центром и могу само рећи да је Београд град који пуца по шавовима. Дивљи сплавови тону по обалама пуним ђубрета, пола сијалица не ради на декоративној расвети зграда и мостова, сваки други плочник расклиматан, калдрма која тоне, рупе по путевима, графити на све стране, зграде које се заобилазе у широком луку јер фасаде падају, реке које смрде на фекалије, смрад и ђубре на све стране, декоративне жардињере зарасле у коров, аутомобили паркирани по тротоарима да пешаци не могу да прођу, каблови висе, саобраћај у расулу итд. итд.
 
Inače niko ne komentariše da je i onaj drugi kafić u Domu štampe dobio poveću baštu na trgu, a imaju 2 sprata unutra, nekima nikad nije dosta.
 
Bio sam za vikend u Istri i u Trstu.

Posle svakog povratka u Srbiju shvatim koliko smo mi daleko od neke normalnosti što se tiče popločavanja, mobilijara i svega što se nalazi u gradu. Nema smisla sada da opisujem sve što se vidi po Evropi, dovoljno je koristiti Street View i obraćati pažnju na detalje.
 
Да то је велика мука и показатељ озбиљних крађа приликом реализација оваквих пројеката. Не верујем у нестручност пројектаната.
Један проблем су материјали, други проблем су извођења радова.
Један од ретких примера мобилијара који ми се допао су канте за ђубре облика квадера, које су се релативно скоро појавиле на Дорћолу, од неког крем композитног материјала који има ситан шљунак на површини. Изгледају масивно и квалитетно и имају малу троугаону пепељару у оквиру металне посуде. Извињавам се на невештом опису.
 
Зашто Карађорђева није урађена са калдрмом? Она има више старијих објеката од Трга Републике.
 
Па ако би игде калдрма имала смисла, то је у целој Карађорђевој и у Кнез Симиној испред конака Кнегиње Љубице и саборне цркве.
 
Pa i ne bi, pošto su obe ulice dosta saobraćajno bitne i opterećene, zbog katastrofalnog slepačkog vođenja ovog grada kroz vekove. 😁
Ali nema veze, meni je samo drago da ste se vratili na staro. 😁


E a što se tiče ovih što kukaju na grad koji puca... Pa jbg, dešava se to kada za kratko vreme napuniš poludovršen i smandrljan grad sa stotine hiljada automobila, desetine hiljada zgradurina, stotine hijada novih stanovnika i desetine hiljade turista. A sve ostalo ostane na istom ili tek malo boljem nivou nego pre.

Jbg, tražili ljudi da žive u Balkanskom Njujorku. Pa eto im ga na sad. Ne znam šta se bune, valjda su mislili da će sve da bude kao u filmovima... :D
 
Sva parking mjesta na dorcolu je trebalo uraditi u kocki i to može dobro da izgleda
Zašto bi koristio bilo kakav plemeniti materijal da bude pokriven metalnom kantom većinu vremena? To je jednako apsurdno kao što su popločali ono što trenutno služi kao parking oko skupštine. To nigde nisam video nego ovde da se radi, potpuno sumanuto arčenje para.
 
Sve bih ja vas na bicikl pa da vidim kad biste opet hvalili kaldrmu 😁
 
Kod skupstine su kola visak i zabranio bi im parkiranje neka idu prevozom
Kocka se pokazala kao dobro rešenje na nbg kod hale sportovo stoje parkinzi od izgradnje mrdnuli nisu
Ovo je genijalno resenje, svi poslanici na posao moraju gradskim prevozom. Za dan bi promenili retoriku u skupstini, a i svuda generalno.
 
Te kasete oko drveća su na celom trgu pune đubreta, moralo bi da se nađe neko rešenje kako ih zatvoriti ili će zauvek neki radnik čistoće morati rukom da vadi to đubre.

Nego, ko je i zašto sklonio sve klupe za punjenje sa Trga i iz centra? Ne postoji ni jedna više.
 
Vrh