Zuma":2l1780rr je napisao(la):
Bez veze je pisati novu poruku ako se ne čitaju ili ignorišu prethodne.
Da slazem se, ali ti si medju onima koji prednjace u tome.
Zauzmes stav o necemu i ne odustajes, ne zanimaju te tudja misljenja, argumenti, vec prelazis u tvrdoglavu rovovsku borbu pokusavajuci svoj stav da nametnes svima.
U toj 'borbi' ces koristiti sve dokazane ali i ne dokazane pretpostavke neretko etiketirajuci neistomisljenike, kao u ovom postu koji sam citirao ispod, gde za ljude koji drugacije razmisljaju kazes da imaju iskrivljenu percepciju i da su ostrasceni.
Zuma":2l1780rr je napisao(la):
Ako se ne razume izuzetni značaj spoljnih bedema i glavne kapije civilnog dela jednog starog grada za svakodnevni život svih njegovih stanovnika, onda je ta percepcija stvarno iskrivljena i ostrašćena, pa joj nema mesta u ozbiljnoj raspravi. Moramo znati šta je definisalo i bilo okvir svakodnevnog života naših predaka. Taj svakodnevni život je važniji od povremenih bitaka, u kojima smo uostalom i mi pobeđivali. Zbog toga je apsurdno narodu cenzurisati istoriju sakrivanjem njenih tragova, jer to briše i pobede i herojstva, čak i kad smo gubili bitke. Sem toga, njegovi današnji stanovnici treba da vide stare granice grada da bi znali koliko se on vremenom proširio i napredovao. A još više, da bi ga razumeli moraju znati iz čega je izrastao, gde mu je jezgro, kakve je vrednosti nudilo, i kako se u njemu živelo ranije. To je od tolike važnosti za urbanu kulturu da je sadržaj za ulice, a ne samo za muzej.
Pa isto to bi neko mogao napisati i za tebe zar ne, jer je 'tvoje vidjenje' i percepcija 'jedina ispravna'
a o ostrascenosti u branjenju svojih stavova bolje da be diskutujemo...
Cak i da je sve o stambol kapiji mit, prihvatite da taj mit postoji i da je danas deo kolektivnog secanja.
A kult i mit su potrebni i drzavii naciji.
On ih je okupio. On im je pomogao da preguraju mozda najtezi period postojanja i da na ostacima nekadasnjeg carstva i kolektivnom secanju (pa makar bilo i iskrivljeno) izgrade modernu srpsku drzavu.
Sad smo se mi nasli 150 godina kasnije da kazemo da je sve to bilo greska, zabluda i glupost?
Mi, danasnja generacija u kojoj se ova drzava u svakom pogledu razgradjuje i propada, a nacija nestaje kako kulturoloski, tako i bioloski???
E moj Zuma...
Sent from my HTC Desire 526G dual sim using Tapatalk