Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Не би била штета да се поведе те коцке са коловоза и ставе у неки парк као ивичњаци стаза, а овде да се лепо асфалтира и да се врате скраћене линије аутобуса са тролом.
 
Da se ne zaboravi.

Trg Republike ispred Narodnog pozorišta - goran vesić.jpg
Noćna obnova nedavno rekonstruisanog a već propalog Trga Republike -  goran vesić.jpg
Noćna obnova nedavno rekonstruisanog a već propalog Trga Republike - goran vesić.jpg
 
Коцке на тргу су једна од ретких позитивних ствари урађених у овом граду за време ових скакаваца. Да смо цивилизацијски на неком иоле пристојном нивоу, цели тај простор би био зона успореног саобраћаја, како је било и замишљено. Шта више, чак и она храпава стране коцке је била добра замисао али можда мало прерадиклано изведена, јер би осигурала тих планираних, максималних 10км/х. Међутим, то је по први пут ујединило целу нацију и сви су сложно дигли глас против тог цивилизацијског искорака јер стоци безрепој је било неприхватљиво да се креће аутомобилом, па и аутобусом тих предугачких 100м том брзином по сред централног трга престонице, толико да су сви редом возили брже и онда кукали како им се распадају аутомобили. Тај моменат је савршен доказ да је овај народ кад је у питању урбана/просторна еманципованост на самом европском дну.

Ово пропадање коцки испред позоришта је наравно питање квалитета, не и оправданости самих коцки.
 

„Београдска зима” од 11. децембра


У оквиру манифестације „Београдска зима”, а у организацији Дечјег културног центра Београда, ове године одржаће се Новогодишњи карневал и Дечји новогодишњи концерт 11. децембра од 11.30 часова у центру града, саопштено је из ове установе.

Новогодишња музичко-сценска забава за децу и њихове породице, у којој ће учествовати деца из Предшколске установе „Дечји дани”, Деда Мразови, вилењаци, артисти на штулама и жонглери, почеће од Улице кнеза Михаила, код Делијске чесме. На Тргу републике у подне креће програм у ком ће учествовати Леонтина Вукомановић, Тијана Дапчевић, Ивана Петерс и Пеђолино са Хором Дечјег културног центра Београд и Хором „Чаролија”.

Манифестција „Новогодишњи дечији караван” већ наредни дан креће на пут по београдским насељима ван централне градске зоне и стиже у Обреновац, Сопот, Младеновац, на Чукарицу (Умка), Звездару (Мали Мокри Луг), у Барајево, на Палилулу (Котеж) и Вождовац. У овим деловима града концерти и позоришне представе за децу одржаваће се од 11. до 15. децембра, као и 18, 20, 21. и 22. децембра. Поред познатих певача, на концертима ће учествовати локални школски дечји хорови окупљени у пројекту под називом „Београд пева”.

Након концерта, публика ће имати прилику да ужива у позоришним представама за децу које ће реализовати Позориште лутака „Пинокио”.

 
Spomenik knezu Mihailu zaslužuje više pažnje. Zelenilo oko spomenika poprilično nedovoljno održavano. Ovi stubovi javne rasvete postali bilbordi. Kafić može da se proširi još kojih desetak metara, biciklistička staza napadno iscrtana da se kaže da postoji.
 
Poslednja izmena:
Међутим, то је по први пут ујединило целу нацију и сви су сложно дигли глас против тог цивилизацијског искорака јер стоци безрепој је било неприхватљиво да се креће аутомобилом, па и аутобусом тих предугачких 100м том брзином по сред централног трга престонице, то
Ово би био коректан став да постоји алтернативни пут са нормалном брзином.
 
Ради се о успорењу од 30 секунди можда.
 
Због ове вашаризације нису презентовали остатке Стамбол капије како доликује.
 

Богат програм за новогодишње и божићне свечаности


Богат културно-уметнички и забавни програм традиционално ће бити организован за дочек Нове године на више локација у Београду, најавио је данас члан Привременог органа Града Београда Никола Никодијевић.

Он је истакао да ће током предстојећег новогодишњег и божићног празника у оквиру „Београдске зиме” бити организовано више од 50 догађаја у српској престоници у којима ће моћи да уживају све категорије становништва Београда.

Он је подсетио да ће дочек Нове године бити организован на Тргу републике, с обзиром на то да је тај простор реконструисан и управо намењен за овакве манифестације.

– На сам дочек Нове године, 31. децембра, имаћемо ди-џеја Михајла, Милицу Тодоровић, Анђелу Игњатовић „Бресквицу”, Сандру Продановић и оркестар Енџија Маврића. Почетак програма ће бити у 21.30, а очекујемо да ће трајати све до два сата после поноћи. Већ 2. јануара настављамо са „ди-џеј журком”, увели смо и уличне артисте који ће имати свој програм намењен махом најмлађој публици с обзиром на то да је цела Кнез Михаилова претворена у велики базар који се наставља на Калемегдану, где се налази „Дечје сеоце” са силикатним клизалиштем – истакао је Никодијевић.

Он је најавио да се од ове године у оквиру „Београдске зиме” уводе и преноси из Народног позоришта, са преносом на екранима постављеним на Тргу републике, те ће тако 4. јануара бити преношена оперета „Слепи миш”. Потом, 5. јануара биће организован концерт џез музике, 6. јануара биће организован Бадњи дан на Тргу, а 7. јануара Божић на Тргу са дечјим и хором одраслих који ће изводити духовне хорске композиције. Живи пренос балета „Крцко Орашчић” биће преношен 10. јануара, а Српска Нова година биће обележена концертом Саше Матића са извођачем изненађења.

Како је истакао Никодијевић, Београд је познат по различитим музичким укусима, те ће ове године бити организован програм на више бина у центру града.

– Код Института „Сервантес”, од 27. до 31. децембра имаћемо бину са џез, блуз и алтернативним бендовима, као и на бини код Куће легата (29–30. децембар) и бини код Музеја савремене уметности, где ће 30. децембра бити организован наступ трибјут бендова који ће изводити музику група ЕКВ, „Атомског склоништа” и „Електричног оргазма”. На бини у Парку војводе Вука 3, 4, 10. и 11. јануара биће организован зимски филмски маратон са високобуџетним филмовима домаће и стране продукције – рекао је Никодијевић, подсетивши да је од 17. децембра у току „Зимски базар” на Тргу републике и у Кнез Михаиловој, а да је на Калемегдану „Дечје сеоце”.

Никодијевић је посебно истакао чињеницу да ове године Град неће организовати ватромет, јер је усвојен предлог многих удружења за заштиту животиња.

– Организациони одбор „Београдске зиме” одлучио је да ће средства намењена за ватромет бити уплаћена „Зоо хигијени”, јер су њима средства неопходна за изградњу нове хируршке амбуланте у Реснику, где се налази и највећи азил, чиме ћемо подићи ниво њихове услуге. Верујем да ће целокупни програм „Београдске зиме” бити довољан, тако да можемо да уживамо у свечаностима и без ватромета – рекао је Никодијевић.

Он је указао и на то да Београд у овом тренутку има огроман број гостију, посебно из иностранства.

– По последњим подацима, сви хотелски капацитети у граду су попуњени, остало је нешто мало смештаја код приватника. Још у октобру престигли смо претходну, 2022. годину. Имали смо више од три милиона ноћења и више од милион страних туриста, што је у односу на прошлу годину повећање од 15 одсто. То доказује да Београд постаје једна од најатрактивнијих туристичких дестинација у овом делу Европе и наставићемо да радимо на томе да буде још атрактивнији – рекао је Никодијевић.

 
Vrh