Čim se negde primenjuje, znači da ima neku svoju svrhu, zar ne? Ne znam zašto je toliko teško prihvatiti da grad ima potrebu da tu i tamo ima neki otvoren prostor?
S jedne strane, tu se odvija ono što zovemo "gradski život". I ma koliko neki od nas to mrzeli, negde treba da se organizuju protesti zbog svega i svačega, i besplatni koncerti na otvorenom, i Deda Mrazovo selo za Novu godinu, i raznorazni maturski plesovi, performansi, obaranja Ginisovih rekorda, takmičenja u ovome i onome, kolektivna gledanja fudbala, košarke i sl.
Negde se ljudi sastaju i rastaju, a tako da mogu jasno da se vide iz veće udaljenosti.
S druge strane, otvoreni prostor ima dobar psihološki efekat, umanjuje osećaj klaustrofobije, karakterističan pogotovo za stara jezgrad gradova. A i urbanistički je dobro, da imaš neki "brejk". Naravno, treba i park gde god može, i zelena površina itd.
Trgovi u Evropi su formirani ranije sa drugom svrhom.
Nisam ja protiv bilo cega, uvek sam za mogucnost izbora i postojanje sto vise opcija.
Konkretno Trg republike bih drugacije organizovao, a siroki prostori bi bili na nekom drugom mestu, poput platoa ispred Skupstine, ako je moguce provuci automobile da idu ispod zemlje. I tu bi se stvorio jedan idealan balans sa Pionirskim parkom. Ili Bajlonijeve pijace itd.
Posecenost svih manifestacija na rekonstruisanom trgu je prilicno bedna, a i njihov broj mizeran.
Nije centar Beograda toliko skucen da izaziva osecaj klaustrofobije kao pojedini evropski gradovi, tako isto neko moze reci da mu sadasnji trg izaziva agorafobiju
Konkretan problem sa sadasnjim trgom vidim u tome sto je nedovrsen. Otprilike kao Sapicev kriminal sa GSP-om, lepo je to 50 dinara karta, lagan sms nacin placanja itd. ali se prvo to sve organizuje i zavrsi pa se pusta u promet.
Beograd zasluzuje sve, samo sto mi Trg republike nije idealno mesto za pravljenje tog nekog klasicnog evropskog trga vec treba da bude neki kreativni i dobro organizovani miks. Sa porusenim Staklencom i blokom zgrada iza njega, gde bi se napravio park i miksom toga i danasnjeg platoa ispred Narodnog muzeja, to bi bila skroz druga prica. Pa nek ide svako gde mu vise odgovara, a i sve to drvece bi donosilo odredjenu svezinu i do samog platoa.
Mi trenutno imamo poplocan trg sa par drveca pa prometnu ulicu i saobracaj pa Staklenac.
Kroz te evropske trgove koje svi spominjete ne prolazi saobracaj i raspali autobusi koji pustaju smrad iz auspuha.
Kroz Novi Sad koji je neko spominjao i njihov Trg slobode ne prolazi saobracaj.
A i meni je tamo drazi ovaj trgic iza, pa ko sta voli
U svakom slucaju, trenutno stanje nije dobro i ako je plan da se ovako ostavi, moralo je vise zelenila da bude. Ako ce da se siri trg i rusi Staklenac i dodje tu drvece, fontane... onda ok. Samo to sve treba odjednom da se radi, a ne ovako.
A mi trenutno ni ne znamo da li ce, a kamoli kad ce.