Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Извините, али не бих упоређивао најпосећенији главни пешачки Трг и најпрометнији и најбучнији аутомобилско-аутобуско-трамвајски кружни ток у граду.
Ово би поред визуелног додало и звучну димензију музеју, позоришту... Да посетиоци могу да осете да се налазе у Европи (ако баш морам да цртам).
Молим вас, немојте цртати. Не можете ни појмити колико мени... крче звучници за то да се посетилац осети као да је у Европи, као и за цео поредак Туризмократије који је успостављен у центру Белгрејда.
 
Проблем је што се код нас јавни простор подређује локалима, Пецомијев Бутик ће пуштати своју музику, Руски цар своју, онај локал у дому штампе своју и онда би то све изгледало као вашар.
Да, добро знам у каквом окружењу живимо, знам ко одлучује о укусу, мирису, бонтону...
Да ли сте задовољни тренутним стањем?
Да ли треба нешто да мењамо?
Да ли можемо/требамо да мењамо законе ако не ваљају?
Зашто уопште овде пишемо и дискутујемо ако је сваки отпор узалудан?
Право питање је да ли желимо да припадамо Европи цивилизацијски и културно или само географски?
 
Ugraditi na par stubova zvucnike koji ce emitovati muziku koja ce se cuti do 20 metara od izvora i to je to, kraj filozofije.
 
Није то нека мудрост. Ја бих искрено забранио музику по баштама, па ко воли нек слуша у затвореном делу локала.
 
Молим вас, немојте цртати. Не можете ни појмити колико мени... крче звучници за то да се посетилац осети као да је у Европи, као и за цео поредак Туризмократије који је успостављен у центру Белгрејда.
Могу..
 
Треба заокружити тај блок вишом зградом која би заклонила надоградње.
Апсолутно, да објекти који су се ту налазили нису страдали у 2. светском рату вероватно би их нешто друго заменило до сада.
Већ видим разне протесте и побуне под слоганом отимају нам јавне просторе, инвеститорски урабанизам...
 
Па планирана је Грдска кућа у послератном добу, а потом Градска галерија, неки су набацивали и оперу... Како се сад ту планира улаз у метро станицу (што му обично дође један отвор у земљи или више њих), чекамо најсвежије решење за Трг...
 
А и од тих улаза у метро станице се прави нека помпа а буквално могу да буду по приземљима постојећих зграда.
 
Нагоре решење је било она турбо фолк копија зграде позоришта (ваљда зграда опере).
Дошљак да баш праве помпу од улаза у метро станице. А како ће тек да праве од самих метро станица, да ли да буде модерне и минималистичке или раскошне као у Моски, Питеру...
 
Pa dobili smo rešenje metro stanica na konkursu.. i one su jedina dobra stvar kad je reč o aktuelnom metro projektu..
 
Današnji muzički sadržaj primeren trgu :)

trg-sadrzaj2_2023-03-29_23-39-21-912.jpg
trg-sadrzaj_2023-03-29_23-39-21-912.jpg
 
Pa dobili smo rešenje metro stanica na konkursu.. i one su jedina dobra stvar kad je reč o aktuelnom metro projektu..
Беспотребно су улази у станице истакнути као засебни објекти и ако могу да буду само обична врата у било ком приземљу зграде.
 
Sad gledam drugu fotografiju, rekao bih da je razmak između ploča veći nego što je bio ili je u pitanju optička varka?
 

Čučković: Sajam će biti preseljen u Surčin, ruši se zgrada „Staklenac“​


 

Промоција Светског дана здравља у петак на Тргу републике


У сусрет 7. априлу, Светском дану здравља, важно је да се још једанпут подсетимо да је здравље сложен и апстрактни концепт, који укључује различите социјалне, психичке и физичке феномене, подсећају из Секретаријата за здравство. У околностима кризе изазване вирусом корона, загађења планете и све већег броја болести попут рака, астме, болести срца, још једном се доказало да је здравље неопходан услов и један од стубова одрживог развоја просперитетног друштва.

Светска здравствена организација (СЗО) обележава ове године 75 година рада на унапређењу јавног здравља. Због тога се Светски дан здравља обележава слоганом „Здравље за све”, у знак подсећања на оно због чега је ова организација и основана – да ради на промоцији и очувању здравља широм света, да се брине о онима чије је здравље посебно угрожено, како би сви и свуда могли да достигну највиши ниво здравља и благостања. Током деценија, СЗО се бавила кључним изазовима јавног здравља, али је напредак и даље угрожен опстајањем здравствених неједнакости.

Здрав живот у Београду подразумева истински здраве људе, који се налазе у стању потпуног физичког, менталног и социјалног благостања, подсећају из овог секретаријата. Концепт „Здравље у свим политикама” гарантује плански приступ здравству, путем унапређења активности превентивне заштите, јачања функција, инструмената и услуга јавног здравља, као и унапређења инфраструктуре и квалитета здравствене заштите. Императив активног учешћа свих капацитета Града је изградња здравих заједница у којима преовлађују здрави стилови живота, са приликама за рекреацију, снажну друштвену подршку и економски и еколошки напредак.

У времену пред нама, Секретаријат за здравство наставиће да пружа снажну финансијску подршку реализацији медицинских, научних истраживања, акцијама и пројектима који доприносе циљевима унапређења јавног здравља, те успостављању партнерства са невладиним и приватним сектором, као и стварању основе заједничког управљања.

Посебна пажња ће бити усмерена и на континуирано информисање грађана о здрављу, унапређење здравља и здравствене заштите осетљивих група, спровођење едукативних програма и кампања за промоцију здравља, креативан рад са младима на здравственој превенцији, репродуктивном здрављу, као и на спречавању злоупотребе психоактивних супстанци. Додатни допринос превенцији и креирању здравог друштва ће дати повећање обухвата вакцинације деце и старијих суграђана, као и подстицање на рану дијагностику.

Оваквим приступом развоја здравства формираће се просперитетно друштво одговорних, здравствено информисаних и здравих људи.

Искористимо прилику да се поводом обележавања једног од најважнијих датума из календара здравља осврнемо на успехе јавног здравља који су побољшали квалитет живота током последњих деценија, али и да се додатно мотивишемо и покренемо на акцију за суочавање са здравственим изазовима данашњице.

У прилог томе, на иницијативу Савета за здравље Града Београда и уз подршку Секретаријата за здравство, планирано је заједничко обележавање Светског дана здравља. Здравствено-промотивна манифестација одржаће се у петак, 7. априла, од 13 до 15 часова, у Кнез Михаиловој улици код фонтане поред „Беоизлога”. Црвени крст Београда и Градски завод за јавно здравље Београда припремили су програм који садржи промоцију физичке активности, савете о правилној исхрани, поделу штампаног материјала, попуњавање две онлајн анкете за заинтересоване посетиоце догађаја (једна о здравим стиловима живота, а друга у вези са овогодишњим Светским даном здравља). Црвени крст ће приказивати и вежбе прве помоћи.

 

Наслеђе на разгледницама Београда


Завод за заштиту споменика културе града Београда и Омладинско позориште „Дадов” организују изложбу „Наслеђе на разгледницама Београда”.

Изложба се одржава у оквиру манифестације „Дани Београда 2023” на Тргу републике. Отварање изложбе биће уприличено 12. априла у 14 сати, а заинтересовани грађани моћи ће да је погледају до 20. априла.

d1232c8c51e7287921c3080fb383587c_3013287055.jpg


 
Pre negi dan sam prešao preko Trga i ne znam da li postoji blok od 5 ploča da su dobro nivelisane i da su fuge slične širine između njih.

Da ceo trg je razvaljen, to sam primetio pre neki dan kad sam se sapleo o izdignutu ploču, jedino što ploče nisu još uvek ispucale ali kada krenu razni koncerti i manifestacije sa teškim objektima brzo će.
 
Са свим тим вашарима прође преко трга и доста камиона и виљушкара.
 
Vrh