Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Trg Republike - oko 1935. godine

Trg Republike - circa 1935.png
 
Опет се сређују коцке:

Радови у зони Трга републике​

Током радова на санацији каменог коловоза у зони Трга републике, које изводи Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда ЈП, биће измењен режим саобраћаја у ул. Македонској и Васе Чарапића, у периоду од 09.02.2023. до 15.02.2023. године.

Trg republike by Miloš, on Flickr

 
Izvor je fotografija razvijena pa digitalizovana godina zahteva veštačenje i ekspertizu
Sobzirom da zgrada jugodrva stigla do prve ploče odgovor se namece
 
Pozdrav svima, poslednjih nedelja nailazim na članke u kojima se kaže da su tržnom centru Staklenac praktično odbrojani dani i da se sasvim sigurno bliži njegovo rušenje. Interesuje me šta se sve ruši na tom platou okruženom saobračajnicama? Staklenac se naslanja na neke višespratne stambene objekte od kojih su neki dobili i nadogradnju. Da li se sve to čisti? Moguće da je bilo reči o tome ali ja to ne nalazim brzom pretragom arhive
 
Šteta, ostaće onaj SPO čardak još koji vek...
Ranije je bilo reči o tome da će se ukloniti crepovi i upristojiti fasada, jer se zbog formalno legalne dozvole ne može rušiti.
I pre izgradnje staklenca, taj ćošak je bio veliko ruglo sa reklamnim muralom i nije lako osmisliti njegovo preuredjenje i uklapanje sa okruženjem.
 
Ово је феноменална фотка јер савршено показује концепт и решење ових жардињера и зашто је било бесмислено да ту остану када је простор претворен у трг

Оне ни у једном тренутку нису ни замишљене да буду мобилијар за Трг републике већ као попуна ћошка раскрснице, остале су као слепо црево претходног решења које није имало везе са икаквим тргом
 

Међународни дан клавира сутра на Тргу републике


Секретаријат за културу, у сарадњи са београдским основним и средњим музичким школама, обележава Међународни дан клавира на Тргу републике у Београду, 29. марта од 12 до 20 часова. Манифестацију „Међународни дан клавира” организује и реализује Установа културе „Гварнеријус” у сарадњи са београдским музичким школама.

У периоду од 12 до 18.30 часова, на пет пунктова са клавирима који ће се налазити на Тргу републике, око споменика кнезу Михаилу, ученици београдских основних и средњих музичких школа наизменично ће јавно изводити композиције класичне музике.

Од 19 до 20 часова на концертном клавиру пијанисти Вук Божиловић, Лазар Торбица и Анђела Динић изводиће композиције Ј. С. Баха, К. Дебисија, Ф. Шопена, Л. В. Бетовена, С. Рахмањинова и Н. Капустина.

Обележавање Међународног дана клавира је целодневна манифестација музичког карактера која има за циљ да окупи грађане и посетиоце око програма који изводе наши најмлађи суграђани. Њиховим вештинама се промовишу лепота и значај музичког образовања. Млади музичари су са својим професорима припремили клавирске програме које ће изводити током целог дана. Програм се завршава клавирским концертима младих клавирских виртуоза Вука Божиловића, Лазара Торбице и Анђеле Динић у вечерњим часовима, саопштили су из Секретаријата за културу.

 
Колико кошта постављање озвучења на тргу са којег би допирала класична музика (толико гласно да не смета нормалном разговору) наших стваралаца (Мокрањац, Станковић, Бинички, Христић...) која може страним (а и нашим) туристима да понуди део наше културе?
Имао сам прилику да, на највећем тргу у Трсту "Piazza dell'Unità d'Italia", уз испијање кафе уживам у слушању класике која је употпунила цео догађај и ако не слушам често класичну музику...
Неке ствари не треба измишљати (Трг који обавезно обилазе сви туристи а који је оивичен музејом, позориштем и ајде да сањамо концертном двораном или опером уместо Стакленца), по мени заслужује тако нешто.
 
Било на Славији - свирала фонтана - па је укинуло.
Извините, али не бих упоређивао најпосећенији главни пешачки Трг и најпрометнији и најбучнији аутомобилско-аутобуско-трамвајски кружни ток у граду.
Ово би поред визуелног додало и звучну димензију музеју, позоришту... Да посетиоци могу да осете да се налазе у Европи (ако баш морам да цртам).
 
Проблем је што се код нас јавни простор подређује локалима, Пецомијев Бутик ће пуштати своју музику, Руски цар своју, онај локал у дому штампе своју и онда би то све изгледало као вашар.
 
Vrh