Nema razloga da politizujemo priču. Bilo je konkursa i pre žutih - i u vreme SFRJ, i u vreme Kraljevine - pa ni mnogi od njih nisu realizovani.
Istina je, danas ima nekih pomaka po pitanju uređenja grada, i zaista su se neke, uslovno rečeno, male, a bitne stvari (poput fasada, skverova, mobilijara, parkića i sl.) ponovo našle u fokusu gradskih vlasti. Ipak, dosta toga je urađeno iz donacija. Podsetiću da je obećano i da će neke stvari početi da se rade "za nekoliko dana" (poput prostora ispred EDB-a u Masarikovoj ili parkića na Autokomandi), pa se ipak nisu desile.
Ne osuđujem, naravno. Bilo bi licemerno, jer se to dešavalo i ranije. I zahvalan sam donatorima što pomažu, ali mislim da je još uvek rano govoriti da na osnovu nekog dosadašnjeg iskustva sa novom administracijom, imamo garancije da će, eto, ovaj konkurs biti realizovan.
Možda je najlakše da ovako objasnim neko svoje, još uvek nedefinisano, mišljenje o najavljenom konkursu (jer još nemamo detalje):
Plus:
- najzad se neko setio da Beograd ima centar grada
- žiri čine arhitekte
- Trg Republike trenutno jadno izgleda i hitno mu treba sređivanje
- by, bye mister Staklenac!
- nadovezivanje na druge projekte čija je realizacija najavljena (Narodni muzej, Terazijska terasa, Pionirski park, garaže u Kosovskoj i na Studenjaku, izmeštanje okretnice trola u Dunavsku itd)
Minus:
- finansiranje - grad ima problema sa finansijama, što i sam eksplicitno priznaje, zato se i forisiraju donatorstvo i privatne investicije)
- metro - ovakav konkurs jednostavno mora da uzme u obzir potencijalna rešenja za metro, jer će se bar jedna stanica sigurno nalaziti u zoni koja je predmet konkursa. Nadam se da, zaista, niko ne razmišlja o tome da se neki prostor uredi, pa odmah potom razlupa zbog metroa.