Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

U Madridu mi se svidelo što na nekoliko mesta u gradu saobraćaj ide u tunele, tj pod zemlju i time se oslobađa prostor za pešake. Tako je npr kod Plaza Mayor trga.

Pošto najviše saobraćaja preko trga ide na pravcu Kolarčeva - Francuska mislim da je to prirodno mesto za tunel. Pošto je Francuska ulica uzbrdica tu bi imali čak i vizuelno lep utisak.

Pravac Makedonska - Vasina bih potpuno ukinuo jer može da se ide okolo.
 
Imamo mi lijepe planove samo da navatamo viska para
 
stefkee;119568902 je napisao(la):
Konkurs za uređenje Trga republike, Terazija i Trga Nikole Pašića

konkurs.jpg


Politika, 2.12.2014.

sa ssc interesantno da ce oni bacati pare za mjenjanje plocnika bez cilja i ideje , o cjelini fazni cuveni radovi , da li ucestvovati na konkursu ili ne
 
Direktore, nema logike da se toliki konkurs raspisuje samo da bi se zamenili mobilijar i popločavanje. To, realno, jako brzo može da se uradi i bez konkursa.

Meni mnogo više bode oči što se raspisuje konkurs za novi izgled najužeg centra grada, a da mi još nemamo definisanu prvu liniju metroa, a kamoli neke rokove njegove izgradnje. Tako da postoji zebnja da ako se ovaj konkurs realizuje, onda to pokazuje da Beograd nema baš ozbiljnu nameru da gradi metro u skorije vreme (jer stanica mora biti bar na jednom do tri pomenuta mesta - Trg Nikole Pašića, Trg Republike ili Terazije, a niko valjda nije lud da potroši par miliona na njihovo sređivanje, a onda ih kroz godinu-dve opet raskopa).

S druge strane, ako pogledamo dosadašnje iskustvo sa beogradskim konkursima - sve će da se svede na to da će određenim biroima biti dodeljen novac iz nagradnog fonda, da će lepo ukrašeni rednderi sa srećnom decom, balonima, pticama i poslovnim ljudima sa kafom za poneti u rukama, da se par meseci razvlače po novinama, da će se radovi nekoliko godina najavljivati za proleće sledeće godine, i da će se na kraju, kao gotovo uvek do sada, sve jednostavno zaboraviti.
 
Ako je Milutin Folic na celu zirija onda smo ga bas nadrljali.
 
Ovo je prilika da se pedestrijanizuju Terazije :)

Sent from my HUAWEI P7-L10 using Tapatalk
 
pedestrijanizuju A moze objasnjenje ovog pojma sta ce se uraditi dobiti
 
Da postane pešačka ulica. Ali bez metroa it just ain't gonna happen, a možda ni tada.
 
Sto mi ide na zivce trpanje engleskoh izraza ala premijer av , neznam cemu to , da li ucestvovati na takvom konkursu uopste
 
a ovo "objekat na mestu staklenca" niko ne komentarise. formulisano kao u clanku to jedino moze da znaci novi objekat na mestu staklenca. kakav objekat, sta bi sa gradskom galerijom?
 
Direktore, meni takođe ide na živce način na koji ti pišeš, ali me niko nije pitao za mišljenje ;)

Sent from my HUAWEI P7-L10 using Tapatalk
 
Pa slobodno se zali niko ti nebrani , nebih da licis na premijera
 
Galerije se odrekla još Đilasova administracija. Inače, formulacija "objekat na mestu Staklenca" je isuviše nejasan, jer to može biti bilo šta (muzej, galerija, koncertna dvorana, ali i hotel, tržni centar, pa i stambena zgrada).

Mada sam ja i dalje skeptičan po pitanju ovog konkursa. No, sačekaću još par dana/nedelja i sve detalje, pre nego što krenem previše da lajem :D
 
Homer Jay":17z9oyz4 je napisao(la):
ako pogledamo dosadašnje iskustvo sa beogradskim konkursima - sve će da se svede na to da će određenim biroima biti dodeljen novac iz nagradnog fonda, da će lepo ukrašeni rednderi sa srećnom decom, balonima, pticama i poslovnim ljudima sa kafom za poneti u rukama, da se par meseci razvlače po novinama, da će se radovi nekoliko godina najavljivati za proleće sledeće godine, i da će se na kraju, kao gotovo uvek do sada, sve jednostavno zaboraviti.

Постоји велика разлика. Досадашња искуства са конкурсима су била за време жутог мандата, сад је плави мандат који је донео нека померања на овом пољу и чуди ме да ти ниси то приметио. :)

Наиме, ако се нешто заправо ради другачије него раније, раде се скверови и паркови, репоплочавају се и озелењавају урбани џепови и то доста маштовитије него раније. Мој неки закључак је да СНС има неку своју шему па фура тај фазон, али управо зато закључујем да би се овакав конкурс заиста и реализовао за разлику од толиких прошлих.

Наравно, не сумњам да ће конкурси бити намештени, али ће се реализовати за разлику од оних некада. Ако је још нешто позитивно, неће више прва места заузимати АРЦВС или Реаct, а то може бити само плус јер су њихова решења ужас досадна.
 
Nema razloga da politizujemo priču. Bilo je konkursa i pre žutih - i u vreme SFRJ, i u vreme Kraljevine - pa ni mnogi od njih nisu realizovani.

Istina je, danas ima nekih pomaka po pitanju uređenja grada, i zaista su se neke, uslovno rečeno, male, a bitne stvari (poput fasada, skverova, mobilijara, parkića i sl.) ponovo našle u fokusu gradskih vlasti. Ipak, dosta toga je urađeno iz donacija. Podsetiću da je obećano i da će neke stvari početi da se rade "za nekoliko dana" (poput prostora ispred EDB-a u Masarikovoj ili parkića na Autokomandi), pa se ipak nisu desile.

Ne osuđujem, naravno. Bilo bi licemerno, jer se to dešavalo i ranije. I zahvalan sam donatorima što pomažu, ali mislim da je još uvek rano govoriti da na osnovu nekog dosadašnjeg iskustva sa novom administracijom, imamo garancije da će, eto, ovaj konkurs biti realizovan.

Možda je najlakše da ovako objasnim neko svoje, još uvek nedefinisano, mišljenje o najavljenom konkursu (jer još nemamo detalje):

Plus:

- najzad se neko setio da Beograd ima centar grada
- žiri čine arhitekte
- Trg Republike trenutno jadno izgleda i hitno mu treba sređivanje
- by, bye mister Staklenac!
- nadovezivanje na druge projekte čija je realizacija najavljena (Narodni muzej, Terazijska terasa, Pionirski park, garaže u Kosovskoj i na Studenjaku, izmeštanje okretnice trola u Dunavsku itd)

Minus:

- finansiranje - grad ima problema sa finansijama, što i sam eksplicitno priznaje, zato se i forisiraju donatorstvo i privatne investicije)

- metro - ovakav konkurs jednostavno mora da uzme u obzir potencijalna rešenja za metro, jer će se bar jedna stanica sigurno nalaziti u zoni koja je predmet konkursa. Nadam se da, zaista, niko ne razmišlja o tome da se neki prostor uredi, pa odmah potom razlupa zbog metroa.
 
... Ja mislim suprotno od tuga, da su najveći predizborni aduti DS-a pred izbore bili silni rekonstruisaninparkovi po celom gradu i za vreme njihovog mandata su pokrenute i prihvaćene inicijative za urbane džepove koje se furaju i danas.

Ono što mislim da SNSovci u ppslednje vreme rade jeste upravo to da planiraju te parkingštine silne na štetu zelenih površina, i to vrlo perfidno čine.

Sent from my HUAWEI P7-L10 using Tapatalk
 
zexland":285dq7il je napisao(la):

ha! kao i uvek odlicna montaza,
ali, ne znam, meni je i ova jedna kocka desno suvisna,
a simetrija mi je obicno previse stroga kada je arhitektura u pitanju,
zapravo, levi blok bi trebao totalno da se rasformira i ucini zanimljivijim za trg i pristupnijim za ljude.
 
Mislim da bi se mnogo toga za male pare promenilo samo kada bi se sklonile ove žardinjere kod autobuske stanice i stavile neke moderne i zanimljive klupe, kada bi se bele žardinjere srušile i napravile neke prihvatljivije za kretanje jer su ove baš nefunkcionalne i prave uske džepove, isto i kada bi se uklonile bašte sa trga i iz kneza.
 
jlaki":26rg34vh je napisao(la):
Ono što mislim da SNSovci u ppslednje vreme rade jeste upravo to da planiraju te parkingštine silne na štetu zelenih površina, i to vrlo perfidno čine.
На који то тачно начин подземне гараже уништавају зелене површине?
 
Подземне гараже у центру бих забранио декретом све док се не крене у градњу метроа. Оне су мени прихватљиве само у склопу неких метро станица и на ободу будуће пешачке целине која треба да буде знатно шира од постојеће. А то што иза целе приче са паркинг сервисом стоји Човић је посебна прича.

Такве гараже не решавају ништа сем самог паркинга . Ти аутомобили некако морају да дођу до тих гаража. Довољно је само погледати стање у Сремској и на Обилићевом Венцу. То су дефинитивно две најмање привлачне улице за шетњу (мени и за боравак) у ужем центру града.
 
Mene samo plais da nezakopaju rupu pa ostve tako i gdje misle da bude ulaz na studentskom trgu , plus kazu trole ce biti tu idalje
 
Vrh