Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Najveci problem u pravljenju ovakvog velikog pesackog trga je prohodnost vozila ka ulici Vase Carapica tj. ka Studenstskom trgu.
Kada bi kolovoz isao pod zemljom onda bi bilo manje prostora za podzemnu metro stanicu ili bi trebalo bas inteligentno da se projektuje - duboko i siroko kopa na relativno skucenom prostoru.

Video sam u Spaniji, na nekim mestima imaju podzemne prolaze za automobile - samo sa po jednom trakom, koji sa glavnih saobracajnih ulica skrecu u sporedne.
 
Najveci problem u pravljenju ovakvog velikog pesackog trga je prohodnost vozila ka ulici Vase Carapica tj. ka Studenstskom trgu....

Najveća prednost u pravljenu ovakvog velikog pešačkog trga je upravo neprodhodnost vozila
ka Studentskom trgu tj. dugo očekivanom pešačkom k v a r t u

U nekim velikim pešačkim zonama dozvoljen je prolaz tramvaja,
konkretno kod nas bi mogle da ostanu trole
sa izmeštenom okretnicom ispod Zoo vrta - Beka

Trg Republike je naj prirodnija velika pešačka zona kao ključna tačka
koja direktno povezuje postojece pešaćke oaze
K. Mihjajlovu , Skadarliju, K. Venac ( pride Sava Malu i Savski kej)
 
Mislis da pesacka zona bude od trga rep. cela vase carapica sve do studentskog trga? To stvarno zvuci sjajno,
ali tranzit automobila je veliki u toj ulici, sporedne ulicice bi bile pregusene.
 
Pa nema trazitnog saobracaja u Vase Carapica, dozvoljeno samo za vozila javnog prevoza
(GSB i taxi) i nešto sabajle za dostavna vozila :)
Za saobracaj u i iz ul Francuske zahteva (a ima mesta) jednan kružni tok ispred doma JNA

Nažalost najverovatnije zadržace koncept kvazi sminkerske rekonstrukcije Trga republike :(
 
Tržni centar na staklenim nogama

Neizvesna sudbina „Staklenca“ na Trgu Republike koji godinama radi bez potrebnih dozvola. Doveden u pitanje opstanak 40 lokala na tri etaže

bg5.jpg


IAKO su njegovi temelji, bar papirološki, oduvek bili na „staklenim nogama“, tržni centar „Staklenac“ opstaje na Trgu republike bez upotrebne dozvole već 15 godina! Vlasnici lokala u stalnoj neizvesnosti čekaju legalizaciju, dok uredno plaćaju porez na nekretnine ekskluzivne lokacije.

Status „objekat privremene namene“ nije se promenio već 25 godina otkako je sagrađen na mestu gde je planirana samo javna površina. Međutim, prazna gradska kasa verovatno je prevagnula da se ipak parcela unovči, dodelivši objektu upotrebnu dozvolu na deset godina. Rok je istekao još 1999. godine, a dalja sudbina je još neizvesna.

- Kada smo kupovali lokale, uveravali su nas da je takav status samo formalne prirode i da će biti promenjen kada se napravi regulacioni plan Trga republike - objašnjava nam Miroslav Filipović, član upravnog odbora Udruženja vlasnika lokala TC „Staklenac“. - Mi smo predali zahtev za legalizaciju, ali smo dobili odgovor da plan i dalje ne postoji kako bi se objekat uknjižio.

Bez papira i rešenog statusa, tako je pre deceniju doveden u pitanje opstanak 40 lokala na tri etaže. Prethodna gradska vlast organizovala je konkurs za idejno rešenje Gradske galerije, koja bi bila sagrađena na temeljima „Staklenca“. Srećom po vlasnike, ideja nije odmakla dalje od arhitektonskih nacrta.

- Bez ikakvih razgovora sa nama doneta je takva odluka, a nije nam bila ponuđena nikakva naknada ukoliko sruše naše objekte - dodaje Filipović.

Galerija nije bila jedina zamisao „prekrajanja“ ovog poslovnog prostora koji ima više od 2.000 kvadrata. Bilo je ideja da to bude zgrada Opere, Memorijalni centar Zorana Đinđića, pa čak je i stanica beogradskog metroa najavljivana na njegovom mestu. Ipak, „Staklenac“ posluje sa 90 odsto popunjenog kapaciteta i živi od zakupaca i reklama na njegovom krovu. „Privremenost“ ne utiče na visinu obračuna poreza, pa je osnovica za nekretninu luksuzne lokacije 370.000 dinara po kvadratu. Dok oni redovno izmiruju svoje obaveze i skupe komunalije, papir, koji ih štiti da im bageri ne zakucaju na vrata, uredno izostaje.

NEPOTPUNA DOKUMENTACIJA

IZ Sekretarijata za poslove legalizacije potvrđuju da su zavedeni zahtevi vlasnika lokala u tržnom centru „Trg republike“ u Ulici makedonska broj 5.

- S obzirom da su podneti zahtevi nepotpuni, podnosiocima zahteva su upućeni nalozi za dopunu dokumentacije - kažu nam iz Sekretarijata. - O podnetim zahtevima za legalizaciju će se odlučivati u skladu sa važećim zakonom o legalizaciji objekata, a privremene dozvole nisu dokaz o rešenim imovinsko-pravnim odnosima u skladu sa navedenim zakonom.

Kako navode iz Sekretarijata, pravosnažne odluke po završetku postupka biće prosleđene nadležnoj građevinskoj inspekciji.

CENA ZAKUPA DO 50 EVRA PO KVADRATU

IAKO deluje prazan, retki su oni lokali „Staklenca“ koji nisu u upotrebi. Svega tri prostora ostala su posle ugašenih društvenih preduzeća, dok se zakupci smenjuju u drugim. Najpopularniji su prizmeni, koji koriste ugostitelji brze hrane, ali su i cene zakupa visoke. Cena po kvadratu kreće se između 40 i 50 evra po kvadratu, dok cifra pada sa spratom više, ali i kvadraturom, pa je neka najniža cena zakupa 10 evra po kvadratu.


Новости
 
Srusiti staklenac je lako, ali sta posle?
Ostalo bi 5 starih zgrada na tom mestu koje su prema trgu okrenute ledjima.
 
Dok je, s druge strane, knez Mihajlo glavom okrenut ka ovoj sramnoj nakaradi od nadogradnje.

bg-knez-glavna.jpg
 
Drakche":2g1bqwtu je napisao(la):
Srusiti staklenac je lako, ali sta posle?
Ostalo bi 5 starih zgrada na tom mestu koje su prema trgu okrenute ledjima.

Srušiti i njih takođe, ionako su unakažene onom sramnom nadogradnjom.
 
Kojim parama misliš da obeštete vlasnike prostora/stanova iz srušenih zgrada? To se na žalost nece skoro dogoditi. Zar nije uz to zgrada bioskopa Balkan pod zaštitom?
 
Pod zaštitom su i Staro sajmište, parobrod Župa, urbana celina "Stari grad"...ali džaba.
Da se ja pitam (a ne pitam se), "Staklenac" bi se srušio, a zgrade na parnoj strani Braće Jugovića nadzidale za dva sprata sa fasadom u istom stilu - što i jeste nekada bila praksa u Beogradu - a ova rugoba na krovu Despota Stefana 6 - konačno uklonila
https://www.google.rs/maps/@44.816706,2 ... !2e0?hl=sr
Prostor Staklenca popuniti minimalnog gradnjom - komercijalni prostor, što da ne?

Što se samog Staklenca tiče, uvek se setim priče o čuvenom dočeku nove "pravoslavne" 1997, prepunog Trga i upicanjenih gostiju u restoranu koji se tada nalazio u tom tržnom centru, koji kroz ono staklo blazirano posmatraju narod koji se tiska na ulici. Paralelni svetovi.
Od tada imam potpunu averziju prema toj zgradi.
 
Gradska galerija je takodje pregolema. Mozda bi stvorila lep ambijent na trgu, ali ja sam vise za ideju da se ceo ovaj blok zgrada srusi i tako prosiri trg.
Dom vojske bi se otvorio prema trgu tj. postao deo njega, te bi tako mogao dobiti novu namenu - eto, mozda bas galerija, muzej ili cak opera.

Milance":37zruxa0 je napisao(la):
Kojim parama misliš da obeštete vlasnike prostora/stanova iz srušenih zgrada? To se na žalost nece skoro dogoditi. Zar nije uz to zgrada bioskopa Balkan pod zaštitom?

Vlasnicima se ne isplacuje odsteta, vec se grade ili pronalaze novi stanovi i poslovni prostori koji bi bili dovoljno atraktivni i po potrebi nedaleko od starih. Ne moze se grad razvijati i ulepsavati ako ga stalno koce vlasnici - koji bi se, zapravo, odmah sutra iselili ako im ponudis nesto malo bolje.
Da li se to sve isplati i da li je vredno celog truda? Pa naravno da jeste i da se isplati, jer bi dobili lepsi i funkcionalniji grad.
 
Hehe vratio nas je Homer Jay 7 godina unazad sa prvom velikom ekskluzivom beobuilda :)

Ja u sustini i dalje podrzavam galeriju mada ne bih imao nista protiv da se staklenac srusi mada bih vise voleo da se ceo taj blok gde je tc ocisti i stepenasto spoji sa platoom ispred doma vojske.
 
Да, проблем је у томе што се иза стакленца крије исто или чак и веће ругло тако да би морао цели блок да се руши осим можда оне једноспратне зграде уз самз Македонску. Али и њу би ваљало "регулисати".

Ја и даље не могу да верујем шта је никло 90их у сред тог блока.
 
Upravo tako problem nece biti resen rusenjem staklenca vec ce njegovim uklanjanjem biti jos izrazeniji

Pogledajte samo na mapi kako to ustvari izgleda. http://binged.it/Vka6NT

I naravno zamisliste kako bi izgledao potpuno otvoren prostor. Situacija je ili zatvoriti tj oiviciti prostor objektom poput galerije koji se meni licno svidja ili srusiti sve a ne samo staklenac
 
Uklanjanjem celog bloka bi dobili trg nalik nekom trgu u Rimu
 
Zar ne može srednje rešenje?
Srušiti staklenac i unutar njegovih sadašnjih gabarita zidati zgrade (bolje nego jednu zgradu) koje će činiti obod trga?

Ova Igorova ideja deluje privlačno na prvi pogled, ali nekako mi baš i ne ide: dobija se veliki, prostran trg, Narodno pozorište je orijentisano na sasvim drugu stranu (bočnom stranom je okrenuta ka tom novom velikom trgu), a ove zgrade u Braće Jugovića, koje bi izbile u prvi plan, nemaju neke reprezentativne fasade, bar ne u rangu velikog trga koji bi se dobio.
 
Отуд, одовуд, како год потјераш дођеш до закључка да ова локација никада и није планирана да буде централни градски трг.
Поједох се жив зашто је загребачки трг већи и уређенији од овог нашег јадничка, копилета.
Земља му кости избацила ко је ово овако накарадно смислио и урадио.
Црко дабогда по други пут!
 
Vrh