Pa ja mislim da nije unistena sve dok ta nadogradnja sa crvenim crepovima moze da se srusi! To ce se i desiti kada jednog dana staklenac bude dosao na red, mada je pitanje da li te zanimljive zgradice treba da ostanu tu ili da se zrtvuju za siri trg.
Primecujem sada da bioskop Balkan ima trecu stranu fasade sa okvirima za prozore okrenutu ka ovom uskom prolazu izmedju zgrada, sto znaci da bi bioskop mogao da ostane da stoji sam.
relja":1ak11i5l je napisao(la):
Zar ne može srednje rešenje?
Srušiti staklenac i unutar njegovih sadašnjih gabarita zidati zgrade (bolje nego jednu zgradu) koje će činiti obod trga?
Ova Igorova ideja deluje privlačno na prvi pogled, ali nekako mi baš i ne ide: dobija se veliki, prostran trg, Narodno pozorište je orijentisano na sasvim drugu stranu (bočnom stranom je okrenuta ka tom novom velikom trgu), a ove zgrade u Braće Jugovića, koje bi izbile u prvi plan, nemaju neke reprezentativne fasade, bar ne u rangu velikog trga koji bi se dobio.
Ako nesto treba da se pravi na mestu staklenca onda bolje da bude jedna veca zgrada sa jednom javnom namenom, a ne dve zgrade ili tri male zgrade pa da privatnici prave sebi stanove i otvaraju butike.
Narodno pozoriste je nadogradjeno sa ovim staklenim delom pozadi, ranije je bio manji, kompaktniji i na 'sredini' trga, imao je lepu fasadu i ulaz sa te pozadineske strane.
U prilog toga stavljam zexlandovu montazu trga sa mojom doradom platoa iza pozorista;
Zgrade u Brace Jugovica su meni zanimljive jer takodje predstavljaju stil jedne epohe. Veoma su slicne tako da mu dodju nesto kao zgrade bliznakinje. Problem je sto su ovoj renoviranoj stavili krov i sto su obe stambene zgrade.
Jos samo da dodam da pored staklenca sledeca zgrada koja bode oci svojim oblikom i velicinom je ovo cudo:
https://www.google.rs/maps/@44.8163...m4!1e1!3m2!1sFvK7OKHZ16BeIDllYbiAJg!2e0?hl=sr