Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Kada sam svojevremeno planirao da sa još nekoliko ljudi učestvujem u onom skandaloznom konkursu za uređenje Trga pre mnogo godina, uočio sam da se Trg, tj njegov gornji deo, saobraćajno može posmatrati kao klasična četvorokraka raskrsnica. Sa dominantnim pravcima Vasina-Makedonska i Francuska-Kolarčeva. Naravno, to je što se tiče gornjeg dela, donji deo je priča za sebe.

Onda sam oko toga smišljao neke predloge kako bi se to moglo urediti a da Trg postane bolji i humaniji. Posle razmatranja kružnog toka, koji bi sigurno naišao na kuknjavu pojedinaca što se daje prostora vozilima (mada bi on površinski jedva bio veći od postojeće kolovozne površi između Staklenca i Matijevića) razmatrao sam i opcije gde bi nešto od saobraćaja otišlo pod zemlju. Ali sam brzo shvatio da takvo rešenje, ma koliko dobra donelo, bi takođe donelo i dosta peripetija sa pristupnim saobraćajnicama. Naravno, stvar je dodatno otežavalo to što se u konkursu tražilo da se predvide mesta za stajanke turističkih autobusa, taksi stanice, buduću metro stanicu i ako se ne varam - garažu. Što dabome ništa nije ispoštovano i uključeno ni u jedno od ''pobedničkih rešenja''. Jer tako to biva na konkursu na kojima Kadija učestvuje, a Kadija proglašva i pobednika. :kafa:

Elem, to je bio i neki trenutak kad smo ja i ostatak tima shvatili da nema šta da tražimo na tom konkursu i da će se birati upravo onako kako sam opisao u prethodnoj rečenici. Tako da smo tu stali i nisam dalje razmišljao na tu temu.

Ali ono što je postalo očigledno nakon ove sadašnje izvedbe Trga, je da saobraćajni aspekt funkcioniše bolje nego što je bilo ko očekivao. Ne pričam sad o fijasku sa kaldrmetinom, to je druga priča, vezana za građevinarstvo. Pričam o saobraćajnim tokovima. Istina, ima krivudanja i obilaženja oko platoa, ima ona ogromna kolovozna površina ispred Matijevića, ima ono nezgrapno stajalište 28 i 41 ispred Dunav osiguranja... ali sve ipak funkcioniše bolje nego što je iko očekivao.

Jedini veći problem koji i dalje opstaje su reke vozila koje se iz Kralja Milana i Kolarčeve slivaju niz Trg, pored Dunav osiguranja, i čekaju u desnoj traci da se uključe u Dečansku da bi mogle da idu ka tunelu. Ali to ni do sad nije bilo toliko drastično, a donekle je ublaženo sad sa proširenjem Dečanske i dodavanjem još jedne trake za desno skretanje ka tunelu.

Istovremeno, sam plato Trga Republike u normalnom danu nije ispunjen ni 40%, a čak ni sa manifestacijama, masa se ne širi ni blizu ivice kolovoza. Dakle, ima sasvim dovoljno mesta za pešake i dešavanja. Samim tim, nema potrebe juriti ideju da se saobraćaj potpuno izbaci sa njega (pa makar i pod zemlju) jer je to bespotrebno komplikovanje nečega što već funkcioniše.

Što se tiče metro stanice, sve je izvesnije da ona neće biti ispod Trga nego ispod Terazija (ako grešim, ispravite me, toliko se najava i laži izmenjalo da ne stižem više da ispratim...) tako da to potvrđuje da nema potrebe ni za kakvim premeštanjima i kopanjima na Trgu. Mada podržavam i cenim entuzijazam Nika i svakog drugog ko želi da predloži nešto konstruktivno i pametno.

Ono što sam primetio je da se sada stvaraju veće gužve u Francuskoj, jer mi se često dešava da putujem duže nego pre rekonstrukcije. Možda i grešim, ali svakako ne odaje utisak prohodnije ulice. Možda je to i do tri semafora na malom međusobnom rastojanju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=790544#p790544:yhl8phgr je napisao(la):
Пантограф » 06 Нов 2020 09:35 am[/url]":yhl8phgr]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=790507#p790507:yhl8phgr je napisao(la):
Homer Jay » 06 Nov 2020 12:53 am[/url]":yhl8phgr]
Da bi teza o "amerikanizaciji" Beograda pila vodu, onda bismo imali vidljiv odliv stanovnika iz centra u prigradska naselja, i značajno veće investicije u infrastrukturu predgrađa. A ne dešava se ni jedno ni drugo ;)

Sihijski razvoj grada koji nije propraćen adekvatnim razvojem infrastrukture. To ti je Beograd.
Исељавање у предграђа се десило свуда - у Пешти нпр. пре двадесетак година - и није га могуће избећи. У Београду је успорено због неизграђености града, и то на локацијама које су привлачне купцима (Врачар, Нови Београд, Звездара, Вождовац), али, управо због недовољне развијености инфраструктуре, неће трајати дуго, јер нпр. реконструкција Горњег Земуна без метроа неће бити тако брза, нити ће привући боље платежне купце: зато ће неки од њих пут околних брда и ледина.

Исељавање на периферију се дешава већ неко време, али како си написао, доста успорено. Рецимо Гроцка има око 4000 викенд кућа Београђана које су грађене између седамдесетих и осамдесетих година. Годинама уназад све већи број викендица добија сталне становнике. Људи којима град више не одговара из разних разлога из њега беже, а у град долазе неки нови људи. Сасвим нормалне и природне миграције.

KAHREFR.jpg

RuuKKKo.jpg

1.poplocan trg
2.sredjen spomenik
3.sredjen muzej
4.sredjena fasada pozorišta
5.sredjena fasada jugoeksporta
6.renovirano jugodrvo

Ostalo da se uradi

1.fasada doma štampe
2.fasada dunava
3.srusi staklena
4.kula doma omladine
5.fasade u kolarcevoj
6.pozoriste bosko busa

P da imamo mjesto u bg gde mozes da se okrenes da je sve skockano...

Može da se vrati ali samo delimično.

Onaj mali skver/parkić malo ispod pozorišta bi trebalo imenovati u Pozorišni trg i tamo prebaciti Nušića da dominira tim mikro prostorom (prostor nema uopšte nikakav identitet), jer će ga ionako pomeriti sa sadašnje lokacije kad se bude gradilo (šta god) na mestu Staklenca. Da se vrati nepravedno oduzimanje tog toponima. Trg Republike je skroz ok da ostane ovako kako je danas.

Piazza della Repubblica :)

Ako se vrati monarhija onda ce morati da se vrati staro ime...

Komunisti su još uvek na vlast pa zato nema ništa od vraćanje staro ime. A nekako mi je lepše i kulturnije staro ime nego 'republike'. Kakva crna republika?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=792241#p792241:1cjh6l6p je napisao(la):
solecar » Sre Nov 11, 2020 5:58 pm[/url]":1cjh6l6p]Ono što sam primetio je da se sada stvaraju veće gužve u Francuskoj, jer mi se često dešava da putujem duže nego pre rekonstrukcije. Možda i grešim, ali svakako ne odaje utisak prohodnije ulice. Možda je to i do tri semafora na malom međusobnom rastojanju.

Da. MIslim da je napredak gore postignut upravo na racun guzvi u Francuskoj.

S**e mi se više od menjanja naziva ulica, trgova, škola, preduzeća, novčanica... samo zato što i dalje postoji korpus ljudi koji nosi komplekse prema nekom vremenu i delu istorije.

Mika četnik hoće naziv A. Žika partizan hoće naziv B. Pera monarhista hoće naziv C. Raja radikal hoće naziv D.
I, dokle tako? Dok se svako i svačiji kompleks i želja ne zadovolje?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=793557#p793557:1t4j899o je napisao(la):
Bender Rodriguez » Ned Nov 15, 2020 5:29 pm[/url]":1t4j899o]S**e mi se više od menjanja naziva ulica, trgova, škola, preduzeća, novčanica... samo zato što i dalje postoji korpus ljudi koji nosi komplekse prema nekom vremenu i delu istorije.

Mika četnik hoće naziv A. Žika partizan hoće naziv B. Pera monarhista hoće naziv C. Raja radikal hoće naziv D.

Nije sve do kompleksa i lecenja istih. Svakoj drzavi i drustvu treba kontinuitet. Evo ja se ne bunim sto su promenuli naziv bulevara marsala tita u staro ime koja je ranije ta ulica nosila (kao i sa drugim ulicama). Zamisli da neko 2030te preimenuje Knez Mihailovu u recimo "Srbistansku", pa 2080te se pokrene inicijativa da se vrati izvorno ime Knez Mihailovoj, a onda se nadje neko kome to smeta posto je "lecenje kompleksa" itd itd...Slazem se, ima mnogo toga oko Trga republike (i cele Srbije) sto je prece promenuti/popraviti, ali to ne iskljucuje vracanje starih toponima. Kad su vratili ime "Jagodina", umesto "Svetozarevo", jel to zbog kompleksa? Ili mozda treba da jos uvek jedem komplet lepinju u "Titovoj Uzici" kako ne bi ispao kompleksas :sesir:

Pa kompleksaš se postaje i promenom / vraćanjem starih naziva a zatiranjem svega što ima veze sa pethodnima. Naprimer, za vreme Tita smo brisali sve što ima veze sa kraljevinom, pa onda za vreme opozicionara i demokrata vraćali sve vezano za kralja a zatirali sve što ima veze sa komunizmom, pa onda opet zatiranje jednog dela istorije i dodvoravanje davanjem / preimenovanjem naziva ulica, kako strancima, tako i dela naše stručne javnosti sa napednjacima... Pod ovim dodvoravanjem mislim da neke ličnosti dobijaju duplikate i triplikate, ili bitnije ulice po gradui, a neki dobiju ulice koje su tako zavučene da ih čak ni mnogi sami beograđani neće posetiti nikada u životu... Jeste da ovo izlazi iz okvira teme, ali jednostavno treba podsetiti na neke stvari. Ovo ne znači da se ne slažem sa promenama (vraćanjima starih) naziva gradova. I što neko reče, mogao bi onaj parkić oko koga se okreću autobusi, kod Narodnog pozorišta da se zove Pozorišni park.

Nije nikakav reč o menjanje ime po stotinu put nego samo da se vrati staro ime trga. Zašto sad da se menja plato Zorana Đinđića u pozorišni park samo da bi se to pomirio neke ljude? Taj trg republike se zvalo pozorišni trg i treba da se zove tako i danas. Komunisti su na silu došli na vlast, ukidali monarhiju pa i na silu su menjali ime sve ulice i trgova.

Svetogorska se zvala "Dva bela goluba" i treba tako da se zove i danas... :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=790764#p790764:3vffnpg8 je napisao(la):
Nik_B » Pet Nov 06, 2020 8:30 pm[/url]":3vffnpg8]Dugo vremena mi se mota po glavi kako bi izgledalo kada bi se napravila neka radikalna intervencija na trgu, inspirisana ranije iznetim razmisljanjima clanva foruma. Konacno, posle vise (evo vec) godina :roll: uspeo sam da odvojim danas malo vremana za grubu skicu. Napomena: Detaljnom analizom se nisam bavio, vec samo okvirnim postavljanjem koncepta.

Pogledajte prilog 2
Skica 2: Da ne duzim, kruzni tok ispod trga koji cine tranzitne saobracajnice. Gde bi bili ulazi u podzemni tunel, kako bi izgledali, koliko su smisleni? Nisam se time trenutno bavio. Verujem da bi se moglo naci neko smisleno i konstruktivno-estetski prihvatljivo resenje.

Crtkao sam ja pre na forumu nesto tako ... cisto ilustracija ... neko je vec pominjao tunel u plitkom iskopu:

Kolarceva-tunel.jpg

Bio bi isaran u roku od 3 dana :( uostalom, kao i ceo prostor okolo, fasade u Kolarcevoj, pesacki prolazi na Terazijama, pozoriste "Bosko Buha" itd.

I za to postoji rešenje, i o tome sam pisao i na drugim temama:

Green-wall-in-University-in-Mexico-City-.jpg

Može prirodna varijanta a može i veštačka, za ona mesta gde nema dovoljno sunca ili je veliko zagađenje.
Svakako je lepše gledati ovo, pa makar i veštačko, nego svinjarije i štroku po zidovima.

Ovo je do daljnjeg jedini pravi način da se Beograd izbori sa svinjama. Dok se ne promene pravni okviri i način rada Komunalaca i MUPa, sve ostalo pada u vodu.

:mrgreen: Ne bi bilo tako. Jer svinje retko kad ispisuju grafite tako nisko. A i da ispišu, to bi opet bilo manje zlo nego ovo - https://goo.gl/maps/6GD4k9zrtb9ihjkaA

Sem toga, grafiti koji su bliži zemlji se vrlo brzo speru. Kiša, zapljuskivanje, struje prašine, perači ulice (kad polivaju šmrkovima)... sve to jako brzo spira prizemne grafite.

Sve u svemu, anti-grafit premazi i vertikalna zelenila su trenutno jedini lek protiv svinja dok se ne izmene zakoni i način rada službi.

P.S.
Vertikalna zelenila mogu da idu i do same zemlje ili do 20cm visine od tla. Uradiću ovih dana montažu kao predlog pa ću da okačim.
Ko zna, možda neki tutuban iz Grada i vidi pa proba da primeni. Čuda su moguća.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=793557#p793557:2rvx0jih je napisao(la):
Bender Rodriguez » Пон Нов 16, 2020 3:29 am[/url]":2rvx0jih]Mika četnik hoće naziv A. Žika partizan hoće naziv B. Pera monarhista hoće naziv C. Raja radikal hoće naziv D.
Па, има и тога, али да ли се баш све може свести на тај ирационални ниву? Нема ли неправди и грешака које ваља исправити? Погрешних и неоправданих одлука које треба променити?

Мени не смета назив Трг републике, иако се увек горко подсмехмен кад неко помене демократију и наше тобож републиканско уређење. Али смета ми, рецимо, то што име Зорана Ђинђића „краси” пола улица и тргова у Србији. Неоправдано је и неоправдиво свако одавање такве почасти једном политичару, ма које оријентације, о коме историја није дала јасан суд - па таман он био и жртва атентата. А таквих је, од 1945. наовамо, мало.

Сметају ми и нека друга, идеолошки обојени, спорни или ирелевантни називи улица, па и споменици, и у најмању руку се залажем за то да се пре именовања јавних површина, као и доношења одлука о изградњи споменика - па и додели одликовања! - ствари мало боље сагледају и промисле.

Rekao bi da su se kocke na Trgu "pokazale" jer je autobus upravo izleteo na Trg i maltene presao preko stubica jer je proklizao. Na prelazu kod Narodnog Pozorista kada se predje preko kocki za kolovoz covek samo sto ne padne. A tek trebaju da dodju jos hladniji dani.

Jesi ti fotkao to izletanje busa ...kad se zatece tu...

Vrh