Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Београду баш фале попречне везе између главних праваца. Погледајмо нпр. везе између Димитрија Туцовића, булевара краља Александра, Макензијеве-Жичке-Војислава Илића, Јужног Булевара, Устаничке и аутопута.

HIL_ENICH_TMPM_2_20.jpg

https://kb.osu.edu/handle/1811/40493

Stvar je mnogo jednostavnija od nekakvog zavereničkog plana da se "proteraju" ljudi iz centra. Razvoj infrastrukture prosto ne prati razvoj grada, i stoga grad pati, i to je vidljivo kako u centru, tako i na dalekoj periferiji.

Glupost sa pomeranjem pešačkih prelaza kod DOB-a i bioskopa Balkan se pre svega pravi kako bi se ubrzao javni prevoz zasnovan na autobusu, koji je neodrživ bio još dok sam ja piškio u pelene.

Stvar u tome da pojedine struje, kako u upravi grada tako i u ''struci'' žele da u Beogradu primene američki model urbanizma. Ili neku nesrećnu mutaciju između ta dva.

Masa tih ljudi, koji nekad nisu putovali dalje od Soluna i Budve (jer ih nije ni zanimalo, ono, ''selo moje lepše od Pariza'' (uostalom, ko nam danas vodi Beograd...)), u poslednjih 10ak godina dobiše priliku da vide malo Amerike i tamo obiđoše njihove gradove. Naravno, mahom centre i sređene delove. Jer sigurno nisu zalazili po getoima i propalim delovima... I videše tamo kako se u centru nižu poslovne zgrade, komercijala, prodavnice, hoteli... a ljudi žive po obodima centra i po predgrađima. I onda rekoše ''Vauuuu! Eeee ajmo i mi ovako!''

I krenuše na svoju ruku da slepo kopiraju taj model i implementiraju ga u jednom Beogradu. Ko veli, ajde da ceo krug dvojke postane delom velika pešačka zona, a delom komercijalno-turističko jezgro. I biće nam super. A zaboraviše da na tom području živi 1/5 stanovništva grada. Zaboraviše da ne mogu da isteraju tolike ljude u predgrađa koja i dalje sanjaju asfalt i kanalizaciju, a kamoli, metro, obilaznice i mini-centre kao što ima svako američko predgrađe. Zaboraviše da Beograd nije neki tamo Memfis ili Nešvil koji je od starta nastao kao turistička atrakcija i usputno stajalište (kažem šta sam lično video) nego kao jedno od najvećih naselja, naseobina na Balkanu, i centar zbivanja. Da je ovo grad nastao iz potrebe, spontanim putem, zaslugom svojih građana. A ne kao neka planski stvorena veštačka tvorevina. I da je suludo porediti Beograd sa 98% svetskih gradova, te da može i treba da se ugleda na druge i uspešnije, ali da svaka stavka mora da se prilagodi ovdašnjim uslovima i potrebama. A ne da se slepo kopira.

Na kraju krajeva... i po drugim gradovima sveta su tako nekad pre 10/30/50/100 godina ljudi pričali ''pa nema tu nikakve zavere ili loše namere, samo se grad razvija, to je sve prirodno i spontano'' pa danas imamo situacije da postoje gradovi u kojima čitave blokove i reone drži par istih porodica, kompanija ili holdinga. I šta sad, pretenciozno je reći da možda i u jednoj Srbiji i Beogradu postoje struje koje gledaju i delaju dugoročno, i koje čekaju da stanovi i prostori po centru počnu da se prodaju za sve niže cene, pa da pokupuju to. Šta je tu toliko neverovatno?

Pa svako mudo koje se dokopa velikih para, ako ima gram mozga, od svih investicija prvo bira kupovinu i grabež zemljišta i nekretnina. Jer, što kaže Toni Soprano ''kupuj zemlju A.J., jer Bog je više ne pravi''. Ako pogledamo trendove i slučjeve sa mnoooogim gradovima širom sveta, čak i u nekadašnjim nebitnim bestragijama od zemalja (Baku u Azerbejdžanu, Luanda u Angoli, Buenos Ajres u Argentini... proverite i sami, ni ja nisam verovao...) zašto je toliko čudno posumnjati da se isto radi i u jednom Beogradu? Koji je vazda bio odmah tu uz Evropu, i svakako jedan od centara Balkana.

Otkako se desila SEKA, grabi se, maže i laže sve u šesnaest. A svi ovi što se dokopaju para, odmah prvo ulažu u zemljišta. I gledaju kako da osiguraju investicije na duge staze. A gde ćeš bolje investicije i prilike nego kad prvo isprazniš istorijsko jezgro i za bagatelu pokupuješ hiljade i hiljade kvadrata prostora i zemljišta u prestonici jednog regiona.

Živim u centru i znam vrlo dobro ko trenutno najviše kidiše na stanove u ovom delu grada.
Fudbaleri, košarkaši, građani ''bratskih zemalja iz regiona'' (da ne imenujem, znamo svi ko se ne skida s naših grbača već decenijama), razni AirBnb i ''Stan na dan'' bilme... ovaj, mislim biznismeni... zatim ''TV lica'', modni kreatori (znam za slučaj dva stana u dve odvojene stambene zgrade gde su pravili šnajderaj u stanovima, pili krv stanarima s onim mašinama i presama), kafedžije i slični.

U tim delovima grada su nekad stanovali jako drugačiji profili ljudi. Profesori, lekari, istoričari, muzičari, slikari... Mogu i imena da počnem da navodim. Znam ih 20 koji su živeli pa otišli i 20 koji žive i dalje. Znam da deo forumaša i javnosti živi ubeđen da su tu bili sve sami ''komunjarski sinovi™ '' jer su čuli to od raznih radikala, ''patriota'', ''reformista'' i sličnih. Ali ko zna bolje, zna da to nije tako još od 1970ih godina.

Elem, behu nekad takvi profili stanovnika. A danas? Evo kako danas izgleda presek prosečne zgrade u tom delu grada: Stan 1 - neka smandrljana kancelarija ili firma u stanu; Stan 2 - divlji hostel; Stan 3 - bračni par koji upravo planira svoje iseljenje odatle jer ne mogu više; Stan 4 - drugi hostel, Stan 5 - ''Stan na dan''; Stan 6 - prazno/nepoznato, vlasnik negde u Dizeldorfu; Stan 7 - fudbaler, košarkaš ili ''TV lice''; Stan 8 - biznismen, dobri čika investitor iz Budve, Stan 9 - nekadašnji tavan, sada preotet prostor za nečiji AirBnb...

To možda nije planski urbicid, ali jeste jedna vrsta urbicida. Jer se ubija i guši ono što je nekad bio Beograd. Koga su njegovi stanovnici i izgradili i načinili takvim. A onda se promeniše vremena i dođoše razni s konopa i koca pa napraviše svoj brlog. Da ih podseća na rodne krajeve. :kafa:

Bendere, stvar je u tome što se CEO grad guši u problemima, a ne samo centar. Naravno, problemi su različiti, i tebi iz tvoje pozicije izgleda kao da se stvari odvijaju na štetu centra, ali veruj mi da i ljudi u drugim delovima Beograda dosta trpe i da je gotovo svako koga poznajem uveren da se grad razvija baš na štetu kraja u kom on/ona žive :D

Pritom dve stvari demantuju tvoju tezu o namernom "iseljavanju" centra:

a) cena stambenih kvadrata u centru grada ne opada
b) u centru se danas gradi više stanova nego pre desetak godina

Da bi teza o "amerikanizaciji" Beograda pila vodu, onda bismo imali vidljiv odliv stanovnika iz centra u prigradska naselja, i značajno veće investicije u infrastrukturu predgrađa. A ne dešava se ni jedno ni drugo ;)

Stihijski razvoj grada koji nije propraćen adekvatnim razvojem infrastrukture. To ti je Beograd.

Ceo grad ne plaća tzv. porez na ekstra zonu življenja, niti papreno skupe dugove i račune.

Cena kvadrata u centru i dalje raste, ali samo za određene veličine stanova. Najtraženiji su stanovi sa po dve, tri sobe. Veliki stanovi, kao i veliki lokali u zgradama, se sve manje prodaju. Jer srpska srednja klasa nema ni resursa ni interesa da kupuje veliki stan u centru. Ali svi ovi gorepomenuti imaju. I to i rade. Stari grad polako postaje novi Vračar. Tačnije, neki mutant između Vračara, Las Vegasa i Budve.

Mada nemam sumnji da i drugi ispaštaju zbog toga. Kao što je nekad npr jedan Medaković bio relativno mirno i prijatno naselje za život (mislim u smislu potreba, saobraćaja, sadržaja...) sad je i on prepun i prenabijen, jer ljudi koji se isele iz centra hteli ne hteli, moraju da se smeste negde. Ili kao što su jedni Jajinci nekad bili puni mana, ali bar imali benefite manjeg zagađenja, manjih gužvi, nižih cena... sada i oni ispaštaju jer kad se na već opterećeno naselje sa jednom trakom slije 30.000 novih ljudi, to dovodi do kolapsa i uništenja života za one koji su već bili tu. :roll:

Tako da ne sumnjam ja da ceo grad pati zbog toga. Samo se razlikuju cene i načini tih ispaštanja. A sve je to tako zato što su ovde došle ekipe koje bi da preoravaju nešto što se gradilo i institucionalizovalo decenijama, pa i vekovima. Jer videla žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu.

Bender Rodriguez":3onp86hn je napisao(la):
Živim u centru i znam vrlo dobro ko trenutno najviše kidiše na stanove u ovom delu grada.
Fudbaleri, košarkaši, građani ''bratskih zemalja iz regiona'' (da ne imenujem, znamo svi ko se ne skida s naših grbača već decenijama), razni AirBnb i ''Stan na dan'' bilme... ovaj, mislim biznismeni... zatim ''TV lica'', modni kreatori (znam za slučaj dva stana u dve odvojene stambene zgrade gde su pravili šnajderaj u stanovima, pili krv stanarima s onim mašinama i presama), kafedžije i slični.

U tim delovima grada su nekad stanovali jako drugačiji profili ljudi. Profesori, lekari, istoričari, muzičari, slikari... Mogu i imena da počnem da navodim. Znam ih 20 koji su živeli pa otišli i 20 koji žive i dalje. Znam da deo forumaša i javnosti živi ubeđen da su tu bili sve sami ''komunjarski sinovi™ '' jer su čuli to od raznih radikala, ''patriota'', ''reformista'' i sličnih. Ali ko zna bolje, zna da to nije tako još od 1970ih godina.

Elem, behu nekad takvi profili stanovnika. A danas? Evo kako danas izgleda presek prosečne zgrade u tom delu grada: Stan 1 - neka smandrljana kancelarija ili firma u stanu; Stan 2 - divlji hostel; Stan 3 - bračni par koji upravo planira svoje iseljenje odatle jer ne mogu više; Stan 4 - drugi hostel, Stan 5 - ''Stan na dan''; Stan 6 - prazno/nepoznato, vlasnik negde u Dizeldorfu; Stan 7 - fudbaler, košarkaš ili ''TV lice''; Stan 8 - biznismen, dobri čika investitor iz Budve, Stan 9 - nekadašnji tavan, sada preotet prostor za nečiji AirBnb...

To možda nije planski urbicid, ali jeste jedna vrsta urbicida. Jer se ubija i guši ono što je nekad bio Beograd. Koga su njegovi stanovnici i izgradili i načinili takvim. A onda se promeniše vremena i dođoše razni s konopa i koca pa napraviše svoj brlog. Da ih podseća na rodne krajeve. :kafa:

Истина, али не верујем да се то планира, једноставно дивљи капитализам. Ја тако рецимо нисам могао да схватим уништавање Дедиња где су се читави блокови избетонирали да би се подигле некакве гадости у којима људи живе са спуштеним ролетнама и без иједног цвета на тераси.
И онда каже лик "ја имам гајбу на дедињу"... Рекох брате оно што је чинило Дедиње су мале кућице са предивним двориштима, ти сад можда географски живиш на том месту, али ништа од онога што је Дедиње чинило Дедињем, немаш. Дакле платиш пар стотина хиљада евра да би живео у свињцу, само због имена. Е сад центар града је друга ствар, има тог неког садржаја због кога је људима битно да живе близу, али кад се довољно популације промени, биће оно што мој другар зове Сељоград :D

U pravu si, slažem se većinski. :wink:

Pa da, ima svačega. Malo divlji kapitalizam, malo slepo kopiranje, malo ''struka'' koja peva kako joj sponzor plati, malo investitorske igre... Ja se najviše hvatam za ovo zadnje jer gledam kako gradske vlasti već više od decenije (dakle ne mislim samo na ovog aktuelnog profesora doktora istoričara kolumnistu Politike) rade na štetu ljudi koji tu žive. Ne koji rade tu, ne koji tu zarađuju, nego koji tu žive. Još pre nego što su AirBnb i hosteli postojali kao pojam. Još pre nego što je iko u Beogradu pomišljao da na ravan krov zgrade nasadi kućerinu (pre raznih Draškovića, Šešelja, Unkovića...)

Ja se samo fokusiram na najgori i najveći deo problema. Ali da, u pravu si, nije to jedini faktor u celoj priči.

I slažem se i za Dedinje naravno. Pamtim ga i ja iz boljih dana, kad je bilo sasvim drugačije i sinonim za neke skroz drukčije stvari i ljude.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=790493#p790493:1tjum6mv je napisao(la):
Homer Jay » 05 Nov 2020 23:52[/url]":1tjum6mv]Stvar je mnogo jednostavnija od nekakvog zavereničkog plana da se "proteraju" ljudi iz centra. Razvoj infrastrukture prosto ne prati razvoj grada, i stoga grad pati, i to je vidljivo kako u centru, tako i na dalekoj periferiji.
Da još jednom ponovim. Određeni broj ljudi pošto poto trče da kupe stanove po jeftinijoj ceni, a posle kukaju kako nemaju adekvatnu infrastukturu i nemaju gradski prevoz. Da se plastično izrazim. Ode baba sa kolačima / nema kajanja nakon s..a. Kada se kupi stan, može da se kuka do sudnjeg dana, jer ne postoji apsolutno nikakav interes investitora ili grada da se ulaže u infrastrukturu, jer su oni svoje pare obrnuli. I krivica nije uopšte na njihovoj strani, jer je kupac apsolutno bio upoznat sa stanjem na terenu. E sad, što mnogi ne umeju ili neće da uključe mozak, to je već druga priča. Kada se ne bi ništa kupovalo dok se ne odradi infrastruktura, i te kako bi se pozabavili tim pitanjem.
Što se tiče proterivanja ljudi iz centra, zarad pretvaranja istog u ugostiteljsku četvrt, ne verujem da će se to desiti, jer je došlo do promena snaga u Starom gradu, pa više nije u interesu opstrukcija istog.
Inače, slažem se većinom sa prepiskom u prethodnih nekoliko postova.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=790504#p790504:3mducr7i je napisao(la):
Bender Rodriguez » 06 Нов 2020 12:45 am[/url]":3mducr7i]
To možda nije planski urbicid, ali jeste jedna vrsta urbicida. Jer se ubija i guši ono što je nekad bio Beograd. Koga su njegovi stanovnici i izgradili i načinili takvim.
je*******iga, centar je nekada bio turska kasaba gde su govna tekla po ulici nizbrdo ka Dunavu. Pa su došli neki urbanisti, školovani na zapadu da malo "germanizuju" grad, trasirali novu uličnu matricu potpuno ignorišući zatečeno stanje i dušu grada i njegove stanovnike. Onda su došli neki biznismeni iz raznih srpskih vukoj..... da zidaju neke nove zgrade za neke nove Beograđane koji su se dovlačili u taj centar odasvud, od Brgulje do Dragobraća.

Mislim ljudi, grad je "živo tkivo" i menja se i menjaće se. Eto Karađorđeva ulica i Savamala su nekada bile stambena zona, pa su postale trgovačka, pa posle toga industrijska, pa sad postaju ugostiteljska ... Nekad je to bio centar grada, pa se taj centar u nekom momentu pomerio na vrh grebena. Novi Beograd je bio "spavaonica" a sad je poslovni centar grada. Mirijevo je nekad bilo selo sa živinom i stokom, danas je grad za sebe.

Ljudi koji trenutno žive u nekom delu grada nemaju nikakvo ekskulzivno pravo na njega i veto na njegove promene jer su se i oni (njihove porodice) nekada u njega doselili i uticali na njegovu promenu u nekom istorijskom trenutku.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=790507#p790507:284qad17 je napisao(la):
Homer Jay » 06 Nov 2020 12:53 am[/url]":284qad17]
Da bi teza o "amerikanizaciji" Beograda pila vodu, onda bismo imali vidljiv odliv stanovnika iz centra u prigradska naselja, i značajno veće investicije u infrastrukturu predgrađa. A ne dešava se ni jedno ni drugo ;)

Sihijski razvoj grada koji nije propraćen adekvatnim razvojem infrastrukture. To ti je Beograd.
Процес "американизације" је у иницијалној фази:

https://www.ekapija.com/real-estate...trom-gradi-se-nadomak-beograda-avalske-doline

https://www.ekapija.com/news/299495...nja-novog-luksuznog-kompleksa-na-kosmaju-foto

Има још нешто у фази развоја на Авали или на Космају, али не могу да нађем. Такође, у фази планирања су сателитска насеља у сремском делу града.

Исељавање у предграђа се десило свуда - у Пешти нпр. пре двадесетак година - и није га могуће избећи. У Београду је успорено због неизграђености града, и то на локацијама које су привлачне купцима (Врачар, Нови Београд, Звездара, Вождовац), али, управо због недовољне развијености инфраструктуре, неће трајати дуго, јер нпр. реконструкција Горњег Земуна без метроа неће бити тако брза, нити ће привући боље платежне купце: зато ће неки од њих пут околних брда и ледина.

Dugo vremena mi se mota po glavi kako bi izgledalo kada bi se napravila neka radikalna intervencija na trgu, inspirisana ranije iznetim razmisljanjima clanva foruma. Konacno, posle vise (evo vec) godina :roll: uspeo sam da odvojim danas malo vremana za grubu skicu. Napomena: Detaljnom analizom se nisam bavio, vec samo okvirnim postavljanjem koncepta.

Postavio sam sebi tri glavna cilja:

1. Resiti se tranztnog saobracaja
2. Formirati trg sa jasnim granicama, pravilno oibvicen postojecim i planiranim objektima
3. Formirati podceline sa razlicitim sadrzajima

trg 01.jpg

Skica 1: Formiranje cetiri prostorne celine u sklopu trga

-Celinu jedan formiraju zgrade Narodnog Pozorista i Muzeja sa spomenikom Knezu Mihajlu kao centralnom figurom. Glavna namena: Okupljanje posetioca dok cekaju na ulazak u muzej ili pozoriste.

-Celinu dva cini glavni trg, pravougaonog oblika koji formiraju okolni objekti. Ovaj prostor ima razne namene, okupljanje ljudi, sedenje, koncerti itd, idtd... Na njemu ima mesta za zelenilo, fontane, otvorene i prostorne povrsine, klizaliste, a blago i kaskadno se spusta niz Francusku ulicu prateci konfiguraciju terena.

-Celinu tri cine ulica Makedonska i Brace Jugovica, gde je cilj ocuvati stare objekte poput bioskopa Balkan i na neki nacin konzervirati ih. Resiti se tranzitnog saobracaja, i stvoriti ugostiteljsku zonu. Taj deo Trga bio bi neka vrsta ekstenzije Skadarlije, sa usporenim, pre svega dostavnim saobracajem i usluznim sadrzajima, kako privremenim tako i dugorocnim.

-Celinu cetiri cini veza izmedju Knez Mihajlove i Trga.

Tu bi se svakako naslo mesta za neki javni objekat (opera, muzej, filharmonija,...) koji bi definisao jugoistocnu stranu trga.

trg 03.jpg

Skica 2: Da ne duzim, kruzni tok ispod trga koji cine tranzitne saobracajnice. Gde bi bili ulazi u podzemni tunel, kako bi izgledali, koliko su smisleni? Nisam se time trenutno bavio. Verujem da bi se moglo naci neko smisleno i konstruktivno-estetski prihvatljivo resenje.

trg 02.jpg

Skica 3: Zona usporenog saobracaja. Verujem da ovde ne bi bilo puno automobila, obzirom da se verovatno 99% saobracaja koji generise guzve odvija ispod zemlje. Sa tim u vezi, ove ulice treba da prihvate vozila iz manjih okolnih ulica i sprovede ih ka kruznom toku.

Sigurno mi je promaklo puno aspekata, pa eto, ako ih je neko od vas bolje od mene sagledao slobodno neka udari po kritikama.

NIje mi jasno zašto se opet prave gužve u Dečanskoj i Braće Jugović, u svim trakama, u smeru ka Bulevaru despota Stefana. Izmešten je pešački na uglu Braće Jugović i Bulevara despota Stefana, a još ranije je ukinut pešački ispred Doma Omladine, na uglu Dečanske i Makedonske i opet se vozila pakuju i blokiraju pomenutu raskrsnicu. Pogotovo u špicevima. Brzo se raziđu, ali ne znam koji je uopšte razlog da se tu gomilaju. Jedino, ako je dole do semafora kod Bulevara despota Stefana.

izvor: gspbeograd.net

Možda nije tema ali ne znam gde bih drugde postavio ovu pitanje. Da li postoji neka inicijativa za vraćanje staro ime trga?

Није лоше решење то да се отера под земљу мада морали би постојали отвори иначе би то била гасна комора

Одлично размишљање, још би додао као предлог да се подземна саобраћајница продужи и дуж Дечанске до Трга Николе Пашића, да буде спојена са Теразијским тунелом. Једино остаје питање вентилације.

Било би места и за то, а и лакше би се улазило из подземног тунела :)

Један или два улазна портала су вишак на тако малом простору. Под земљу би морали да иду само главни правци кретања. Друге би требало или укинути или преусмерити.

У сваком случају је тунел Г. Принципа-Бул. Деспота Стефана неопходан да би се видело како и колико ће се растеретити саобраћај око Трга Републике, па тек се онда могу озбиљније планирати токови саобраћаја на њему.

Odgovore na ta pitanja moze dati jedino siroka i sveobuhvatna analiza svih relevantnih struka. Od arhitekti i urbanista, preko saobracajaca, protivpozaraca, ekonomista, ekologista itd., da ne nabrajam sad.

Meni je najzanimljiviji taj aspekt da se dobije jedan veliki trg, oivicen javnim i kulturnim objektima, pravilne forme sa raznim sadrzajima, jer ako cemo iskreno, Trg Republike u sadašnjem obliku i ne lici bas na trgove u nekoj opsteprihvacenoj formi, a kao preduslov za planiranje trga u skladu sa mojom zamisli, neophodno je da se ceo taj deo rastereti masivnog tranzitnog saobracaja.

Koliko tunela i koje ulice bi se slivale u podzemni kruzni tok deo je sire urbanisticko - saobracajne slike koju izmedju ostalog definisu i ostale planirane saobracajnice.

za to kopanje ispod trga mozemo da uradimo trecinu jedne linije metroa...... skupo bre.

Preteruješ.

Ovo je plitki iskop. To je bukvalno jedan malo širi i dublji rov u koji se stavi betonska kutija.

Potrebno je samo malo putovati po Evropi i videti kako se tamo neke stvari rešavaju. Više puta sam pominjao madridski trg Plaza Mayor, ne samo zbog toga kako pravi gradski trg treba da izgleda, već i zato što ispod njega teče saobraćaj.

https://www.google.com/maps/place/Madri ... -3.7037902

Vrh