[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=679269#p679269:1sgndvqj je napisao(la):
Пантограф » Pon Nov 11, 2019 11:24 pm[/url]":1sgndvqj]Zuma, saobraćaj je tu takav zato što se uliva u tunel, tj. 'udara' u glavni pravac Trg NP - tunel. Zato sve stoji, jer desna strelica za ulazak u tunel nema efekta, pošto se u njega sa konfliktnog pravca konstantno ulazi u dve kolone, dakle i u desnu traku.
To ti je, ukratko, zašto to proširenje nikakav saobraćajni efekat ne bi imalo, a, osim toga, takvo 'budženje' ulica nauštrb trotoara i... zgrada, zaista, ne priliči ni urbanizmu DR Konga.
Njegov predlog, iako radikalan, uopšte nije nerealan.
Posmatrajmo prvo samo ovaj od Makedonske do Nušićeve.
Na tom potezu imamo parking mesta na trotoaru pod uglom od 45' koja zauzimaju približno istu širinu ulice kao jedna saobraćajna traka. Njihovim uklanjanjem, dobio bi se taj dodatni prostor za još jednu saobraćajnu traku a bez ikakvog sužavanja trotoara. Dakle, u Dečanskoj, na potezu od tunela do Makedonske, ima itekako mogućnosti za ubacivanje još jedne trake bez pogoršanja uslova za pešake. E sad... ovaj predlog može da dobije dve velike kritike.
Prva kritika bilo bi (retoričko) pitanje da li je u redu da se sklanjaju parkirani automobili sa trotoara samo da bi se zamenili vozilima na kolovozu. Moj odgovor na to bi bio: ako će to da unapredi protok i funkcionisanje celokupnog saobraćaja, pa samim tim i javnog prevoza koji želimo da promovišemo i učinimo više zastupljenim... onda je dobitak od toga vredan te cene.
Druga kritika bi bila da nije u redu da se ruše dva predratna objekta u
Braće Jugovića samo radi saobraćaja. Najpre da kažem da mislim da nema dovoljno argumenata da Bioskop Balkan ostane netaknut
po svaku cenu. Pre nego što krene halabuka, da podsetim da sam ovaj stav zastupao
još pre nego što je bilo ko predložio njegovo uklanjanje radi saobraćaja. Taj stav sam iznosio i ranije u kontekstu priče o uobličavanju Trga republike, zato što ceo taj blok gde je Staklenac smatram odvratnim, tesnim, beskorisnim i zapuštenim kancerom koji služi samo da ometa: pešačke tokove, saobraćaj, vizure i celovitost Trga republike odnosno prostora između Doma omladine, Doma vojske, Pozorišta, Muzeja, Doma štampe i Jugoeksporta.
Tako da ovaj Zumin predlog, iako naizgled deluje radikalno, uopšte nije ni nemoguć, ni nakaradan ni na bilo koji način štetan. Bar što se tiče poteza Makedonska-Tunel. Slažem se da je blok ''Staklenca'' već d(r)uga priča i da tu ima dosta da se raspravlja, zbog tri predratna objekta u njemu. Ali ne vidim ništa loše u tome da se sadašnja parking mesta ispred škole Mokranjac iskoriste za dodatnu saobraćajnu traku i time smanje gužvetine koje bukvalno dave i guše ceo kraj samo zbog te jedne tesne 2+2 deonice.
Štaviše, cela ova ideja postaje još relevantnija ako uzmemo u obzir planove da se Čumićevo sokače dodatno sredi i revitalizuje. Jer bi onda taj prostor, kao i pasaž iza Dunav osiguranja, mogli da postanu novi pešački koridori. Tako da osoba koja putuje do/od škole Mokranjac može da joj priđe koristeći neke od tih pasaža umesto da kao što sad većina radi (kažem iz svog nekadašnjeg iskustva) radije idu do ''ćoška''.
Sve što bi se izgubilo ovim predlogom (proširenje od tunela do Makedonske) jesu samo ta parking mesta. Ništa više. Čak ni jedan cm širine trotoara. A drastično bi pomoglo saobraćaju, uključujući i javni prevoz, koji je meni i najbitniji i najprioritetniji, pa tek onda sve ostalo.