Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Naravno da je lepše sa granitnom kockom. Dali smo tolike pare za nju, pa bi mogla i da ostane.

Treba je pikovati, obavezno, pa onda možemo da se nadamo da podloga neće previše propasti zbog vode do pravljenja metro stanice ili podzemnog parkinga. A tad se sve radi ispočetka, i to je to. U trenutnoj situaciji to je možda najbolji kompromis. Uz nadu da će to biti uskoro.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=662507#p662507:1mr3y2j9 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Sub Sep 21, 2019 1:40 pm[/url]":1mr3y2j9]
giphy.gif


A znači TO su jutros iscrtavali u Vasinoj...

O bože... :shock:

source.gif


Ben, ne brini, sve će to (o mila moja) prekriti snijeg, ružmarin a bogami i šaš... čim se uhvati sloj na glatkoj površini, pa se sledi, pa klizanje tamo-amo... i tako. Ostaje nam da se nadamo a ja se sigurno nadam, ja se možda i previše nadam (insp. A.Dedić).
500484114.gif
 
Trenutno je stanje, međutim, ovakvo:

Pogledajte prilog 1

Ovde ne može da zakoči ni čovek u dobrim patikama sa gumenim đonom, a kamoli automobil od nekoliko tona.
Takođe, bez fuga, sa ovako krupnim šljunkom, SVA voda odlazi direktno u osnovu puta. Sumnjam da će za manje pljuskove i da stigne do slivnika. Pa ostaje da se nadamo da će uraditi i jedno i drugo.
 
Док сам гледао ову машину данас како ради, закључио сам да ради управо то - пикује површину гранитних коцки:



Овде, у предњем плану, као да је машина испробавана - има делова који су храпави, а има и оних који су глатки:





Овако изгледа коцка пре пиковања (прве две слике) - види се да је током обртања на доста места окрњена - кад се пикује (трећа слика) та оштећења губе на значају:









Као нестручњак, мислим да је штета што није остала неравна коцка која би се учврстила и којој би се срубиле грубе неравнине; ова изгледа добро и фуге јој, наизглед, нису од силикона (в. прву слику):









На следеће три слике се види ивица између Трга и коловоза:











 
Hmmm......pikovanjem kocke izgledaju kao da su od betona. Samo da ne tonu je najbitnije
 
Rekao bih da je ovo popunjavanje izmedju kocki daleko bolje uradjeno. Ali definitivno fali nekakav nepropusni sloj odozgo, jer ce ovo popunjavanje da bude odneseno padavinama. Plus sto ga ima previse, tj previse je blizu povrsine, tako da je sada prakticno kao jedna ravna povrsina. Ja stvarno ne razumem ko nadgleda ove nove radove i ko je uopste osmislio ovakvu izmenu. A sa Sasinih slika bih rekao da, tu gde je pikirana povrsina, da je istovremeno odnesen i taj sloj izmedju kocki. Sve u svemu, i dalje neko ovde ne zna da radi kako treba.
 
Da li mi se čini ili kocke koje su okrenute propadaju ili nisu dobro postavljene. Iskoristio sam fotografiju koju je Saša postavio u postu iznad.
 
Ne propadaju nego nije dobro urađen spoj onih od ranije i ovih koje su okrenute. Tu je bila granica između trotoara (koji je i ranije bio ravan) i kolovoza.
 
Ako sam dobro razumeo simboliku, ovo je zeleni protest protiv prevelike ljubavi prema betonu i asvaltu ... ili možda u čast nedelje globalnog štrajka protiv zanemarivanja krize oko klimatskih promena?

Pogledajte prilog 4
Pogledajte prilog 3
Nebitno šta je, ali brzo su shvatili i da su ploče zgodne za ostavljanje poruka.

Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1

Prvo, protestne poruke, posle će biti ljubavne, pa navijačke. Uskoro će verovatno biti nešto u stilu: Ko ne dođe na stadion u nedelju ...:

Ne imao od srca poroda,
Ni muškoga, ni devojačkoga!
Od ruke mu ništa ne rodilo,
Rujno vino, ni šenica bela!
Rđom kap’o, dok mu je kolena!”

Daleko je Evropa.
 
Odvratno. Šta je na ovoj poslednjoj slici? Neko je radio generalku na skuteru?
Treba te klupe ukinuti, kad je sve golo neka bude do kraja. The full monty.
 
Jesmo st*** kao ljudi, imaju kamere nek nadju te sto su zasrali i uprljali i kazne ih debelo.

Sent from my SM-G970F using Tapatalk
 
Pa nismo ni mislili da ce Trg dugo ostati sterilno cist. Kada se jednom bude totalno isprljao, onda ovakave fleke nece biti toliko vidljive.

S obzirom da su za renoviranje ulozene tolike pare, mogli su da postave grupu cistaca da prolaze tokom noci. Barem do zime.
 
Na nekoj od prethodnih strana neko je okačio fotke zapušenih kanala za odvod na trgu. Sinoć sam prolazio preko trga i svi kanali su očišćeni. Koliko će ostati takvi, videćemo.
 
Da su pojila za stoku umesto klupa bilo bi cistije. Jedino ostaje da komunalna sluzba bude na trgu 24/7 kao u BNV.
 
Pa kao sve u gradu je poenta je u ODRŽAVANJU, ali kao što neko reče i kod onih kišnih bujica, "... treba održavati rešetke i slivnike, ali to je svakodnevni posao i ne presecaju se crvene vrpce i PR je tu slab..."

Biće ovde još renoviranja, ispravljanja, shodno tome i aneksa ugovora, tendera za renoviranje renoviranog itd...

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
I dalje stojim da su one hrapave kocke 10 puta lepse od ovih (š)pikovanih. Samo da su lepo izbrusili siljke kao na trotoaru na Kosancicevom vencu i bilo bi savrseno. Ovo ovako mi je i ruzno i nebezbedno.
 
Naravno. Pa mogli su da prođu tom mašinom za pikovanje i preko cepane strane i sigurno bi se problem rešio.

Ali kad je podloga loša, džabe ti i najskuplji i najpraktičniji materijal na vrhu. Pa svako ko zna bar nešto o renoviranju zna da je su za krečenje i pločice najvažnija podloga i da priprema podloge traje mnogo duže nego obično krečenje (ili neki efekat) i lepljenje pločica.
 
Рекао бих да машина која пикује истовремено и сабија коцке и чини да се песак између њих лепо слегне. Фуге при врху остају чисте па ће можда налити нешто у њих.

Eво још слика од јуче:



























 
Vrh