Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Ti siljcu mogu za 1 sat da se rese tako sto se brusilicom poravna gde strci ali kao nece zbog zone usporenog saobracaja, cuo sam da je sekretarijat za saobracaj rekao da se ostavi ovako zbog bezbednosti ali nemoj me drzati za rec.
 
Da me izvinete na izrazu, govnj...u motku u ruke pa po bagri.

A za ispravku kocki, Vesicu i ekipi lanac oko nogu, cekic i dleto u ruke pa da kuckaju po njoj dok se ne uglaca kao pista.
 
:shock: Nije valjda da je Trg pušten u saobraćaj bez tehničkog prijema?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=659686#p659686:36nhxisd je napisao(la):
tzoran1 » 13 Sep 2019 10:09 am[/url]":36nhxisd]Mogu da je ishobluju pa lakiraju... :laugh:

Pa verujem da odprilike tako nekako i zamišljaju mašinsku obradu...ili kao mašinu koja će u prolazu da brusi površinu (a to što su kocke namenjene da trpe pritisak, ali da nisu složene tako da trpe i bočno opterećenje, to im nije poznato...) ili kao majstore koji će ugaonim brusilicama da ručno obrađuju svaku kocku, komad po komad... pa kako koja ispadne, da li će biti u nivou...

"crta za slivanje vode"... to je taj nivo.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=659679#p659679:3asnjpxi je napisao(la):
Vračarac » 20 minutes ago[/url]":3asnjpxi]Ti siljcu mogu za 1 sat da se rese tako sto se brusilicom poravna gde strci ali kao nece zbog zone usporenog saobracaja, cuo sam da je sekretarijat za saobracaj rekao da se ostavi ovako zbog bezbednosti ali nemoj me drzati za rec.

A da stave neke kamere za brzinu ili da po ceo dan stoji pandur za famom.

Ne znam da li još negde u svetu postoji ovako bučna i neudobna kaldrma u centru grada. Jeste ona lepa na oko, ali onda bolje da su stavili tursku kaldrmu sa Kosančića i Skadarlije.
 
Strabag nagrađen za nepredviđene radove, a sada moraju da poprave ono što su Vesić&Co rekli da će sam saobraćaj da poravna? Ovo je stvarno hebanje u zdrav mozak. Da ljudi prvo kukaju na kocke, dok se još nije ni otvorio trg, i ovi da kažu da ne brinemo jer će se to ispraviti samo od sebe zbog saobraćaja, pa onda isto to da izjave kada je otvoren trg, ali sada jok, sada je kriv Strabag. Gde su predstavnici te firme da izdaju saopštenje o njihovim lažima i manipulacijama? Ovo je horor...
 
Hobluj kolovoz, isto ko onaj tunel sto je bio nizak, pa malo hoblovanje. Imamo i specijalistkinju za hoblovanje......zovite je odma.....Ne treba mnogo, samo malo da prode ovlas......
 
Ja sam misljenja ipak da u Srbiji sada vlada problem manjka radne snage sa dobrim iskustvom. Po meni ovo nije posledica, manjka materijala ili neznam kakve mahinacije, vec je ovde problem (po meni), manjak iskustva majstora.........po meni za ovakav poduhvat su trebali dovesti neke skupe masjtore iz Italije, Spanije ili Portugala.... da odrade...ovi nasi da uce! Stvarno me nekad dusa zaboli kad vidim za kakve su opcije hvatamo........
 
Trg gradio Vesicu Gorane,
Trg gradio u gradu bijelome,
Kocke redjao cetiri stotine dana,
Cetiri stotine sa petnaes' majstora;
Ne mogase kocke poredjati,
A kamoli trga zavrsiti:
Sto Vesicu za dan poredja,
To sve u noc tamnu propade.

Tada vice sa planine vila:
"Ne muci se, Vesicu Gorane,
Ne muci se ali harci blaga!
Ne moz, Gorane, kocka opstati,
A kamoli sagraditi trga,
Dok ne nađes dva slična imena,
Dok ne nadjes Pamet i Logiku,
Da zakopas pod zemlju crnu:
Tako će se kocka obdrzati,
I tako ćeš sagraditi Trga

A kad pitanja naviru teska
Lupi glupost Vesicu Gorane, lazi,
J***s logike i zdravoga razuma,
Nit' ih je bilo, nit’ ce ih biti
A ovce na sve nasjedaju...
I ljetuj dogodine u Sopotu gradu"
 
Upravo to, dobra ideja i zelja je postojala da se stavi materijal koji je dobar i koji izgleda lepo. Strabag zvuci primamljivo kao strana multinacionalna kompanija ali oni angazuju posle nase dundjere i zavrsi se uvek lose. Za ovakve poslove dovesti sto ti kazes nekog zabara Mikelandjela da to lepo ukroji onako kako to oni rade sirom Italije a ne ovi nasi na coca coli koja se vidi i vinjaku u dzepu.
Ja sam slicno slaganje plocica doziveo u rodjenom kupatilu od jednog takvog dundjera.
 
Da da, svi su krivi, osim onoga ko treba da brine...
"crta za slivanje vode..." :)
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1FXlcCnAjbU[/youtube]
 
Sa Tvitera i drugih medija:

"Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ukazao je danas da je rekonstrukcija trga u tom gradu, koji je površinski veći nego Trg Republike u Beogradu, koštala 400.000 evra, i trajala 75 dana, dok su radovi na beogradskom izvođeni 375 dana i koštali 10 miliona evra, 20 puta više."

"Od tih 400.000 evra 100.000 je koštala samo fontana.

trg-sabackih-zrtava-04.jpg

trg-sabackih-zrtava-05.jpg


"Beograd je za Šabac teška provincija."

"Gradski trg izgrađen je jeftinim građevinskim materijalom, betonom, a jedan deo ofarban je pastelnim bojama. Gradnja je trajala svega 75 dana, koštala je 400.000 evra, a sto hiljada evra dato je za fontanu. Ona je veoma funkcionalna, dostupna svima, a pogotovo deci za igru. Drugi deo potpuno je otvoren za šetnju, okupljanja, igru, fudbal ali i za vožnju trotinetom… Okolo Trga posađene su sadnice drveća, a na istočnoj strani je zelena površina sa cvećem i ukrasnim šibljem.

Tu je i fontana sa spomenikom šabačkim odličjima, ordenima Francuske, Čehoslovačke i Karađorđevom zvezdom za herojstvo i stradanja u Prvom svetskom ratu. Takođe, s jedne strane vodi biciklistička staza, što otvara mogućnost pristupa i ovoj vrsti saobraćaja. Postavljeni su i veliki panoi za izložbe i klupe za odmor, a u blizini su i fino oblikovane česme sa pijaćom vodom. Ono što daje poseban utisak na ulazu na trg, sa zapadne strane, postavljen je spomenik sa uklesanim stihovima Jovana Jovanovića Zmaja iz poeme „Svetli grobovi“, a simbolično tu je i crna ploča sa stotinu otvora. To su prozraci, i pobeda svetlosti nad tamom, a zvanični naziv je Trg šabačkih žrtava."

Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1

trg-sabackih-zrtava-08.jpg

trg-sabackih-zrtava-06.jpg

trg-sabackih-zrtava-07.jpg


[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=D57a3W26Knk[/youtube]
 
Ma taj Šabac je trn u oku SNS-u jer tamo valjda oni nisu na vlasti.

Jooooj, kako bih želeo da jednog dana svi odgovorni za pumpanje cena završe u zatvoru, ali to je vrlo teško dokazivo, jer niko bitan tu ništa nije potpisao.
 
Zatim, imamo činjenicu da su u pitanju DVA različita problema, a ne jedan. A to niko ne pominje. Jedno je namerno gruba gornja površina kamena, a sasvim nešto drugo je da ti blokovi tonu. Jedno nema veze sa drugim. To što će oni izravnati grubo isečene vrhove blokova neće sprečiti čitave te blokove da tonu. Nije kolovoz neravan samo zbog jednog problema. Kako će ispraviti ovo drugo? A uz to, oni su već "brusili" to kamenje i to sada izgleda ovako. Par paralelnih rezova, pa nam ostaje neuništiva nada da će granit da se dalje razlomi sam od sebe? Nisam baš siguran da li će se to desiti i koliko će da traje ako se jednog dana desi.

Pogledajte prilog 1
 
SZS: Realna vrednost rekonstrukcije Trga 4,2, a ne devet miliona evra

Potpredsednik Narodne stranke i šef odborničke grupe Savez za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović izjavio je danas da je zamenik gradonačelnika Goran Vesić obmanuo javnost tvrdnjom da će kocke na Trgu republike biti zamenjene o trošku izvođača, jer je iz gradskog budžeta izdvojeno dodatnih 34 miliona dinara za radove na Trgu.

On je na štandu Narodne stranke na Trgu republike, gde je razgovarao sa građanima, istakao da je odbornička grupa SZS detaljno analizirala radove i izračunala da sve što je urađeno na Trgu realno košta 4,2 miliona evra, odnosno više nego duplo manje od devet miliona evra potrošenih iz budžeta Beograda.

„Zato tražimo od Državne revizorske institucije, tužilaštva i policije da istraže da li postoje elementi krivičnog dela u vezi sa radovima na Trgu republike“, rekao je Jovanović, prenela je Narodna stranka.

https://www.danas.rs/politika/szs-realn ... iona-evra/
 
Upravo to:
1. voda prolazi, pojedinačne kocke tonu, narušavaju integritet kolovoza.
2. kocke su neravne
i onda, oni prave treći problem
3. prave zareze na površinama kocki, u nadi da će to "oslabiti" neravnine i da će doći do ravnanja površine odlamanjem komadića.
I? Kako to obično biva, odlomljeni kamenčić će završiti u karoseriji ili šoferki nekog automobila, ne daj bože pogoditi nekog prolaznika...
 
Da li neko može da odgovori ko je zadužen za izbor kocke koja se ugrađuje? Koliko znam, izvođač radova ne sme ništa da menja na svoju ruku. Ko naručuje te kocke? Ko sve to odobrava? Izvođač radova sigurno ne, zar ne? A oni se krive za sve... Samo da ne bude kriv Vesić&Co
 
Gde su ovi majstori ucili zanat, kocka se brusi horizontalno a ne verikalno, za to i ne treba znanje nego mozak.
 
Obo nije brušenje, ovo je sečenje...

A ko je projektovao ovakav kolovoz, ko je odobrio, ko je potvrdio, ko je bio nadzor, ko je primio radove, ko je isplatio radove, ko se slikao pre samo dve nedelje...?
 
Tek sam sad uočio da Vesić koristi termin "presložiti", a ne popraviti ili nešto slično. Međutim to znači da se čitav kolovoz radi ponovo. Moraju da izvade blokove, poprave podlogu, nekako ravnije iseku vrhove svih granitnih blokova (?, otvore kamenolom-radionicu na Trgu?), onda ih vrate nazad i opet nekakako bolje reše horizontalno vezivanje blokova, ali sada tako da vezivno sredstvo izdrži sva opterećenja, da se ne raspada posle 10 dana, i da trajno bude vodonepropusno. Puno sreće oko svega toga.
 
Vrh