Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Pre svega, ta ideja o "usporavanju saobraćaja" na ovom čvorištu je jedna velika glupost.
A ovo "scenografsko" rešenje kolovoza koji se raspada posle nedelju dana je posledica tog diletantskog odnosa prema gradu.
 
Uvek je fascinatna zabava čitati naše medije, a onda pogledati šta se STVARNO desilo. Vest u Blicu ide ovako:

TRG REPUBLIKE NA DORADI Majstori noćas popravljali kocke

Radnici "Štrabaga", firme koja je bila izvođač radova na rekonstrukciji Trga republike, noćas su vršili popravke na delu saobraćajnice gde su od skora postavljene nove kocke, odnosno kaldrma, kako bi se usporio saobraćaj u ovom delu prestonice.

Stanovnike centralnih gradskih ulica iznenadila je noćašnja poseta radnika preduzeća zaduženog za ovaj deo puta, a sve zbog pojedinih kamenih kocki koje su se, kako saznajemo, tokom kiše koja je padala pre nekoliko dana, malo ulegle.

Da neravnine postoje otkrio nam je nedavno i pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

- Kamena kocka na Trgu republike postavljena je radi bezbednosti pešaka jer će usporiti saobraćaj, a neke neravnine svakako će biti ublažene - najavio je pre nekoliko dana Mladenović.

https://www.blic.rs/vesti/beograd/trg-r ... to/06j9mfl
A šta su STVARNO radili?

To "popravljanje" se sastojalo u nekoliko usisivača za prašinu. Naime, počistili su ovaj izbačeni beli materijal sa vrha, pošto je belo previše uočljivo na crnoj pozadini granitnih blokova. Drugim rečima, ništa nisu "popravljali", nego su sakrivali grešku da bi se manje videla.

Zatim, da bi se smanjio efekat loše vesti po nivo poverenja u stručnost vlasti, posebno su naglasili kako je pomoćnik gradonačelnika još odavno najavio da će "neravnine biti ublažene". Dakle, narode, sve je pod kontrolom, oni su to znali i ranije. Jedini je problem da je on tada pričao o previše neravno isečenom vrhu kamenih blokova, a ne o neravninama koje su posledica toga što ti blokovi tonu. Dakle čista laž Blica, jer to nema baš nikakve veze sa vešću o kojoj ustvari pišu. Međutim ipak je upečatljiva neprimetnost prelaza na nepovezani i nebitni "argument". To ide ovako. Pričaju o neravninama na kolovozu (zbog tonjenja blokova), pa onda odjednom imate ovaj prelaz:

"Da neravnine postoje otkrio nam je nedavno i pomoćnik gradonačelnika ..."

gde u sred teksta i bez upozorenja reč "neravnine" poprima sasvim drugo značenje (neravnine zbog grubo isečenog vrha kamenih blokova).

Međutim daleko je najluđi, i ali najsuptilniji, sledeći propagandistički trik. Kaže se ovako:

"... a sve zbog pojedinih kamenih kocki koje su se, kako saznajemo, tokom kiše koja je padala pre nekoliko dana, malo ulegle."

Prvo, nisu se samo "ulegle", nego su se "MALO ulegle". Pridev obavezan. Zatim su "pojedine", a ne bez kvalifikatora o malom broju, ili možda čak "priličan broj", što bi bio daleko istinitiji opis. Takođe, nikako ne opisati problem bez ODMAH ponuđenog opravdanja i razloga zašto se on pojavio: "Zbog kiše".

E sad, činjenica da kiše baš nikakve veze nemaju sa pravilno postavljenom kaldrmom, jer kiše padaju na sve kaldrme sveta otkako je ona izmišljena pre par hiljada godina, za pisca NIJE VAŽNA. Čemu onda to služi? Da bi se u manipulativnu mrežu "pokupili" intelektualno lenji, i svi oni koji čitaju na brzinu, ili površno, ili baš ništa ne znaju o kaldrmi i putevima, niti ih oni imalo interesuju. Dakle bar pola čitaoca. Ali ih interesuje šta se dešava u gradu ili kako radi gradska vlada. Činjenica da je razlog za problem odmah ponuđen uz vest da se on pojavio, bez uzbuđenja i naglašavanja, onako usput, čak u ISTOJ REČENICI (!), kao da je takav problem sasvim očekivan i više nego normalan posle tako očiglednog i objektivnog uzroka (kiše), sve je to za takve čitaoce sasvim dovoljno. Oni će jedino svesno registrovati da se nekakav opravdani razlog za problem odmah spominje (kiša), pa dakle nema potrebe o tome dalje razmišljati. Sama forma rečenice je za njih već dovoljno ubedljiva.

To je "informisanje" danas u Srbiji, a opozicija i njihove PR veštine deluju kao da se mala deca igraju politike u pesku.

Usisivači u akciji "popravke" (imidža, a ne Trga):

file.php
 
Šta se dešava sa rasvetom na Trgu, kao da nije sinhronizovana sa ostalom rasvetom po gradu. Prošao sam u 19:50, svuda oko Trga rasveta radi, samo na rekonstruisanim delovima nema svetla. Kasnije je upaljena.
Znam da je od juče po rasporedu pomereno uključivanje rasvete, pa se sada pali ranije, od 19h. Bar je tako bilo na Blicu napisano, jel moguće da oni to nisu uskladili pa se na Trgu pali kasnije, po rasporedu za leto?
 
Izbačeni materijal je očišćen gde god se nije previše duboko zavukao u neravnine granitnih blokova.

Pogledajte prilog 6
Pogledajte prilog 5
Pogledajte prilog 4
Međutim neka korist od toga je što se bar sada lakše uočavaju najopterećenija mesta, odnosno početak pravljenja delimično povezanog niza potonulih blokova (kolotraga), pošto ima manje slučajno razbacane bele boje koja vizuelno maskira najviše pogođena mesta. Takođe, počinje da se primećuje (mada ne na ovim slikama) da prosečni nivo kolovoza više nije ravnog, odnosno lučnog oblika, nego da je malo utonuo (kao celina) tamo gde prolaze točkovi. Hoću da kažem, kolotrag ne prave samo bliski i vidljivo utonuli blokovi, nego i oni koji naoko ne izgledaju da su imalo potonuli u odnosu na svoje susede (pošto recimo tone cela obližnja grupa blokova zajedno). Mada je ovo drugo za sada samo nesigurni utisak, jer je zbog saobraćaja nemoguće prići bliže i spustiti se dovoljno nisko da bi to bilo jasno vidljivo.

Pogledajte prilog 3
Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1
 
Ovo je takva komedija da nemam sta da kazem vise.
Samo zamislite kako ce izgledati za godinu dana. Izaziva smeh zar ne?
Popraviti nece kako treba to je sigurno. Ne moze da se sredi bez da rade ispocetka a to nece sigurno.
 
Možda je najbolje rešenje da ukinu saobraćaj.
Pešaci ne bi smeli da nose cokule. Nikako. Samo pirotske gumenjake (aka. curule, kaljače, kondure)
 
Брате мили, прво су имитирали рад 10 месеци па су онда смандрљали за два месеца све са мајсторима година 70+ и ја не могу да верујем да нису у стању коцку калдрму да поставе ??? па то су радили пре 200 година без грешке ! Страшно, мене занима од чега су те коцке тај асфалт и тај туцаник ??? као да је направљено све од сапунице и желатина разлива се! улеже после две недеље???? Ало?
 
[/quote]
A ova kaldrma je tako dobro uradjena i fantasticnog je kvaliteta da su morali, bez ikakvog prethodnog obavestenja, u sred noci da je popravljaju. Mislim, kao i sve drugo, fantomski, u sred noci, da se ne vidi sramota. Zaista lepo skretanje sa teme, da se ne prica o tome dalje.
[/quote]

Ne najbolje da nose znakove na ledjima da ih je sramota i da to rade u 16:00 casova kada se ljudi vracaju sa posla. Bas glupost od komentara. Kao bilo koje popravljanje puta ikada radi se kada ima najmanje saobracaja.

Naravno, bezveze je sto se nesto tako novo vec popravlja ali opet da se pravi banalija od toga sto popravljaju je taj uzasan mentalitet da nista ne valja nikada. Pa cak ni kada se makar nesto popravlja..
 
Naravno da ne treba tako, niti je iko rekao to. Moj komentar je sasvim logičan i ima smisao koji će shvatiti oni koji znaju kako današnja vlast radi. A jasno je zašto je izabrano to vreme kada je rađeno. I opet, niko ne kritikuje činjenicu da se popravlja, nego to što je sve urađeno tako neprofesionalno i loše, da mora da se popravlja. Najjače su mi osobe kao ti koje uvrću reči i realnost tako da njima odgovara negiranje legitimne kritike.
 
I večeras radovi na Trgu. Vidi se na Naxi kameri.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk
 
ŠTRABAG OBEĆAO NA TRGU REPUBLIKE: Poravnaćemo u datom roku kolovoz da svi mogu da ga koriste!

Nakon što je zamenik gradonačelnika Goran Vesić došao u iznenadnu inspekciju Trga republike, on je održao i sastanak sa izvođačima radova. Izvođač radova Štrabag obećao je da će grešku korigovati u najkraćem roku.

https://www.kurir.rs/vesti/beograd/3320 ... e-kurir-tv
 
https://www.kurir.rs/vesti/beograd/...-da-se-odgovorno-odnose-prema-parama-gradjana

VESIĆ JUTROS U VANREDNOJ INSPEKCIJI NA TRGU REPUBLIKE: Izvođač ima 35 dana da presloži sve kocke o svom trošku i napravi biciklističku stazu! To su građani platili i moraju da se odgovorno odnose prema parama građana! PREGLEDAĆU SVAKU KOCKU (KURIR TV)

А ја наивно мислио да увек треба да постоје стручњаци за надзор квалитета радова... :roll:
 
Oткуд сад бициклистичка стаза кад је није било у пројекту?? Неће ваљда да буџе као на Славији и у Рузвелтовој фарбајући гранит?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=659620#p659620:2ykr2t18 je napisao(la):
Astrotrain » 13 Sep 2019 07:33 am[/url]":2ykr2t18]https://www.kurir.rs/vesti/beograd/...-da-se-odgovorno-odnose-prema-parama-gradjana

VESIĆ JUTROS U VANREDNOJ INSPEKCIJI NA TRGU REPUBLIKE: Izvođač ima 35 dana da presloži sve kocke o svom trošku i napravi biciklističku stazu! To su građani platili i moraju da se odgovorno odnose prema parama građana! PREGLEDAĆU SVAKU KOCKU (KURIR TV)

А ја наивно мислио да увек треба да постоје стручњаци за надзор квалитета радова... :roll:


Vesić je naglasio da će izvođač radova u roku od 35 do 40 dana o svom trošku to da ispravi, jer su to građani platili i mora odgovorno da se odnose prema parama građana.

:laugh:
 
Evo jos nekih umotvorina:

Vesić: Presložićemo kocke na Trgu zbog žalbi da su neravne

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da će granitne kocke na kolovozu oko Trga Republike u Beogradu, na koje su se gradjani žalil zbog neravnina, biti presložene.

Kako je Vesić kazao, preslagivanje kocki će biti radjeno o trošku firme „Strabag“, koja je izvodjač radova na Trgu Repbulike, a za realizaciju izvodjač je dobio izmedju 35 i 40 dana.

„Dobili smo žalbe udruženja biciklista, udruženja motociklista – žalili su se na neravnine na kolovozu oko Trga. Danas sam otišao da proverim te primedbe i utvrdjeno je da projektanti nisu razmišljali da postoji neko osim automobilista“, kazao je Vesić tokom gostovanja na televiziji „Pink“.

On je dodao da će preslagivanje biti vršeno tokom noći te da zaustavljanja saobraćaja neće biti.


https://www.danas.rs/politika/basta...radjani-trpe-na-prevoznim-sredstvima-na-trgu/
 
Хахаха, па ово је невероватно....
 
Дошљак":27gjfisr je napisao(la):
Oткуд сад бициклистичка стаза кад је није било у пројекту?? Неће ваљда да буџе као на Славији и у Рузвелтовој фарбајући гранит?
Nasi ne znaju za drugacije

Poslato sa ANE-LX1 pomoću Tapatoka
 
Ovo je izgleda novi metod projektovanja, "Promenada projektovanje":

- ne razmatraj problem ->
- izaberi i usvoji rešenje prema renderima ->
- ne radi proračune ->
- izgradi ->
- sačekaj da se pojave problemi na realizovanom objektu ->
- uoči nedostatke ->
- naknadno ispravljaj uočene nedostake

Na Građevinski i Arhitekturu može da se stavi katanac, grafički dizajneri će da projektuju, a radna snaga se i ovako već uvozi iz Indije...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=659631#p659631:3tj7cp5p je napisao(la):
Дошљак » 13 Sep 2019 07:56 am[/url]":3tj7cp5p]Oткуд сад бициклистичка стаза кад је није било у пројекту?? Неће ваљда да буџе као на Славији и у Рузвелтовој фарбајући гранит?


Na koje staze će da se poveže ta staza na trgu?
 
Oвде има превише импровизација и измена. Најаве трамвај - нема трамваја. Изненаде их темељи капије. Уклања се сат на самом крају по налогу председника. Нађу стару дрвену калдрму, кажу да ће је поставити на једном делу - нема је. Сад измишљају бициклистичке стазе без икаквог смисла, везе са постојећом нити планираном мрежом и вам свих претходних планова. Убацују се жардињере са стаблима исто ван пројекта.
 
Ja bih da podsetim "da se ništa u ovoj zemlji nije radilo 20-30 godina" i da je normalno da se dobijaju radovi na tenderima iako nemaš dovoljno radnika, pa ćeš fa zbrzavaš onda, a posle će Vesić&Co da dorađuju preslažu itd...
Ništa što jedan vikend koncert sa reflektorima i projekcijama ne može da popravi...
Sad se setih, neka projektuju, kao one kokakola logoe, tako neka uslikaju neku perfektnu kaldrmu i neka projektuju tu sliku na ove kocke i eto!

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
Vrh