EUKALIPTUS » 10 Sep 2019 05:32 pm[/url]":25wemo9w]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=657017#p657017:25wemo9w je napisao(la):
Propeler » 04 Сеп 2019 03:30 pm[/url]":25wemo9w]Očigledno je u pitanju propagandni tekst, u ovom slučaju protiv vladajuće stranke, koji iznosi netačne i manipulativne informacije i u suštini je glupost i velika je sramota za jednog lekara da tako nešto napiše (ta branša postaje toliko jadna i nemoralna, da me je često sramota što sam deo iste).
Prvo, na trg nisu postavljena ogledala koja reflektuju sunčevu svetlost, nego prirodni kamen i to sivi, tako da priča o indukciji epileptičkog napada refleksijom svetlosti nema blage veze s mozgom. Pre će zgrade sa staklenim fasadama prouzrokovati tako nešto, ali opet nikom nije palo na pamet da to zabranjuje bilo gde u svetu.
Drugo, astmatičarima i bolesnicima sa opstruktivnim bolestima pluća ugl. više smeta vlažan vazduh, nego suv. Tako da je taj argument takođe netačan i glup.
Treće, teškim kardiovaskularnim bolesnicima sa srčanom slabošću stvarno može da bude loše na otvorenom prostoru na visokim temp. sp. sredine i u tom slučaju bi trebalo da izbegavaju otvoren prostor uopšte, ali opet zbog toga nikom u svetu nije nikad palo na pamet da natkrije i klimatizuje sve trgove. Sadnja određenog broja stabala takođe ne bi pomogla, jer ne bi značajno snizila temp. a povećala bi donekle vlažnost vazduha, tako da i ta priča nema veze s mozgom.
Pod broj jedan, tekst koji sam objavio nema apsolutno nikakvu političku konotaciju, niti me interesuje ko je rekonstruisao trg, ni ko će pobediti na izborima. Dakle, svaka politizacija i implikacija je zlonamerna i neosnovana.
Pod broj dva, u tekstu nisam spomenuo ni jednu stranku, ni jednog političara niti jednu javnu niti anonimnu ličnost.
Moja obaveza kao lekara jeste da ljude edukujem, i ako sam svojim tekstom jedan život spasio, to je za mene uspeh. Našao sam se u žiži političkih emisija, pljuvali su me i Vesić, i Milomir Marić i neki anonimusi iz rialiti sveta koje je okupio oko sebe.
Sve što sam naveo u tekstu je apsolutno tačno i svaki lekar će vam to i potvrditi. Granitne ploče emituju pri hodu trepćuću presijavajuću svetlost, koja je posebno opasna za fokalne epilepsije okcipitalnog režnja, a akcioni potencijali se lakše okidaju pri povišenoj lokalnoj temperaturi. Napad dodatno olakšava činjenica da se pri znojenju gube dvovalentni joni kalcijum i magnezijum koji u fiziološkim uslovima smanjuju ulazak jednovalentnih natrijumskih jona pri širenju impulsa i tako stabilizuju ćelijske membrane i aksone.
Kod obolelih od astme postoji udružena bronhokonstrikcija (sužavanje disajnih puteva) i pojačana sekrecija bronhijalne sluzi, dok kod bolesnika od hronične opstruktivne bolesti pluća postoji trajno izgubljeno funkcionalno plućno tkivo gde se vrši razmena kiseonika i ugljendioksida. Ni jednima ni drugima ne pogoduje ni vlaga, kao ni suv vazduh. Potrebni su im optimalni uslovi. Za kardiološke bolesnike sam detaljno objasnio u tekstu. Spinuje se po emisijama, kako i u svetu postoje takvi trgovi, pa da li je onda i tamo opasno. Da. Negde je zaista opasno. Svuda gde nema zaklona, zelenih površina unutar trga, vodenih površina, ovakvi bolesnici treba da izbegavaju ili da koriste mere zaštite koje sam savetovao. Kažu mi, pa i u Rimu ima takav trg, i u Madridu... A jel ovo Rim? Jel ovo Madrid? Naš trg je bio onakav, da li su oni naš trg kopirali? Jel to po pravilu znači da je nešto bolje samo zato što je tako u Madridu i Rimu?
Na Hepiju mi je jedan polupismeni neandertalac pretio krivičnom prijavom za širenje panike, i nazvao me ludakom.
Ovo je odgovor i za Došljaka i za Pantografa.