Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

PITANJE ZA STRABAG JE BILO: ZAŠTO IM PLAĆAMO DODATNI NOVAC ZA RADOVE?!

Trg ima svoje nove mane, da li to bilo zelenilo ili tok saobracaja i mnoge druge stvari. SUBJEKTIVNO misljenje: Svidja mi se kako je odradjen Trg Republike. Znatno je ozivelo sve i ima veliki broj ljudi. Novo uradjene fasade u neposrednoj okolini dodaju lepoti. Ako neko moze da kaze da im se Trg od pre 5 godina VISE svidja nego sada je nebulozno, ali da im se ne svidja sasvim razumljivo.
Vracanje na filozofiju da se nekome stari Trg vise svidjao, kao i prozivanje novo osmisljenih manifestacija kao "forsiranje" novog koncepta Trga. To sve mogu da vidim samo kao pristup da sve sto vlast i nadlezni urade je LOSE. cenim da bi se i popravljanje puteva tada kritikovalo, kako cesto i zna da biva.
Ako je koncept bio da se Trg iskoristi za manifestacije i dogadjaje zasto to ne bi bilo tako? Vece Narodnog Porozista je divna stvar i bas ono sto gradu i treba. Videcemo kakve ce jos dogadjaje da organizuju. Svakako donose dobru energiju u sam centar, a svakako bolju nego sto je bila na onom starom unakazenom Trgu Republike.

Same zalbe koje su pravljenje na racun doplata Strabagu za koje zvanicno pise da su 32.000.000 DIN, a sam projekat je u vrednosti od 802.000.000 DIN ili ti otprilike 6.800.000 EUR. Ako je za verovati ovim brojkama (sto je cela tema za sebe, i to jako pipljiva) i ako bi recimo samo POLA Beogradjana platilo tu doplatu Strabag-u, izaslo bi na nesto manje od 40 DIN sto je smesno. Gde pritom je dato tacno obrazlozenje za sta je vezana ta doplata.

Molim vas upristojite diskusiju. Obrisao sam jedan post i editovao jedan.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=658382#p658382:247gx1ud je napisao(la):
Kokili » Sun Sep 08, 2019 10:20 pm[/url]":247gx1ud]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=658369#p658369:247gx1ud je napisao(la):
louderick » 08 Sep 2019 09:41 pm[/url]":247gx1ud]PITANJE ZA STRABAG JE BILO: ZAŠTO IM PLAĆAMO DODATNI NOVAC ZA RADOVE?!
Mozda im sleduje bonus. Uradili ga 55 dana pre roka ?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=658384#p658384:368fqeku je napisao(la):
ob.per. » 08 Sep 2019 11:24 pm[/url]":368fqeku]Trg ima svoje nove mane, da li to bilo zelenilo ili tok saobracaja i mnoge druge stvari. SUBJEKTIVNO misljenje: Svidja mi se kako je odradjen Trg Republike. Znatno je ozivelo sve i ima veliki broj ljudi. Novo uradjene fasade u neposrednoj okolini dodaju lepoti. Ako neko moze da kaze da im se Trg od pre 5 godina VISE svidja nego sada je nebulozno, ali da im se ne svidja sasvim razumljivo.
Hteo bih da se osvrnem na ovaj deo, konkretno "oživljavanje" trga. Mislim da je potpuno normalno da, nakon rekonstrukcije bilo kog objekta slične namene (pešačka zona, mesto okupljanja i sl.) plus reklamiranje po svim mogućim medijima, će i sam trg oživeti. Ali mislim da je sve to privremeno. Ja bih čak rekao da je broj ljudi na trgu neznatno veći od onog ranije, jednostavno je on tradicionalno mesto. Nakon nekog vremena će biti stara situacija, da se stiša malo. Ali ljudi nikada nisu dolazili, niti će dolaziti, zbog samog trga. Ko uopšte dolazi tu da gleda ploče ili klupe ili novo drveće. Tu nema ništa posebno. Isto kao i "stari" trg. Niko nije dolazio da gleda ploče, ono cveće, pa čak ni fontanu. Trenutno ljudi dolaze zbog, kako sam rekao malo pre, celog tog reklamiranja i pričanja o trgu, da svi vide šta je to. Ali i to će proći i vratiće se samo to da ljudi dolaze zbog okupljanja ili jednostavno prolaze kroz njega.

Ja sam rekao da će u roku od 2 minuta da oblepe bandere. I dalje ne razumem kako pobogu ti ljudi nisu pohapšeni. Znam da ih ima više, jer sam video bar dvojicu kako lepe. Ja stvarno ne razumem, jel treba Vučiću na ulazna vrata da zalepe olgas da bi se preduzelo nešto protiv njih??

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=658392#p658392:22sv5oqe je napisao(la):
tzoran1 » Ned Sep 08, 2019 11:39 pm[/url]":22sv5oqe]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=658382#p658382:22sv5oqe je napisao(la):
Kokili » Sun Sep 08, 2019 10:20 pm[/url]":22sv5oqe]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=658369#p658369:22sv5oqe je napisao(la):
louderick » 08 Sep 2019 09:41 pm[/url]":22sv5oqe]PITANJE ZA STRABAG JE BILO: ZAŠTO IM PLAĆAMO DODATNI NOVAC ZA RADOVE?!

pa to ce onda biti nova fora za pranje para: stavis rok za "rekonstrukciju" (citaj redovno odrzavanje) ulice 3 meseca i onda kad je zavrse za "samo" 2 nagradis ih, jeste da se to u austriji radi nedelju dve, ali nema veze, uradili su pre roka, ipak su zasluzili

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=658415#p658415:2he1b3zz je napisao(la):
nekianonimnilik » Pon Sep 09, 2019 1:02 am[/url]":2he1b3zz]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=658392#p658392:2he1b3zz je napisao(la):
tzoran1 » Ned Sep 08, 2019 11:39 pm[/url]":2he1b3zz]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=658382#p658382:2he1b3zz je napisao(la):
Kokili » Sun Sep 08, 2019 10:20 pm[/url]":2he1b3zz]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=658369#p658369:2he1b3zz je napisao(la):
louderick » 08 Sep 2019 09:41 pm[/url]":2he1b3zz]PITANJE ZA STRABAG JE BILO: ZAŠTO IM PLAĆAMO DODATNI NOVAC ZA RADOVE?!

pa to ce onda biti nova fora za pranje para: stavis rok za "rekonstrukciju" (citaj redovno odrzavanje) ulice 3 meseca i onda kad je zavrse za "samo" 2 nagradis ih, jeste da se to u austriji radi nedelju dve, ali nema veze, uradili su pre roka, ipak su zasluzili

Ne mogu da nadjem pa da tvrdim da je neko vec napomenuo. Ako se odnosi na dodatnu doplatu od 32.000.000 DIN onda je napisano zasto, vecinski je vezano za radove oko Stambol kapije/Virtemberske palate. Sada da li je ova mahnita pobuna na topic-u vezana za ZASTO u smislu sta u okviru tih samih radova ili prosto ljude mrzi da sami pogledaju pa drame?

Kukali ste za kuglama na rasveti oko spomenika. Sad kad su postavljene, niko da ih primeti, ni pohvali. Naprotiv, siguran sam da ce pasti neka zamerka :)

Danas sam bio na Trgu prvi put od kad je otvoren da zateknem razmontiravanje skela od predstave i slušam zvuke generatora koji je za istu namenu radio, kao da nisu mogli da se priključe na elektromrežu? Ne razumem zašto u centru gori bučni smedljivi generator kad tu ima struje, može neko da objasni?

Avaj, bolje mi je trg delovao dok se radio i dok sam ga posmatrao sa daljine, obasjanog jakim letnjim suncem, delovao je donekle elegantno tako beo i grandiozan i u meni je tinjala nada da će ishod rekonstrukcije biti dobar.

Ali sada kada sam imao prilike da ga prepešačim i vidim kvalitet radova u detaljima, ne mogu da se otrgnem utisku koji u meni vec izvesno vreme raste, a to je da je ovaj trg posledica želje malog grada da bude veliki, što za rezultat ima samo naglašavanje jednog palanačkog mentaliteta onih koji su ga planirali, birali materijale, itd. Pa onda i samim tim učinili da ovaj grad izgleda manjim nego što jeste, sa jednom megalomanskom manifestacijom sopstvenog kompleksa u sopstvenom centru, koji se fantastično uklapa sa obližnjim pogledom na Beograd na vodi sa Terazija, i ni sa čime drugim. Muzej, pozorište, spomenik, tri glavna objekta trga, vizuelno su umanjena novoformiranom čistinom i prostransrvom, a najupečatljivijim objektom mi deluje hotel koji se zove Centar No. 1, za boga miloga!

Voleo bih da promenim mišljenje vremenom, ali mislim da ovde nikakav urbanizam nije igrao ulogu. Ovo više ne izgleda kao sastajliste i okupljaliste ljudi, avaj ako ništa drugo ljudi će možda više početi da koriste okolne, starije prostore koji sada deluju višestruko kvalitetnije, pored ovog novog što su nam servirali...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=658378#p658378:1zhdt2zb je napisao(la):
mikelo90 » Pon Sep 09, 2019 12:03 am[/url]":1zhdt2zb]Šta kažu istraživanja za ljude koji citiraju vesti o istraživanjima sa pop portala? Sigurno kažu da su pročitali mnogo istraživanja u životu! Ma, šta pročitali, bili autori! :D

Ne znam sta kazu, I da li su radjena takva istrazivanja, ako slucajno nadjes, javi. U svakom slucaju za ove kojima smetaju pravopisne greske je uradjeno, a tvoj odgovor potvrdjuje da su bili potpuno u pravu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=658437#p658437:33s473ul je napisao(la):
jlaki » 09 Sep 2019 03:15 am[/url]":33s473ul]
Ali sada kada sam imao prilike da ga prepešačim i vidim kvalitet radova u detaljima, ne mogu da se otrgnem utisku koji u meni vec izvesno vreme raste, a to je da je ovaj trg posledica želje malog grada da bude veliki, što za rezultat ima samo naglašavanje jednog palanačkog mentaliteta onih koji su ga planirali, birali materijale, itd. Pa onda i samim tim učinili da ovaj grad izgleda manjim nego što jeste, sa jednom megalomanskom manifestacijom sopstvenog kompleksa u sopstvenom centru, koji se fantastično uklapa sa obližnjim pogledom na Beograd na vodi sa Terazija, i ni sa čime drugim. Muzej, pozorište, spomenik, tri glavna objekta trga, vizuelno su umanjena novoformiranom čistinom i prostransrvom, a najupečatljivijim objektom mi deluje hotel koji se zove Centar No. 1, za boga miloga!
На страну констатација да је Београд "мали град (?!) који жели да буде велики" и сви закључци изведени из те бесмислене премисе, али ми заиста није јасно да неко тако олако суди о људима које не познаје. Дакле, аутори пројекта су људи паланачког менталитета? Знамо их из средње школе, са студија, из краја?

Сачувај Боже...

Mali opšti komentar jednog dela poruka sa prethodnih nekoliko stranica. Pokušajte da izbegnete da se rasprava pretvori u skup trivijalnosti, ličnih sukoba i natezanja oko sitnica. Botovi treba da razumeju da njihov rad postaje neefikasan ako bude previše jasno šta su. Naime sama neophodnost postojanja ovako obimne, kvazi militaristički ustrojene organizacije u obliku Orvelove "policije misli", koja je aktivna u svakoj Internet vesti i na svakom većem forumu, jasno govori da je narodu neophodno PROMENITI mišljenje, što je već samo po sebi veća kritika sistema od bilo čega što opozicija radi, jer predstavlja javno priznanje da bi narod bez njih imao suprotno mišljenje, čak i pored kontole velikih medija. Opozicija, ali i razni slobodni i neorganizovani "politički radnici" svih boja i opredeljenja, koji su tu zbog promovisanja svog političkog stava, a ne zbog Beograda i konkretne teme, treba da razumeju da i njihov trud postaje neefikasan ako u kritici nema dovoljno ozbiljnosti i objektivnosti.

Jučerašnji događaj je bio lep i predstavlja demonstraciju jedne od prednosti uređenja trga kao slobodne površine. Naravno da takav pristup ima i svojih mana, isto kao i konkretan projekat Trga Republike, ali detaljnija analiza prednosti i mana ovoga što smo dobili zahteva više vremena i šire objašnjenje koje može da sačeka. Naročito mi se dopada što je fokus bio na Narodnom Pozorištu i operi, jer je prava kultura u sadašnjoj Srbiji ne samo ugrožena, nego bukvalno u samrtnom ropcu. Evo foto reportaže sa nekim detaljima jučerašnje priredbe.

Pogledajte prilog 29
Pogledajte prilog 28
Pogledajte prilog 27
Pogledajte prilog 26
Pogledajte prilog 18
Pogledajte prilog 17
Pogledajte prilog 16
Pogledajte prilog 15
Pogledajte prilog 14
Pogledajte prilog 13
Pogledajte prilog 12
Pogledajte prilog 11
Pogledajte prilog 10
Pogledajte prilog 9
Pogledajte prilog 8
Pogledajte prilog 7
Pogledajte prilog 6
Pogledajte prilog 5
Pogledajte prilog 4
Pogledajte prilog 3
Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1

I sada par manjih primedbi i predloga. Ne znam da li samo mene, ali ovako pravilno raspoređene viseće saksije na stubovima me neodoljivo potsećaju na bukvalno obavezni rekvizit perona na starim železničkim stanicama. Bilo bi bolje se recimo postave asimetrično, na raznim visinama i možda sa različitim cvećem.

Pogledajte prilog 24
Ovo bi se pre moglo svrstati u velike primedbe. Uvek je krajnje neprijatno i ometajuće tokom priredbi slušati jezivo bučne, smrdljive i prljave generatore. Bar je ovde čitava poenta uređenja bila da će se stalno održavati neke priredbe za mnogo ljudi. Svima su potrebni priključci za struju velike snage. Zašto oni nisu odmah ubačeni u pločnik? Bar je ovde to i neophodno i lako izvesti.

Pogledajte prilog 30
Pogledajte prilog 23
Takođe, trg će se sada morati stalno i često prati. I to sapunom, a ne samo vodom. Ova belo siva boja pruža veoma dobar kontrast svim tečnostima i masnoćama koje se bace. Pogledajte našta to liči kad ima puno ljudi. Doduše juče su delom krivci bile devojke koje su besplatno delile Koka Kolu, pa se ona prolivala naveliko. Međutim i bez njih će ovo biti problem ako se ne održava sa većom učestnošću i kvalitetom nego inače.

Pogledajte prilog 25
Pogledajte prilog 22
Kante za đubre naravno ne drže nikakvu tečnost, ali za to ne bih znao da preložim lek. Možda plastične kese unutar njih?

Pogledajte prilog 21
Pogledajte prilog 20
Pogledajte prilog 19

Narodni Muzej by Coca-Cola

Pogledajte prilog 1

Verovatno simbolična poruka predstojeće neumerene komercijalizacije svih javnih površina i bukvalno svega drugog iz sfere javnog života.

Za tečni otpad, krivica je samo na ljudima koji tečnost bacaju u nezatvorenim bocama.

Što se tiče generatora - SKANDAL. Napraviš prazan trg i predvidiš razna dešavanja na njemu i ne predvidiš priključke za struju. Pozitivno je što se to još uvek može rešiti za jedan dan (noć), ali i dalje je skandal. U toku rekonstrukcije sam greškom pomislio za neki kanal da je to mesto gde će ići instalacije, ali mi je rečeno da je to za vodu.

Isti propust je urađen u BnV gde su kabl razvukli preko biciklističke staze do onog platoa između Rezidensa.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=658507#p658507:z42t91bo je napisao(la):
astrodule » 09 Sep 2019 11:57 am[/url]":z42t91bo]Za tečni otpad, krivica je samo na ljudima koji tečnost bacaju u nezatvorenim bocama.
Ali šta će ljudi da rade sa stotinama ili hiljadama nepopijenih, a otvorenih konzervi sa tečnošću? Poklopac nemaju. Obično su toliko hladne da ne mogu duže ni da se drže u ruci, a kamoli popiju do kraja. Možda su potrebne veće kante i više posebnih vrsta kanti za otpatke?

@Zuma Prospi u slivnik, pa baci konzervu. Ove kante služe za suve stvari. OK, nije problem napraviti kantu vodonepropusnu kantu, ali malo razuma, razmišljanja i kulture nije na odmet.

Kao kada sam klincu koji bacio flašu od koka-kole rekao da je pokupi, a on mi kaže da ne vidi kantu u blizini (a bila je vidljiva na 30m). Naravno, nije ni tražio kantu pre bacanja jer sam išao njemu u susret i pitao se šta će da uradi sa flašom. Mislim da bih ga vaspitno išamarao da ne umem da se kontrolišem.

Nemojmo se praviti blesavi, svrha koriscenja agregata je da se njihov rad skupo naplati i time izvuku pare iz budzeta u privatne dzepove...
Naravno da se mogla koristiti "merna grupa" ali onda se teze moze muljati sa troskovima ovih potemkinovih sela...
To je samo jos jedan primer kako ce se tu na trgu stvari odvijati...
BTW, ove stolice iz Arene su iznajmljivane po ciframa kao da su zlatne, a sve u cilju da se preliju pare i podigne "solventnost" StarkArene....

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=658520#p658520:9q8042ak je napisao(la):
astrodule » 09 Sep 2019 12:33 pm[/url]":9q8042ak]@Zuma Prospi u slivnik, pa baci konzervu. Ove kante služe za suve stvari. OK, nije problem napraviti kantu vodonepropusnu kantu, ali malo razuma, razmišljanja i kulture nije na odmet.
Ubeđen sam da bar pola prisutnih ne bi ni prepoznalo novu vrstu slivnika na Trgu Republike. A priličan broj ostalih bi mrzelo da se smara tražeći dve različite lokacije "samo da bi bacilo đubre". Možda neko fool-proof obaveštenje kod kante, kao što rade Amerikanci ("Plastika je ambalaža, nemojte je jesti ...", itd) ? Dakle, "Ne bacajte otvorene posude sa tečnošću" i slično.

Siguran sam da ima što šta da se kaže o bacanju otpadaka, ali...
Kocka na trgu se lomi već posle samo nedelju dana....

Vrh