Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

I ja se slažem da je taj strah glupost. Naravno, postavljanje dekorativnog osvetljenja ne radi mali Mika, sin tatine kolegince, već neko ko se školovao za takve stvari.

Najcesce radi mali mika sin tatine koleginice inace se ne bi krivili oni ukrasi u tasu od snjega ...i lagali narod kako to rade vandali a nece da puste snimke kamera ...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=597654#p597654:c8thsnei je napisao(la):
zexland » 25 Јан 2019 03:17 pm[/url]":c8thsnei]Iako poredjenje mozda nije najbolje, ali po toj logici onda ne treba osvetljavati nijednu fasadu, jer svakako rasveta deformise formu, odnosno akcentuje delove fasade ili samo detalje. To je potpuni nonsens.
Разговарао сам о томе за вајаром, Зораном Ивановићем. То се не ради код скуплтура који представљају људе. Не ради се ни код уметничких дела у музејима. Сем ако није намерна инсталација са осветљењем одоздо, експонати се осветљавају одозго. Логика је у самој природи, јер нас сунце осветљава одозго, а не одоздо. Осветљење одоздо је неприродно и деформише и треба га избегавати. Сем ако се не ради о намерним ефектима.

Фасаде су специфичан случај и неспрећно решење јер изворе светлости код фасада се не могу поставити одозго а да се извор светла сакрије што је императив. сем тога, приметићеш да се објекти, кад год је то могуће, додаљтно осветљавају и одозго, уколико у суседству постоје зграде више од ње на које је могуће поставити рефлекторе.

Zato je crkva sv marka naj osvjetljena sa zgrade bka broj 28

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=597784#p597784:1f9az5q4 je napisao(la):
stf » 25 Jan 2019 10:53 pm[/url]":1f9az5q4]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=597654#p597654:1f9az5q4 je napisao(la):
zexland » 25 Јан 2019 03:17 pm[/url]":1f9az5q4]Iako poredjenje mozda nije najbolje, ali po toj logici onda ne treba osvetljavati nijednu fasadu, jer svakako rasveta deformise formu, odnosno akcentuje delove fasade ili samo detalje. To je potpuni nonsens.
Разговарао сам о томе за вајаром, Зораном Ивановићем. То се не ради код скуплтура који представљају људе. Не ради се ни код уметничких дела у музејима. Сем ако није намерна инсталација са осветљењем одоздо, експонати се осветљавају одозго. Логика је у самој природи, јер нас сунце осветљава одозго, а не одоздо. Осветљење одоздо је неприродно и деформише и треба га избегавати. Сем ако се не ради о намерним ефектима.

Фасаде су специфичан случај и неспрећно решење јер изворе светлости код фасада се не могу поставити одозго а да се извор светла сакрије што је императив. сем тога, приметићеш да се објекти, кад год је то могуће, додаљтно осветљавају и одозго, уколико у суседству постоје зграде више од ње на које је могуће поставити рефлекторе.

Ok. To da li se radi ili ne radi je njegovo misljenje,i to ne moze da bude apriori pravilo. Pritom je razlika u samom ambijentu postavke skulpture da li je ona u enterijeru ili eksterijeru, to je ogromna razlika. Pitacu bas mog kolegu Aralicu vezano za ovo. Svakako je prirodnije osvetliti bilo koju figuru "odozgo" ili "sa strane", ali to nije prakticno na trgu jer to svetlo kvari citav ambijent i smeta korisnicima prostora. Zato postoje strucni ljudi koji mogu da izvedu efekat osvetljavanja i naglasavanja forme skulpture a da to bude i efektno i "po pravilima" u isto vreme. U ovom slucaju nije bitno pravilo vec efekat koje ce osvetljenje doprineti utisku kneza Mihaila na njegovom konju.

U ovom slucaju postavice se 8 visokih rasvetnih stubova na trgu koji ce opet dovoljno osvetliti citav trg ukljucujuci i sam spomenik bez dodavanja posebnih reflektora ka njemu, dok bi dodatno osvetljenje "odozdo" samo dodatno moglo da akcentuje formu skulpture konjanika. Eto to je sustina i na sta sam konkretno mislio.

Do Vidovdana stavljaju Stefana Nemanju ispred nekadasnje zeleznicke, ne pravi pometnju, hahaha

Evo i od mene jedna.

Po suncanom danu ce izgledati mnogo lepse

Napravili su i improvizovani koridor za pešake na onom delu od ćoška Muzeja do pešačkog kod Pozorišta. Stavili su barijere na kolovoz i tako dali pešacima nekih 50ak cm prolaza, da ne moraju da se provlače između automobila. Pohvalno.

Sad nesto gledam ove dve slike i pade mi na pamet da moze da se izracuna brzina kojom postavljaju ploce. Ja sam slikao oko 15h a posmatrac verovatno sat vremena kasnije sto ce reci da otprilike red, red ipo postave za sat vremena. Ugrubo :D

Ja sam slikao tacno u 15.40, jer sam tada pogledao na sat, imao sam nesto da obavim.

Biće ove ploče na Trgu veoma dobre.

Samo meni nije jasno zašto se uvek ide na asfaltiranje pre samog popločavanja. Zar ne bi bilo bolje da se nakon pripreme terena nabijanjem kamenih granulacija radi armirani beton koji je ipak mnogo dugotrajniji, postojaniji, a ni ne košta ništa više od asfalta? U tom slučaju bi se radilo preklapanje sa čeličnim mrežama i verujem da decenijama ne bi dolazilo do pomeranja ploča.

Neradi se betonska ploca zbog potrebe za armiramjem i kasnijim popravkama asfalt je brze postaviti i dao je dobre rezultate
Inace intersantan nacin koriscenja gradskih stubica kao alatka za postavljanje ploca

Pa i nije baš dao dobre rezultate.....

Sve i sa armiranjem beton nije ništa skuplji od asfalta. Kod popravki mogu da se koristi brzostežući betoni, tako da ni tu nije prednost asfalta.

Hocemo da glasamo koliko ce proci dok ploce ne pocnu da pucaju ili ulegaju?

Rezultati zavisi kako se uzme dok su adekvatno cistili snjeg nije bilo izvaljivanja ploca kao ove godine ...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=599387#p599387:39lqdhfo je napisao(la):
Nebojsa » 01 Feb 2019 04:05 pm[/url]":39lqdhfo]Hocemo da glasamo koliko ce proci dok ploce ne pocnu da pucaju ili ulegaju?

Ja im dajem godinu dana.

Vrh