Lako je Nemcima, oni imaju dosta iskustva sa masovnim eutanazijama.Немци су прво извршили масовну еутаназију луталица пре око 40-50 година, а онда увели строге контроле одгајивача и власника. Има код њих лудих кучкара, доста се усвајају пси из азила из Србије по Њемачкој. Али немају штанцере штенади нити слободношетајуће сеоске-приградске џекије.
Imao sam mali uvid u situaciju sa azilima pre jedno pet godina kad sam radio na projektu za jednu mrežu humanitarnih organizacija. Da skratim, trenutno stanje je da postoji mnoštvo zvaničnih i nezvaničnih organizacija za zaštitu životinja koje se sve bore za mali broj projekata iz EU i drugih donatora + za jednako mali broj donacija gradjana... Nijedna od tih organizacija nije realno održiva, u smislu da imaju dovoljno sredstava da plate radnike i da pokriju sve ostale troškove. Ono što ih uopšte održava u životu (kol'ko tol'ko) je što ljudi rade za dž i doniraju sopstvena sredstva. Na primer, u Loznici (ako sam dobro zapamtio) postoji azil koji vodi jedna žena i sve finansira iz svoje penzije iz Švedske ili Švajcarske.Ево имамо већ други пример азила са очајним условима. Нажалост међусобно клање и канибализам нису ретка појава ни у уређеним азилима. Пси у великим групама затворени на мањи простор често кидишу на новодошле псе.
Šta da se radi, neki ljudi su prosto usamljeni (a i nevaspitani) pa na razne načine traže pažnju.Ja nemam svog psa, ali ponekad čuvam kucu porodičnih prijatelja, sada su na moru pa su nam ga ostavili. Super je kuca, vesela, dobro istrenirana, ja ga ipak držim na povocu ipak nije moj ne poznajemo se baš dobro, iako me voli.
Priđe mi jedna gospođa i pita da li je sterilisan, kažem da. Na šta sledi "kako vam nije žao da to radite, pa psi pate zbog toga!" Došlo mi je da je izudaram tu u sred parka, ali sam rekao nešto u fazonu " kako vama nije žao da ga ne sterilišete"
Hvala za upozorenje. Ja ne smem na ovo ni da kliknem.Ово у Гроцкој је и горе него што сам замишљао. Осетљиви боље да заобиђу овај видео.
Ventura Udruženje za brigu o životinjama - Beograd on Instagram: "HOROR U GROCKOJ❗️ Počeli smo sa izvlačenjem pasa, skotne ženke, štenci i povređeni psi su prioritet❗️ Mnogo je divljih, ima agresivnih, bolesnih štenaca❗️ Izvukli smo 12 štenaca i ne
1,325 likes, 183 comments - ventura_udomi on August 11, 2024: "HOROR U GROCKOJ❗️ Počeli smo sa izvlačenjem pasa, skotne ženke, štenci i povređeni psi su prioritet❗️ Mnogo je divljih, ima agresivnih, bolesnih štenaca❗️ Izvukli smo 12 štenaca i nekoliko odraslih pasa, skotnih ženki. Izvučeni su...www.instagram.com
Срећом беснило није дуго пријављивано на нашој територији, а томе је допринела вакцинација дивљачи из ваздуха гранулама које садрже вакцину.Инфо са Дивчибара:
Тамо је у току интензивна градња, испред градилишта се већ формирају чопори, име доста хране која остане од радника. А видео сам и лисицу која се креће буквално по територији тих чопора, опасност од беснила у најави.
Азил није решење које може да помогне кад пси крену неконтролисано да се размножавају.
Људи нису свесни да нпр. мужијак који није кастриран а не пари се може да оболи од тумора тестиса, и да нестерилисане женке могу да оболе од гнојног запаљења материце.Ja nemam svog psa, ali ponekad čuvam kucu porodičnih prijatelja, sada su na moru pa su nam ga ostavili. Super je kuca, vesela, dobro istrenirana, ja ga ipak držim na povocu ipak nije moj ne poznajemo se baš dobro, iako me voli.
Priđe mi jedna gospođa i pita da li je sterilisan, kažem da. Na šta sledi "kako vam nije žao da to radite, pa psi pate zbog toga!" Došlo mi je da je izudaram tu u sred parka, ali sam rekao nešto u fazonu " kako vama nije žao da ga ne sterilišete"
Imamo vikendicu gore, skrajnutu malo, dalje od centra. Prošle godine smo videli čopor kako juri srnu. A i pre 15-20god dok je još bilo čobana po katunima, su se žalili da im lutalice u čoporima napadaju ovce. Na Kopaoniku su zimus bila dva prijavljenja napada na skijaše. Dok imaju hrane situacija je podnošljiva, ali zimi i/ili kada se planina isprazni od gostiju bude nezgodno.Инфо са Дивчибара:
Тамо је у току интензивна градња, испред градилишта се већ формирају чопори, име доста хране која остане од радника. А видео сам и лисицу која се креће буквално по територији тих чопора, опасност од беснила у најави.
Азил није решење које може да помогне кад пси крену неконтролисано да се размножавају.