Samo ću dodati da su uzgajani da budu psi za borbe i da se to genetski prenosi iz generacije u generaciju. Takođe, njihovo uzgajanje i držanje je zabranjeno u Velikoj Britaniji, Ontariju i pojedinim delovioma Australije, dok u drugom delu Australije postoje ograničenja u držanju i uzgajanju. Takođe i 12 Evropskih zemalja, kao i Venecuela, Ekvador, Portoriko, Malezija, Singapur, Novi Zeland i dobar deo SAD imaju ograničenja u držanju i uzgajanju.
Само да додам да закони и одлуке о држању паса углавном иду на то да се контролише социјализација код паса који прелазе одређену величину. У већини случајева где се наводи само врста пса Енглески Бул Теријери нису забрањени.
Не знам одакле ти податак да су ЕБТ забрањени у Енглеској, Америци, Онтарију, Аустралији..?Пигледај поново те законе
Чини ми се да си мало побркао врсту пса. Мој Марфи и сад Оливер живи и путује са мном по Америци и Европи(Охајо, Швајцарска, Лондон).
99% људи који се не разумеју у псе ће управо за Бул Теријера рећи да је “пит бул”.
Биолошки гледано у групу паса Пит Бул НЕ СПАДА Енглески Бул Теријер већ Амерички Були, Амерички Булдог, Амерички Пит Бул, Амерички Стафорд Теријери Стафордски Теријер.
Као што рекох у Европи, у неким земљама постоје ограничења у држању паса који прелазе одређену величину( нпр.Швајцарска), док су комплетно забрањене неке врсте:Кангал, неке врсте Дога(Аргентино), Амерички Пит Бул, итд…
Што се тиче ограничења, ја сам за. Наравно да има дебила који не заслужују псе, а некад ни децу.Треба се уверити да лице које држи пса то ради на одговоран начин.
Треба уредити држање средњих и великих паса који у случају несоцијализације могу бити претња за људе.
ДЕБИЛНО је ограничавати врсте паса. Уредбом Градске Скупштине Београда пси расе Пит Бул(?! пит бул није раса), Стафордски Теријер, и Енглески Бул Теријер(Стандард и Мини) су једине врсте које морају имати брњицу?
Сад ја вама који већ имате став да постоји “агресивна врста”(са којом се ни стручњаци не слажу), тешко ћу објаснити да мој пас има 0% агресивности. Али ни то није битно него то што је сад као мој пас опасан, а неки други већи пси(није ни битно дал су Доберман, Вучјак, Рот,…)нису и њима не треба брњица.
Значи брњица за све псе који због своје величине могу нанесу тешке телесне повреде или ни за ког.
Мој Бул је нападнут пар пута док је на поводцу од стране Боксера, Лабрадора, Хаскија….) али ја то не приписујем врстама већ томе да су мужјаци. Зато ми не пада напамет да само њему стављам брњицу. Тек онда би људи мислили да је звер.
Што се тиче те селекције врсте пса да ради одређене радње, то стоји…па стога што је Бул коришћен пре 200године за борбе(са псима) носи одређен ризик да уколико не дође до социјализације(која је узгред важна за све врсте) може бити нетрпељив према другим псима. Са људима Булови скоро никад немају проблем(у оквирима као и већина раса) за разлику од врста које се прављене за одбрану и који немају проблем са псима већ са људима( Доберман, Шнауцер, Рот Вајлер…)..
И на крају стереотипи којима су подлегли и они који држе псе, а и они који имају неко своје мишљење како смо видели овде на форуму). Неке врсте паса носе са собим неку врсту “имиџа”, баш као и кола, гардероба, накит, патике…тачно је да некад одређен архитип људи узима псе како би створили неку слику о себи у друштву у коме се налазе.
Нажалост ту се нашао и некад несретни Енглеску Бул Теријер, посебно због свог изгледа, а не толико карактера кој у реалности одудара од те ружне главе. Чак се није показао ни успешан у борбама паса, које нажалост и дан данас постоје и код нас и у свету.
Бул је један кловн од пса, а то цам може рећи свако ко је имао ту срећу да се зближи са неким од њих. Ја их волим због њихове нежности, лудорија, енергије и пажње које поклањају људима и деци.
Нажалост зног људи који су их узимали, о њима постоји слика да су крволочни и агресивини. Наравно не помаже ни то да их људи бркају због изгледа са Пит Буловима(који изгледају “мање страшно“)..
Ја заједно са Булом шетам и Ласу(мали тибетански пас од којих су настали ШиЦуи, Пекинезери…итд)… па се свакодневно сусрећем са коментарима како могу да држум крволочног Пита са овим малим)…наравно има у гомила нормалних љубитеља паса и онох који псе не воле али приђу и питају да ли могу да га помазе. Деца у крају га обожавају
Ето, вероватно ћете ви остати при својјим ставовима, ја при својим и то је то. Ако ме некад сретнете са Булом или сретнете неког другог, приђите и јавите се
Важно је да се сложимо око тога да уредимо друштво у коме једни друге нећемо угрожавати.