Šta je novo?

Паметни телефони

Mobilne telefone menjam isključivo kada nivo funkcionalnosti drastično opadne. Lista mobilnih telefona koje sam koristio počevši od 2000. godine.

Pogledajte prilog 173186
Od modela sa liste:
T10 - sačuvan
Nokia 8210 - poklonjena
Nokia 6230 - poklonjena
Sony Ericsson Z770 - sačuvan
HTC One V - ukraden
Moto G - sačuvan

Aaaaaa HTC, kakvi su to telefoni bili..🥰

----------------------------------------------------------------------------------------

Moja lista:
1) Samsung E1195
2) Nokia N85
3) Samsung S5230
4) HTC Sensation 4G
5) HTC ONE
5) Samsung Galaxy Ace 3
6)Samsung Galaxy S6
7) Huawei P9 Lite
8) Samsung Galaxy S7
9) Iphone Pro 11
10) Samsung Galaxy S22

Od svih, najviše sam mrzio Iphone-a, na kraju sam ga i uništio, ali ne planirano, fazon imao sam poziv i gadno se iznevirao bacio ga na zemlju, pa sam ga onda dobro išutirao da bih ga na kraju zamalo prepolovio.
Bolje i srećan razvod nego nesrećan brak tako kažu, a tako je meni bilo sa Apple-om..😛
Od svih proizvođažača najsrećniji sam sa Samsungom, pravi odlične fotografije (a meni je to najbitnije) i dobar deo njih sam kačio ovde po forumu, realno telefoni su dosta napredovali na polju kamera, a ovaj je uspeo da me odvoji od mog vernog saputnika Nikon-a D70.

Uf ne znam hoću li se setitih svih ali:

Motorola startac 150
Motorola v2288
Motorola c930
Motorola v220 (sačuvan)
Motorola v3
Siemens c35 (sačuvan ali ne može se upali)
Siemens c45
Sony Ericsson R310
Nokia 6288
Samsung e250 (sačuvan, radi i dalje)
Samsung ch@t 335(sačuvan ali polomljeni pinovi u ležištu za sim karticu)
Htc Tattoo
Alcatel ot 997
Htc Desire S
Htc sensation
Huawei p9 lite
Huawei mate 10 pro
Huawei P30 Pro
Poco X5 Pro

motorola mi bila i ostaka najdraži brend, možda uzmem thinkphone kad mu malo padne cena

Donese ti neko iz amerike iphone 13 pro max i ne razmisljas o onome sta je bilo pre niti sta ces kupiti posle

Što se mene tiče išlo je ovako:

Nokia 2330 classic (ne znam šta se sa njim desilo)
Huawei Ascend G300 (sačuvan)
Samsung Galaxy Core (dao tati da reciklira u Yettelu)
Microsoft Lumia 535 (poklonjen)
Samsung Galaxy J3 (sačuvan)
Huawei P9 lite (poklonjen)
iPhone XR (kod majke i dalje služi odlično)
iPhone 13 (evo pišem ovaj post sa njega :D)

Najmanje sa bio zadovoljan sa Huawei P9 lite-om, tadašnji EMUI me je mnogo nervirao, i dosta brzo je počeo da se ponaša sporo i neugodno, iskreno sam očekivao više od midranger-a, takoðe kirin se ne ponaša najbolje sa aplikacijama koje su mnogo bolje radile na Snapdragon-u iste klase (npr. Snapdragon 630). Što se mene tiče iPhone je meni super. Kamere su odlične (fotke su dobre ali ipak ima telefona koji prave bolje fotke npr. Samsungova S serija ili Google Pixel-i), video snimanje je do duše nenadmašivo. Nemam problema sa nekim limitacijama iOS-a, performanse njihovih SOC-ova su najbolje u klasi i prošle generacije procesora se bolje pokazuju na benchmarkovima od najnovije generacije Snapdragon-a, naravno tu pomaže i uska optimizacija sa iOS-om, duga softverska podrška je ogroman plus i dalje ni jedan Android nije ovo prestigao. Još sam prošle godine pazario Apple Watch koji mi je tamanica :)

ko jednom zagrize jabuku teško posle izlazi iz toga, posebno ako počneš daubacuješ i druge uređaje apple
Ja sam imao čitava 2 dana ipohone 7 i prodao i kupio huawei p30 pro

Previše zatvoren sistem, za sve ti praktično trebaju neki dodatni programi koji se plaćaju i sl.

Da ne pričamo što iphone dere sa cenama a inferiorniji hardver u odnosu na android odavno.
Vidim da sada kao "revoluciju" najavljuju osvežavanje ekrana od 120hz na iphonu 15 i usb type c dok na androidu to postoji 3-4 god sigurno.

Čak i moja keva na RN10 ima osvežavanje ekrana od 90hz a platila telefon 150€

performanse njihovih SOC-ova su najbolje u klasi i prošle generacije procesora se bolje pokazuju na benchmarkovima od najnovije generacije Snapdragon-a, naravno tu pomaže i uska optimizacija sa iOS-om, duga softverska podrška je ogroman plus i dalje ni jedan Android nije ovo prestigao.
Ali zato ne mogu da reše probleme sa baterijama :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Moj i dalje aktuelni p30 pro star 4 godine ima battery health od 98% a iphone 13, 14, baterije im padaju na 80-90% healtha posle godinu dana

Zdravlje baterije zavisi od broja ciklusa punjenja. Većina baterija su litijum-jonske te tu nije i neka razlika. A veći modeli iPhone-a (Plus i Max) su bili meðu ureðajima koji najduže izdržavaju na testu baterije. Naravno tu su i Androidi sa velikim baterijama i štedljivim procesorima. :D

Ajfon do skoro nisi smeo da nosis kad je hladnije vreme jer se ugasi odmah :ROFLMAO:

Previše zatvoren sistem, za sve ti praktično trebaju neki dodatni programi koji se plaćaju i sl.
Slažem se da je sistem zatvoren ali i ne da za sve trebaju dodatne aplikacije. Većina stvari se ne plaća, ali kao i na androidu tu su aplikacije koje se plaćaju.

Da ne pričamo što iphone dere sa cenama a inferiorniji hardver u odnosu na android odavno.
Cene su ekvivalentne sa androidima iste klase Samsung S serija npr. Svakako da cene flagship Apple ureðaja ne mogu da se porede sa Xiaomijem.
Hardverski se Apple ureðaji ne razlikuju previše sa Android flagshipovima. I jedni i drugi imaju najjače procesore na tržištu, najbolje dostupne ekrane, odlične kamere, kao i ostale komponente.

Čak i moja keva na RN10 ima osvežavanje ekrana od 90hz a platila telefon 150€
Mislim da se obojca možemo složiti da ekran ne čini samo osvežavanje ekrana.

Vidim da sada kao "revoluciju" najavljuju osvežavanje ekrana od 120hz na iphonu 15 i usb type c dok na androidu to postoji 3-4 god sigurno.
Ne znam jesi li ispratio keynote ali niko nije najavio kao revoluciju nego kao neki od sporednih delova prezentacije. Osvežavanje od 120Hz je tu od iPhone-a 13 Pro (pre 2 godine), najveći deo ovogodišnje prezentacije je otišao na mogućnosti novih kamera Pro modela, koje su svakako meðu najboljima na trenutno dostupnim telefonima.

I u samom tekstu piše zbog čega bi se to dešavalo a to su kao što sam i rekao ciklusi punjenja a oni zavise od samog načina korišćenja telefona (kakva vrsta posla se obavlja na njima, da se veliki deo vreme provodi u procesorski i grafički intezivnim aplikacijama itd.), pored toga je ceo tekst pun spekulacije. Pored toga do bržeg degradiranja baterije dovodi i temperatura okruženja, nagle promene temperature, brzina punjenja (tj. da li se koristi brzi ili spori punjač), da li se koristi kvalitetna oprema za punjenje, da li se telefon puni bežično ili preko kabla, itd.

Zdravlje baterije zavisi od broja ciklusa punjenja. Većina baterija su litijum-jonske te tu nije i neka razlika. A veći modeli iPhone-a (Plus i Max) su bili meðu ureðajima koji najduže izdržavaju na testu baterije. Naravno tu su i Androidi sa velikim baterijama i štedljivim procesorima. :D

Baš tako. Bilo bi glupo da se ova tema svede na prepucavanje. Živimo u eri gde imamo izbor i gde svako može da uzme uređaj prema njegovim potrebana.

Ko hoće naćiće milion zamerki i za iOS i za Android uređaje.

Elem moja istorija je bila:
- Sagem mw 930
- Nokia 3310
- Sony Ericsson T68i
- Nokia 6230
- Palm Treo 750
- iPhone 4
- HTC One S
- iPhone 5s
- iPhone X
- iPhone 14 pro

Generalno nisam imao problema sa nijednim uređajima dosada osim pomalo sa Treo 750.

Ko hoće fleksibilnost: Android

Ko hoće prestiž, marketing, reklamu: Iphone

Pa nemam izbor za telefon normalne velicine 😣

Baš tako. Bilo bi glupo da se ova tema svede na prepucavanje. Živimo u eri gde imamo izbor i gde svako može da uzme uređaj prema njegovim potrebana.

Ko hoće naćiće milion zamerki i za iOS i za Android uređaje.
Apsolutno se slažem sa tobom.

Moje poreðenje izgleda ovako:
Ko hoće fleksibilnost, modovanje OS-a, instaliranje Custom Romova, instaliranje drugih Launchera, aplikacije van Play Prodavnice, odličnu kameru (Samsung Flagshipovi, Google Pixel), dobre performanse (Flagshipovi) - Android

Ko hoće odličnu kameru, odličnu integraciju sa društvenim aplikacijama (svi koji rade PR za društvene mreže znaju), dugu softversku i sigurnosnu podršku, bolje optimizovane strane aplikacije (kod domaćih ovo ne važi jer se više fokusiraju na Android, ali se strani više fokusiraju na iOS), dobre performanse, uvezani ekosistem - iOS/iPadOS (iPhone, iPad)

Za oba ima i prednosti i mana ali je svakako krajnje glupo vreðati korisnike koji koriste ureðaj drugog proizvoðača. Svi telefoni su različiti i svi odreðenu stvaku obavljaju drugačije, u nekima su Apple ureðaji bolji, dok u drugima Androidi.

Zaista nema potrebe da se prepucavamo. Meni iOS (a i ostali apple uređaji) savršeno rade posao za sve moje potrebe. Kako privatne za zabavu tako i za posao (radim kao konsultant i programer), dosada mi nije zakazao nijednom.

Evo jednog primera, s obzirom da sam gluv imam jedan implantat uz koji mogu da čujem. Jedino iOS nudi sistemsku integraciju sa istim pa mogu direktno iz sistema da podešavam implantat prema potrebama. Ima i nešto slično na androidu ali prilično bazično - može da se podešava samo jačina zvuka ali ne i individualni programi, ne postoji ekvilajzer, status baterija implantata i milion drugih sitnica. Isto tako je podrška ta slepe ljude za iOS neuporedivo bolja nego recimo za android, Apple radi intenzivno sa udruženjima ljudi sa hendikepom da ponudi najbolja moguća rešenja.

Jeste da su ovo teme koje ne dotiču masovnu publiku ali hteo sam samo da navedem jedan od razloga zašto je bezvez svesti Apple na "prestiž, marketing i reklamu".

Evo kako ta integracija izgleda kod mene:
1694886240888.jpeg

Evo jednog primera, s obzirom da sam gluv imam jedan implantat uz koji mogu da čujem. Jedino iOS nudi sistemsku integraciju sa istim pa mogu direktno iz sistema da podešavam implantat prema potrebama. Ima i nešto slično na androidu ali prilično bazično - može da se podešava samo jačina zvuka ali ne i individualni programi, ne postoji ekvilajzer, status baterija implantata i milion drugih sitnica. Isto tako je podrška ta slepe ljude za iOS neuporedivo bolja nego recimo za android, Apple radi intenzivno sa udruženjima ljudi sa hendikepom da ponudi najbolja moguća rešenja.

Jeste da su ovo teme koje ne dotiču masovnu publiku ali hteo sam samo da navedem jedan od razloga zašto je bezvez svesti Apple na "prestiž, marketing i reklamu".
Ovo je tema u kojoj Apple stvarno dominira i za koju se nerealno fokusiraju kao kompanija. Pristupačnost na Apple ureðajima nestvarno dobro funkcioniše i sasvim je suprotna od svih stereotipa za Apple. Svaku stavku je moguće prilagoditi. Npr Apple Watch može da se kontroliše samo jednom rukom gestama koje se obavljaju pokretima ruke. Sve od Vida, Sluha i kontrole samog ureðaja je moguće prilagoditi. Isto tako se čitav ureðaj je moguće koristiti uz pomoć drugih pomaga za ljude sa smanjenom pokretnom mogućnošću, itd itd. Da ne pišem više evo i linka za sve koje zanima: https://www.apple.com/accessibility/

Upravo o ovome se i radi, ja pričam sa aspekta "masovne publike" jer retko ko van IT sveta da koristi punu integraciju apple uređaja tipa macbook, ipad, iphone i sl.

Za masovnu publiku iphone je stvar prestiža i često nisu ni upoznati sa celim ekosistemom koji apple ima

Upravo o ovome se i radi, ja pričam sa aspekta "masovne publike" jer retko ko van IT sveta da koristi punu integraciju apple uređaja tipa macbook, ipad, iphone i sl.

Za masovnu publiku iphone je stvar prestiža i često nisu ni upoznati sa celim ekosistemom koji apple ima
Самсунг по мени има најбољи екосистем, буквл сваки уређај у кући можеш да умрежиш уколико знаш енглески, никакви туторијали ти не требају. Верујем да ће и Xiaomi (Кинез из те фирме ми рече да се каже Ксјао-Ми) доћи до тог нивоа, јер када сам био на једном сајму технике имали су приказ једног дома са свом ксјаони техником па прскалице, рерна, машина за судове, светла, телевизор, звук, клима,... све си могао да угађаш са било ког дела света где имаш интернет.

Око коришћења пуне снаге телефона бих додао да и многи људи из ИТ света не користе скоро ништа што не користи дете од 15 година, ако не и мање. Доста људи са којима ја радим се одлучило да пређу на оне старе телефоне без ичег осим позива, порука и аларма.
И ја сам то урадио, паметни телефон користим само када ми требају неки РСА токени па баш морам тај уређај да користим, док остатак дана користим онз модернизовану нокиу 3310. Искр живот ми је много лепши, научио сам мозак да му буде досадно, ткд и кад одем на неко путовање и понесем паметни телефон због слика и интернета много га мање користим него пре.

Vrh