mmilovanpm » 02 Dec 2015 09:10 pm[/url]":on9t4j7i]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=360895#p360895:on9t4j7i je napisao(la):
zexland » 02 Dec 2015 08:47 pm[/url]":on9t4j7i]Milovane, ne vredi vidis da su u vecini ocigledno...ovo je tiha devastacija citavog kulturnog nasledja...i niko ne daje 5 para za to !
Mnoge sam gradove obisao po Evropi, ali ovo sto se kod nas radi je cist unikat i bukvalno doslovce nevidjeno do sada! Da se razumemo, ja nemam apsolutno nista protiv nadogradnji, i razumem da ljudi pokusavaju da dodju do veceg stambenog prostora, ali majku mu pa ne po svaku cenu.
Beograd je pregurao 2 sv. rata i jedno tromesecno bombardovanje, ali ovoliko stete nije pretrpeo kao u poslednjih 15-20 godina...tuzno...vrlo tuzno...
Sve tačno kažeš. Čak mi se čini da više nije ni tiha, nego bahata i namerna. Neko namerno ide od spomenika do spomenika i istresa na njega svoje farbe, stiropore, plastične prozore i svaki vid najgoreg đubreta. Sve pod firmom "obnove", "rekonstrukcije", "lepšeg"...
Ne krivim narod, njemu je svakako važno da sve bude čisto, da se ne poubijaju ljudi od fasada koje se (gdegod) odvaljuju. Ali, najviše me brine da nijedan stručnjak dosada nije rekao ni reč protiv ovog divljanja, osim možda dva ili tri časna primera koji ostaju glasovi vapijućih u pustinji.
Puna su nam usta srednjeg veka, i to se tobož štiti, dok se u isto vreme na najširoj razmeri zatire bilo kakav pomen na materijalnu i vrednu kulturu i izuzetno neimarstvo najnovijeg doba. Slično tebi, i ja videh više od pet evropskih gradova i potvrđujem tvoje reči da ovo zaista nigde ne postoji. Štaviše, tamo, i po nekim manjim sredinama ljudi obnavljaju spomenike kamen po kamen, angažuju najbolje stručnjake i to sve fascinantno ispada. Najbolji primer, rekonstrukcija robne kuće Eriha Mendelsona u Šemincu, koja je u potpunosti restaurisana po prvobitnim projetkima. Čak joj je i vraćen natpis sa slovima prvobitnog vlasnika koji je stradao u holokaustu.