[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=581013#p581013:3knydns2 je napisao(la):
paradox polje » Uto Nov 13, 2018 8:49 am[/url]":3knydns2]Све више виђам таквих нових комплекса, где је приступ унутрашњим приступним уличицама регулисан рампом или капијом, дакле цео простој око и између зграда је само за станаре. Схватам да је то вероватно регулисано власништвом над парцелом или шта го већ, али ми није јасно да град тако нешто дозвољава.
Ja razumem i jednu i drugu stranu priče.
S jedne strane, u ovom gradu je toliko haosa i neandertalaca koji prosto nisu za život u društvu, i gde god dođu, za sobom ostavljaju smeće, buku, štetu a nekad i vandalizam. I kao neko ko brine o prostoru gde živi i voli da sve bude u što je moguće boljem stanju, apsolutno razumem ljude, zgrade i blokove koji vole da svoj (ili ''svoj''...) prostor da ograniče i izoluju od nepozvanih gostiju. Ne bih to nazvao elitizmom, jer elitizam nije kad neko ne želi da mu prostaci i divljaci ometaju ono što se sam trudi da uradi i uredi.
S druge strane, jasno mi je da takva praksa na duge staze podvesno vodi do otuđivanja blokova i zajednica, što pravi druge probleme. Sociološki nije dobro, jer se time stvara ta slika otuđenosti i sebičluka. Što se videlo u Americi na primeru tzv. ''Gated Communities''. A ni sa praktične strane nije dobro u našem slučaju, jer to znači da policija tu ne zalazi jer nema kako, a isto tako u slučaju požara ili medicinskih slučajeva, ekipe nemaju kako da priđu dok ih neko ne pusti.
Primer te prakse je Airport City. Ne baš najbolji primer, pošto je to poslovna četvrt. Ali ima sličnu situaciju. Elem on je kao otvoren za javnost, ali ako se ljudi šetaju po njemu i u večernjim satima a nisu zaposleni, budu propitivani od strane čuvara. A nekad i zamoljeni da se sklone. Sad, ma koliko to bilo iritiantno, upravo to i jeste uzrok što je taj kompleks tako lep, čist i uredan. E sad se postavlja pitanje - čemu sva ta lepota i urednost ako nema ko u njemu da sedi i uživa? (pošto svi koji rade tamo ne sede ako ne moraju nego idu kući čim završe)
Možda bi neka zlatna sredina bila regulativa na nivou grada da u toku dana takvi prostori (poslovne četvrti, izdvojeni ograđeni stambeni blokovi i slično) moraju da budu otvoreni i dostupni, a da od 22h do 6h vlasnici imaju pravo da ih zaključaju odnosno da uskrate pristup onima koji tu ne žive/ne rade. To mi prvo pada na pamet.