Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

Ali poenta je u tome da je zgrada nadoknadljiva ali knjige koje su izgorjele nisu
Tako da obnova zgrade nemjenja sustinu da knjiga nema
Podrekino rijesenje ili ovo gore po projektu zavoda je daleko bolje od ovog sad
 
Evo ne znam, od kako pisem na ovoj temi promenio sam misljenje barem dva puta. Postoje argumenti i za izgradnju replike biblioteke i protiv toga.
Srce hoce jednu, razum trazi drugu. Pretpostavljam da je razumnije ovo drugo, iz svih razloga navedenim na prethodnim stranicama.

Tema je skakljiva, jer se radi o tzv. 'kulturgenocidu', nacisti su s namerom bombardovali bas ovo mesto, bomba nije zalutala.
Ono sto smatram primarnim je da se ta namera osujeti, a jedini nacin je da se iz pepela neceg nekada vrednog, uzdigne nesto jos bolje i lepse, ako je moguce. Ne mislim samo na mesto gde je bila biblioteka, nego u najsirem mogucem smislu, kao sto je nacisticko targetiranje biblioteke imalo siri cilj.

Secanje i zaljenje - da, ali mora i nekakav optimizam tu da se provuce. Ako ga nema, treba ga pronaci.
Po hitlerovoj nacistickoj ideologiji, ako zelis da unistis jednu naciju i njenu buducnost, treba da unistis njenu istoriju. E pa mozda se on tu grdno varao. Njegov najveci zlocin je genocid nad ljudima, a kultura je obnovljiva stvar.
 
Ma nisu oni hteli da unište našu kulturu... čista nametnuta laž
ajde , koje su materijalne stare dokaze tj. kulturno istoriske spomenike sa namerom dizali u vazduh ? :shock:
radi zatiranja naše kulture i brisanja naj jačih materijalnih dokaza
manastire , tvrdjave , Vinču , Starčevo ..... kao usputne kolateralne štete jeste se dešavalo ali ciljano JOK, osim biblioteke...

Oni su biblioteku na K. Vencu ciljano gadjali da bi uništili pisanije o dokazima o njima , a ne o nama ...
kakvi dokazi ?.... nemam pojma ...
pa možda i o samom nj. poreklu , jer na njemu su puno radili , kao osnova - temelj njih samih u to vreme ... :roll:
i danas prisvajaju delove severnjačke mitologije kao svoje izvorno .... tu nešto ne štima debelo

No ne sekiram se.... pa i iz crne rupe , ipak izadje vest i o carskim kozijim ušima.... jedared izaci ce i to njihovo na videlo... :D
a kad izadje nece biti samo u biblioteci na K.vencu vec u svim bibliotekama sveta :lol:
 
evo jedno poredjenje gde je, po mom misljenju, ispravno obnovljena potpuno unistena gradjevina. (da neko ne misli kako sam ja od onih sto samo hoce nesto moderno apstraktno, iako to nije nikakva uvreda al dobro...).
toranj na avali.
sama zgrada je bila simbol i njena ponovna izgradnja je prkosno suocavanje sa rusenjem i unistavanjem. jos je pride bila u modernom stilu koji jos i dan danas moze da prodje kao savremena gradjevina.
"sta je bilo ovde nekada ranije?
isti ovakav toranj, simbol beograda.
a sta je bilo u zgradi?
nista. sama zgrada je simbol, i koliko god je neko bude rusio mi cemo je obnavljati.
sedi odlican, 5."

a biblioteka:
"sta je bilo ovde nekada ranije?
zgrada biblioteke. verno smo je obnovili do detalja i koliko god je neko bude rusio mi cemo je obnavljati.
a sta je bilo u njoj?
paaaa hiljadugodisnji spisi i knjige, neprocenjivo kulturno blago koje je zauvek izgubljeno.
sedi dovoljan, 2. poklonjeno."
 
@boca-ica To su vec teorije zavere. Nacisti su imali svoju propagandu, i nije bilo boga koji bi im promenio misljenje na osnovu nekih istorijskih spisa.
Hitler je bombardovao biblioteku ciljano, iz mrznje, cefa, ludila, nema smisla to racionalizovati.
Inace, nemci su platili skupu cenu za zlocine koji su nacisti radili u njihovoi ime i to ce zauvek ostati zapisano u knjigama, u svim bibliotekama sveta.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=530845#p530845:368zfzw6 je napisao(la):
Dordevic » Ned Apr 08, 2018 10:32 am[/url]":368zfzw6]evo jedno poredjenje gde je, po mom misljenju, ispravno obnovljena potpuno unistena gradjevina. (da neko ne misli kako sam ja od onih sto samo hoce nesto moderno apstraktno, iako to nije nikakva uvreda al dobro...).
toranj na avali.
sama zgrada je bila simbol i njena ponovna izgradnja je prkosno suocavanje sa rusenjem i unistavanjem. jos je pride bila u modernom stilu koji jos i dan danas moze da prodje kao savremena gradjevina.
"sta je bilo ovde nekada ranije?
isti ovakav toranj, simbol beograda.
a sta je bilo u zgradi?
nista. sama zgrada je simbol, i koliko god je neko bude rusio mi cemo je obnavljati.
sedi odlican, 5."

a biblioteka:
"sta je bilo ovde nekada ranije?
zgrada biblioteke. verno smo je obnovili do detalja i koliko god je neko bude rusio mi cemo je obnavljati.
a sta je bilo u njoj?
paaaa hiljadugodisnji spisi i knjige, neprocenjivo kulturno blago koje je zauvek izgubljeno.
sedi dovoljan, 2. poklonjeno."

Baš naprotiv. Obnova Avalskog tornja je bila besmislena, kao što ni izgradnja takvog nečeg nija bila smislena, jer ne predstavlja simbol bilo čega. Kao što si i sam napisao: sama zgrada je bila simbol, ali nisi dodao čega. Odgovor je ničega.

Kad je reč o biblioteci, tu je priča naravno suprotna. Osim zgrade, koja je manje važna, od esencijalnog značaja su naravno spisi. Naravno, mnogi će reći da tih spisa više nema, da su izgoreli... Ali, da li je zaista tako? Naravno da nije. Mnogi od tih spisa su preživeli požar, pa su pokupljeni i odneti i nalaze se kod Nemaca. Drugo pitanje, zašto su uopšte bombardovali biblioteku, a potom pljačkali, uzimajući u obzir da nacisti zaista nisu rušili ni crkve, ni spomenike, ni mnogo šta drugo od kulturno- istorijskog, pa i nacionalnog značaja, za šta im se mora skinuti kapa. Njihovi prethodnici u Prvom svetskom ratu su čak podigli spomenik srpskim vojnicima koji su izginuli u herojskoj borbi protiv njih samih, i to sve u toku rata. Što je zaista za svaku pohvalu. Zašto su odneli spise? I da li iko zaista veruje da su to bili jedini takvi spisi na svetu, odnosno da ne postoje u nekim drugim bibliotekama, poput Vatikanske, npr. Naš nacionalni cilj bi, osim obnove zgrade biblioteke, trebalo da bude i obnova i skupljanje svih tih spisa. A tu treba angažovati veliki broj istoričara, arheologa, diplomata, istraživača, između ostalog, možda treba poslušati i ljude, poput Deretića, koje mnogi smatraju ludacima, po nekim pitanjima i preispitati i njegove spise, pa videti da li je Berlin zaista bio Brljin, Lajpcig- Lipcik, a Drezden- Drozden, kao što on tvrdi, a i mnoge druge tvrdnje.

Izlivanje besmislenog betona na ovom mestu i kukanje nad sopstvenom sudbinom je poslednje što nam je potrebno.
 
Drakche wrote: To su vec teorije zavere...

NIšta manje od teorije ,, da su hteli da nam unište kulturu, istoriju ....
kako ti napisa ,
jer to je čista propagandna laž , da se niko ne bi zapitao i istraživao dalje u tom pravcu
i ponovi cu
nisu gadjali biblioteku radi nas i nama da unište spise o nama
gadjali su je radi sebe i njih, da unište spise o njima :!:


Kosančicev venac obiluje starim misterijama iz razno raznih perioda a u tom nizu je i misterija zašto je ciljana biblioteka ....
Mi volimo misterije , čuvamo, negujemo i NE rezotkrivamo ih :lol:

Samo radi potsecanja :
Bgd kao i dr. velegradi bili su skloni sakupljanju originalnih materijalnih dokaza iz celog sveta iz raznih svera
na primer
-Još 1888. godine Hadži Pavle Riđički , poklonio Narodnom muzeju pravu mumija iz starog Egipta ... -

- Knjige su bile još lakše za transport i doniranje a čuvane su u bilblioteci , ne u muzeju ... :!:
:sesir:
 
Propeler":tsrdmr6i je napisao(la):
Baš naprotiv. Obnova Avalskog tornja je bila besmislena, kao što ni izgradnja takvog nečeg nija bila smislena, jer ne predstavlja simbol bilo čega. Kao što si i sam napisao: sama zgrada je bila simbol, ali nisi dodao čega. Odgovor je ničega.
dodao sam al ne citas.
simbol beograda. prvo sto sam video kad god sam kao klinac dolazio iz sela sa juga srbije. pa se obradujem sto sam kuci.
pa onda simbol modernosti i progresa drzave, arhitektonskih doistignuca (iako nije svetsko cudo nije ni besmisleno). znace jos arhitekte i urbanisti, ja sam samo obican drustvenjak, mi se malo vise vodimo osecanjima.
to sto ti ne cenis nista sto nema predznak nacionalne i religijske iskljucivosti (sto si dokazao u samo par postova prethodnih) to je iskreno tvoj problem. i to u ovolikom gradu kome su ljudi svih vera i nacija doprineli na ovaj ili onaj nacin.
sacu da poentiram kao veliki vodja:
"jel' to onda znaci da ni ajfelova kula ne predstavlja simbol icega jer je obicna moderna gvozdjurija?"
a ja bi da dodam jos space needle u sijetlu, empire stat building, golden gate bridge...
sve sama gomila betona i gvozdjurije...

edit:
i sam cin izgradnje je takodje simbol. ostavljam tebi da odlucis/provalis cega.
 
Empire state building je svojevremeno bila najviša zgrada na svetu, pa je simbolizovala i najveću finansijsku i graditeljsku moć Njujorka i SAD-a na svetu, odnosno izdizala je Njujork iznad svih drugih gradova sveta, Ajfelov toranj je bio najviši objekat na svetu punih 40 godina, a ujedno je simbolizovao najmodernije i najapstraktnije zdanje tada, što je simbolizovalo superiornost Francuske gradnje i arhitekture, ali i visinski ih izdizalo iznad svih stalih, Golden gate bridge je bio najviši most na svetu, što je opet simbolizovalo superiornost San Franciska, ali i čitave Amerike.

Nikad se na zapadu ništa veliko nije gradilo, što nije imalo veliku simboliku. Jedino su se kod nas gradili potpuno besmisleni projekti, kao simboli ničega, poput spomenika neznanom junaku i Avalskog tornja, od srednje žalosnog graditeljskog značaja, bez bilo kakvog simbolizma, dok se zatirala i zaboravljala nacionalna svest, istorija i kultura, između ostalog i neulaganjem minimalnih napora u obnavljanje prave nacionalne biblioteke, u svakom smislu.

Između ostalog, izgradnja spomenika neznanom junaku je imala simboliku gašenja i uništavanja nacionalne svesti, jer da nije tako gradila bi se u ime srpskog, solunskog junaka.
 
Da su ciljano gadjali biblioteku Kosančićev venac ne bi postojao. Meni je 100% verovatna teorija koju zastupa Bane Gajić da je zapaljiva patrona (kako god se zove) slučajno upala plus neodgovornost nadležnih koji nisu izmestili vażne stvari iz biblioteke.

Kako drugačije onbjasnite da su okolne zgrade netaknute.
 
Библиотеку не чини зграда него садржај зграде, а нарочито не зграда просечне паланачке архитектуре која није ни грађена за библиотеку већ је била фабрика папира ...

Подрекино решење ... па може то много боље, али је концепт решења једини прихватљив за овакву врсту ратног злочина. Обнова просечне зграде - апсолутно НЕ.

Поређење са Варшавом и сличним примерима је вулгарно. Уосталом, и сам Београд је изгубио преко 85% стамбеног фонда у том бомбардовању и ретко шта је обновљено. Београд је слично естетски и грађевински страдао, али културолошки није исто.
 
Baš zato što ništa nije obnovljeno, Beograd je najviše kulturološki stradao.
 
Za mene bi ovako nešto bilo idealno rešenje. Praktično da se napravi replika stare zgrade pa da se dodaju moderni detalji.

1.jpg
 
Astrodule, pogođene su zgrade u neposrednoj blizini, kada se vratim u Bgd, postaviću izvore.
 
Predlozeno resenje, njegova simbolika i svrha (poput onog gde je bio WTC u New Yorku) je pimereno dogadjaju i mestu.
Namerno ili ne namerno do temelja razruseno, mi ne smemo da zaboravimo, a podsecanje ne mora uvek da bude na papiru.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=530869#p530869:os7w4nkl je napisao(la):
astrodule » 08 Apr 2018 01:13 pm[/url]":os7w4nkl]Da su ciljano gadjali biblioteku Kosančićev venac ne bi postojao. Meni je 100% verovatna teorija koju zastupa Bane Gajić da je zapaljiva patrona (kako god se zove) slučajno upala plus neodgovornost nadležnih koji nisu izmestili vażne stvari iz biblioteke.

Kako drugačije onbjasnite da su okolne zgrade netaknute.

Ta "teorija" se zasniva na ovim svedočenjima ljudi sa imenom i prezimenom, pa je tako i najbliža istini:

Pogledajte prilog 4

Pogledajte prilog 3

Pogledajte prilog 2

Pogledajte prilog 1

 
И тако је великог Радослава Грујића замало убио избезумљени жандар... Тешка времена.

Реља, је л` то што си поставио онај текст покојног Чеде Јанића из Годишњака града Београда? Занимљиво ми је било да се то штиво, наравно, завршава политички коректном оценом да је за нестанак фонда библиотеке нисмо одговорни ми, већ агресор (што, заправо, и није никакво сазнање); међутим, када сам га једаред питао о томе, казао је: "Ма, ми смо будале, могли смо то да угасимо кад смо хтели, али нисмо."

Чисто да уђе у записник.
 
Mi smo tu ispali dvostruke budale prvo sto to nismo izmjestili gdje je vec bilo predvidjeno a drugi put kad se niko nije iscimao da gasi to sta je radila vatrogasna ceta
 
Ватрогасна чета се сатирала од посла (логично), међутим, како се да закључити, веома дуго времена је тај пожар могао да угаси један човек са лопатом... Ето, Радослав Грујић би ушао и гасио, али је зграда била закључана, без игде икога. Да ли у том тексту пише да је домар био у Батајници, чини ми се, или нешто слично, елем, мислим да се ништа слично не би десило ниједној, не само европској нацији.
 
Odgovornost organa KJ je poznata, bavili smo se time u ranijim postove ma na ovoj temi, n'o sada postoji "dilema" odgovornosti protivnika.
Dok ne postavim svoje, poslužiće i potonje postavljeni, doduše neceloviti tekst,
gde se kaže da su zapaljive bombe padale od Đumrukane pa sve do Topličinog venca broj 8, te da su iste izazvale požare i pronalažene neeksplodirane severno i istočno od zgrade Patrijaršije pa sve do Varoš kapije.

Dakle, širi prostor jeste bio zahvaćen dejstvom protivničke avijacije, a da li je ciljana baš biblioteka, neki drugi objekat na tom prostoru, deo grada kao celina, ili se radilo o pogrešci, mi ovako napamet ne možemo znati.

Takođe, pozivam kolege forumaše da ne donose sudove o istorijskim događajima, na osnovu novinarskih pretpostavki,
za tako nešto potreban je ozbiljan istraživački rad ljudi potrebnih struka, iz oblasti vazduhoplovstva, istoričara, arhivista itd. koji bi uvidom u strane fondove pronašli i analizirati naređenja i izveštaje koji bi prikazali kompletnu istinu kada je stradanje Narodne biblioteke u pitanju.

Do tada, klonimo se laičkih pretpostavki koje nas mogu odvesti krivim putem.
 
Pantografe, i meni je žao, sačuvao sam scan-ove ćlanka sa Zabavnikovog (ili već SSC) foruma, ali ne i ko je autor i gde je objavljen
Mada, najverovatnije jeste članak koji spominješ.

A što se tiče ocene, tu uvek imamo problem kod ocenjivanja istorijskih događaja.
Ne zaboravimo, istog dana su pogođena i skloniša u Karađorđevom parku i u porti Vaznesenjske crkve, pogođena je bolnica, pogođea stana Bulevara na kojem su bili skoncentisani beogradski Jevreji, isto kao i Dorćol (mada, kažu da je to prebačaj, da su gađali vojne objekte oko tvrđave)....

Bombe se bacaju da se uništava i da se ubijaju ljudi. Jednostavna stvar. Oni su nas napali, ne mi njih, oni su hteli nas da ubijaju.
Stvari su veoma proste. Osim knjiga i zapisa, ovde je zbog njih ubijeno preko milion ljudi u naredne tri i po godine.

Da li su naši preci mogli da učine više da se spisi i knjige sačuvaju od bombardovanja? Da. Da li su imali svoje razloge što nisu? Jesu.
Da li su znali da će se desiti to što se desilo? Nisu. Da su znali, drugačije bi postupili. Iz njihovih postupaka se može izvući pouka, ali pozivati ih na odgovornst? Ipak ne.

Ova priča može da se uporedi i sa pričom o napadu Japana na Perl Harbur. Ko je upućen, zna kolika je to frustracija za Ameriku: izigrani su, napravili su magarce od njih, a vrlo lako je moglo da se dogodi da se tok rata reši u tom istom danu a ne da se ratuje još četiri godine.
Ali ono što se desilo, desilo se kako se desilo, i tu ne možemo ništa osim da izvučemo pouke.

Bar smo izgradili namensku zgradu za Narodnu biblioteku.
 
Prica se po kozna koji put ponavlja iznova iznova
Ne vidim zasto forumasi ne bi mogli iznositi svoja misljenja i zakljucke kao sto to rade na ostalim temama
Ja se nadam da smo mi izvukli pouke i da nam se nije mogla desiti repriza 1999 sa bibliotekom muzejima da je sve bilo sklonjeno na vrijeme
 
Davno nakon čitanja Bg misterija a biblioteka na KV jeste , tragah za logičnim odgovorima :roll:
vidjeno da su knjige bile u sanducima... zašto su bile bez nadora ... jesu li izgorele sve.... itd

Mozda je odgovor u Beogradu ispod Beograda... :D

Upakovane knjige nisu morale da se daleko nose , na par metara i danas ima živih ventilacionih kanala iz kojekakvih laguna... laguna...
ono što je trebalo skloniti, sklonjeno je lako i brzo u te lagume mozda baš kroz venilaciju.... ono što nije bilo bitno,
mirno ostavljeno za sutra ....

Svi lagumi ispod Kosančićevog venca još uvek nisu istraženi a ni otkriveni ...

:sesir:
 
Vrh