[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=530845#p530845:368zfzw6 je napisao(la):
Dordevic » Ned Apr 08, 2018 10:32 am[/url]":368zfzw6]evo jedno poredjenje gde je, po mom misljenju, ispravno obnovljena potpuno unistena gradjevina. (da neko ne misli kako sam ja od onih sto samo hoce nesto moderno apstraktno, iako to nije nikakva uvreda al dobro...).
toranj na avali.
sama zgrada je bila simbol i njena ponovna izgradnja je prkosno suocavanje sa rusenjem i unistavanjem. jos je pride bila u modernom stilu koji jos i dan danas moze da prodje kao savremena gradjevina.
"sta je bilo ovde nekada ranije?
isti ovakav toranj, simbol beograda.
a sta je bilo u zgradi?
nista. sama zgrada je simbol, i koliko god je neko bude rusio mi cemo je obnavljati.
sedi odlican, 5."
a biblioteka:
"sta je bilo ovde nekada ranije?
zgrada biblioteke. verno smo je obnovili do detalja i koliko god je neko bude rusio mi cemo je obnavljati.
a sta je bilo u njoj?
paaaa hiljadugodisnji spisi i knjige, neprocenjivo kulturno blago koje je zauvek izgubljeno.
sedi dovoljan, 2. poklonjeno."
Baš naprotiv. Obnova Avalskog tornja je bila besmislena, kao što ni izgradnja takvog nečeg nija bila smislena, jer ne predstavlja simbol bilo čega. Kao što si i sam napisao: sama zgrada je bila simbol, ali nisi dodao čega. Odgovor je ničega.
Kad je reč o biblioteci, tu je priča naravno suprotna. Osim zgrade, koja je manje važna, od esencijalnog značaja su naravno spisi. Naravno, mnogi će reći da tih spisa više nema, da su izgoreli... Ali, da li je zaista tako? Naravno da nije. Mnogi od tih spisa su preživeli požar, pa su pokupljeni i odneti i nalaze se kod Nemaca. Drugo pitanje, zašto su uopšte bombardovali biblioteku, a potom pljačkali, uzimajući u obzir da nacisti zaista nisu rušili ni crkve, ni spomenike, ni mnogo šta drugo od kulturno- istorijskog, pa i nacionalnog značaja, za šta im se mora skinuti kapa. Njihovi prethodnici u Prvom svetskom ratu su čak podigli spomenik srpskim vojnicima koji su izginuli u herojskoj borbi protiv njih samih, i to sve u toku rata. Što je zaista za svaku pohvalu. Zašto su odneli spise? I da li iko zaista veruje da su to bili jedini takvi spisi na svetu, odnosno da ne postoje u nekim drugim bibliotekama, poput Vatikanske, npr. Naš nacionalni cilj bi, osim obnove zgrade biblioteke, trebalo da bude i obnova i skupljanje svih tih spisa. A tu treba angažovati veliki broj istoričara, arheologa, diplomata, istraživača, između ostalog, možda treba poslušati i ljude, poput Deretića, koje mnogi smatraju ludacima, po nekim pitanjima i preispitati i njegove spise, pa videti da li je Berlin zaista bio Brljin, Lajpcig- Lipcik, a Drezden- Drozden, kao što on tvrdi, a i mnoge druge tvrdnje.
Izlivanje besmislenog betona na ovom mestu i kukanje nad sopstvenom sudbinom je poslednje što nam je potrebno.