Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=529845#p529845:26a7m8g7 je napisao(la):
direktor » 03 Apr 2018 09:55 am[/url]":26a7m8g7]To je ograda ambasade i ima eksteritorjalni status a siljici su tu da se ne bi preskakalo tako da mozes da zaboravis daj neki predlog koji ne ukljucuje samo rusenja

Predlog je da zgrada ne bude institucija kojoj je potrebna ograda, ne ovakva barem. Vec normalno, kao da je np. bilo koja drzavna, one nisu zabarikadirane zidovima i visokim ogradama. Ne kazem da zgrada ne treba da pripada austrijancima, vec da se dodje do nekog resenja.
Isto vazi, sto sam vec ranije rekao, za francusku ambasadu. Ako vec ne moze svako da udje, daj barem da imamo pogled u bastu i na arhitekturu, a ambasadori neka piju kafe negde drugde.
 
To moze samo u tvojoj masti i nigdje drugo Postoje razlozi zbog cega su takve ograde Imas totalno nerealna ocekivanja samo bi odgradjivao razgradjivo dvorista ambasada a koje su se takmicile koja ce prije da uzme koju parcelu Znaci protjero bi ambasadu francuske moze da se posjeti par puta godisnje mislim da imaju moje fotke na nekoj temi na forumu
 
Ma ko kaze da ne moze. Moze sve, i to na opste zadovoljstvo svih.
and plizz drop your bitchy attitude vec jednom kad mi se obracas.
 
Nemoze spusti se vec jednom na zemlju za ostatak poruke na engleskom ovo je forum srb jezika tako ne citam to Probaj je tako nesto moguce u bec npr
Eto mozes da nagovoris austrijance da prodaju zgradu npr pa onda da predlozis novom vlasniku sta da radi sa dvoristem do tad je to dvoriste austrija odnosno francuska
 
Bio sam pre par dana u BG. Otisao da obidem Venac i uzasnut sam sa tolikim parkiranim automobilima. Sve dok to bude bilo tako ne moze da bude lepa celina. I naravno kafici koji su vec zauzeli veci deo setalista . Uzas. Totni nered
 
Šta će biti umesto biblioteke srušene do temelja '41?

Beograd -- U šestoaprilskom bombardovanju do temelja je srušena Narodna biblioteka Srbije. Godinama se priča da će ovo postati adaptirani spomenik kulture.

Ove godine još jedno obećanje kada i kako će to izgledati.

Osnovana 1832. Narodna biblioteka Srbije u srcu Beograda izgorela je do temelja 6. aprila 1941. prilikom nemačkog bombardovanja Beograda. Danas je ovaj prostor ograđen a njegova okolina služi za parking.

“Razna rešenja su u opticaju ali mi moramo da presečemo tu stvar, ali rupa ostaje i to je nedopustivo. Mi ćemo insistirati da se konačno pred javnost izađe sa nekim trajnim rešenjem“, rekao je ministar kultire Vladan Vukosavljević.

Trajno rešenje već postoji, otkriva gradski arhtekta. Milutin Folić objašnjava da je projekat već napravio arhitekta Boris Podreka.

“Prvi deo prema Brankovoj ulici biće ugljenisane knjige koje će simbolizovati stradanje, zatim edukatuvni deo i onda cvetni deo koje simbolizuje preporod. Očekujem da bi radovi mogli da počnu u drugoj polovini godine i nadam se da će biti za sledeće leto potpuno u funkciji“, rekao je Folić.

Narodna biblioteka sada se nalazi pored Hrama Svetog Save gde su izloženi ostaci njenog bogatog kulturnog nasleđa.

Tokom bombardovanja u Drugom svetskom ratu uništen je knjižni fond od oko 50.0000 svezaka, kao i zbirka od 1.424 ćirilična rukopisa i zbirka turskih dokumenata o Srbiji, inkunabule i stare štampane knjige i celokupna prepiska Vuka Karadžić.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=04&dd=06&nav_category=12&nav_id=1378330
 
Šta će biti umesto biblioteke srušene do temelja '41? :roll:

Kako šta , pa stolovi kafica :lol: :lool: :lol:
 
Da je pameti i kulture, pa da se zgrada biblioteke identično obnovi, uz jasna obeležja kad je i kako srušena. Mogla bi da postane neki muzej ili galerija, sa temama svega onoga što je rušeno u Beogradu u različitim periodima bombardovanja, a Podreku oterati u svoju zemlju, jer ovo nije njegova. Imamo mi dovoljno talentovanih arhitekata, samo ne dobijaju priliku, između ostalog i zbog takvih izvikanih starkelja.

P.S. Bojim se da će se, čak i na ovom forumu, na kojem bi trebalo da su većinom intelektualci, javiti mnogi da navedu kako ovde treba izgraditi nešto moderno, kako se turisti, koji dolaze ovde da se iživljavaju, ne bi zgrožavali nečim morbidnim, od čega ću dobiti proliv. :blah:
 
Propeler":370bvtta je napisao(la):
Da je pameti i kulture, pa da se zgrada biblioteke identično obnovi, uz jasna obeležja kad je i kako srušena.
mislis da je pameti i kulture pa nece?
biblioteka je gradjena nekada davno u duhu svog vremena i zlocinackim cinom je unistena pre vise od 70 godina. i sad uz nedastatak bilo kakve ideje ti bi da je izgradis potpuno isto, kao da se nista nije desilo. naravno uz tu neku tablu koja ce da nam otkrije da se nesto ipak desilo.
kakvi god da su podrekini drugi radovi, njegova je ideja da se napravi memorijalni centar, da se metaforicki obelezi, pre svega, cin rusenja, da se obelezi kulturno blago koje je zauvek nestalo i da se na neki nacin posveti zemlja na kojoj je sv izgorelo zauvek.
nije poenta da li je moderno ili ne, nego da kad dodjes na to mesto da se setis i osetis kako je to kad se nesto neprocenjivo zauvek izgubi.
nije poenta da se samo iskopira zgrada, kao da nista nije bilo, jer ne mozes nista bolje da smislis.
i na kraju, nije poenta u podrekinom resenju (moze ono i drugacije da bude, mada se meni licno svidja) nego u ideji koju je on ispravno zamislio, jer nista drugo ne postoji sto je dostojno da zameni tu zgradu i ono sto je bilo u njoj osim neke vrste spomenika ili tacnije nadgrobnog spomenika.
sustina je da kad naidjes na to mesto da mu pridjes kao sto prilazis spomeniku zrtvama ratnog zlocina a ne samo jednoj od 100 istih zgrada u okolini pa kad procitas sta pise na ploci probas da zamislis sta je ostalo od zgrade i kulturnog blaga, ali ti bas i ne ide jer ti ispred nosa stoji nova fina okrecena zgrada.
eto, valjda nisi dobio proliv.
 
Ma daj, molim te. Mi smo država koja voli da slavi svoje poraze, čak i kada na kraju izađe kao herojski pobednik. Ako su svuda po Evropi autentično obnovljeni čitavi gradovi, jer su te nacije želele da dokažu da drugi ne mogu da poraze njihov duh i opstanak, zašto smo mi razmišljali i zašto i dalje razmišljamo drugačije? Trebalo je obnoviti sve porušene zgrade u Beogradu da bismo se izdigli iz pepela, poput fenixa, uz naravno dodatna obeležja koja bi podsećala i opominjala nove generacije, ne da bi kukali nad svojom prošlošću, nego da bi se odgovarajuće spremali za budućnost. Uz to je trebalo graditi i memorijalne centre na drugim, odgovarajućim lokacijama.

Mi da nismo obnavljali srpske srednjovekovne crkve, danas ne bi bilo ni dokaza da smo ikad postajali. Da, sve su bile srušene do temelja, o čemu se danas skoro ništa i ne zna, pa su obnovljene.

A uostalom, to koliko se drži do izgradnje memorijalnih centara, najbolje govori činjenica da mi i dalje nemamo memorijalni centar za žrtve Jasenovca, memorijalni centar za žrtve Prvog svetskog rata i za žrtve mnogih drugih ratova. Mi smo gradili spomenike neznanom junaku za koji se i dalje ne zna kome je posvećen, nema nikakva nacionalna obeležja, već gomilu masonskih. Gradili smo i druge kojekakve gluposti.

Dodatni apsurd je da čak i taj prostor, koji kobajagi treba da predstavlja memorijalni centar, a u stvari je gomila besmislenog betona, pogodnog za skupljanje alkoholičara i narkomana, treba da projektuje neko ko uopšte nije Srbin. Na sličan način, danas Hrvati govore kako Srbi nisu imali nijednog vajara, pa je sve morao Meštrović da uradi za Srbe, iz čega drugi izvlače zaključak da smo potpuno nesposoban narod.
 
Ako te to što, navodno (neki) Hrvati pričaju baš baš toliko pogađa, a ti im onda, ako se ikada sa njima sretneš, poruči da je Srbin napiso tekst za "Ljepa naša domovino".
Uta-ta
 
Znam ja to jako dobro, ali su u ovoj priči Hrvati nebitni, već smo bitni mi kao nacija koja gubi svaki kompas sa zdravim razumom.
 
Da li je ili ne "kompas izgubljen" je priča za neku drugu temu.

Ovde je izabran koncept podsećanja na trajni i nenadoknadivi gubitak, umesto rekonstrukcije (nadoknađivanja) jedne zgrade.
Po meni, i što me veoma raduje da se i drugi slažu - jedini ispravan izbor.
 
20180224_172420.jpg


:kafa:
 
Tu je preko veze izabran potpuno glup i besmislen koncept jednog starkelje koji je od porekla koje je bliže onima koji su rušili i palili, nego nama, što je autogol i posledica plitkoumnosti, jer će u budućnosti svi misliti da nismo imali nijednog arhitektu koji bi mogao bilo šta da uradi, pa smo eto uzeli njega.

Kad smo već kod nenadoknadivih gubitaka, deo knjiga iz biblioteke nije spaljen i nalazi se kod Nemaca. Mi te knjige nemamo i niko ih ne potražuje, a trebalo bi.

Opstaju nacije koje ne rešavaju da izumru zato što su u nekim trenucima stradale. Stradali su i Jevreji, Rusi i Kinezi, pa je njihova osnovna parola: ono što nemamo, stvorićemo, porazi koje smo pretrpeli, samo su nas ojačali, prošlost je mračna, budućnost je pred nama, neprijatelje smo porazili, naš će biti ceo svet. Kod nas je sve suprotno, mi se sve više saginjemo, ponižavamo, ulagujemo drugima ( to se i vidi forsiranjem i favorizovanjem ovog starkelje ), a paralelno s tim, u svakom pogledu propadamo. To mora da se menja.
 
Sve so to rekao par postova iznad
Ovo gore sto sam okaciok je projekat zavoda za kosancic od ranije
Slaz se da treba traziti sve kulturno blago ne samo knjige odnjete iz srb umjetnicka djela dokumenta umjetnine itd
 
Četvrti koncept, koji je Zexland postavio, po mom mišljenju, bi bio daleko logičnije i bolje rešenje od ovog, s obzirom da je, po mišljenju većine, prošlo previše vremena za autentično obnavljanje.

Mada, u Budimpešti i Berlinu se i dan, danas, obnavljaju autentično neke stare građevine, pa to niko ne naziva kičem, niti Skopljem 2014.
 
Bivša zgrada je najmanje bitan element priče o uništenju biblioteke, čak bih se usudio reći - potpuno nebitan deo priče. Obnavljanjem nebitne zgrade bismo sami sebi pljunuli na ranu koja ne može nikada zarasti i nikakva je kulisa ne može nadoknaditi.
 
Sa ovakvim Podrekinim rešenjem pljunućemo sami sebi u lice.
 
Podrekin projekat mi lici na deciji kolaz. Obnova zdanja je najmanje lose resenje od svih i 95% ljudi se nece buniti protiv toga.
 
Vrh