Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

Koga ne mrzi neka pogleda kako i cime je poplocana porta Saborne crkve, e tako isto treba i Kosancic, prosto.

Polako stavljaju skele za fasade na kosancicu i na dvije zgrade kod nisove pumpe

Hoce sa ove poslednje fotografije
ukolniti tu motažnu baraku
jer zaklanja biser KVa vidkovac i nj. vidik

Nadam se da ce doci u sklopu rekonstrukcija fasada.

Koliko sam ja shvatio to se rusi zbog galerije. Ispravite me ako gresim

Aha to ce se rusiti zbog galerije

Mnogo me brine ta galerija, da ne ispadne neki monstrum koji će remetiti ambijentalnu celinu.

Jel zavrsen konkurs za to? Jel se zna nesto o tome kad ce biti javni uvid?

KV ako postane jedan prelep, ali miran i skroman kutak je stvara jos vecu ironiju zasto su nacisti odlucili bas tu prvo da gadjaju.

Намерно су гађали библиотеку запаљивим бомбама како би спалили нашу књижевност која се чувала у њој. То бомбардовање је било класично нацистичко терорисање цивила (нпр. штуке су гађале цивиле који су бежали ка бункерима, бомбардовани су густо насељени делови града).

Oduvek sam mislio kako bi na mestu biblioteke trebalo izgraditi memorijalni muzej posvecen zrtvama bombardovanja Beograda kroz istoriju. Ustvari sam muzej bih uvukao dublje u unutrasnjost bloka, a na samim rusevinama biblioteke bi bio zastakljeni plato cime bi se dobio mali trg koji bi se i nazvao Trg zrtava bombardovanja Beograda, a same rusevine bi bile izlozene i vidljive.

Slicno kao sto je ulaz u novi muzej Akropolja.

34876571.jpg

U muzeju bi naravno bila adekvatna postavka fizicka i multimedijalna koja bi (najbolje hronološki) informisala posetioce o svemu sto su ovaj grad i njegovi gradjani doziveli kroz vekove.

A na platou bih postavio spomenik "Zrtve bombardovanja Beograda" Djordja Jovanovica iz 1916, samo sto bi ga trebalo izliti u adekvatnoj velicini u bronzi.

20161128148034089394206.jpg

+Rascian,

To sam i ja predlagao: zastakljen pod, ali uz dodatno spomen obeležje spolja - u vidu srušenog zida.

Za zastakljen pod ima dodatni razlog, a to su ostaci rimskih građevina na nivoima ispod podruma.

To bi moglo jako atraktivno da se uradi, sa jakom i simboličnom porukom svim posetiocima.

Ali zašto ne podići ponovo zgradu biblioteke? Mnogo bi doprinelo lepoti Kosančićevog venca. A i rekonstruisana zgrada može imati zastakljene podove u prizemlju.

Ja bi podržao Stanislawov predlog. Mogla bi možda samo da se rekonstruiše od nešto drugačije boje cigle da bi se napravila razlika koji je orginalan deo zgrade, a koji je rekonstruisan. Inače sam za to da se svi istorijski objekti ponovo rekonstruišu u prvobitni izgled, nasuprot sadašnjeg trenda da se kao Akropolj sve ostavlja razrušeno. Tako deluje ružno i kao da slavi smrt, a ponovna izgradnja deluje u skladu sa životom, ponovno oživljava dati prostor.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=419808#p419808:3v207lgs je napisao(la):
stanislaw » 28 Nov 2016 03:16 pm[/url]":3v207lgs]Ali zašto ne podići ponovo zgradu biblioteke? Mnogo bi doprinelo lepoti Kosančićevog venca. A i rekonstruisana zgrada može imati zastakljene podove u prizemlju.
Zgrada je preglomazna za taj prostor i pojela bi ga. Ovako imamo mesta za fin trg.

Ipak glavni argument je što je to bila zgrada fabrike kartona (Vapa), koja je kasnije prenamenjena.

Pa ako je fabrika kartona bila dovoljno lepa zgrada da se prenameni u Narodnu Biblioteku, zašto ne bi bila obnovljena?
Što se tiče trga na Kosančićevom vencu, ne vidim čemu insistiranje na uređenju trga na samo 200 metara od Topličinog venca (koji nije optimalno iskorišćen) i na samo 50 metara od parka kod obeliska u Brankovoj, koji takođe nije optimalno iskorišćen, njegovi obodni delovi su preskočeni u aktuelnoj rekonstrukciji i postoji potencijal da se sredi zelena površina duž Malih stepenica do samog Brankovog mosta, uredi prelaz preko Karađorđeve i ostvari direktan proboj na reku?

Ovo bi bio trg u okviru posebne ambijentalne celine i ne može baš da se poredi sa parkićem.

Inače fabrika kartona je na tom mestu građena za neke druge potrebe i u drugim okolnostima, kasnije su okolnosti izmenjene pa je tu useljena biblioteka. Za sadašnje okolnosi i pešačku (da ne kažem) beomsku ambijentalnu celinu, mislim da je preglomazna i nepotrebna.

Kosančićev venac je ekstremno tiha ulica, nema tu boemije, mada bi nakon rekonstrukcije stvari mogle da krenu nekim drugim tokom.
Nije mi jasno šta bi se postiglo trgom na placu bombardovane biblioteke? Da li bi stolovi letnjih bašti boemskih lokala bili primereni? Kako urediti trg preko tih ruševina, a da ne bude sumoran i prazan?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=419826#p419826:1fixcfv8 je napisao(la):
stanislaw » 28 Nov 2016 03:55 pm[/url]":1fixcfv8]Kosančićev venac je ekstremno tiha ulica, nema tu boemije, mada bi nakon rekonstrukcije stvari mogle da krenu nekim drugim tokom.
Nije mi jasno šta bi se postiglo trgom na placu bombardovane biblioteke? Da li bi stolovi letnjih bašti boemskih lokala bili primereni? Kako urediti trg preko tih ruševina, a da ne bude sumoran i prazan?
Urediti ga kulturno istorijskim, i umetničkim sadržajima. Kad sam pomenuo boemsku atmosferu, nisam baš mislio na kafane. Beograd ima puno umetničkog življa, koji bi znao kako da iskoristi ceo ovaj kvart i trg.

Мени се допада предлог за трг :) Не знам колико би било изводљиво да се садашњи подрум библиотеке искористи да се направи некаква галерија, а изнад да се направи мањи трг који би био примерен Косанчићевом венцу.
Мене у целој овој причи плаши да не постане и овај део града као Скадарлија. Пар пута сам прошао скоро и баш су је унаказили, гомиле некаквих треш кафића, онда они спопадачи испред ресторана, а баште су неке чак и надзидане на улици... Колико смо јадни да не можемо ни једну малу улицу у граду да сачувамо да остане 100% аутентична и права атракција, већ смо у њу довуклу гранд, а поред онолико простора у остатку града.

20161105_211815.jpg

mogao bi da legne neki fin mural
20161126_143623.jpg

stare azbestnocemntne cjevi
20161126_143541.jpg

bolje da je ostala bjela fasada
20161126_143853.jpg

selidba galerije izgelda
Slabo radnika ima na kosancicu

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=419817#p419817:3hpiash9 je napisao(la):
stanislaw » 28 Nov 2016 03:37 pm[/url]":3hpiash9]Pa ako je fabrika kartona bila dovoljno lepa zgrada da se prenameni u Narodnu Biblioteku, zašto ne bi bila obnovljena?
.....

Zbog toga što suština nije u gubitku objekta, kvadrata i fasade ka ulici, nego onoga što je zauvek nestalo u objektu, što ne može da se meri jednom lepom fasadom.

Znam, neke arhitekte će reći "pa šta....?".
Meni je rekonstrukcija te kuće ravna rekonstrukciji neke kuće u kojoj su ubijene hiljade ljudi, samo zato što je kuća bila lepa kada se na nju gleda sa ulice.
Smatram da nam na tom mestu treba obeležje koje će nedvosmisleno da podseća na težak zločin i nenadoknadiv gubitak, a ne šminka ambijenta.

Vrh