Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=415276#p415276:2cpx0jll je napisao(la):
spatiotecte » 07 Nov 2016 10:19 pm[/url]":2cpx0jll]...
Ja sam video zgodne cice u stiklama dvanejsticama koje se tamo dobro snalaze. :D

To je veština za respekt :sesir:
Zato na Kosančićevom je jednom malo falilo da mi tadašnja devojka završi sa skočnim zglobom u gipsu :?
("štikle" nekako nemaju smisla u sklopu iste rečenice sa "skočni zglob" :D )

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=415198#p415198:bkfndo9d je napisao(la):
milanobelgrade » Pon Nov 07, 2016 4:55 pm[/url]":bkfndo9d]А тротоари? Видим да их нису нигде дирали..да ли је могуће да ће остати у овом стању?

Писало је пар форумаша раније да се раде и тротоари, само нису истовремено јер су морали да оставе пролаз за оне који живе тамо. Иначе су раскопали један део тротоара већ.

Razlog zašto se ne radi ulica od početka do kraja je taj što su rekonstrukcijom gospoda iz austrijske ambasade ostala bez parking mesta. Sada je taj problem rešen tako što su ih dobili na početku Gračaničke ulice odmah do francuske ambasade. Inače se projekat menja u hodu i od prve verzije da se ostave trotoari i postave slivnici sa strane prešlo se na verziju dva: sve se stavlja u isti nivo slivnici po sredini. Još uvek ne znaju da li kandelabri idu sa strane ili po sredini.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=415457#p415457:3oot7n60 je napisao(la):
Kokili » 08 Nov 2016 06:08 pm[/url]":3oot7n60]Razlog zašto se ne radi ulica od početka do kraja je taj što su rekonstrukcijom gospoda iz austrijske ambasade ostala bez parking mesta. Sada je taj problem rešen tako što su ih dobili na početku Gračaničke ulice odmah do francuske ambasade. Inače se projekat menja u hodu i od prve verzije da se ostave trotoari i postave slivnici sa strane prešlo se na verziju dva: sve se stavlja u isti nivo slivnici po sredini. Još uvek ne znaju da li kandelabri idu sa strane ili po sredini.

Jel ovo proverena informacija? Mislim, to i nije tako losa vest?

Trenutno vazeca opcija. Počeli su sa skidanjem trotoara.

boca-ica":3ufugpjj je napisao(la):
Postby CASTELBIANCO » 07 Nov 2016 18:31

Postaviti oblutke u 21. veku je toatlni kretenizam .......

Moze li IKO ovo da mi pojasni ..... ne kapairam :shock: :shock: :shock:
Boco, umesto ovoga:
d62a8106d43d6b5304c128ae12d80288301a2634.jpg

gde je prosto nemoguce normalno hodati, postaviti ovo
granitna_kocka_kaldrma_15_big.jpg

boca-ica":3ufugpjj je napisao(la):
Postby CASTELBIANCO » 07 Nov 2016 18:31

Postaviti oblutke u 21. veku je toatlni kretenizam .......

Moze li IKO ovo da mi pojasni ..... ne kapairam :shock: :shock: :shock:

Ni jedno ni drugo kamenje nije autenticno resenje nego upravo onako kako je i do sad bilo samo treba da se preslozi, popravi i uradi dobra podloga.

@CASTELBIANCO Ovaj kameno poplocanje u gradu sto je na kosancicu je retkost dok granitne kocke uvek mozes ugradjivati i obnavljati centar sa njim dok kosancic kao srce grada ipak bi trebalo da mu se sacuva originalnost .

Kalenic je poplocan identicnim kamenom kao i Kosancic, ali tamosnji kamen je u neuporedivo boljem stanju i kvalitetnije obradjen. Ja bih ga prebacio.

Ovo je apropo Castelbiankovog posta gde je predolozio jedno umesto drugog, a mi vec u gradu imamo miks. :D U profesorskoj koloniji kod Pionira.

Inace, bezveze resenje.

Kulise za film mogli su ih i ostaviti potenkinova sela

Nije mi jasno zašto se toliko insistira na očuvanje turske kaldrme, kada ulicom dominira barokna arhitektura i srednjeevropski duh... Nešto kao gore prikazano što se radi u Zagrebu bi bilo pravo rešenje...

Ja sam pre svega za autenticnost, sta god to znacilo u slucaju KV, posto je kaldrma vise puta menjana.

Kaldrma je samo preslagivana i dodavane instalacije ispod iste

Vranac wrote: ...Nešto kao gore prikazano što se radi u Zagrebu bi bilo pravo rešenje...
Treba prihvatiti ono što smo, kakvi smo i od koga i od čega smo :)

Veliko je pitanje da li je Zagreb uopšte postaojao kada su ljudi živeli na Kosančičevom vencu :lol:
sondiranje KV venca utvredno je da u njegovim dubinama ima
ostataka kuca nad kucama i to više od najmanje tri različite epohe

link o izvršenom sondiranju KV sa puno slika : http://www.heritage.gov.rs/cirilica/Dow ... iranja.pdf

Imitirati samo epohu Austrogarske kao u Zagrebu na KV
je negiranje postojanja svog predhodnog vremena naslednih vrednosti.

Zao mi je sto nemamo više novca da se izvrši i neka mikro-obnova najstarijih zatrpanih ostataka
kako bi upravo svi mogli postati svesni vrednosti i starosti Kosančičevog venca

Al eto ....nakon dugog čekanja ipak kolko-tolko ce biti obnovljen
te je logično da bar deo togjvrednog istoriskog materijalno dokaznog mixa i bude vidljiv
:sesir:

На страну што покушавамо да останемо аутентични, мене брине само на шта ће то на крају да испадне, с обзиром на стање камена и причу да ће се вратити сваки камен итд... Пар пута сам прошао туда, а и на сликама се може закључити да ем што има гомиле различитих облика, него је и поприлично плоча оштећено до те мере да је њихова замена неопходна, а ако буду мењали све оштећене, више од пола Косанчићевог венца би добило нови камен. Ако ништа друго, било би супер када би тај камен послали на дораду јер оно што је било је површински поприлично похабано и оштећено.

Налетех данас на Косанчићевом венцу на следећи призор, не знам како да тумачим, да ли је ово проба нових ивичњака или нешто друго.

Vrh