Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

34021_bgd17-ostecena-bista-kosancicev-venac_orig2_zps205c16bf.jpg

U odnosu na predhodni post sa izvodima iz mitologije, i ocekivao sam upravo ovako nešto
jer pripadnici reda Zmaja su Ivan Kosančič i Relja Krilatica, te za Relju +1 :)

:oops:
šalu na stranu, istinu na čelo, poslednji red u kojem sam bio je kada sam uplaćivao dial-up u pošti, pre mnogo godina :D

Neciji komentar sa B92 ispd video priloga o bisti:

"Odlican prilog! Jos samo da je bista zaista u podrumu kod komsinice."

stf":352m8iaz je napisao(la):
U tom čuvenom "trouglastom bloku" zaštićeno je u najboljem slučaju oko 60% izgrađenog građevinskog zemljišta. Na ostali 40% i dalje može da se gradi jer objekti na tim površinama, ne da nisu zaštićeni, nego nemaju apsolutno - nikakvu vrednost. Dakle, u arhitektonsko-urbanističkom smislu Kosančićev venac nije definisan i zaokružen iako se mnogi ponašaju kao da jeste.

Htedoh na kratko da se osvrnem na ovo ^

Citava ta prica o zasticenim i nezasticenim zgradama je prilicno konfuzna. Imamo tu tragicnu situaciju da zgrade koje su zasticene nikako ne mogu da dozive restauraciju zato sto zahtevaju odrenjene kriterijume i standarde u tom poslu. Skupo je, dakle, a neretko imaju stanare ili vlasnike koji obicno otezavaju citav proces umesto da ga ubrzaju.

Stare zgrade koje zvanicno nemaju nikakvu istorijsko- arhitetkosnko- umetnicku vrednost, pa samim tim nisu zasticene od strane drzave, stoje na milost i nemislost novih vlasnika i investitora da rade sa njima sta god pozele, pa ih obicno sruse, jer je plac vredniji od objekta.

Lepo je uklopiti staro i novo, ali problem je kada istorijske celine kao KV (ili njihovi delovi u ovom slucaju) imaju ispod, recimo, 60% zasticenih zgrada, pa su investitori slobodni da na ostataku prostora grade prakticno stagod pozele. To vise ne bi bile istoriske celine, nikakvi stari ambijenti, vec nesto sasvim novo.
Mnoge zgrade u starom gradu su srusene jer nisu bile zasticene, niti imale vrednost, pa sada uzdisemo za izgubljenim Beogradom koji je ostao samo na starim fotografijama.

Bas zato sto nisu zasticene pruzaju priliku da se nesto brze, slobodnije i mastovitije napravi od njih, a da i dalje ostanu deo 'celine' kao sto su bile. Imamo lepe primere nekih dvorista u starom gradu, ocuvanih ambijenata, sa puno zelenila i individualnih 'dodira' i detalja. Bez obzira sto zgrade oko njih nemaju posebnu arh. vrednost ipak cuvaju duh grada i samim tim cine celinu.
Meni je to mnogo bolje resenje nego da se sve sravni i podigne nova "moderna" zgrada preko citavog prostora.
Nova zgrada u istorijskom delu bi trebala da bude izuzetak, posebnost, a ne oko 50% ukupne povrsine.
Da ne pricam o tome kakavog su kvaliteta.

Manje je obicno vise. Umesto da se gradi novo, ponekad je bolje sto vise redukovati i srediti ono sto postoji bez obzira na zvanicnu vrednost.

Revitalizacija dozvoljava mnogo mnogo više od pipave, skupe i dugee rekonstrukcije
Dovoljno je da frontalne strane zgrada zadrže stil i duh prohujalih vremena
a sve ostalo da bude najnovije tehnologije i materijali

Praktično kaldrma, trotoari, fasade - ambijent K.V bi bio očuvan a većina zgrada nove
rekonstruisati samo par zgrada koje su stvarno vredne i značajne-sve ostalo primeniti revitalizaciju
Takav pristup sam video u mnogim gradovima
Isplatljivo, dobro i korisno i investoru i izvodjaču i gradu :)

Drakche":23v3ewt7 je napisao(la):
Neciji komentar sa B92 ispd video priloga o bisti:

"Odlican prilog! Jos samo da je bista zaista u podrumu kod komsinice."

U nekom od medija je i objavljena fotografija kamene biste u podrumu (sada ne mogu da je pronađem).
Evo i jednog članka, iz 2010:
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/187228 ... om-podrumu
- Određujemo uslove i mere pod kojima se radi svaka rekonstrukcija objekata koji su pod zaštitom kako se ne bi narušila njihova autentičnost. Bista Ivana Kosančića nalazila se u zoni zaštite, ali na privatnom vlasništvu. Pre dva ili tri meseca kada je bista nagnuta, stanari su je sklonili u podrum. Naši stručnjaci su je videli i uverili se da je u dobrom stanju i da nije ugrožena. Bista će biti osvežena i vraćena kada se sanira fasada zgrade i obezbede posebni uslovi zaštite od huligana - kaže za „Blic“ Nenad Žarković, istoričar konzervator iz Zavoda za zaštitu spomenika.

Bista ima određenu umetničku, kao i sentimentalnu vrednost za stanovnike Kosančićevog venca i za Beograđane, ali nije od zlata niti ju je Mikelanđelo izvajao pa da je neko zdipi.
Srećom pa je tim ljudima stalo...

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=890710

Siniša Mali kod patrijarha Irineja
Izvor: Tanjug

Beograd -- Patrijarh Irinej i gradonačelnik Beograda Siniša Mali razgovarali su o koordinaciji Grada i SPC, uređenju platoa kod Hrama Svetog Save i izgradnji biblioteke.

Patrijarh srpski Irinej i gradonačelnik Beograda Siniša Mali razgovorali su danas na više tema, među kojima su stvaranje uslova za izgradnju objekta Patrijaršijske biblioteke i uređenje prostora i platoa oko Hrama Svetog Save.

Kako je saopšteno iz Gradske uprave, patrijarh i Mali su na sastanku u Patrijaršijskom dvoru, razgovarali o aktuelnim pitanjima iz delatnosti Crkve na teritoriji Grada i Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Na sastanku je dogovoreno i da bude formirana radna grupa u cilju još bolje komunikacije i koordinacije Grada Beograda i Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh Irinej i Mali su, kako je saopšteno, razgovarali o izradi urbanističkog plana na Kosančićevom vencu i stvaranju uslova za izgradnju objekta Patrijaršijske biblioteke, izradi urbanističkih planova za područja Crkve Svetog Marka i Manastira Rakovica.

Ne želim da opet ispadnem anticrkveni, antisrbski plaćenik-izdajnik, pa ću samo reći da je ovo veoma osetljivo pitanje, te da SPC mora biti spremna na pojačano interesovanje javnosti za ovaj poduhvat, imajući u vidu osetljiv urbanistički i istorijski kontekst.

U idealnim uslovima najbolje bi bilo raspisati konkurs, ali znamo da u Srbiji i to donosi brojne potencijalne opasnosti da stvari na kraju ne ispadnu kako treba. No, bolje je proći i petsto javnih diskusija da bi se došlo do najšireg mogućeg konsenzusa o novom objektu na Kosančićevom vencu, nego ići na silu.

I konačno - jednom kada se odlučite za ovakav poduhvat onda morate da ga izgurate do kraja. Najgore bi bilo da počnu nekakvi radovi, pa da se to tako odugovlači u nedogled. Istina je da i sadašnje stanje nije uopšte reprezentativno, ali kada se osvrnemo na zlu sudbinu stare zgrade Narodne biblioteke - nije da taj nered nema baš nikakvog smisla. Napušteno i zaraslo gradilište bi, s druge strane, bilo jednostavno običan nered na krajnje neprikladnom mestu. I ne paranoišem bez razloga - poznata je (ne)sposobnost SPC da svoje neimarske poduhvate izvede do kraja.

Ja ću malo da "hulim": kod nas je investitor - Bog, bila to poslovno-stambena zgrada, tržni centar, Bg^H2O, kiosk sa baštom, park sa stautama donatora, poklonjen spomenik.

Zašto bi onda bilo drugačije sa SPC?
Nema ovde ko će da kaže: "ne, nije dobro, to što vi hoćete ne odgovara Gradu". Ovde sve može.

Osim što sam isključivo za memorijani centar ili park sa spomenikom na mestu srušene zgrade Biblioteke, mislim da je za tako važnu nacionalnu institucuciju - Patrijaršijsku biblioteku - KV potpuno neodgovarajuće mesto. Prva stvar koja mi pada na pamet: prilaz vatrogasnih kamiona. Pa nema gde kamion da se okrene...

Pa oni oce na ledjima patriarsije da naprave bibloteku i spoje sa patrjarsiom i otvre za siru javnost , vatrogasni kamion ima gdje da se okrene , mada bi po meni najbolje bilo da tu bibloteku nparve na parceli kod NBS na vracaru umjsto nove patrijarsije ,

Koliko se secam SPC hoce da napravi patrijarsijsku biblioteku obnovom stare zgrade biblioteke. Po meni bi bilo najbolje da tu bude plato, ali bolje i obnoviti staru zgradu nego da se tu dozvoli nekakava ultramoderna eksperiment investitorska gradnja...

Ne lista mi se unazad,
ali činimi se da njihova biblioteka ima malo više stakla

Sdruge strane
neka bilo ko krene da radii išta veće
sto ce ih naterati na ikakvo upristojenje jadnog , napaćenog i zapuštenog KV

SPC hoce da pravi zgradu iza patrijarsjie ne na mjesut bibloteke koja je srusena 1941
dsc03685.jpg

na mjesto ove male kucice

direktore, verovatno si mislio na ovaj projekat
pogled-4.jpg

podled-1a.jpg

ali to nije trebalo da bude biblioteka, vec dogradnja Patrijarsije i anex je muzej SPC. Jedino ako su menjali namenu i odlucili da umesto muzeja stave biblioteku ili mozda cak i jedno i drugo. Mada nema tu bas puno prostora
Projekat je iz 2006.

Taj projekat je nevezan za biblioteku. Biblioteka ce biti stara biblioteka kao sto pise u zvanicnom glasilu spc.

Milance mislo sam upravo na to ,nebih reko da tu ima malo prostora
Pa onda postavi to zvanicno glasilo spc da vidimo , inace danas u novostima neodustaju od tesle , opet ce biti protesti , nema jos na netu , formirali su neku radnu grupu

Pa postavio sam ti vec nekoliko postova iznad, ali hajde opet cu ako ti je toliki problem da procitas...

http://www.pravoslavlje.spc.rs/broj/110 ... ncu/print/

A evo i NOVOSTI su pisale o tome, gde je sasvim jasno da se radi o zgradi stare biblioteke:

Ministarstvo kulture podržalo inicijativu Sinod SPC, da na mestu nekadašnje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu, koja je postradala u šestoaprilskom bombardovanju, bude sagrađena Biblioteka srpske Patrijaršije
http://novosti.rs/vesti/kultura.71.html ... trijarsije

direktor":15a8i7aw je napisao(la):

Sad gledam na bing-u stanje pre rekonstrukcije - ovo je odlično zamišljeno i izvedeno.
Kamo lepe sreće da se ceo niz prema padini ovako sredi.

Vrh