Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

Чардак никако, ем због угрожавања Саборне цркве, ем због тога што је вишак и некако је непотребан. О естетици да не причам.

Остатак ми се свиђа, мада ме превише подсећа на катакомбе. Некако ми је то на крају ипак све затрпано...а можда не би требало. А можда би и требало сахранити достојно. Не знам, све зависи од приступа.

Чардак није идеалан, али сам сигуран да је бољи од онога што ће на крају направити на том месту.

Ne znam na koji bi to nacin cardak 'ugrozio' sabornu crkvu?

Povrsina trga iznad katakombi na renderu je u visini ulice, a posmatrajuci rusevine primecujem da one ipak nisu tako duboko, sto znaci da bi trg morao biti najmanje pola metra iznad povrsine ulice (?) ... ili da se nivo ulice podigne za toliko, sto je komplikacija.

narodna-biblioteka-kosancicev-venac-foto-beta-1365233671-292443.jpg

Da bi ljudi mogli da se iole komotno krecu po katakombama morace se kopati u dubinu i obezbediti prohodnost izmedju zidova. Nadam se da ce autor plana moci da objasni kako je mislio da se to tehnicki izvede? Ne moze se, valjda, kopati ispod novoa rimskih ostataka ili ih 'oskrnaviti' u gornjim delovima kako bi trg bio u ravni sa ulicom?

Jos jedna ne tako nebitna sitnica... Sta je na ovoj slici rimsko, a sta ostaci podruma biblioteke?

Katakombe su jedno - pozemno groblje iz epohe, a ov je nešto drugo: postavljanje krova iznad ostataka kuće iz rimskog perioda, kako bi se uredio trg sa obeležjem.

Ovime bi se rimski ostaci i sačuvali od vremeskih prilika i zagađenja i podtali dostupni za obilazak i posmatranje (da li imamo nešto slično, osim u porumu Gradske biblioteke?) čime se i pokazuje na dugačku istoriju Beograda. U nekom širem ontekstu sama ta kuća nije ništa posebno za svoju epohu, nije ništa u rangu rimskog Foruma, pulskog amfiteatra, Pompeje, ili kao ostacihramova i gradova po Grčkoj, već je to kuća nekog lokalnog "faktora" u rimskoj provinciji. I zato nema razloga da se minimalnom i pažljivom intervencijom ostaci objeka zaštite i postanu doszupni svima.

Na ovoj fotografiji se vidi - korov :)
Među ostacima ima bar jedan luk od opeke, zatim ostaci zidova, a sa prozora i sa krovova zgrada u Srebreničkoj se mogu videti i mozaici na podu (naravno, u danima posle čišćenja korova i ostalog rastinja). U emisiji Studija B "Moj Beograd" gosti po poravilu dolaze i na Kosančićev venac, a jedan je odveo ekipu i na krov susedne zgrade, i odatle se mnogo bolje videlo kako to zapravo izgleda. Sasmim drugačija perspektiva.

I da, ovaj idejni predlog je napravio i ovde objavio član našeg foruma
viewtopic.php?p=246164#p246164
pa nema potrebe pričati o njemu u trećem licu :)

Ok. Znam sta su katakombe, ja kapiram da ih ovde simbolicno zovemo "katakombama", jer zidarev projekat (koji si linkovao, a o kome sve vreme govorim) podseca na katakombe, a ne zato sto su to prave katakombe ( zapravo podzemna galerija) ... however, jos uvek ostaje misterija oko izravnavanja novoa trga sa ulicom. Jel' to znaci da ce rimski zidovi morati da se skracuju da bi bilo kao na projektu ili autor projekta nije stigao da razmisli o tim specificnostima?

Pa koliko ja primećujem, jedino što je iznad nivoa ulice su ostaci zidova zgrade Biblioteke.

A ovo je tek predlog sigurno da pre realizacije treba prvo razraditi statiku od koje i sve ovo zavisi, pa i predložene stubove i lukove...

Na prostoru gde je nekada bila bibiloteka treba postaviti veliki spomenik bibliteci i nikako zatrpavati taj prostor drugim sadrzajima.

Ne znam da li ljudi shvataju da je na tom prostoru nacinjen kulturocid! Naime izgorelo je najmanje 300.000 knjiga, izgorelo je i više od 1.000 srednjevekovnih rukopisnih knjiga, vladarske i druge povelje, itd.

Mala setnja i novosti izgorilo u nedavnom pozaru
dsc03680.jpg

Montazni objekat geosonde koja je firma napustila romi su se uselili ,spojili struju na banderu ilegalno
dsc03682.jpg

spomenik na platou pored
dsc03683.jpg

kaljuga
dsc03678.jpg

suncani sat nema sunca
dsc03679.jpg

pogled sa vidikovca
dsc03684.jpg

budce gradiliste pored ove zgrade
dsc03681.jpg

dsc03685.jpg

oljustena ljepotica
dsc03687.jpg

dsc03688.jpg

vincin balkon
dsc03689.jpg

pogled
dsc03691.jpg

dsc03695.jpg

dsc03696.jpg

dsc03697.jpg

dsc03702.jpg

i jedna poznata kuca sa umalo tuznim krajem mada je sudbina jos neizvijesna sa zavodom za upropstavanje spomenika
dsc03698.jpg

na cocku se vidi pokusaj rusenja iz veselih devedeseti
dsc03699.jpg

detljno o upropstavanju kuce i pokusaju spasavanja ako budem imao zivaca

Sto se tice kuce topalovica sa gornje slike koja je posluzila za eksterijer 1982 god.Gornji sprat kuce poslije smrti vlasnika 9 naslednika je prodalo izvjesnoj gospodji pritom je falcifikovan potpis 2 suvlasnika od njih 9 kako bi do prodje doslo .Doticna gospodja kupac je htijela da srusi kucu i obnovi kao istu samo ucvecanu za 350 mkv ,kuca je sda u osnovi 85 mkv .Vlasnik prizemlja je jedva spasio od rusenja bager je vec bio sto se vidi na cosku kuce na gornjoj slici .Od zavoda za upropastavanje spomenika je dobila papire a pritom je covjek iz prizemlja imao papir od istog zavoda da je pod zastitiom ,Takodje je iskinula list iz arhivske knjige u arhivu .NAJCRNJE OPSTINA STARI GRAD JE HTEJELA DA PLATI FASADU ona nije dala .Opstina ima plan po kome sredjuje fasade na kosancicu ova kuca je trebala biti prva .Ista je skinula prozore sa sprata kako bi kuca sto prije propala .Vlasnici su medjusobno u sporu zbog neodrzavanja iste

Sad slika raskopane kaldrme od strane bg puta i clanak iz jucerasnjeg blica

dsc03686.jpg

i glupa obrazlozenja

dsc03847.jpg

Svaka dosadasnja gradska uprav-svita zaslužila je da bar po jedan kvadrat naknadno u lancima da urade
jer nisu činili ništa, sa potajnom nadom,
da ce na tom mestu podici neki kubus gde bi se masno ,,očešali,, :rant:

Da grešim, do sada makar par metara kaldrme bi bilo uradjeno
ili uredjena bar jedna fasada ,
Očigledno namere su im bile loše prema K.Vencu

Na pomolu je nova ,,svita,, sa čistim namerama ,
pa eto, videcemo odmah koliko su im namere dobre. . .
K.Venac je jedno veliko Bg ogledalo. . .

Сматрам да наше друштво и стручна јавност нису дорасли коначном дефинисању Косанчићевог Венца. Ја,као архитекта се не бих ни усудио да се ухватим посла на тако осетљивој локацији генерално, и посебно на локацији Народне Библиотеке. Чак сматрам да никада нећу бити ни достојан тако нечега,без обзира на то колико ми будућа каријера буде успешна.

Ово друштво би по мени смело и морало само да упристоји и сачува Косанчићев Венац за неку зрелију,здравију и бољу генерацију Србаља.Но,очигледно је да чак ни за то нисмо способни и отуда црпим свој став.

E moj Delija ,kad tako razmisljas upravo tebi ( i sl. tebi) bi ,,natovario,, revitalizaciju,, K.V.
a ne nekim izvikanim imenima koj bi to radili samo zbog novca i jos nekog upisanog plusica slave.

Na zalost princip ti meni ja tebi, uz obavezno ,,omascivanje brkova,, ce ovde opet da presudi,
te ce nam KV sigurno unakaraditi neko ,,poznato,, ime tipa onog sa Savskog trga ispred Z. stanice
nakon jos jednog dirigovanog ,,postenog,, konkursa gde talentovani nemaju sta da traze

Pa napravili su kaldrmu na NBGD Terazijama, a vi niste zadovoljni.

Bulevarac":9ohqlilw je napisao(la):
Pa napravili su kaldrmu na NBGD Terazijama, a vi niste zadovoljni.

Ali su je napravili - pogrešno. Pogrešan je materijal, pogrešan oblik, pogrešan raspored...
Samo je kinta bila dobra.

To o tome koliko brinemo o nasledju dans zaraslo na kvadrat

Изградња меморијалног центра и споменика на Косанчићевом венцу није задатак само урбаниста. То је пре свега обавеза државе. Бомбардовање и спаљивање Народне библиотеке у Београду 6. априла 1941. године, одношење комплетне архивске грађе Краљевине Србије, пљачка архива још у Првом светском рату, затим и у Другом не може се рећи да је то случајност. Неко је то системски радио са циљем брисања историјског памћења српског народа. Обележје на КВ , по мени, мора бити монуметално. Оно мора бити својеврстан подсетник,али не сме са њим завршити прича о борби за повратак десетина хиљада српских старих рукописа, ретких књига, уметничких дела, реликвија и докумената расутих по музејима, библиотекама, архивима и приватним збиркама широм света. Страшно би било да нам ово културно благо ишчезне из свести. Плашим се да су нове генерације Срба сме мање заинтересоване за ову причу.

Мислим да би Малагурски могао да сними једну емисију ,у свом фазону, на ову тему....

A sta je drzava uradila da trazi pokradene stvari ,postoji djelimicni popis pokradenih stvari ,njihov povrat moze da se trazi po medjunarodnom pravu pogotovo od njemaca .Recimo kad se pojavi neka cirlicna knjiga na aukciji kod sodbija nasa ambasada ima pravo da istakne potrazivanje i da je knjiga vlasnistvo NBS i tako spreci aukciju in pokrene mehanizme za povracaj
Recimo beogradski tramvaj ukraden za vrijeme 2 sv rata i dan danas vozi u austriji ,stepeniste iz starog dvora itd

Direktore, može li malo više informacija? Čiji je ovo projekat? Crkva, nekakav studentski rad, nešto iz arhive...?

Nešto me strah kako ovo izgleda...

Iz arhive projekat je radilo zavod za upropastavanje spomenika ovo je iz njihovog casopisa nasledje koji sam kupio zbog ovog ima cjeli traktat i razrada po spratovima ,mislim da je ovo bila ideja prije izgradnje NBS kod hrama Kad uhvatim vremena postavicu jos par slicica iscitati tekst

Nekada vreme radi za nas. Da je ovo izgradjeno 70-ih, upropastilo bi ceo kraj. Bolje i rupa, nego ovaj sarkofag....

Vrh