Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

Pozdrav svima ! Novi sam clan i jako sam uzivao citajuci vase post-ove. Hvala vam na pregrst informacija koje ste izneli jer su mi jako korisne za moj diplomski rad koji je u pripremi i tema je bas Kosancicev venac.Obavesticu vas i postaviti delove mog istrazivanja. Jos jednom hvala svima

Почиње сређивање Косанчићевог венца:

Beograd: Kaldrma broji poslednje metre
I. Preković | 01. septembar 2013. 23:15 | Komentara: 4

Skadarlija, Kosančićev venac, stari deo Zemuna... samo još poneki sokaci u prestonici odolevaju vremenu i umesto asfalta ponose se – kockom. Lepa, nepraktična i skupa za održavanje

SREĐIVANjE SKADARLIJE I KOSANČIĆA
U SKORIJE vreme na redu za popravku biće kolovozi u Skadarliji i na Kosančićevom vencu, dok se planiraju radovi za rekonstrukciju Njegoševe ulice u Zemunu.
- Za ove ulice urađena je projektna dokumentacija po uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture - poručuju iz Direkcije za puteve.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... dnje-metre

Krenu li da stavljaju asfalt... Pa ne znam. Neko da ode da legne na ulicu?

Mada mislim da ipak nece moci. Ipak nisu toliko bahati? Zar ne?

Neće, ja verujem da je ovo samo nesrećno odabran naslov teksta, pošto u samom tekstu ne piše da će se menjati asfaltom.
Umesto kaldrme bi eventualno moglo biti neko popločavanje (mada je i to pitanje zbog nagiba) ali asfalt nikako.

SREĐIVANjE SKADARLIJE I KOSANČIĆA

U SKORIJE vreme na redu za popravku biće kolovozi u Skadarliji i na Kosančićevom vencu, dok se planiraju radovi za rekonstrukciju Njegoševe ulice u Zemunu.

- Za ove ulice urađena je projektna dokumentacija po uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture - poručuju iz Direkcije za puteve.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... dnje-metre

Beograd: I vreme je stalo na "Kosančiću"
S. J. MATIĆ | 08. septembar 2013. 23:06 | Komentara: 0
Decenijama planirana obnova Kosančićevog venca nije ni blizu svom početku. Napuštena baraka umesto legata Olje Ivanjicki. Statua Ivana Kosančića odneta i nikad vraćena
bg-Kosancicev_620x0.jpg

NA korak je od "mravinjaka" Knez Mihailove ulice, ali kao da je zaogrnut svojim stogodišnjim plaštom koji ga odvaja od sve gradske vreve. Kosančićev venac deluje da je kilometrima daleko od bilo kakvog centra, a sam je praktično prvi i pravi centar Beograda. Čim se pregazi Ulica kneza Sime Markovića vlada tišina. Da nema bar hiljadu načičkanih automobila, parkiranih sa obe strane "Kosančićevih" kaldrma, čovek bi se zapitao, ima li tu žive duše.

Za sat vremena tek poneki prolaznik zamakne kamenim pločnikom, sveštenik koji razgovara mobilnim telefonom i dva radnika koja unose kabasti kauč u jednu kuću. Troje ljudi sedi u bašti "Skice" i žučno se raspravlja uz široke gestikulacije rukama. Oguljene fasade govore da su navršile i stotu godinu, dok druge opet sijaju u novim bojama i ukazuju da samo pojedini stanari pomalo opet misle i o obnovi ovog autentičnog prestoničkog ambijenta.

U napuštenu baraku pokraj vidikovca ka Savi, uselili se neki siromašni ljudi. Bilo je reči da će na mestu te oštećene drvnare biti podignut legat Olje Ivanjicki. Dva dečaka igraju se na padini zarasloj u šipražje. U njihovom pravcu gleda bista Mihaila Petrovića Alasa, postavljena na vidikovcu ispred njegove kuće.

Ostaci nekadašnje Narodne biblioteke i dalje su samo okruženi železnom ogradom. Ni traga podizanju memorijalnog kompleksa, koji se godinama najavljuje, a čiji su temelji postavljeni usvajanjem detaljnog urbanističkog plana još pre četiri leta. Nema ni saniranja klizišta duž cele padine koja gleda na reku, ni obnove velikih stepenica, niti predloženog muzeja koji bi kaskadno povezivao Karađorđevu ulicu i Kosančićev venac. Od silnih planova, ideja i reči o obnovi i uređenju Kosančićevog venca nema ama baš ništa.
bg-Kosancicev-v9.jpg

Propale zgrade dobro dođu izgleda samo manekenkama da se ispred njih slikaju i, možda, filmadžijama. Dvadesetogodišnja devojka juče pozira, reklo bi se, za letnju kolekciju, uz okrnjeni zid kuće nekadašnjeg trgovca Trajkovića, pokraj koje prolazi stepenište ka Brankovom mostu. U zaobljenoj niši na zidu sa pogledom na Kosančićevu ulicu nema biste ovog viteza, što je poginuo u Kosovskom boju i po kojem je prvo ulica, a zatim i ceo kraj dobio ime. Statua Ivana Kosančića u viteškom oklopu i sa kacigom na glavi delo vajara Patra Ubavkića, sklonjena je pre nekoliko godina radi obnove fasade. Nema ni nove fasade, ni biste. Ali, Kosančićev venac nastavlja svoj mirni život zaklonjen od gradske vreve.

SVE ISTO KAO PRE 50 GODINA

VANDA Perović (64), profesor engleskog, koja je u ovom kraju živele od osme godine, sada samo navraća poslovno.

- Sve je isto ovako bilo i pre 50 godina, ništa se nije promenilo, samo su neke fasade bile manje oštećene - upoređuje Vanda. - Pored uništene biblioteke nema nikakve table ili spomen-ploče, samo neko platno... Nizbrdica ka Savi postala je đubrište. Šteta, jer vidim da dolaze grupe turista, da im očigledno negde piše da Kosančićev venac treba videti...
bg-Kosancicev-v.jpg

REPLIKA BIBLIOTEKE I OTVORENI TRG

URBANISTIČKIM planom od pre četiri godine omogućeno je da se na mestu srušene biblioteke podigne njena replika, koja bi bila novi kulturni centar Beograda. Ispred bi bio otvoreni trg, a u podzemnom delu ostaci ruševina i spaljenih knjiga, koje bi predstavljale sećanje na uništene srednjovekovne spise.

ŠETALIŠTE I OBNOVA CARINARNICE

SREDINOM padine između Karađorđeve i Kosančićeve ulice, kada se sanira klizište, izgradilo bi se šetalište. Predviđena je i obnova carinarnice u Karađorđevoj ulici, od koje su ostali samo temelji. Planira se i obnova te ulice, izmeštanje pruge, uređenje priobalja. Plan je omogućio i gradnju 74.000 kvadrata od čega 56.000 između pristaništa i padine.
bg%20venac-centar-gra.jpg

BAZEN NA KALDRMI

JEDAN od simbola Kosančićevog venca je i - kaldrma. Međutim, tokom jesenjih i zimskih dana predstavlja i poseban problem. Sve je više rupa, odvaljenih kocki, a kada krenu pljuskovi i bljuzgavice pravo je majstorstvo proći ovim krajem i ostati suv. Jedini izlaz su čizme, ali one ribarske. Do kolena.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... ancicuquot

Nekadasnja zgrada narodne biblioteke na Kosancicevom vencu unistena je u nemackom bombardovanju 6. aprila 1941.

Gubitak knjizevnog fonda u pozaru i danas se pamti kao tragedija.

Unistenje zgrade sa druge vise deluje kao blagoslov. Ne samo sto je biblioteka dobila novo i prikladnije zdanje na Vracarskom platou vec je centralno jezgro grada uz Kosancicev venac prodisalo otvaranjem nove vizure.
Na mestu uskih ulica otvoreno je prostranstsvo oiviceno zivopisnim zgradama i stoletnim drvecem.

Poslednjih 70 godina Beogradjani u tom ambijentu mogu uzivati samo pogledom kroz dotrajalu zicanu ogradu koja zabranjuje pristup rusevinama biblioteke. Vreme je da staro jezgro grada ponovo zazivi i da se rane iz proslosti pretvore u blazenu buducnost.

Vreme je za TRG !

cardak-na-vencu-5.png

cardak-na-vencu-2.png

cardak-na-vencu-3.png

cardak-na-vencu-4.png

cardak-na-vencu-6.png

cardak-na-vencu-7.png

cardak-na-vencu-8.png

cardak-na-vencu-1.png

I to je od prilike to.
Bravo!

Za "čardak" očekujem da će privući najviše "paljbe" :) ....

Prepostavljam da bi tu negde bio postavljen i spomenik, ploča?

Na ovim renderima mi je prihvatljivo sve osim čardaka. Velika površina stakla, kao i visina čardaka jednostavno se ne uklapa u okruženje. Sam čardak me podeća na tornjeve koji su okruživali koncentracione logore, sa reflektorima i mitraljezima sa redenicima na gotovs. Ne vidim neku simboliku čardaka sa mestom stradanja knjiga i zgrade biblioteke. Plato mi je prihvatljiv i rešenje sa etažama je ok. Sve je bolje od sadašnjeg stanja zapuštenosti i zanemarenosti, mesta stradanja našeg kulturnog nasleđa.

Свакако да треба трг, и наравно да је овај чарак непотребан. Можда би најбоље пристајала нека зидна фонтана. И она кафић башта горе по мени не треба, има БГ довољно кафића. Нек то буде простор за слике и књиге као Монмартр
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... martre.jpg

Такође су ми превелике жардињере, те цепају трг на делове, и претварају га у обичан парк.

Meni se dopada. I "cardak" mi se dopada, od naziva do toga kakav bi pogled bio sa njega, a najvise "katakombe" koje bi ujedno bile galerija. Sto se mene tice resena stvar. Interesovalo bi me od kakvog bi materijala bila napravljena povrsina cardaka, kao i enterijer?
Nemam nista protiv kafica, stavise, mogao bi da bude i gore na vrhu cardaka, za zimske dane, koncepiran kao kafic-biblioteka ili sl. Sjajno.

Čardak kad bi imao i neku finkcionalnu ulogu osim vidikovca, što kaže Drakče kafić - biblioteka plus obavezan memorijalni deo, od mene petica :)

Odlicno izgleda vidikovac /kafe beibloteka /recimo sa sobom sjecanja recimo. A u prizemlju galwerija Olje Ivanjicki ,4 muve jednim udarcem ,jos samo da nadjemo seika da to plati :) :pob: :gobb:

Hvala svima na lepim recima :D

Duga i plodna diskusija na ovom forumu o tome da li treba rekonstruisati unistenu zgradu biblioteke navela me je da ucvrstim svoje verovanje da bi zaista bila grehota zatvoriti ovaj prostor koji je nazalost nastao bombardovanjem.

Zdanje na tom mestu zatvorilo bi danasnje vizure dok bi trg omogucio da se sagledaju obe ulice okruzene starim zgradama i stoletnim drvecem. Dobili bismo nesto slicno trgu na Toplicinom vencu samo sa smekom kaldrme i davnih vremena.

Dugo sam razmisljao o tome cime sakriti bocne zidove trosnih zgrada uz trg i time mu dati i cetvrtu fasadu.
Bila je tu i pozorisna scena, i staklena basta, knjizara/biblioteka... ali ni jedno resenje mi nije bilo dovoljno markantno.

Pomislio sam da mozda treba zadrzati deo tih zidova, kao trag promene tog prostora ili pokriti samo jedan deo. Tako se pojavio Cardak u gornjem cosku.

Vidikovac na ovom mestu, platforma smestena malo iznad okolnih zgrada, otvara pogled na samu celinu Kosancicevog venca, na velelepna zdanja starog grada Saborna crkva/ Konak/ Patrijarsija, na Kalemegdan i na Savu i Usce.
A zamislite tek zalazak sunca odozgo. :pob:

Zeleo sam formu koja ce biti upecatljiva a da se opet uklopi u staro jezgro grada kako izgledom tako i smislom. Zdanje je na vencu, to jest sancu, utvrdjenju, usamljena osmatracnica: Cardak :)

Verujem da ce se silueta cardaka skladno uklopiti u vizuru starog grada sa reke, strci iznad starih zgrada a opet je nizi od modernih zgrada izmedju njega i Knez Mihajlove. Usamljen a u drustvu.

Uz to cardak svojom vertikalnom figurom istice prisustvo i proporcije trga, oni su komplementarni, vezuje i vizuelno i funkcionalno 3 odvojene celine: vidikovac, trg, podzemlje.

U podzemlju je smestena galerija zidana od opeke i uklopljena u rusevine nekadasnje biblioteke. Prostor moze biti memorijal ili nesto potpuno drugo, po zelji, cigle su tu kao svedok nekadasnjih dogadjaja. Rupa izmedju Cardaka i K. venca osvetljava galeriju i stvara vizuelnu vezu sa ulicom, na zidu bocne zgrade je mural koji tone u mali bazen.

Drvece koje iz podzemlja raste kroz trg i daruje mu hladovinu simbolizuje naravno metamorfozu drustva iz propasti u procvat i stvara zivu fizicku vezu izmedju proslosti i emocija u podzemlju i svakodnevnog lagodnog zivota i uzivanju na trgu.

Ideja trga je super.
I "cardak" nije losa zamisao, ali mi se uopste ne svidja kako izgleda na ovom renderu. Mozda je samo "los" render u pitanju, ali "cardak" skroz vuce na onu nesrecnu arhitekturu 80ih i 90ih koje ima toliko po Beogradu. Tipa: zgrada jugodrva, staklenac, te jos mnogo primera po periferiji. I da, kao sto neko rece gore, stvarno podseca na neki zatvorski toranj. Generalno, oblik "cardaka" je nemastovit i to cini da on izgleda "skleplano". Mozda kada bi ga preradio da bude nekako, ne znam, obliiji? Okrugao, zaokruzen? Malo manji?

Hazard dao bi mu ga po fasadi malo koliko sam skapirao oblicide malo ideju

zidar
Jako lepo uradjeno i veliki plus za trud
iskreno suviše je moderno za nesto sto treba da potseca na staro

Koliko sam razumeo Montmartre ti je blizu
zamisli da ima tako nesto na njemu , onda to vise te bi bilo to...

a evo i obecanog plusica za trud +1 :)

Одличан концепт са подземним етажама, површинским тргом и видиковцем. Заиста је добра идеја имати елегантан и дискретан поглед на целину Косанчићевог венца.

Ипак, придрижујем се критици око изгледа торња. И мене подсећа на војну осматрачницу. Можда би требало да му фасада буде модерна интерпретација фасаде старе зграде или пак да узоре вуче из старе српске архитектуре (као нова зграда библиотеке)... Или на крају крајева, да буде ултрамодерно.

Изгледа супер!
Замислио сам све у том простору... супер. Чардак није претеран, али веће количине стакла у будућим градилиштима по К.В. би ми сигурно упадале у очи.

Super je ideja, samo bez cardaka. Zid bi mogao da postane zelen, eventualno sa nekom fontanom
GreenWall_PatrickBlanccaixa-madrid.jpg

fountain-wall-1-fountain-wall-1water-fountain-design.jpg

Само да се направи такав један трг, и да се затвори саобраћај, довело би до оживљавања целог краја, и свих улица Косанчића. Чак таква инвестиција уопште није превелика за град.

Meni se svidja fora sa drvoredom! Cardak ne, ako je do vidikovca moze to da se izvede da bude vitkije i vise, kao neki 2 u 1 vidikovac spomenik...

Vrh