S obzirom da je u pitanju javna rasprava, a čini mi se da često investitori i projektanti čuvaju mnoge detalje projekata u polutajnosti, dok se ne počne sa izvođenjem radova, želim da dam svoj doprinos javnoj raspravi i da ukažem na nešto, što je od opšteg interesa. Videli ste u mojim ranijim postovima u vezi sa KV, da sam podržavao ideju izgradnje zgrade biblioteke, kao i da sam podržao ideju da Patrijaršija izmesti svoju biblioteku u tu novosagrađenu zgradu.
Ono što me trenutno plaši je činjenica da ne postoje institucije od integriteta u ovoj zemlji. Videli ste na primeru direktorke Zavoda za zaštitu spomenika kulture Vere Pavlović-Lončarski, kako je u jednom potezu izmenila prethodnu odluku o zaštiti bloka između Pariske, Karađorđeve i Velikih stepenica. Plaši me činjenica, da investitori odlučuju o tome kako će izgledati KV u budućnosti. Stručnjacima i građanima je nametnuto da se stave u službu krupnog kapitala, umesto da to bude obrnuto.
Znate i sami kako je prošao Vojislav Petrović, arhitekta i urbanista, predstavnik Skupštine stanara u Pariskoj 3 na Kosančićevom vencu, kada je zbog negodovanja izbačen sa javne rasprave, kada se odlučivalo o izmenama i dopunama postojećeg plana na 139. javnoj sednici, održanoj 19.07.2011, godine.
Kosančićev venac je bukvalno ostavljen na milost i nemilost krupnog kapitala i korumpiranih političara. Vidimo da ne postoji KONCEPT očuvanja Kosančićevog venca, ne postoji FOND za zaštitu i očuvanje zgrada.
U ovom slučaju radi se o potrebama jedne institucije da poboljša uslove života i rada. Zgrada Patrijaršije je projektovana pre osamdeset godina i za to vreme ona je postala pretesna za sve one delatnosti koje mora da obavlja. O temama koje su vezane za funkciju zgrade ja ne želim da polemišem jer samo investitor zna kakve su potrebe u pogledu funkcija i sadržaja.
Zanima me vizuelni utisak te nadogradnje i to da li će ona izgledati kao sretno ili nesretno rešenje.
Postavljam ove rendere da bih čuo i vaša mišljenja.